MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Švestkový koláč s mandlemi

2. října 2012 v 9:45 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Švestkový koláč si ve své paměti téměř vždy spojuji s mákem. Kombinace chuti švestek a máku je stejně tak báječná u švestkových knedlíků. Ale ke švestkám se také skvěle hodí chuť mandlí. Pokud máte doma trochu mandlové mouky, přesně té, která se používá na výrobu macarons, pusťte se do pečení.

Na těsto si připravíme:
  • 340 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 150 g nesoleného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce, lehce ušlehaná
Na náplň bude třeba:
  • 12 ks švestek
  • 24 ks loupaných mandlí
  • 150 g mandlové mouky
  • 125 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 vejce
K podávání se hodí:
  • créme fraiche
  • likér Amaretto
Moje oblíbené těsto pro moučníky připravíme tímto způsobem. Vyválené na tenký plát jej vtiskneme do formy, okraje zarovnáme a přitlačíme vidličkou.

V míse utřeme cukr s máslem, pak přidáme vejce a mandlovou mouku. Tato směs bývá také nazývána "frangipane". Vše velmi dobře promícháme. Na těsto pak natřeme asi 1 cm silnou vrstvu mandlové směsi a do ní lehce vtlačíme na polovinu rozdělené švestky, řezem nahoru. Do každého dolíčku švestky položíme mandli. Pečením švestky pustí trochu své sladké šťávy, která díky své téměř medové konzistenci ke každé švestce mandli pěkně přilepí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Mandlová náplň pečením zvětší svůj objem, který se ani po vychladnutí nezmenší, takže koláč zůstane jemný a nadýchaný.


Podáváme s hustou zakysanou smetanou créme fraiche, kterou jsme promíchali se dvěma lžícemi mandlového likéru Amaretto.


Koláč je lépe krájet zchladlý...


Pokud vám trochu těsta zbyde (záleží na velikosti koláčové formy a na síle vyválení), můžete naplnit třeba tartaletkové formičky. Já jsem vložila trochu těsta na dno servírovacích nerezových kroužků. Poté jsem kroužky také naplnila mandlovou směsí, ale ve vyšší vrstvě, než koláč. Do středu každého kroužku jsem pak zasadila celou švestku i se stopkou.


Mandlové těsto švestku během pečení zcela "pohltilo", takže vznikl efektní dezert s překvapením - švestkovým srdcem.


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Bibiane Bibiane | Web | 2. října 2012 v 18:34 | Reagovat

Vypadají fakt moc dobře... U nás už švestková sezona skončila, škoda, že jsem tenhle recept nepoznala o pár týdnů dřív, určitě bych se na ně vrhla....:)

2 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 2. října 2012 v 20:27 | Reagovat

Krasa ! Svestky k nam zatim nedorazili, resp. dorazila uplne prvni varka, ktera sla rovnou do pusy ;-) Fikova sezona dobiha do finise, a tak jsem z nich delala podobne tarteletky s frangipanem - taky moc dobry :-)  
"Svestkove srdce" vypada uzasne !

3 Adriana Adriana | E-mail | Web | 3. října 2012 v 7:53 | Reagovat

Pavlinka nepochybne skvela kombinacia... krasny kolacik, taky jesenny a nadherne fotecky...radost sa podivat... :-)

4 Eva Eva | E-mail | Web | 4. října 2012 v 14:39 | Reagovat

Vypadá to opravdu skvostně! Jen co budu mít švestky, tak vyzkouším. Děkuji za inspiraci :-)

5 Meg Meg | Web | 8. října 2012 v 20:01 | Reagovat

Krasne! Svestky jsem nikdy moc nemusela, ale ted lituju, ze uz je ze zahradky nemame :)

6 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:21 | Reagovat

[1]: Bibiane:
Já myslím, že se třeba někde ještě nějaká ta švestička objeví, ne? :-P
Díky za komentář
P.

7 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:23 | Reagovat

[2]: Anyzovka:
Užívej si fíků, na Tvém místě bych jim dala na chviličku před švestkami přednost :D Ale jen trochu, švestkové koláče mám moc ráda a tento byl opravdu výborný :-)
Původní plán byl, že alespoň kousek švestky zůstane na povrchu, aby bylo vidět, že je to švestka :D Alespoň jsme ji díky stopce nemuseli hledat :D
Měj se hezky
P.
:D

8 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:28 | Reagovat

[3]:Adriana +[4]:Eva +[5]:Meg:
Děkuji za krásné komentáře, koláč si ještě vyzkoušejte a určitě si pochutnáte :-P
P.

9 casino casino | 13. října 2012 v 17:35 | Reagovat

v postupu na náplň je zmíněno máslo...
v ingrediencích máslo není...
do náplně jsem přidalo deset deka másla :-)

10 Pavlína Pavlína | 16. října 2012 v 12:51 | Reagovat

[9]:casino:
Díky za upozornění! :D Ještě, že mám takové vynikající čtenářky :D Samozřejmě máslo do náplně patří, v postupu bylo uvedeno, ale z ingrediencí na náplň nějak vypadlo. Už jsem vše opravila. Ještě jednou děkuji a mějte se krásně :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama