MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Míchaná vejce s lanýžem

2. července 2013 v 15:31 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Základem dne je snídaně, která by našemu tělu měla dodat energii. To je v případě vajec, ať už se šunkou, na slanině nebo jen tak míchaných pravda. A když máte navíc po ruce lanýž, může se z obyčejné snídaně stát celkem luxusní okamžik. Navíc, teď mám každé pondělí dodávku vajec od slepiček z farmy. Jsou ohromná, barevná a hlavně naprosto čerstvá. Lanýžové risotto prostě muselo počkat.


Pokud jste doposud neochutnali lanýž a rádi byste, je možné ho celkem bez problémů koupit v MAKRO. Vidím je tam téměř při každé návštěvě - v oddělení zeleniny, v uzavřené sklenici, většinou po dvou. A tomu odpovídá i cena. Podruhé jsem v ČR viděla lanýž na farmářských trzích na Kulaťáku u stánku s houbami. Tamní cena mi připadala opravdu dost vysoká.

Nijak jsem na koupi lanýže netrvala, ale byla to prostě náhoda. Jeden jarní víkend jsme strávili v Norimberku, o tom zase někdy příště. Na hlavním náměstí, kde se obvykle konají ty největší vánoční trhy, jsou od jara do podzimu (dle webu města Norimberka) trhy místních pěstitelů. Najdete tady ohromný výběr zeleniny v neskutečné kvalitě. I v současné době a kus od hranic člověk žasne a současně je mu smutno.

Mimochodem: Byli jsme ve městě v čase chřestové sezóny. V českých obchodech se tou dobou krčily tři, čtyři svazky scvrklého chřestu. Tady byl k mání chřest obrovských rozměrů, ze kterého čerstvost přímo čišela. Cena úměrná, samozřejmě ke konci dne šla směrem dolů. Chřest ve vlhké utěrce a ve stínu, tak to má být.


Ale zpět k houbám: Jedním ze stánků byl také stánek s houbami. Kromě hřibů, lišek a třeba i smržů byly k mání čerstvé lanýže. Neodolala jsem a lanýž tedy zakoupila. Cena byla v porovnání s Prahou vcelku přijatelná: 1,- EUR za 1 gram.


A doma jsem se pak, jedno slunečné a klidné ráno, rozhodla připravit tu ne zrovna obyčejnou snídani.

Na nepřilnavé pánvi - v současné době s velkou oblibou používám pánev s keramickým povrchem - rozpustíme dvě lžíce másla. Do másla pak přilijeme čtyři rozmíchaná vejce. K práci použijeme gumovou stěrku. Pánev mírně zahříváme a vejce neustále mícháme, dokud nemají konzistenci, jaká nám vyhovuje. Můžeme velmi mírně přisolit.

Na povrch nádobky s vejci (krásně se budou vyjímat ve skle) nastrouháme velmi tenké hoblinky lanýže. Bude to díky nepravidelnému tvaru chvilku trvat. Nejprve budeme strouhat jakousi drť, (ale i ta v horkých míchaných vejcích zvláční) a pak už začne struhadlo, je-li dostatečně ostré, ukrajovat velmi jemné hoblinky lanýže.


Míchaná vejce podáváme okamžitě. Silnou houbovou vůni jsem cítila už ve chvíli, kdy jsem jídlo fotila. Chuť i vůně je prostě velmi příjemná. K vajíčkům jsem si s chutí přikousla croissant a popíjela čaj. I když: V tuto chvíli bych nepohrdla ani sklenkou dobře vychlazeného sektu :D


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 2. července 2013 v 19:16 | Reagovat

Luxusní to snídaně ! Míchaná vejce s lanýžem mám taky moc ráda, bohužel vzhledem k ceně a sezónosti si stihneme dopřát tak 2-3 ks... V Provence se lanýže na specializovaných lanýžových trzích (v zimě) prodávají kolem 650€/kg tedy 16 Kč za gram. Letos byly dražší kvůli suchému podzimu (kolem 1000€ za kilo). Nevím jak drahé byly lanýže na pražském trhu ale ty z Itálie jsou 3-4x dražší než ty provensálské.
Jinak dobrý trik aby vejce nasály lanýžovou chuť ještě víc je dát celé lanýže minimálně na 24h s vejci do lednice v uzavřené nádobě :-)
PS: tu sklenku sektu to chtělo ;-)

2 Meg Meg | Web | 3. července 2013 v 10:23 | Reagovat

Trhy vypadají nádherně, letos jsem s chřestem vážně měla celkem problémy, sehnat pěkný dalo dost práce... vejce s lanýžem bych ochutnala hned, byla by to moje premiéra :)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. července 2013 v 15:27 | Reagovat

Lanýže a šampaňské k snídaní? Jak nestydaté :-D

Co se týče těch fotek z trhu v Norimberku tak nad těmi vzdychám. Je to trochu smutné vědět, kolik času uplynulo od revoluce, kolik jsme toho procestovali, zlepšili, ale v některých ohledech jsme pořád tak zoufale pozadu. Stačí když vidím tu prezentaci zboží, hlavně těch lanýžů na tom "trávníčku"... to radost jen pohledět!

4 Pavlína Pavlína | 9. července 2013 v 11:27 | Reagovat

[1]:Anyzovka:
Díky za informace :-) Až se k lanýžům dostanu příště, už vím, že to chce malinko víc :D Každopádně to je další fajn zkušenost :D
Měj se hezky
P.

5 Pavlína Pavlína | 9. července 2013 v 12:16 | Reagovat

[2]:Meg:
Však já také ochutnávala poprvé. Trhy v SRN, i blíže k CZ hranicím určitě stojí za to :-)
Díky
P.

6 Pavlína Pavlína | 9. července 2013 v 12:18 | Reagovat

[3]:Pipi:
To tedy ano! :-P
Přesně tak jsem to myslela, máš pravdu, bohužel :-( Doufám, že se co nejdříve dostanu k vytvoření krátké reportáže z onoho jarního víkendu :-)  
Díky a měj se krásně
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama