MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Zajíc načerno s kaštanovým knedlíkem

23. ledna 2013 v 11:07 | Pavlína |  *** MASO
Mrazivé počasí je doba, kdy se člověk těší domů. Pak jsou tu oprášené babiččiny recepty - to je přesně to, co nás zahřeje v žaludku i na duši. Připravte si tedy na posilněnou staročeskou klasiku - zajíce načerno.

  • 4 zaječí stehna
  • 10 g uzeného špeku
  • livový olej
  • ½ menší celerové bulvy
  • 1 petržel
  • 3 menší mrkve
  • 1 cibule
  • 12 sušených švestek bez pecek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 citrón
  • ½ l suchého červeného vína
  • ½ l zvěřinového nebo zeleninového vývaru
  • 50 g strouhaného perníku
  • 1/16 másla
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 12 kuliček jalovce, 2 bobkové listy
  • 5 cl slivovice

Kaštanové knedlíky
  • 6 dva dny starých rohlíků nebo housek
  • 1 střední cibule
  • 16 pečených kaštanů
  • svazeček petrželové natě
  • 5 dkg špeku
  • 3 vejce
  • cca 2 dcl mléka
  • 1/16 másla
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
Rohlíky nebo housky nakrájíme na menší kostičky. Pečené kaštany pokrájíme na drobné kousky a přidáme ke kostičkám rohlíků. Špek nakrájíme na malé kostičky a v pánvi ho pomalu vyškvaříme. Pak přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno pokrájenou petrželku a krátce orestujeme. Poté pánev odstavíme a po chvíli necháme v cibulovém základu rozpustit máslo. Mezi tím do vhodné nádoby vlijeme mléko, přidáme celá vejce, nastrouhaný muškátový oříšek a velmi lehce opepříme. Vše důkladně rozkvedláme a vlijeme do prochladlého cibulového základu. Promícháme a vlijeme na housky. Dobře, ale jen zlehka promísíme. Zdá-li se hmota moc suchá, přidáme opatrně mléko. Stane-li se, že je naopak moc vlhká, zahustíme jí strouhankou. Nesolíme.

Čtyři hrnky velikosti 1/4l s kolmými stěnami důkladně vymažeme máslem a do dvou třetin je naplníme směsí, kterou trochu přitlačíme ke dnu. Vršek každého hrnku přikryjeme alobalem. Je to kvůli tomu, aby z pokličky později sražená pára nekapala do hrnečků.

Všechny vložíme do hrnce s vodou, která sahá maximálně do poloviny výšky hrnečků. Vaříme přiklopené cca 15-20 minut. Po vyjmutí z vody a částečném zchladnutí vyklopíme a krájíme nití.


Zaječí stehna prošpikujeme proužky uzeného špeku. Špikování nám půjde lépe od ruky, když si špek (klidně večer předem) nakrájíme na hranolky potřebné velikosti a ty naskládáme jeden vedle druhého na prkénko (nebo do plastové nádoby) a uložíme do mrazáku. Takto připravený špek pak do masa pronikne daleko lépe.

Stehna osolíme a opečeme v litinovém kastrolu na olivovém oleji z obou stran, aby se maso zatáhlo. Po opečení stehna vyjmeme, přidáme zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a třtinový cukr. Jakmile cukr zkaramelizuje, vsypeme nakrájenou zeleninu: mrkev, petržel, celer. Zeleninu asi 10 minut za stálého míchání restujeme a teprve ke konci přidáme nakrájenou cibuli. Pokud bychom ji přidali současně se zeleninou, mohla by se připalovat.

Než do orestované zeleniny zpět vložíme opečená stehna s výpekem, připravíme si balíčky s kořením, abychom se na konci vyhnuli pracnému vybírání kuliček ze základu omáčky. Koření můžeme zabalit třeba do jemné gázy nebo pytlíčků z jemného plátna. Skvěle však poslouží i čajové filtry. Teď už zbývá přidat pouze několik snítek tymiánu a rozmarýnu, vše zalijeme asi ¼ l vína a doplníme vývarem tak, aby tekutina stehna zakrývala. Přidáme ještě citrón nakrájený na plátky zbavené kůry, bílé dužiny a peciček. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme.

Během dušení občas obsah kastrolu zkontrolujeme. Maso obracíme a základ, je-li to třeba, podléváme vínem. Dusíme asi 1 a 1/2 hodiny, do změknutí masa. Poté ze základu stehna vyjmeme, odstraníme sáčky s kořením, snítky bylinek a základ rozmixujeme. Vzniklou omáčku vrátíme na sporák, přidáme sušené švestky, povidla, nastrouhaný (nebo alespoň na velmi tenké plátky nakájený) perník a vše dobře provaříme. Nakonec omáčku zjemníme přidáním másla, podle chuti přisolíme a doladíme slivovicí.

Podáváme s kaštanovými knedlíky a omáčku sypeme plátky mandlí.


Dobrou chuť!

 


Komentáře

1 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 24. ledna 2013 v 12:28 | Reagovat

Kaštanové knedlíky - to snad syším po prvé. Celkovéjídlo vypadá dobře, ale asi ty knedlíky mě lákají více :)

2 Meg Meg | Web | 27. ledna 2013 v 19:40 | Reagovat

Jsem v úžasu! Zajíce načerno jsem nikdy nejedla a kaštanové knedlíky už vůbec. Dohromady to vypadá tak skvěle... Po zeleninovém salátu mám teď hlad :D

3 Pavlína Pavlína | 30. ledna 2013 v 11:12 | Reagovat

[1]: Japonský dům a rozhovory:
Díky :D
P.

4 Pavlína Pavlína | 30. ledna 2013 v 11:13 | Reagovat

[2]:Meg:
Zaječí maso je opravdu velmi vzácné, takže když jsem na něj náhodou narazila, tak jsem toho musela využít! :-P
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama