MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Pečená jablka plněná jáhlami

12. listopadu 2012 v 15:43 | Pavlína |  *** RÝŽE, LUŠTĚNINY, OBILÍ
A znovu jsou tu jablka. Tentokrát větší, protože je budeme plnit. Budou tak skvělou pečenou přílohou k masu. Maso můžete zvolit jakékoliv, ale můj názor je, že tato příloha a vůbec pečené ovoce jako takové se hodí spíše k tmavému drůbežímu masu nebo zvěřině. Plněná jablka jsem tedy zvolila jako přílohu k pečeným kachním prsům.

Suroviny pro 3 osoby:
  • 3 pevná větší jablka
  • 250 g jáhel
  • 1 hrst hrozinek
  • 2 hrsti posekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce rakytníkové zavařeniny
  • 2 kachní prsa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 5 cl Calvadosu
Jako první si připravíme maso. Kůži na kachních prsou nařežeme do čterečků tak, abychom zbytečně neřízli do masa, protože by nám při pečení vytékala šťáva. Osolíme, opepříme. Do rozpálené pečící nádoby, kterou jsme nechali v troubě během předehřívání na 200 stupňů, vložíme kachní prsa nejprve kůží dolů. Z kůže se za chvíli vypeče skvělý a zdravý kachní tuk. Pak prsa obrátíme a pečeme v závislosti na jejich velikosti přibližně 40 - 45 minut.

Mezitím si připravíme přílohu - plněná jablka. Dobře omytá jablka seřízneme z vrchu tak, aby šla později znovu zakrýt. Jablkům vykrojíme jádřinec a přitom dbáme, abychom neporušili spodní část plodu. Vzniklý prostor naplníme jáhlovou směsí.


Jáhly několikrát propláchneme ve vlažné vodě a pak je v poměru 1 : 3 vsypeme do mírně osolené vroucí vody. Vaříme asi 10 minut (dle návodu na obalu). Jáhly vařením mnohokrát zvětší svůj objem, takže bude stačit pouze část běžně dostupného balení. Vodu z vaření slijeme a necháme jáhly zchladout.

Do potřebného množství jáhel (dle velikosti vydlabaných jablek) přidáme posekaná jádra vlašských ořechů, nakrájené hrozinky a vše spojíme rakytníkovou zavařeninu. Díky ní získá jáhlová směs pikantní chuť. Bude také kompaktnější a plnění jablek nám půjde podstatně lépe.


Jablka zakryjeme jejich vrchní částí a asi 15 před dokončením kachních prsou je přidáme do pečící nádoby k masu. Ve stejnou chvíli zastříkneme kachní prsa Calvadosem.

Hotová kachní prsa nakrájíme na silnější plátky a podáváme přelité šťávou společně s pečenými plněnými jablky.


Dobrou chuť!

 



Komentáře

1 HanaS HanaS | 12. listopadu 2012 v 16:24 | Reagovat

Úžasný nápad na přílohu :)

2 Lucka Lucka | Web | 12. listopadu 2012 v 19:18 | Reagovat

to vypadá báječně.
Vyzkouším, díky za tip :)

3 Zuzana Nosková Zuzana Nosková | E-mail | Web | 12. listopadu 2012 v 19:20 | Reagovat

Jeeej, ten pekáčik sa mi veľmi páči a zapekané jabĺčka tiež :-)))

4 Adriana Adriana | E-mail | Web | 12. listopadu 2012 v 20:28 | Reagovat

jeminku to vyzera uzasne...musela som si vygooglit co su to jahla :) po slovensky...pseno (jacmenne krupy).... a tie fotecky, tak tie su absolutne fantasticke...

5 HaF HaF | Web | 13. listopadu 2012 v 19:42 | Reagovat

Jak prosté a geniální! Proč cpát jablka do husy, když takhle krásně vyniknou! :-)

6 Martina Martina | E-mail | Web | 15. listopadu 2012 v 20:36 | Reagovat

Vyzerá to úžasne, určite vyskúšam :-)

7 Světlana Hamplová Světlana Hamplová | E-mail | 16. listopadu 2012 v 23:39 | Reagovat

zkusím,vypadá to krásně

8 Meg Meg | Web | 20. listopadu 2012 v 13:45 | Reagovat

Vypada to prekrasne, a kdyz si to predstavim, muselo byt skvele! :)

9 Madla Madla | Web | 23. listopadu 2012 v 11:33 | Reagovat

Vážně hodně netradiční příloha, která musela být ke kachním prsům naprosto výjimečná. Moc ráda bych tvým strávníkem :-)

10 Honza Honza | Web | 29. listopadu 2012 v 15:28 | Reagovat

Tomu se říká pravý podzimní recept :) Musím říct, že dost nevšední kombinace jablko plnit jáhly (alespoň pro mě), ale mohlo by to chutnat moc dobře. Asi se inspiruji a někdy to vyzkouším :)

11 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 12:35 | Reagovat

[1]:Hana S. + [2]:Lucka:
Děkuji :D
P.

12 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 12:37 | Reagovat

[3]:Zuzana Nosková:
Pekáček má ještě staršího bráchu a sestru - bábovkovou formu :D Navíc mi připadá hodně fotogenický :D)))
Díky, Zuzano
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 12:38 | Reagovat

[4]: Adriana:
Díky, Aduško :D Zrovna od Tebe mne pochvala fotek těší, já se chodím moc ráda dívat na Tvůj blog. Zrovna laskonky vypadají úžasně! :D
Měj se krásně
P.

14 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 12:42 | Reagovat

[5]:HaF + [6]:Martina + [7]:Světlana Hamplová + [8]:Meg + [9]:Madla + [10]:Honza:
Děkuji všem za nádherné komentáře. Naplnit jablka jáhlami byl okamžitý nápad, který chutná výborně a navíc i zajímavě vypadá. Vyzkoušejte, uvidíte :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.