MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Koprová omáčka s hovězím masem

22. srpna 2012 v 17:21 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Koprová omáčka patří mezi nejrozporuplnější jídla české kuchyně. Zatímco jeden se při pomyšlení na ni s láskou zasní, druhý se zamračí. Ti, kterým stačila pokazit dojem školní jídelna, ji většinou nemají rádi. Patřím však naštěstí mezi skupinu, která tuto vynikající omáčku ochutnala od své babičky, podávanou vždy s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.


Kopr vonný (Anethum graveolens)

Rostlina z čeledi miříkovitých. Dorůstá výšky až 1 m, kvete od června do září. O kopru nacházíme zmínky už ve starém Egyptě a také později, roku 812 Karel Veliký, vědom si jeho kulinářského i léčivého významu, nařídil pěstovat kopr na svých statcích.

Z kopru používáme nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Lze sklízet až do doby květu, výborně se suší. Koprový čaj působí při zažívacích obtížích a nadýmání, je doporučován na ledvinová onemocnění díky svým močopudným vlastnostem. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Semena kopru obsahují vitamín C, A, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek. Žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech. Dříve býval kopr doporučován proti bolení hlavy a rozšiřování cév.

Zdroj: Internet

Do omáčky budeme přidávat také smetanu. Pro tento účel je nejvhodnější použití smetany créme fraiche, která je původem z Francie. Je hladká, krémová a obsahuje minimálně 30% tuku. Právě díky tomu se nesráží a je tak ideální k přípravě krémových polévek a omáček. V českých obchodech jsem zatím objevila pouze jednu adekvátní podobu, kterou je "Chef de Créme" od Yoplait.

Créme fraiche si však můžeme vyrobit i doma. Stačí v misce smíchat jedno balení smetany ke šlehání s vysokým procentem tuku a jedno balení zakysané smetany. Misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme odležet při pokojové teplotě nejméně 24, lépe však 36 hodin.
Na každou omáčku je třeba mít po ruce dobrý hovězí vývar. Ten si připravíme stejně jako v případě rajské omáčky. Na vaření masa si připravíme:

  • 1 kg hovězího masa (loupaná plec, kulatá plec, váleček)
  • 1 větší cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 petrželový kořen
  • ½ celerové bulvy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst sušených hub
  • Koření: 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy
  • sůl
Nejprve, třeba den předem, uvaříme hovězí maso. Maso vkládáme do vroucí vody, aby si uchovalo chuť a většinu živin. Pokud bychom maso vložili do studené vody, získáme naopak silný vývar. Do hrnce k masu přidáme očištěnou, na větší kusy nakrájenou, kořenovou zeleninu, cibuli ve slupce rozkrojenou na polovinu (slupka dá vývaru barvu) sůl a koření. Přihodíme také hrstičku sušených hub. Ty také dodají každému vývaru sílu i barvu.

Na koprovou omáčku potřebujeme:
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g přepuštěného másla
  • 1 l vývaru
  • 400 g zakysané smetany créme fraiche
  • 3 lžíce najemno posekaného kopru


Mouku nasucho opražíme. Jakmile získá světle žlutou barvu, přidáme rozpuštěné máslo a stále důkladně mícháme. Postupně doléváme horký hovězí vývar a za stálého míchání necháme základ omáčky dobře, nejméně 25 minut na velmi mírném plameni provařit. Základ omáčky by měl mít hustší konzistenci. Po provaření přidáme kopr a jakmile přejde varem, přidáme hustou zakysanou smetanu. Důkladně prošleháme a omáčka je hotová. Není třeba používat ocet ani cukr, díky zakysané smetaně má omáčka tu správnou chuť.


Důstojnou přílohou k výborné omáčce je také domácí houskový knedlík. Jeho výroba se rozhodně vyplatí, přece knedlíky nevaříme denně. Domácí knedlík báječně chutná a navíc se v omáčce na talíři nerozpustí. Ten připravíme stejně jako v tomto případě.


Koprovou omáčku společně s plátky masa a houskovými knedlíky podáváme na nahřátých talířích.


Dobrou chuť!

Recept jsem připravila pro druhé vydání časopisu Bohemia Living.
 


Komentáře

1 ulebedy ulebedy | Web | 22. srpna 2012 v 19:22 | Reagovat

Ahojky.... že jsem sem lezl... zapříčinil jsem si slintání na klávesnici..mám TO zapotřebííííí???,

nevím, jak někdo nemůže mít rád KOPROVKU. - mňňňam :-P
DL.

2 ulebedy ulebedy | Web | 22. srpna 2012 v 19:23 | Reagovat

A ty knedlííííčky.....jejda já mám hlad.
DL. :-D

3 Lucie Lucie | Web | 23. srpna 2012 v 17:02 | Reagovat

Koprovku si slibuju už dlouho... Momentálně k ní mám neutrální postoj, což je dost pokrok. K smrti jsem ji nenáviděla, jak jinak než vinou školní jídelny - podávali ji s nasládlými nebo rozvařenými brambory (!) a půlkou vajíčka, které mělo kolem žloutku zelený proužek. A omáčka bylo jen nasládlá, žádné další chuťové nuance. Od té doby jsem se ji neodvážila ochutnat. Ale pohled na vaše fotky mi asi dost pomůže v odhodlávání ;)

4 toffo toffo | 24. srpna 2012 v 11:05 | Reagovat

Miluju domácí koprovku! Nemám jí ráda do kysela a planou bez vývaru. Mám na ní takovou chuť, že bych si dala s deseti.

5 felixa felixa | E-mail | Web | 25. srpna 2012 v 0:31 | Reagovat

Zbožňuji vůni kopru.. a koprovku zvlášť!! Ahoj, mlsná kočičko, jsem ráda, že jsem tě našla.. po tom co zrušili bloguje :)

6 petra petra | 25. srpna 2012 v 13:10 | Reagovat

Tu jisku mas spalenu, preboha :))

7 Madla Madla | Web | 26. srpna 2012 v 11:14 | Reagovat

Mlsná koprovka od mlsné kočky, to je něco pro mě. Zbožňuju kopr a v koprovce snad nejvíc. Ani školní jídelna mi koprovku nezošklivila, bylo to jedno z mála jídel, které celkem uměli. Ale domácí, nad tu není.

8 Meg Meg | Web | 28. srpna 2012 v 15:10 | Reagovat

Koprovku jsem jako dite vazne nesnasela, ted uz k ni nemam tak odtazity postoj, ale u nas se nejcasteji delavala s bramborami a vajickem. Takhle bych se do ni vazne i pustila :)

9 Adusha Adusha | 28. srpna 2012 v 23:33 | Reagovat

PAvlínka, toto mi nejako ušlo a nechápem ako sa to mohlo stať! Práve slintám ako Pavlovov pes a dumám, kedy toto české dedičstvo konečne uvarím :-) keď sa do toho pustím, určite to bude podľa tvojho receptu :-)

10 HaF HaF | Web | 31. srpna 2012 v 22:30 | Reagovat

Já to mám s koprovkou půl na půl - máminu miluji,ale nikde jinde ji nejím - nesnáším sladké nebo octové pokusy v jídelnách.A nesnesu ji s bramborem :-(
Dětem ji vařím, ty ji mají rády, ale manžel ji nejí, ten nemusí kopr ani v okurkách. ;-)
Tato verze vypadá dobře!

11 Ryan , Roy Ryan , Roy | E-mail | 3. září 2012 v 9:41 | Reagovat

Aký máš foťák? Prosím napíš mi do mailu aký krásne fotíš! jedlo musí byť tiež skvelé!

12 Pipi Pipi | Web | 3. září 2012 v 18:10 | Reagovat

Koprovku miluju, ovšem já podávám vždy s vejcem natvrdo, jak jinak :-)

A gratuluji k nominaci na Blog roku!

13 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 3. září 2012 v 18:55 | Reagovat

Nad maminčinu koprovku není! :)

Ale naučila mě ji jíst s bramborama, tak jsou pro mě knedlíky - které se s ní servírují snad všude jinde - nezvyk :)

14 Adriana Adriana | E-mail | Web | 4. září 2012 v 0:16 | Reagovat

Toto jedlo milujem. Robievam domacu knedlu , al nie s huskami. Tvoja porcia na poslednej fotografii vyzera tak uzasne, ze uz mam oslintany cely monitor...:)))) mnaaaaam...pri tomto jedle3 by som dokazala zhresit aj v tuto pozdnu nocnu hodinu:))) ;-)

15 Petra Petra | E-mail | 5. září 2012 v 14:37 | Reagovat

Pavlino, musim uznat, ze opet vyborne ... dnes uvareno a dnes cely kastrol snezen, prisla necekane navsteva - tedy prisla, ja jsem jim napsala, ze mam cerstve udelanou koprovku a uz byli tady a hroooozne si pochvalovali!
Me uchvatila priprava masa, fakt ten vyvar pomoci hrstky susenych hribku a cibule se slupkou nema chybu a pak ta koprovka se zakysanou smetanou, no proste uzasne, DEKUJI!!!

16 andurejka andurejka | E-mail | Web | 6. září 2012 v 10:29 | Reagovat

milujem kôprovú!! vyzerá to úžasne :))

17 Stáňa Stáňa | E-mail | 6. září 2012 v 13:38 | Reagovat

Recept používám takřka shodný, ale vzhledem k vegetariánské části rodiny místo vývaru mléko, místo zakysané smetany dávám sladkou šlehačku (smetanu)  a dochucuji cukrem a octem tak, že svařím koncentrát cukr, ocet, voda a v něm lehce povařím kopr. Podle receptu babičky ješte přidám vaječné žloutky (ty rozmíchám ve smetaně). Pak už se nesmmí vařit, aby se žloutky nesrazily.

18 Jitka Jitka | 11. září 2012 v 15:03 | Reagovat

Jíška je připálená. Jiška na koprovku musí být světlá, aby si omáčka zachovala smetanovou barvu; má vyniknout chuť smetanové omáčky a kopru, v žádném případě nesmí zůstat na jazyku pachuť po "přichycené" jíšce. Ale na druhou stranu proti gustu žádný dišputát. Fotky jsou jako vždy na profesionální úrovni.

19 es es | Web | 16. září 2012 v 15:15 | Reagovat

to ja jsem objevila odkaz na tvuj blog v Zene a Zivot

20 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 13:28 | Reagovat

[1]:+[2]:ulebedy:
Díky za nadšený komentář :D
P.

21 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 13:30 | Reagovat

[3]:Lucie:
S lety se člověku některé chutě mění a možná právě teď je čas, kdy koprovku vyzkoušet. Vlastnoručně připravená Ti bude chutnat určitě :-P
Díky a dobrou chuť!
P.

22 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 13:32 | Reagovat

[4]:toffo + [5]:felixa:
Já si takhle občas dám domácí knedlík s velkou chutí, s bramborem jsem koprovku asi nikdy neměla. Felixo, naše kočička posílá pozdravy :D Také jsem ráda, že jsme se zase našly.
Mějte se obě krásně
P. :D

23 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 14:16 | Reagovat

[6]:petra +[18]:Jitka:
Děkuji za pochválení mých fotografií, ale právě na ty, které zachycují pracovní postup zrovna pyšná nejsem. Inu, vařit a fotografovat současně je někdy docela nesnadné. Ale věřte, jíška spálená nebyla, to bych ji raději vyhodila. Jen tak vypadá na kvapně pořízeném snímku :-P
Mějte se krásně a díky za komentáře
P.
:-P

24 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 14:52 | Reagovat

[7]:Madla +[8]:Meg +[9]:Adusha +[10]:HaF:
Právě na tyhle velmi různé názory jsem byla před zveřejněním receptu na koprovou omáčku zvědavá. Líbí se mi pročítat různé důvody, zkušenosti a pocity spojené s obyčejně neobyčejnou koprovou omáčkou.
Díky za vaše komentáře, dělají mi radost :D
P.

25 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 14:54 | Reagovat

[11]:Ryan, Roy:
Moje fotovybavení je vpravo v menu :D
Díky
P.

26 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 14:56 | Reagovat

[12]:Pipi:
No jasně, s vejcem, chápu :D Pipi, díky Tobě jsem se o nominaci dozvěděla :-P Děkuji za upozornění a měj se krásně
P.

27 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 14:59 | Reagovat

[13]:Bloud.Well.Bloud +[14]:Adriana:
Prostě každý máme ten svůj jazýček, který je zvyklý na to "naše pravé" :-P
P.

28 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:02 | Reagovat

[15]:Petra:
Milá Petro, jsem ráda, že si Tví hosté pochutnali a nechali se na tu úžasnou omáčku nalákat :-P S vývyrem se vyplatí si malinko pohrát pomocí takových maličkostí, bude to na něm znát :D  Děkuji za vyzkoušení receptu a těším se na další setkání zde na blogu.
P.
:D

29 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:05 | Reagovat

[16]:andurejka +[17]:Stáňa:
O svaření octa a cukru jsem slyšela, zajímavý typ :-P Stál by za vyzkoušení, děkuji :D

30 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 15:05 | Reagovat

[19]:es:
Díky za upozornění :D
P.

31 Růžena Růžena | Web | 6. dubna 2016 v 13:25 | Reagovat

V dětství jsem milovala koprovku od moji babičky z Moravy. Proto jsem dnes hledala recept a zítra ho zkusím a dám Vám pak vědět.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama