MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Grilovaná vepřová žebírka

9. července 2013 v 12:45 | Pavlína |  Vaříme pod širákem
Jedna dovolená je za mnou. Moje oblíbené místo v Jižních Čechách tentokrát připomínalo pobyt u moře. Předposlední červnový týden byl prostě v Čechách velmi horký. Opalování bylo pouze pro odvážné, takže bylo lépe trávit denní čas na výletech, v klimatizovaných kavárnách a nedalekých krásných místech, jako jsou Třeboň, Telč nebo Jindřichův Hradec. I zvěř - srnci, zajíci nebo ondatry v potoce - se objevovala pouze brzo ráno nebo navečer.


Večeře, která bývala ve velmi pozdních - o poznání chladnějších hodinách, pak mohla být i grilovaná.


Tentokrát přišla řada na grilovaná vepřová žebírka se třemi druhy omáček a vynikajícím chlebem.


Žebra jsem marinovala 24 hodin v lednici v balzamikovém octu. Přidala jsem česnek, olivový olej, třtinový cukr a čerstvý rozmarýn v tomto poměru:
  • 1 dcl balzamikového octa
  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 stroužků česneku
  • 7 snítek rozmarýnu

Druhý den večer, když už byl gril rozpálený, jsem rozmarýnové větvičky z marinády vhodila přímo na žhavé uhlíky v grilu, aby příjemně provoněly nejen maso, ale i okolní vzduch. A také jsem pečlivě odstranila plátky česneku, které by se na grilu připalovaly. Žebra pak ležela na grilu nad žhnoucími uhlíky do té doby, dokud nebyla dostatečně propečená. Zbylou marinádou jsem je samozřejmě při pečení potírala. Kdo měl chuť, osolil si žebírka až při podávání, ale upřímně řečeno, ani to nebylo potřeba.


K žebrům jsem připravila tři omáčky, které byly pro grilované maso jako stvořené:

1) Jogurtová:
  • 1 kelímek tučnějšího bílého jogurtu
  • 1 chilli paprička
  • snítka čerstvé bazalky
  • kůra z jednoho citrónu
  • sůl
2) Švestková:
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce švestkového vína
3) Dijonská:
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu

Vždycky jsem velmi ráda obírala kostičky, takže tohle pro mne byla velká pochoutka...


Přeji všem dobrou chuť i na dovolené!
 



Komentáře

1 Meg Meg | Web | 10. července 2013 v 9:28 | Reagovat

Tak při tomhle pohledu se mi moc sbíhají sliny :) I všechny omáčky... Tvoje fotky vždycky krásně navnadí :)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. července 2013 v 23:11 | Reagovat

To je maso, panečku! :-D  A ondatra je boží, máme ji u nás v zátoce v Podolí. Tedy, pokud ji neodplavily záplavy... :-(

3 Pavlína Pavlína | 23. července 2013 v 10:06 | Reagovat

[1]:Meg:
Přes den bylo veliké vedro - téměř jako teď, tak člověk přes den moc nejedl a večer taková večeře přišla OPRAVDU k chuti :-P
Díky
P.

4 Pavlína Pavlína | 23. července 2013 v 10:08 | Reagovat

[2]:Pipi:
:D Měla jsem strach, že bude žebírek moc, ale nějak nebylo :D Ondatru jsem pozorovala vždy dopoledne. Nejprve plavala "tam", asi za 10 minut "zpět" - s větvičkami. Pak si sedla na protější břeh a okusovala trávu, byla asi 2 metry ode mne, já byla tichý paparazzi :D
Díky za komentář
P. :D

5 Madla Madla | Web | 27. července 2013 v 13:36 | Reagovat

No tedy, krásná žebírka, budu muset vyzkoušet! A před týdnem jsme taky byli s rodinou na dovolené přesně v těchto místech :-)

6 Pavlína Pavlína | 8. srpna 2013 v 9:37 | Reagovat

[5]:Madla:
My se přibližně v těchto místech vyskytujeme minimálně jednou ročně, máme to tam moc rádi.
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.