MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pečená daňčí plec s houbovým ragú a domácími nudlemi

27. října 2012 v 20:20 | Pavlína |  *** MASO
Je tady podzim a dokonce se nás už pokouší překvapit i paní zima. Doufám, že jen dočasně. Krásný podzim hýřil barvami, ještě v polovině týdne byly lesy plné hub a lovecká sezóna je v plném proudu. Zkuste si proto sami připravit nějaké tradiční zvěřinové jídlo.


Potřebujeme:

· 1,3 až 1,5 kg dančí plece bez kosti
· 150 g uzeného špeku
· 100 g tenkých plátků anglické slaniny
· 1 dcl Ginu
· 20 kuliček jalovce
· sůl
· čerstvě mletý pepř
· 6 šalotek
· 2 dcl suchého červeného vína
· 2 lžičky rajského protlaku
· 50 g másla

Maso očistíme, protkneme klínky uzeného špeku, posypeme nahrubo rozdrceným jalovcem a bohatě zastříkneme ginem. Poté poklademe plátky anglické slaniny a srolujeme a svážeme potravinářským provázkem do úhledného tvaru. Povrch opět posypeme drceným jalovcem, zastříkneme ginem a necháme zakryté v chladu marinovat 24 hodin. Pak nakrájíme zbylý uzený špek na kostičky, které necháme v pečící nádobě vyškvařit. Na získaném tuku opečeme maso ze všech stran, aby se jeho povrch zatáhl a při pečení zůstalo uvnitř šťavnaté. Poté maso podlijeme zvěřinovým vývarem a zpočátku zakryté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 a půl hodiny.

Asi v polovině pečení přidáme oloupané a na kolečka pokrájené šalotky. Maso odkryjeme a podlijeme červeným vínem. Po upečení maso vyjmeme a výpek zastříkneme ginem, přidáme rajský protlak, vše provaříme a nakonec zjemníme máslem.

Ragú z lišek a lesních hub

Suroviny:
  • 200 g lišek
  • 100 g hříbků
  • 1 červená paprika
  • několik snítek tymiánu
  • 3 šalotky
  • olivový olej
  • 20 g másla
  • Sůl
  • čerstvě mletý pepř
Šalotky nakrájíme na tenká půlkolečka, červenou papriku na menší kostičky. Důkladně očištěné lišky, jsou-li větší, rovněž překrojíme, hříbky nakrájíme na kostky. Na rozpálené pánvi ve směsi olivového oleje a másla orestujeme šalotky. Přidáme papriku a po chvíli i houby a snítky tymiánu. Lehce opepříme, osolíme a vše restujeme do změknutí hub. Nakonec vyjmeme zbylé větvičky tymiánu bez lístečků a ragú zjemníme přidáním kousku másla.

Domácí široké nudle

Suroviny na těstoviny pro 4 osoby:
  • 400 g hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 4 lžíce olivového oleje extra virgine
  • špetku soli
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie. Poté těsto na ploše poprášené hladkou moukou důkladně rozválíme na co nejtenčí plát. Ten lehce zaprášíme moukou a necháme vyschnout - odpočinout. Pak z plátů nakrájíme rádlem nebo nožem nudle široké podle vlastního přání. Hotové nudle necháme opět proschnout.


Nakonec těstoviny vhodíme do vroucí, dostatečně osolené vody s několika kapkami olivového oleje a vaříme v závislosti na síle těsta přibližně 7 minut tak, aby byly "al dente". Scedíme, přidáme asi lžíci olivového oleje a dobře promícháme.

Před podáváním z masa odstraníme provázek a krájíme na silnější plátky. Podáváme na nahřátém talíři podlité šťávou z pečeně společně se širokými nudlemi a houbovým ragú. Popíjíme víno, se kterým jsme vařili.


Dobrou chuť!

Tento recept jsem připravila pro 4. - podzimní číslo časopisu Bohemia living.
 


Komentáře

1 Madla Madla | Web | 28. října 2012 v 13:20 | Reagovat

To je opravdu nádhera! Symfonie chutí a vůní na něžně růžovém talíři. Nezbývá mi než závidět ...

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 31. října 2012 v 17:41 | Reagovat

Slina mi ukápla...

3 toffo toffo | 1. listopadu 2012 v 8:12 | Reagovat

Dost často zapomínám, že nudle (nebo rychlejší špecle) dokáží být masu na talíři rovnoceným partnerem, tenhle recept si o ně přímo říká. Letos jsme si dokonce i my pochutnali na zvěřině. Sice v restauraci, u zámku Lednice, před měsícem, na ty úžasné dančí minutkové plátky s restovanou cibulkou a omáčkou z lišek nezapomenu. Měla jsem radost, že i zbytek společnosti překonal své předsudky k zvěřině a vysoko jí ocenily. Tak mi zbývá ještě "dovést" zvěřinu až k nám do kuchyně.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 8:19 | Reagovat

Krásné nudle a navíc domácí... Tak to je v mém případě ještě pole nezorané, ale třeba se jednou při dlouhých zimních večerech pustím i do domácích těstovin, člověk nikdy neví! :-D

5 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:36 | Reagovat

[1]:Madla+ [2]:Bloud.Well Bloud.:
Děkuji, bylo to vynikající :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama