MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Zimní salát z fenyklu, avokáda a pomeranče

25. února 2013 v 12:57 | Pavlína |  *** SALÁTY
Fenykl je vedle červené řepy další zimní stálicí v mé kuchyni. Skvěle chutná pečený a syrový lze použít do salátu. Velmi často je kombinován s citrusy jednak díky chuťovému souznění a jednak proto, že v zimě není mnoho dalšího čerstvého ovoce k dispozici.


Fenykl jsem bohatě doplnila zelenou barvou - tedy avokádem a malými listy salátu Little Gem - křížencem hlávkového a ledového salátu, s měkkými venkovními listy a křupavým srdíčkem. Takový malý pokus o přivolání jara.

Suroviny na 3 - 4 porce salátu:
  • 1 fenyklová bulva
  • 1 avokádo
  • 2 hlávky salátu Little Gem
  • 2 pomeranče - lépe sicilské červené
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • hrst pražených slunečnicových semínek
Suroviny na zálivku:
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce ořechového oleje


Listy salátu Little Gem dobře opláchneme a osušíme, nejlépe v odstředivce.

Dobře zralé avokádo nelze rozmáčknout, ale zároveň je odolné proti stisku. Lehce povolí pouze pod špičkami prstů. Avokádo podélně kolem pecky rozkrojíme. Pak sekneme nožem do pecky a lehkým pootočením pecku vyjmeme. Dužinu avokáda nakrájíme na úzké proužky, které opatrně oddělíme od slupky.

Fenyklovou bulvu překrojíme napůl a vyřízneme kořen. Poté poloviny nakrájíme na velmi tenké proužky. Kůru pomeranče seřízneme navrch a vespod. Poté po stranách okrájíme kůru včetně bílé dužiny a vykrojíme jednotlivé filetky pomeranče. Ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu, kterou použijeme na zálivku - s olivovým a případně ořechovým olejem ji vymícháme lžičkou v hustou emulzi.

Na talíř poskládáme listy salátu, proužky avokáda, proužky fenyklu a filetky pomeranče. Přidáme pár kousků čerstvého kozího sýra a posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky. Vše zalijeme zálivkou. Zdobíme zelenou snítkou fenyklu.


Dobrou chuť!

Ochutnejte fenykl třeba pečený s kuřátkem, zapečený s rajčaty a sýrem nebo v salátu s mandarinkami a jogurtem jako přílohu k rybě.

 



Komentáře

1 Aja Aja | Web | 25. února 2013 v 16:11 | Reagovat

Já si včera udělala jablečno-fenyklový salát. Oboje jsem nakrájela na drobno, přidala bílý jogurt, trošku citronové šťávy a mandle. Taky výborné!

2 Lucie Lucie | Web | 25. února 2013 v 19:47 | Reagovat

na kombinaci fenyklu a pomeranče se chystám celou zimu, salát vypadá luxusně :-)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. února 2013 v 21:27 | Reagovat

Bože, to je nádhera zase! Cokoliv co obsahuje avokádo je boží, takže nepochybuji o lahodnosti tohoto skvostu.

Navíc jsi mi připoměla, že chci už sakriš konečně zkusit ten fenykl! :-D

4 Janah Janah | Web | 26. února 2013 v 17:03 | Reagovat

Hmmm, dělala jsem něco podobného, přidat do toho avokádo mě nenapadlo :-? Musím zkusit! ;-)

5 Meg Meg | Web | 27. února 2013 v 13:01 | Reagovat

Koukam, ze uz bych se vazne do toho fenyklu mela pustit :) Vypada to moc lakave!

6 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 27. února 2013 v 15:00 | Reagovat

Hlásím se k fenyklovému fanklubu. Včera jsem koupila tři nádherné bulvy, jedna už skončila ve smoothie s jablkem a banánem, zbylé dvě čekají na svůj osud. Zapéct, do salátu, pod kuře? Ještě nevím přesně, každopádně fenyklu třikrát sláva!

7 Bay Bay | Web | 27. února 2013 v 23:19 | Reagovat

Mňam! Ja mám teraz..takú chuť.. jesť! A jesť niečo kreatívne! Asi to do rána nevydržím. Nerozumiem, prečo chodím na blogy o varení vždy večer.

Mimochodom, skvelé kreatívne jedlo, naozaj krásne! :-)

8 Pavlína Pavlína | 28. února 2013 v 15:40 | Reagovat

[1]: Aja:
Fenykl s ovocem je prostě bezva. Jablka se hodí bezvadně, hrušky bych se také nebála :D
Díky za návštěvu a komentář
P. :-)

9 Pavlína Pavlína | 28. února 2013 v 15:41 | Reagovat

[2]: Lucie:
Děkuji :-P
P.

10 Pavlína Pavlína | 28. února 2013 v 16:28 | Reagovat

[3]: Pipi:
Jsem ráda, že jsem zase potkala někoho, kdo má avokádo tak moc rád jako já a neříká o něm, že je to "divné máslo" nebo něco podobného :-P
Fenykl stojí za zkoušku!
Díky!
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 28. února 2013 v 16:28 | Reagovat

[4]: Janah:
Když já chtěla mít ten salát hodně zelený :D
Měj se krásně
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.