MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Čokoládové košíčky s pomerančovým krémem

11. února 2013 v 12:18 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Sladké recepty nepřipravuji zrovna často, ale dobrou čokoládu si občas dám moc ráda. V tomto receptu jsem ji navíc spojila s chutí a vůní pomeranče, protože tak mi asi čokoláda chutná nejvíc. Aktuálně mohou takové košíčky také být společně s malou sklenkou dobrého portského sladkou tečkou za pohoštěním u příležitosti svátku sv. Valentýna.


Potřebujeme:
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • papírové košíčky
  • 3 žloutky
  • 75 g krystalového cukru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíci vody z pomerančových květů
  • 400 g mascarpone
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • kůru z poloviny pomeranče
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Tu pak lžičkou nanášíme na vnitřní stranu papírových košíčků. Dbáme, aby čokoláda byla ve stejnoměrně silné vrstvě. Košíčky dobře vychladíme v lednici, alespoň 1 hodinu. Poté papírový obal z čokolády opatrně sloupneme. Čokoládové košíčky jsou tak připravené pro naplnění.


V misce utřeme žloutky a cukr s kukuřičným škrobem do pěny. Postupně přiléváme mléko. Část mléka, asi 1 lžíci, můžeme nahradit vodou z pomerančových květů. Poté misku vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání (asi 5 minut) zahříváme téměř k varu. Když směs zhoustne, odstavíme ji a dále šleháme, dokud nezchladne. Pak ji asi na půl hodiny dáme do lednice.


Pak v další misce rozšleháme mascarpone a do něho postupně přidáváme žloutkový krém. Nakonec dochutíme pomerančovou šťávou a trochou pomerančové kůry. Plníme do čokoládových košíčků, podáváme vychlazené.


Dobrou chuť!

 


Komentáře

1 HanaS HanaS | 11. února 2013 v 15:59 | Reagovat

Nádherný dezert :)
A prima inspirace třeba na blížícího se Valentýna, pro ty, kdo ho slaví. Pro mě je to další příležitost, kdy si člověk může užít dobré jídlo a pití i uprostřed týdne, kdy toho času jinak není :-)

2 Coco Coco | Web | 18. února 2013 v 17:23 | Reagovat

Vypadá to lahodně :)

3 Meg Meg | Web | 18. února 2013 v 20:57 | Reagovat

Jsou nááádherný! Prosím tě, jak se ti sloupávaly ty košíčky? Já si pamatuju od svého minulého pokusu, jak jsem jich většinu zničila :D

4 levandullka levandullka | E-mail | 22. února 2013 v 19:20 | Reagovat

Tak toto vyzerá naozaj luxusne! Program na tento víkend mám zrejme jasný ;-)

5 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:49 | Reagovat

[1]:HanaS:
Recept jsem právě tak trochu na Valentýna načasovala :-P Ale potěšit takovou souhrou chutí v miniaturním provedení se dá kdykoliv. Jen to chce trochu času na přípravu :D
Díky za komentář
P. :-)

6 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:50 | Reagovat

[2]:Coco + [4]:levadullka:
Děkuji :-P
P.

7 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:51 | Reagovat

[3]:Meg:
:D Jak píši: Pokud je vrstva čokolády stejnoměrná, papírovou formu na košíčky lze sloupnout vcelku dobře. Košíčky musí být velmi dobře vychlazené a je lépe nemít zrovna horké ruce :D A pak to také chce sem tam nějaký košíček před fotografováním natočit tou správnou stranou :-P Ne všechny byly dokonalé :D
Díky a měj se fajn!
P.

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. února 2013 v 21:27 | Reagovat

Mňamy

9 Pavlína Pavlína | 28. února 2013 v 16:29 | Reagovat

[8]: Pipi:
Ano :-P
Díky
P.

10 Vilemína Vilemína | 6. května 2013 v 14:17 | Reagovat

[3]:Docela dobré je, když se čokoláda do košíčků nanese ve více vrstvách. Já to dělám štětcem a vždycky po každé vrstvě je dám na chvíli do mrazáku :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama