MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Grilovaná kachní prsa se šalvějí a meruňkovými špízy

27. června 2012 v 15:55 | Pavlína |  Vaříme pod širákem
Uplynulý týden jsem strávila v Jižních Čechách. Počasí bylo naprosto perfektní, na Čechy až neobvykle stálé a horké. Několik výletů na oblíbená a známá místa, procházky chladivým lesem - zejména po ránu, to vše bylo na programu. Užila jsem si opalování, čtení, projížďky loďkou po rybníku a také grilování.


Gril, který jsem měla k dispozici, byl svou velikostí ideální. Maso i příloha se tak mohla opékat najednou

Pro 4 osoby si připravíme:
  • 2 kusy kachních prsou
  • 1 snítku šalvěje
  • 6 meruněk
  • 2 dcl mandlového likéru Amaretto
  • 120g créme fraiche
  • hrubou mořskou sůl
Přípravu začneme den předem. Kůži na kachních prsou nařežeme do čterečků tak, abychom zbytečně neřízli do masa. Při pečení by nám vytékala šťáva. Do vzniklých zářezů vtlačíme prsty několik omytých šalvějových lístků. Nádobu, ve které necháme prsa přes noc odležet, vyložíme po dně také šalvějovými listy. Maso na ně položíme a bohatě zakápneme likérem Amaretto. Trochu likéru se snažíme dostat i pod maso. Nádobu zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu.


Na grilu rozpálíme dřevěné uhlí a když začnou být všechny uhlíky pěkně žhavé a už nehoří plamenem, můžeme grilovat. Z masa odstraníme šalvějové lístky, protože by se při pečení připalovaly. Ale i tak je lépe maso položit na aluminiový tácek, aby jeho příprava mohla probíhat pozvolněji a nebylo po povrchu spálené. Kachní prsa začínáme péci kůží dolů. Z kůže se vypeče skvělý a zdravý kachní tuk a ten se pak bude hodit i pro stranu masa bez kůže.

Na druhý aluminiový tácek naklademe meruňkové špízy, které jsme připravili z omytých, vypeckovaných a rozpůlených meruněk. Meruňky grilujeme jen tak, aby zůstaly při podávání pevné.


Maso si spokojeně odfukuje na grilu a tak nakrájíme bagetu na silnější plátky, lehce je můžeme potřít vypečeným kachním tukem a rovněž opečeme na grilu.

Créme fraiche promícháme 0,5 dcl mandlového likéru Amaretto. Takto ochucenou smetanu budeme podávat k masu a špízům. Meruňky pečením neobyčejně zesládnou a ochutnáte na vlastní jazýček, jak skvělá je to kombinace. Pro kachní prsa není společnost ovoce nic neobvyklého - běžně bývají podávána s fíky, pomerančem, hruškami či jiným ovocem.

Dobu grilování nelze přesně určit, bude záviset na intenzitě ohně a velikosti masa. Bude se však pohybovat kolem 30 minut. Meruňkám i bagetkám bude stačit minut asi 10 - 15. Můžeme podávat. Maso nakrájíme na plátky a lehce osolíme hrubou mořskou solí.

Slunný letní večer, kachní maso s grilovaným ovocem - to všechno si nezasloužilo jiný nápoj, než báječně vychlazené růžové víno.


Užívejte si léto v přírodě i na stole...


Dobrou chuť!

Vyzkoušejte další způsob přípravy kachních prsou - s kaštany, pošírovanou hruškou a portským.
 



Komentáře

1 Daniel Daniel | Web | 27. června 2012 v 16:29 | Reagovat

To je teda něco, smekám klobouk a jdu shánět meruňky :)

2 DolceVita DolceVita | Web | 27. června 2012 v 17:51 | Reagovat

Kde jste si tu romantiku užívali? :-) Vidím úzkokolejku, tak by to mohlo být někde kousek od Blažejova směrem k Ratmírovu? :-))) Tady je všude krásně.

3 Lucy Lucy | E-mail | Web | 27. června 2012 v 21:01 | Reagovat

Pavlinka, to je parada. Mne take jedno prso odpociva v mrazaku pretoze druhe som robila a vobec sa mi nepodarilo....bolo priserne suche asi som ho dlho piekla...
idem veru rozmrazit to druhe a pokusim sa ho urobit takto. S marhulkami to musi byt bozske...

4 Alena Alena | E-mail | Web | 27. června 2012 v 21:25 | Reagovat

Krásný recept, hned bych si kus ukrojila :-) Příroda je taky pěkná, jediný nedostatek jsou meruňky. 8-) S chutí bych je snědla i bez masa, :-) ale u nás žádné nejsou :-(  všechny pomrzly. :-( :-(

5 Pipi Pipi | Web | 30. června 2012 v 14:05 | Reagovat

Dýchlo na mne léto... Nejraději mám fotku s lodičkou... :-)

6 Madla Madla | Web | 30. června 2012 v 15:45 | Reagovat

Letní pohoda korunovaná takovýmhle mistrovským dílem.
Sladké české meruňky mám, teď ještě zbývá sehnat někde pěkná kachní ňadra :-)
Takovou dovolenou bych si dala věru líbit!

7 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:34 | Reagovat

[1]:Daniel:
Mám ráda maso, kachní prsa jsou delikatesa, ale v tomto případě měly grilované meruňky s amaretto-smetanou lehce navrch :-P
Díky
P. :D

8 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:37 | Reagovat

[2]:DolceVita:
Užívali jsme si kousek od Střížovic, byla to vážně romantika a počasí vyšlo bezvadně. Těch šest dnů bylo moc krátkých :D
P.

9 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:38 | Reagovat

[3]:Lucy:
:D Tak vyzkoušej kachní prso na grilu, třeba to půjde lépe :D
Díky a dobrou chuť!
P.

10 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:40 | Reagovat

[4]:Alena:
S meruňkami je to letos bohužel jako s jahodami :S Grilované meruňky by byly skvělý dezert :-P
Díky :D
P.

11 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:42 | Reagovat

[5]: Pipi:
Léto? To byly tropy :D Na lehátku, nedaleko zaparkované loďky (také se mi ta fotka líbí :D ) jsem si připadala jako na pláži u moře :D Bylo krásně stálé počasí - azuro :D
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 11. července 2012 v 12:43 | Reagovat

[6]:Madla:
Těch pár dnů volna bylo moc fajn, teď budu celé léto pracovat :S
Díky a měj se fajn
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.