MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodová zavařenina s rozmarýnem (nejen) na mřížkové koláčky

7. června 2012 v 10:56 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Jahody se mi asi nikdy nepřejí a proto neustále vymýšlím nové a nové recepty. Jedním z nich je tato zavařenina. Ovoce a bylinky jsou skvělou kombinací, kterou jsem již několikrát vyzkoušela (třeba v případě broskvového tataráčku) a určitě ji ještě zopakuji.


Na jahodovou zavařeninu s rozmarýnem jsem si připravila:
  • 1200 g čerstvých jahod
  • 400 g želírovacího cukru 3:1
  • šťávu z 1 citrónu
  • 5 stonků čerstvého rozmarýnu

Zavařenina, kterou si vyrobíte doma, bude mít na rozdíl od těch z reklamy opravdu "extra velké kousky ovoce". Stačí jahody pokrájet na čtvrtky, nasypat do hrnce a rozmačkat - třeba šťouchadlem na brambory. Můžeme přidat naběračku vody, nezapomeneme na rozmarýnové stonky a vše lehounce povaříme. Pak přisypeme želírovací cukr a přidáme citrónovou šťávu. S cukrem vaříme (dle návodu na obalu) za stálého míchání asi 5 minut. Nakonec pinzetou vyjmeme rozmarýnové stonky a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých a vysušených sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.


Pěkně hustou domácí zavařeninu pak můžeme použít třeba na výrobu mřížkového koláče. Já jsem ho připravila v trochu menším vydání.

Na těsto potřebujeme:
  • 340 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetku soli

Množství cukru můžeme ještě snížit, záleží na množství cukru v zavařenině. Polovinu mouky prosejeme přímo na pracovní plochu a přisypeme sůl. Přidáme změklé máslo a vypracujeme velmi jemné těsto. K této směsi přimícháme cukr a poté i lehce našlehaná vejce. Teprve teď začneme postupně přidávat zbylou mouku, dokud pod rukama nevznikne tuhé těsto. Důkladně ho prohněteme a poté do něj několikrát udeříme pěstí, aby bylo zcela hladké. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté z těsta vyválíme na lehce pomoučněné ploše plát asi 3 - 4 milimetry silný tak, aby tvar kopíroval formu, do které těsto vtlačíme a navrch naneseme vrstvu zavařeniny. Ze zbytku těsta rádýlkem vytvoříme proužky na mřížku.


Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, záleží na velikosti koláče.


Pokud jsme koláč pekli na plechu, po zchladnutí krájíme na porce. Koláčky z menších formiček vyklopíme po vychladnutí. Hotové sypeme moučkovým cukrem. Tak si to pamatuji od babičky...


Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také jahodovou zavařeninu s rybízem.
 



Komentáře

1 Tatiana Tatiana | 7. června 2012 v 20:10 | Reagovat

vyzera to uzasne .-) jak zavarenina, tak i kolacik...

2 Madla Madla | Web | 8. června 2012 v 11:01 | Reagovat

Roztomilý koláček v tartaletce si přímo říká o bleskurychlé snězení. Hádám, že nestačil ani vychladnout.
A zavařenina je skvělá, já taky nedám dopustit na kombianci ovoce a bylinek - loni jsem takhle kombinovala ryngle - s citronovou šťávou a tymiánem a s kousky pomeranče a rozmraýnem.
Letos se chci také vrhnout i na jahodovoý džem, bude s vanilkou.
Jahody jsou prostě božské!

3 Lucy Lucy | E-mail | 10. června 2012 v 8:16 | Reagovat

Joooj, to je kraasa. A dobrota. Len ja si to s tym roymarinom nejako neviem predstavit. Asi to budem musiet vyskusat:-DD a fotky.....paradne!!

4 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2012 v 17:07 | Reagovat

Ovoce s bylinkami se snese na záhoně zrovna tak dobře, jako v zavařovací skleničce. Zrovna jsem na rakouském alpském statku, kde paní domu vyrábí všechny možné kombinace ovocných zavařenin a různých lektvarů. Horských bylin tu všude možně roste víc než máku, tak se kochám a užívám si tu vůni bylin a čerstvého vzduchu :-)

5 Helli Helli | 11. června 2012 v 2:55 | Reagovat

Jsem ráda, že sis konrétně tohle sladké těsto taky oblíbila. Myslím, že se na tvoje ukázkové tartaletky velice dobře hodí. Úvodní bednička s jahodami taky nemá chybu, moc se mi líbí. ;-)

6 andurejka andurejka | E-mail | Web | 12. června 2012 v 11:01 | Reagovat

wow, tak toto vyzerá neuveriteľne dobre, mňami :)) skvelá inšpirácia :))))

7 HaF HaF | Web | 14. června 2012 v 22:58 | Reagovat

Zajímavá kombinace, ale díky našim dětským konzervativcům zůstávám u klasiky. Loni jsem kombinovala jahody s rebarborou, byly super, ale u omladiny to neprošlo. ;-)

8 Kulíšek Kulíšek | Web | 18. června 2012 v 20:25 | Reagovat

To je zajímavá kombinace, mě by to nenapadlo. Určitě vyzkouším, zavařuji a dělám marmelády strašně ráda, možná až moc, nestíháme to jíst :)

9 Jan Kříž Jan Kříž | Web | 25. června 2012 v 13:04 | Reagovat

Jahody miluji a nejvíce se Šampaňským :-).

10 Meg Meg | Web | 25. června 2012 v 15:04 | Reagovat

Marmelada i kolacky vypadaji skvele, lituju, ze se nam letos jahody moc dobre nevyvedly... Ale s tim rozmarynem zni vazne zajimave :)

11 Hana Hana | 27. června 2012 v 7:21 | Reagovat

Díky za receptík. Včera jsem vyzkoušela, opravdu výborná chuť, ten rozmarýn dělá z marmelády delikatesu. Jen jsem měla želirovací cukr 2:1, použila jsem jahody v tomto poměru. Recept je asi na cukr 3:1.

12 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:24 | Reagovat

[1]:Tatiana +[2]:Madla +[3]:Lucy +[4]:DolceVita +[5]:Helli +[6]:andurejka +[8]:Kulíšek:  

Děkuji všem za vaše krásné komentáře :-)
P.

13 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:24 | Reagovat

[7]:HaF:
Nové chutě je třeba zkoušet pomalu, ale zato neustále :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:25 | Reagovat

[9]: Jan Kříž:
Sekt mám ráda i bez jahod :-))) Jahody jsou asi moje nejoblíbenější ovoce, jsou skvělé :D
Díky za komentář
P.

15 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:28 | Reagovat

[10]: Meg:
To je pravda - jahod bylo letos moc málo, prý pomrzly :-( Ale i tak jsem si je užila.
Zde jedno hodnocení mé zavařeniny :D :

http://www.facebook.com/Pavlina.Mlsna.kocka#!/photo.php?fbid=443694345664611&set=a.102322973135085.5726.100000721477595&type=1&theater

Díky, P. :D

16 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:31 | Reagovat

[11]: Hana:
Ano, recept jsem připravovala s cukrem 3:1, doplním to. Ale i tak se moc neřídím radami na sáčku s cukrem a hustotu marmelády si určuji sama.
Díky za milý komentář, jsem ráda, že Vám chutná :D
P.

17 Bali Bali | Web | 31. července 2012 v 19:51 | Reagovat

Tato marmoška je opravdu skvělá. Použila jsem jí na palačinky a trošku u tohoto dezertu:http://olivovakucharka.webgarden.cz/home/millefeuille-s-mandlovym-kremem-3.html
Tak jsem ráda, že mam doma od tebe dvě skleničky ;-)
Merci!

18 Pavlína Pavlína | 2. srpna 2012 v 10:16 | Reagovat

[17]:Bali:
Však jsem ten dezert ochutnala a byl báječný. A navíc ještě krásný :-P
Díky
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.