MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kukuřičné kuřátko pečené na houbách s majoránkou

10. srpna 2012 v 13:06 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Pokud jste se vydali nebo vydáte do lesa na houby, tak mi potvrdíte, že v tomto období je to prostě radost. Houby rostou a většina z nás má ta "svá místa" a nebo prostě zkusí štěstí v lese úplně neznámém. Já měla takové štěstí o víkendu. Kromě téměř dvou litrů ostružin a pěkných škrábanců díky jejich sběru, jsem si odnesla několik voňavých hřibů. A to mi na přípravu večeře úplně stačilo.

Kromě hub jsem potřebovala:
  • 1 kukuřičné kuřátko o váze asi 1,2 kg
  • 5 šalotek
  • svazek čerstvé majoránky
  • sůl
  • 4 plátky citrónu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 100 g másla


Na pečení jsem použila opět mou oblíbenou, starou, ale stále úžasnou remosku. Kuřátko a vůbec maso pečené v remosce zůstává krásně štavnaté a má zlatavou barvu.

Houby jsem nakrájela na silnější plátky, šalotky na kolečka. Kuře jsem podélně rozpůlila, z obou stran osolila a řezem dolů položila na houbovo-šalotkovou podestýlku zakápnutou trochou olivového oleje. Pod každou polovinu jsem vtěsnala svazeček čerstvé majoránky. Bylinky na povrchu by se připalovaly, ale takhle dodají masu i houbám potřebné aroma. Mezi maso jsem vložila pár koleček citrónu, díky nimž bude omáčka příjemně navinulá. Na kuře položila plátky másla a pekla dozlatova, asi 1 a 1/2 hodiny.


Mezi tím si připravíme přílohu: Šťouchané brambory s naťovou cibulkou.

Potřebujeme:
  • 1kg brambor
  • sůl
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 jarní cibulky
  • 20 g másla
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme v dostatečně osolené vodě. Poté slijeme vodu a horké brambory rozmačkáme, přidáme smetanu, máslo, najemno nakrájenou jarní cibulku a ještě trochu promícháme.


Po upečení kuře vyjmeme a uchováme v teple. Do houbové směsi přidáme smetanu, dobře promícháme a necháme asi 10 minut prohřát. Podáváme na nahřátých talířích.


Dobrou chuť!

Pokud jste si oblíbili houby s čerstvou majoránkou, vyzkoušejte ravioli plněné lesními houbami a majoránkou.

 


Komentáře

1 AdélaZuzu AdélaZuzu | Web | 11. srpna 2012 v 16:12 | Reagovat

To nemá chybu, pěkný blog.

2 Pipi Pipi | Web | 11. srpna 2012 v 22:16 | Reagovat

To je pro mě tedy překvapivá kombinace - kuře s houbami na smetaně. Je to Pavlíno vaše domácí specialitka, nebo jsi sáhla po inovaci klasiky pečené kuře s bramborem/rýží/knedlem... ?

3 Pavlína Pavlína | 13. srpna 2012 v 10:13 | Reagovat

[1]: AdélaZuzu:
Díky :D
P.

4 Pavlína Pavlína | 13. srpna 2012 v 10:17 | Reagovat

[2]: Pipi:
To byla specialitka minulého víkendu - trochu jiná verze pečeného kuřátka :-P A bylo to vážně moc dobré! :-)
Díky za komentář a měj se krásně
P.
:D

5 Meg Meg | Web | 13. srpna 2012 v 13:23 | Reagovat

To kuratko je tak krasne dozlatova upecene, ze, ac po obede, bych si hned chtela uloupnout :)

6 Madla Madla | Web | 13. srpna 2012 v 14:46 | Reagovat

Ách, to je krása! Dozlatova upečené kukuřičné kuřátko, voňavé houby, mé oblíbené šťouchané brambory.
Jen to kukuřičné kuřátko tady u nás prostě neseženu :-( (a koncentrákovým kuřatům jsem zavřela dveře do své kuchyně).

7 Bali Bali | Web | 14. srpna 2012 v 19:18 | Reagovat

To se mi moc zamlouvá, ale momentálně nemám k dispozici dobré kuře :-(

8 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2012 v 8:50 | Reagovat

[5]:Meg:
:D Pečené kuřátko je moje slabost :-) A tohle bylo opravdu báječné :-P
Díky
P.

9 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2012 v 9:03 | Reagovat

[6]:Madla:
Krásně se to sešlo, z hub jsem měla velikou radost. Tak vyraž do lesa a uvař si alespoň houbovou omáčku :D A kuřátko třeba bude od sousedů - domácí :-P
Měj se krásně
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2012 v 9:05 | Reagovat

[7]:Bali:
Já už také ne, ale přivezu :-P Však Ty máš doma spoustu jiných dobrot :D
Díky
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama