MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Slaný koláč s chřestem a lososem

16. dubna 2013 v 14:19 | Pavlína |  *** SLANÉ
Za chvilku, v to tajně doufám, se objeví na trzích nebo v obchodech čerstvý chřest. Báječná a zdravá zelenina, kterou bychom si v její krátké sezóně měli užít co nejvíce. Vyzkoušejte tedy slaný koláč s bílým i zeleným chřestem a kusem čerstvého lososového masa.



Suroviny na těsto:
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g nesoleného másla
  • 2 vejce
Na náplň:
  • několik stonků očištěného a lehce povařeného chřestu (viz. recept na chřestový salát)
  • 150 g filet čerstvého lososa
  • 1 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 200 ml smetany créme fraiche
  • 1 vejce
  • sůl
Na koláčovou formu běžné velikosti použijeme dvojnásobné množství surovin.

Do prosáté mouky přidáme sůl a do dolíku uprostřed přidáme máslo pokojové teploty. Prsty prohněteme, přidáme celé vejce a vypracujeme tuhé, hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.

Poté těsto rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a vyložíme jím formu. Okraje zarovnáme a zbytky těsta odřízneme. Můžeme je použít na případné záplaty uvnitř formy nebo z nich později vykrojit ozdobné tvary na povrch koláče. Těsto ve formě propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 10 - 15 minut předpečeme.


Filet z lososa zbavíme kostí, pokud jsme ho takto opracovaný již nekoupili. Kosti nejlépe pomocí pinzety vytaháme po směru vláken masa. Filet zbavíme kůže a maso nakrájíme na širší řezy, které lehce osolíme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran dozlatova.


Do smetany vmícháme vejce a dle chuti osolíme. Na předpečené těsto vyskládáme chřest, kusy opečeného lososa a vše zalijeme smetanou. Pečeme na 180 stupňů do doby, než náplň přestane být tekutá a povrch se začne lehce zbarvovat. Slaný koláč podáváme vlažný.


Dobrou chuť!



Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 16. dubna 2013 v 17:02 | Reagovat

úžasná kombinace, chřest a losos a opět nádherné servírování :-) nemůžu se dočkat chřestové sezóny.

2 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 17. dubna 2013 v 11:37 | Reagovat

Vypadá to krásně, musím někdy zkusit taky jiný koláč, než sladký. Navíc úžasné fotky :-)

3 ADRIANA ADRIANA | E-mail | Web | 18. dubna 2013 v 0:06 | Reagovat

Nadherny kolacik, nadherny servis, nadherne fotecky.....kolacik obsahuje vsetko, co mam rada, takze uz len ho vyskusat, ci aj tak dobre chuti ako vyzera :)....skvela praca Pavlinka :) ;-)

4 Meg Meg | Web | 19. dubna 2013 v 10:19 | Reagovat

Přesně, v koláči jsou samé dobré věci :) Já už se vážně moc těším na chřest, chci toho z něj tolik zkusit, že nebudu vědět, co dřív :)

5 Petr Petr | Web | 21. dubna 2013 v 10:37 | Reagovat

Zrovna dnes ráno jsme si vzpomněl, že jsem včera propásl naše farmářské trhy a tak budu muset čekání na chřest o týden odložit. Ale tenhle recept pak určitě zkusím!

6 toffo toffo | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 22:12 | Reagovat

Kromně veškeré té nádhery, která lahodí oku a velké chuti na odlehčený, sofistikovaný oběd musím ocenit, jak čistě je porce ukrojená! Já většinou krájím už s tou neukojitelnou chutí a podle toho to občas také vypadá :-D!

7 HaF HaF | Web | 24. dubna 2013 v 16:50 | Reagovat

V jednoduchosti je krása. Hned bych si kousek dala! :-) Letos je ze zimy hned léto a člověk málem přeskočí tak skvělé jarní recepty!

8 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2013 v 10:17 | Reagovat

[1]: Lucka:
Lucko, děkuji :-P Také už se na chřest moc těším, moc ho zatím není :D
P.

9 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2013 v 10:17 | Reagovat

[2]: Cervenej_cudlik:
Díky :D Slané koláče jsou fajn svačina, oběd, večeře - prostě jsou pro každou příležitost :D
P.

10 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2013 v 10:19 | Reagovat

[3]: ADRIANA:
Adriano, mám radost a děkuji, zejména od Tebe mne chvála velmi těší :D Losos a chřest je opravdu dobrá kombinace :D
Měj se krásně
P.

11 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2013 v 10:20 | Reagovat

[4]: Meg:
:-P S chřestem se dá vykouzlit spousta jednoduchých a skvělých věcí, zejména se zeleným. Moc se těším :-P
Děkuji
P.

12 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2013 v 10:21 | Reagovat

[5]: Petr:
Já ani nedoufám, že bych u nás chřest na trhu potkala :( Snad bude lépe :D
Díky
P.

13 Pavlína Pavlína | 30. dubna 2013 v 13:25 | Reagovat

[6]: toffo:
Díky, to se někdy stává :D
P.

14 Pavlína Pavlína | 30. dubna 2013 v 13:25 | Reagovat

[7]: HaF:
Máš pravdu :-P Přitom jaro je tak krásné :D
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.