MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fíková zavařenina s bílými broskvemi a meduňkou...

18. září 2012 v 13:24 | Pavlína |  ***Francie mýma očima
... aneb když v Provence prší.

Už mohu najisto říci, že se letošní dovolená vydařila. Vrátila jsem se na oblíbené místo do Saillans k našim domácím Aimée a Rogerovi. Všechny plánované výlety mne nadchly a snad bude co nejdříve čas se o dojmy z nich s vámi podělit.


Počasí bylo úžasné, někdy bylo dokonce slunce a horka až moc. Ale na poslední dva dny se obloha zatáhla a jeden celý den propršel. Přišla tedy ta správná chvíle vyrobit si vlastnoručně suvenýr z dovolené. Od pana domácího jsem dostala misku fíků, kterých bylo letos v tuto dobu zatím nezvykle málo - teprve dozrávaly. Část fíků jsem tedy koupila na trhu, kde jsem na ně prostě musela mít štěstí. Fíky jsem prohmatala, zda jsou dost měkké a paní u stánku se divila, že nechci ochutnat.

K asi 1200 g fíků jsem přidala 10 bílých broskví, které nám rostly přímo před vchodem do našeho letního bydlení. A hned vedle broskvoně byl velký keř meduňky.


Fíky jsem zbavila stopek a pak už je stačilo pouze v prstech rozmáčknout. Broskve jsem vypeckovala a jejich tvrdší části (protože letos také zrály o poznání později) pokrájela na malé kostičky. A pak už jen ve velkém hrnci, kam jsem k ovoci přidala asi čtyři snítky meduňky, míchala a míchala, dokud se vše řádně nerozvařilo. Nakonec jsem meduňku odstranila, přidala 1 kg želírovacího cukru (1:3) a přibližně 10 minut provařila. Zavařeninou jsem naplnila horkou vodou vymyté a vysušené sklenice. Před uzavřením sklenic jsem papírovou utěrkou otřela kraje, uzavřela a otočila dnem vzhůru.


Zavařila jsem si tak trochu vzpomínek na nádherné chvíle strávené v Provence, protože tato oblast už do ní patří.


Doufám, že na další vzpomínání bude čas co nejdříve...


...
 


Komentáře

1 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 18. září 2012 v 17:38 | Reagovat

Do sklenic jsem uveznila stejne letni ingredience :-) Jen jsem k tomu nemela to "stesti" na dest, takze jsem u sporaku nad obrim hrncem stravila par dni, kdy teplomer vykazoval 41°C ... Nicmene za tu snahu to stoji ! Neni nic lepsiho nez si v zime otevrit vlastni zavareninu a nadechnout se leta :-) Treba fikovou, broskovou se sporysem, merunkovou s mandlemi, svestkovou s orechy ... :-)

2 Lucie Lucie | Web | 18. září 2012 v 18:18 | Reagovat

Čerstvé fíky! Ach... Kdybych měla tu možnost, cpala bych se jimi bez ohledu na následky a rozhodně bych je nezavařovala :) Ty, co se prodávají v Čechách, těm provensálským nemohou sahat ani po stopku...
(Ale stejně ta marmeláda zní skvostně :)

3 toffo toffo | 18. září 2012 v 20:32 | Reagovat

Krása. A další od tebe v podzimním Bohemia living mě sráží do kolen, ty barvy!

4 Adriana Adriana | E-mail | Web | 20. září 2012 v 0:43 | Reagovat

Krasna a chutna spomienka na dovolenku...nadherne fotecky :-)

5 Jana - sweet pixel Jana - sweet pixel | Web | 25. září 2012 v 11:12 | Reagovat

Tak takovou zavařeninu bych si taky nechala líbit... :-) Ta kočka je dokonalá!

6 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:18 | Reagovat

[1]:Anyzovka:
Máš naprostou pravdu: V zimě jsou pak takové zavařeniny poklad, v tomto případě navíc plný vzpomínek :-P Máš to štěstí, že jsi vlastně "přímo u zdroje". Budu se moc těšit na články na Tvém blogu. Měj se krásně
P.
:D

7 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:20 | Reagovat

[2]:Lucie:
Je pravda, že fíky zralé a právě utržené jsou neskutečně sladké. Fíky zde kupované opravdu tak sladké nejsou. Vlastně už zde o tom byla jednou diskuse:
http://mlsnakocka.blog.cz/1109/fikovy-kolac-z-mirmande
Díky za komentář
P.
:D

8 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:24 | Reagovat

[3]:toffo:
Toffo, to mám velkou radost, že se Ti líbí mé podzimní recepty. I přesto, že jsem podzimní vydání připravovala v den, kdy bylo na venkovním teploměru 32 stupňů a uvnitř v místnosti 33 :-P (ale vedra prostě trvala a termín uzávěrky byl dán), jsem si to celkem užila. Snad to při přípravě vánočního čísla bude trochu lepší :D
Díky, vážně jsi mne potěšila :D
P.

9 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:25 | Reagovat

[4]:Adriana:
Letos mám těch "jedlých vzpomínek" trochu víc, prostě se to sešlo. Některé poslouží jako dárečky, se zbytkem si poradím :D
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:27 | Reagovat

[5]:Jana:
Jano, děkuji za Tvůj komentář, díky kterému jsem objevila nádherný blog! :) Tak krásné fotografie...! Určitě se ještě setkáme :D
P.

11 andurejka andurejka | E-mail | Web | 28. září 2012 v 15:52 | Reagovat

krásne, a gratulujem k blogu roku, nečudujem sa vôbec :))))

12 Pavlína Pavlína | 2. října 2012 v 14:17 | Reagovat

[11]: andurejka:
Děkuji moc, Andrejko!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama