MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Ostružinová zavařenina

15. srpna 2012 v 9:06 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Původně to byl výlet houbový, ale hub moc nevyrostlo a tak se naprostou náhodou změnil ve sběr ostružin. Takové množství jsem našla a nasbírala naposledy před několika lety. Část ostružin jsem využila do dalšího receptu a ze zbytku jsem vyrobila neobyčejně chutnou zavařeninu:

Ostružinovou zavařeninu s pomerančovou kůrou a badyánem. A tady je recept:

Použijeme:
  • 650 g čerstvých ostružin
  • 500 g třtinového želírovacího cukru
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 2 hvězdičky badyánu
Ostružiny dobře propláchneme a v hrnci zahříváme. K nim nastrouháme kůru z důkladně omytého pomeranče. Ostrouháme pouze oranžovou část, bílá je hořká. A také přihodíme badyánové hvězdičky. Občas promícháme a vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až se část ostružin rozvaří.


Do směsi vsypeme želírovací cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Poté ze zavařeniny vylovíme hvězdičky badyánu a horkou hmotu nalijeme do vroucí vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů.

Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo. Vůbec nevadí, když zavařenina zůstane malinko tekutá, tak ji mám raději.


A v zimě, až budou škrábance z ostružiní dávno zahojené, můžeme si v teple domova u nějaké romantické snídaně zavařeniny z letního ovoce užívat...


Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 gurmet gurmet | E-mail | 15. srpna 2012 v 9:36 | Reagovat

Dobrý den Mlsná Kočko, při čtení dnešního blogu, který je opět vinikající jak jinak, bych chtěl se zeptat na tohle. Jak zavařit Nektarinky, aby neztratili svoji původní barvu? Diky za odpověď Jirka. :-)

2 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2012 v 11:18 | Reagovat

[1]:gurmet:
Ahoj Jirko, se zavařováním nektarinek nemám žádnou zkušenost, ale rozhodně vyzkoušej přidat citrónovou šťávu (nebo kyselinu citrónovou v sáčku). Moje jahodová zavařenina zůstala díky šťávě krásně červená a pokrájené čerstvé ovoce udržuje svůj půvab také právě díky šťávě z citrónu :-P
Děkuji za milý komentář a měj se fajn
P.
:-)

3 DolceVita DolceVita | Web | 15. srpna 2012 v 13:40 | Reagovat

[1]: gurmet:

Zavařenina z nektarinek: Čtu zde otázku, jak zavařit nekterinky, tak mohu přispět svou troškou do mlýna a odkázat na článek z mého webu, kde popisuji přípravu pomerančové zavařeniny. V podstatě to stejné se dá udělat s nektarinkami, ale musíme počítat s tím, že nebude tak výrazná, jako připravovaná z pomerančů. Nejlépe je nakombinovat nektarinky s pomerančem. Počítat musíme s tím, že při zpracování každá kvalitní citrusová zavařenina trochu tmavne a slouží jí to jen ke cti. Zde je odkaz na stránky, kde jsem podrobněji rozepsala celou přípravu:

http://dolcevita.blog.cz/0801/staromodni-zalezitost-co-nevyjde-z-mody

4 DolceVita DolceVita | Web | 15. srpna 2012 v 13:45 | Reagovat

Pájo, moc pěkná ostružinová záležitost :-) Ostružin je letos poměrně dost, tak není od věci si s nimi trochu víc pohrát. Dělám ji malinko jinak, trochu dodávám přírodní pektiny kombinací s jiným ovocem, ale vždycky zmizí raketovou rychlostí.

S ostružinami bojuji na našem rozlehlém pozemku a snážím se je přemluvit, aby neměly tak bujný růst, ale nemohu se s nimi domluvit :-) Příroda je mocná čarodějka! A to je moc dobře, protože my ji nemáme co umravňovat, ale máme být jen její malou součástí, že? Kam na ty ostružiny chodíš?

Tak létu zdar a zavařování obzvlášť :-)

5 Katherine Katherine | E-mail | Web | 15. srpna 2012 v 21:55 | Reagovat
6 Gabriela Gabriela | 16. srpna 2012 v 3:55 | Reagovat

Thanks

7 Markétka Markétka | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 15:17 | Reagovat

To je nádhera :))))

8 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2012 v 17:17 | Reagovat

[3]:+[4]: DolceVita:
Šárko, díky za Tvé komentáře. Ostružiny jsou z brdského lesa, kam jsme původně vyrazili na houby. Bylo to příjemné překvapení a bylo jich docela dost, tak se mi je ani s jiným ovocem míchat nechtělo :-P V hrnci zbyla malinká porce, jen tak do mističky, tak jsem zavařeninu druhý den ochutnala - je skvělá :D
Měj se hezky
P.

9 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2012 v 17:19 | Reagovat

[5]:Katherine +[6]:Gabriela:

Thank you :D

10 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2012 v 17:20 | Reagovat

[7]:Markétka:
Díky za komentář, měj se krásně :D
P.

11 DolceVita DolceVita | Web | 23. srpna 2012 v 15:05 | Reagovat

[8]: Pavlína:

Z lesa se nikdy nechodí s prázdnou, což je fajn :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.