MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kančí plec pečená s jablky a hruškami

7. ledna 2013 v 9:09 | Pavlína |  *** MASO
Vydatná zimní jídla bývají převážně masová, ale ani tak nemusí naše trávení tolik zatěžovat. Maso z mladého divočáka nebo obecně z divočiny je velmi zdravé, téměř bez tuku. V kombinaci s menším množstvím vhodné přílohy se u tohoto báječného pokrmu vůbec nejedná o hřích. Jako přílohu jsem zvolila hebké bramborové šišky a pokud zrovna nemáte po ruce zvěřinu, nahraďte kančí plec třeba větším kusem horního krůtího stehna.

Připravíme si následující suroviny:
  • plec z mladého kance (selete)
  • 150 g uzeného špeku
  • 2 větší cibule
  • 10 neoloupaných stroužků česneku
  • 2 pevná jablka
  • 2 pevné hrušky
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • několik snítek rozmarýnu a tymiánu
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • jalovec
  • bobkový list
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • trochu vývaru na podlití
  • kousek másla na zjemnění omáčky


Začneme tím, že si maso našpikujeme. Osobně se mi lépe pracuje se špikovacím nožem než s jehlou. Do masa prořízneme nožem otvor, do kterého vsuneme hranolek slaniny. Špikování nám půjde lépe od ruky, když si slaninu (klidně večer předem) nakrájíme na hranolky potřebné velikosti a ty naskládáme jeden vedle druhého na prkénko (nebo do plastové nádoby) a uložíme do mrazáku. Takto připravená slanina pak do masa pronikne daleko lépe.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a pokryjeme jí dno pečící nádoby. Přidáme i několik zbylých proužků slaniny. Na cibuli položíme prošpikované, osolené a opepřené maso a přihodíme pár stroužků neloupaného česneku, několik snítek tymiánu a rozmarýnu. Dále pak sušené koření: 2 bobkové listy, několik kuliček nového koření, jalovce a celého černého pepře.

Maso zakryjeme vrchní částí pečící nádoby nebo silnější vrstvou alobalu a pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. V průběhu pečení trochu podlijeme vývarem a přeléváme vzniklým výpekem.


Když je maso již skoro měkké, přidáme jádřinců zbavené a na větší kousky nakrájené ovoce.


Dopékáme již jen tak dlouho, aby ovoce zcela nezměklo. Poté maso vyjmeme a ostrým nožem porcujeme (seřezáváme od kosti).

Z výpeku odstraníme všechno koření, česnek zbavíme slupek, rozmačkáme ho a vrátíme zpět. Přidáme brusinkový kompot a rajský protlak. Vše na sporáku dostatečně za stálého míchání prohřejeme a nakonec přidáme kousek másla na zjemnění.


Podáváme s bramborovými šiškami. Na výrobu šišek budeme potřebovat:
  • 1,5 kg brambor
  • 600 - 800 g hrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžičku soli
Brambory jsme si, třeba i předchozí den, uvařili ve slupce. Zchladlé je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl a postupně přidáváme mouku. Její přesné množství však bude záležet na druhu použitých brambor. Těsto dobře propracováváme až do doby, kdy se přestane lepit. Takže, pokud se těsto stále příliš lepí, mouku klidně přidáme. Pak ze stejnoměrně velkých kusů těsta tvarujeme v dlani šišky. Z uvedeného množství surovin lze připravit asi 50 větších šišek nebo 4 velké šišky bramborového knedlíku.

Naporcované maso podáváme na nahřátých talířích přelité omáčkou s kousky pečeného ovoce a s přílohou. Zdobíme čerstvými bylinkami. Hostům můžeme nabídnout porci brusinkového kompotu navíc a sklenku dobře chlazeného bílého vína.


Dobrou chuť!




Komentáře

1 wf-lover wf-lover | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 11:05 | Reagovat

Tedaaa, vypadá to skvěle! Zrovna včera jsem odmítla kančí plec, kterou mi nabízel přítel s tím, že absolutně nevím, co s ní...A teď vidím, že si ji budu asi muset vybojovat zpátky :-D

wf-lover.blogspot.cz

2 levandullka levandullka | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 11:47 | Reagovat

Mňam! Úžasné jedlo a dokonalé fotky! Čo viac k tomu môžem povedať? :-) Snáď už iba... Letím kúpiť všetky ingrediencie na túto mňamku ;-)

3 Meg Meg | Web | 9. ledna 2013 v 13:19 | Reagovat

Je to nadhera! Zverinu si davam, kde muzu, a tehle bych rozhodne neodolala. U nas se jen tezko shani, takze ji mivame jen obcas... S ovocem skvela kombinace :)

4 Pavlína Pavlína | 14. ledna 2013 v 8:50 | Reagovat

[1]: wf-lover:
Pro příště: Zvěřina se neodmítá :D
Díky za návštěvu
P.

5 Pavlína Pavlína | 14. ledna 2013 v 8:50 | Reagovat

[2]:levandullka:
Přeji Ti příjemné vaření a dobrou chuť!
P.
:-)

6 Pavlína Pavlína | 14. ledna 2013 v 8:51 | Reagovat

[3]:Meg:
Díky, také mám zvěřinu moc ráda :D
P.

7 Irena Irena | E-mail | 10. února 2013 v 17:43 | Reagovat

Tak dneska jsem ve velkém očekávání tohle uvařila podle receptu a fakt velikánská dobrota.Udělala jsem k tomu malinký,asi dvoucentimetrový chlupatý knedlíčky a veliká mňamka.Do mističky doma dělanou řepu s křenem.Doporučuji všem. :-)

8 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:16 | Reagovat

[7]:Irena:
Mini-chlupaté knedlíčky jsou bezva nápad! :-P Musela to být krása, děkuji za vyzkoušení receptu a jsem ráda, že jste si pochutnali :D
Mějte se krásně
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.