MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Pečené kachní stehýnko s tymiánem, fazolkami a bramborem

9. října 2012 v 10:00 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Pro čtenáře by mohl tento recept být návodem na výborný oběd nebo večeři. Pro mne je to navíc chutná a voňavá vzpomínka na mou letošní dovolenou. V městečku Apt, kde jsme při svém putování po Provence strávili noc v hotelu, jsme si také zašli na večeři do jedné z mnoha místních malých restaurací. Menu mají restaurace ve Francii obvykle sestavené vždy buď z předkrmu a hlavního jídla nebo z hlavního jídla (plat du jour) a dezertu. Já si zvolila první variantu, ale dezert jsem si nakonec dala také - naprosto úžasný čokoládový fondán. A protože jsem na večeři neměla s sebou fotoaparát, nezbývalo mi, než si toto vynikající jídlo pro připomenutí připravit doma.

Na přípravu jídla pro dvě osoby budeme potřebovat:
  • 2 kachní stehýnka
  • 4 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 3 menší šalotky
  • 1 červenou silnostěnnou papriku
  • 200 g zelených fazolek
  • 6 menších brambor
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 4 rajčátka na větvičce
  • trochu drůbežího vývaru

Kachní stehna očistíme a pečlivě je potřeme směsí medu a rozdrceného česneku. Přidáme pár snítek tymiánu a nejlépe v nádobě, ve které budeme maso později péci, uložíme do chladu klidně až na 24 hodin.


Před samotným pečením stehna osolíme, lehce opepříme a zakryjeme alobalem, aby se kůže nespálila. Pečeme v předehřáté troubě asi na 160 stupňů přibližně dvě hodiny. Doba pečení je závislá na velikosti stehýnek. V případě potřeby mírně podléváme horkým vývarem.

Asi 15 minut před koncem pečení přidáme do pečící nádoby rajčátka a brambory před tím ve slupce povařené v osolené vodě asi 10 minut.

V čase pečení si připravíme i další přílohu. Fazolky omyjeme a přibližně 10 minut povaříme v osolené vodě. Na pánvi s trochou olivového oleje zprudka osmahneme šalotku nakrájenou na proužky, k ní přidáme povařené fazolky a na proužky nakrájenou červenou papriku. Restujeme 5 - 7 minut.


V městečku Apt tuhle večeři v onen teplý letní večer doplnilo osvěžující růžové víno. Doma jsem si připila skvělým červeným.


Dobrou chuť!

 



Komentáře

1 Meg Meg | Web | 9. října 2012 v 10:29 | Reagovat

Pavli, to je proste nadhera! Uz jen abych sehnala kachni stehynka - ono by urcite i prsicka sly, jen zatim jsem tu narazila na kachny vcelku... Porcovat se mi nechce ;)

2 Adusha Adusha | 9. října 2012 v 11:28 | Reagovat

Mňam, to vyzerá božsky!

3 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 9. října 2012 v 21:51 | Reagovat

Krása, Pavli ! Hotová provensálská nostalgie :-)
PS: na sobotním trhu v Apt vám nespadla do koše lahvinka červeného Côte de Luberon ? ;-)

4 Michaela Michaela | Web | 10. října 2012 v 7:08 | Reagovat

STehienka vyzeraju nadherne, hned by som jedno zjedla. A tie tvoje krasne fotky!

5 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:36 | Reagovat

[1]:Meg:
Přiznám se, že stehýnka jsem koupila právě ještě ve Francii s plánem jídlo okamžitě po příjezdu uvařit :-) Je fakt, že v našich obchodech je prostě nabídka druhů, částí masa i vnitřností velmi omezená ;-)
P.

6 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:43 | Reagovat

[2]:Adusha +[3]:Anyzovka:
Díky :D
Nostalgie to je, nekoupila jsem totiž ve Francii na tento pokrm pouze stehýnka, ale také malé brambůrky i fazolky a ještě šalotky ;-)
Anýzovko, trh jsme v Apt viděli v úterý ráno, malinký, ale krásný. Přesně tuhle lahvinku nemám, ale jinak nám jich do koše spadlo celkem dost :D
P.

7 Pavlína Pavlína | 10. října 2012 v 10:44 | Reagovat

[4]:Michaela:
Já bych takový oběd mohla mít také častěji, ale jak psala Meg, takhle krásná, velká stehýnka jsem tu asi neviděla. Uvidíme, mrknu do MAKRA.
Díky, Míšo :D
P.

8 eL Familia eL Familia | Web | 10. října 2012 v 12:55 | Reagovat

Tohle vypadá božsky.
Už se moc těším na Svatomartinskou husičku, ale že bych si před tím ještě spravila chuť kachýnkou?:-)
Díky za tip.

9 Pavlína Pavlína | 12. října 2012 v 9:59 | Reagovat

[8]:el Familia:
Díky :D Já mám kachničk moc ráda, takže mne potěší v jakékoliv podobě. A na svatomartinskou husu už se také moc těším :-P
Díky za komentář a mějte se pěkně
P.

10 Kejm Kejm | Web | 30. října 2012 v 19:56 | Reagovat

úžasný

11 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:30 | Reagovat

[10]:Kejm:
Díky
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.