MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Plněná zelenina na provensálský způsob

28. května 2013 v 14:41 | Pavlína |  *** ZELENINA
V obchodech můžeme čas od času narazit na krásné, kulaté cuketky. Už jednou jsem je připravovala jako teplý předkrm. Společně s bílou cibulí a většími masitými rajčaty pak můžeme vytvořit nejen velmi dobrý, ale také krásně barevně i tvarově souměrný pokrm. Kulaté cukety jsem tentokrát naplnila směsí rýže, kachních jater, bílého vína a bylinek. Tymián dodal nakonec všemu lehký, provensálský ráz.


Na vaření si připravíme:
  • 3 kulaté cukety
  • 3 velké bílé cibule (je pevnější, než žlutá)
  • 3 velká rajčata
  • zeleninový vývar
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g kachních jater
  • 100 g rýže
  • 50 g výrazného sýra (pecorino, gruyére, parmezán)
  • 1 celé vejce
  • 2 hřebíčky
  • 0,5 dcl suchého bílého vína
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • několik snítek petrželky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Zeleninu dobře očistíme, omyjeme a seřízneme vrchní část - stopku. Ta později poslouží jako víčko. Spodní část můžeme lehce seříznout kvůli lepší stabilitě v pečící nádobě a později pak i na talíři. Cukety a cibule vydlabeme nejlépe vykrajovátkem na meloun tak, aby stěny zůstaly silné asi 1,5 cm. Rajčatům vydlabeme dužinu. Vydlabanou dužinu rajčat ani vnitřek cuketek při další přípravě nepoužijeme. Vydlabané cibulové nádobky pak po dobu 20 - 25 minut velmi mírným varem táhneme v zeleninovém vývaru.
Vydlabané vnitřky cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Přidáme najemno nasekaný česnek. Jakmile začne česnek růžovět, přidáme na malé kousky nakrájená kachní játra a orestujeme. Po chvilce vše zastříkneme bílým vínem, přidáme lístky tymiánu a krátce podusíme. Nakonec osolíme a opepříme dle vlastní chuti.

Poté do zchladlé směsi přidáme předem uvařenou rýži (kterou jsme připravili v lehce osolené vodě společně s kouskem cibule a několika hřebíčky), nastrouhaný sýr, posekanou petrželovou nať a nakonec vmícháme rozšlehané vejce.


Směsí naplníme zeleninu a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů na troše olivového oleje zpočátku v zakryté nádobě a bez zeleninových víček. Po 25 minutách odklopíme, zelenině nasadíme vrchní části a pečeme dalších cca 10 - 15 minut. Směs, která po naplnění zeleniny ještě zbyla, můžeme samostatně zapéci například v kokotce.


Podáváme s pečivem a bílým vínem, které jsme použili na vaření...


Dobrou chuť!

 



Komentáře

1 Irina @ wandercrush Irina @ wandercrush | E-mail | Web | 28. května 2013 v 22:38 | Reagovat

Too cute! What a lovely presentation. This reminds me of Greek gemista!

2 Lucie Lucie | Web | 29. května 2013 v 13:07 | Reagovat

vypadá to perfektně, mám ráda takto upravovanou zeleninu. Kachní játra jsem teda ještě nejedla, ale ty kulaté cuketky jsou bezva, je fajn, že už se začínají běžně objevovat v obchodech :-)

3 Meg Meg | Web | 30. května 2013 v 7:31 | Reagovat

To je nádherný! Hned jsem dostala chuť letět do obchodu pro kulaté cuketky :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. května 2013 v 20:02 | Reagovat

Ach, lehoučké, aromatické jíídlo, při kterém bych měla chuť zavřít oči a představovat si, že bude brzy léto.

5 Pavlína Pavlína | 5. června 2013 v 13:21 | Reagovat

[1]: Irina@wandercrush:
Thank you :-P
P.

6 Pavlína Pavlína | 5. června 2013 v 13:22 | Reagovat

[2]:Lucie:
Cuketky byly sice ještě trochu mimo sezónu, ale jsou nádherné :-P To máš pravdu :-)
Díky
P.

7 Pavlína Pavlína | 5. června 2013 v 13:23 | Reagovat

[3]:Meg:
Děkuji! Snad budeš mít štěstí. Já pokaždé, když jsem si je naplánovala koupit, tak jsem měla smůlu :-P
Měj se krásně
P.

8 Pavlína Pavlína | 5. června 2013 v 13:24 | Reagovat

[4]:Madla:
Právě proto jsem si takové jídlo uvařila :D
Děkuji
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.