MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Domácí mátový sirup

5. června 2012 v 12:59 | Pavlína |  *** NÁPOJE
Je krásný červnový čas. První ovoce už dozrává a bylinky začínají mít tu správnou sílu.


A to je ta pravá doba pro výrobu ovocných nebo bylinkových sirupů. Tentokrát jsem se vrhla na sirup mátový.

Připravila jsem si:
  • větší svazek máty
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 sáček (20g) kyseliny citrónové
  • asi 2 litry převařené vody
Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.


Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce, nejlépe přes plátno. Na sporáku ji pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme roztok asi tři minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.


Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj.

Na zdraví!

Vyzkoušejte také meduňkový sirup.
 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 5. června 2012 v 13:47 | Reagovat

Máty mam už taky hodně. Ale v lednici mam ještě loňský meduňkový sirup, tak uvidíme ;-)

2 Madla Madla | Web | 5. června 2012 v 15:19 | Reagovat

Na bylinkové sirupy nedám dopustit - loni jsem dělala mátový, meduňkov, levandulový a dobromyslový a te´d už nemám ani kapičku :-) Moc ráda s nimi kouzlím a přidávám je třeba do ovocných omáček k Pavlovám a jiným dezertům. Ať už se léto vrátí plným proudem, chci se svézt na voňavé bylinkové vlně :-)

3 Martinkap Martinkap | E-mail | Web | 6. června 2012 v 8:06 | Reagovat

jee , super, tak sa na to dám, i ked bazový u našich ne zožal úspech...ale sestrina rodina sa potešila :-)

4 Pavlína Pavlína | 8. června 2012 v 9:15 | Reagovat

[1]: Bali:
Sirupy se v zimě budou hodit, klidně začni vyrábět :-) Až bylinky pokvetou, už bude pozdě :-P
P.
:D

5 Pavlína Pavlína | 8. června 2012 v 9:16 | Reagovat

[2]: Madla:
To jsem loni zjistila, že jsi takový sirupový nadšenec! Bude spousta nových receptů :-)
P.
:D

6 Pavlína Pavlína | 8. června 2012 v 9:25 | Reagovat

[3]: Martinkap:
Domácí sirupy přijdou k chuti jak v horkém létě, tak v zimě - to mají přímo zázračně léčivé účinky. Hlavně člověk ví, co v tom je :D
Díky za komentář a měj se krásně
P.
:-P

7 Dulce de leche Dulce de leche | E-mail | Web | 11. června 2012 v 10:33 | Reagovat

Pavlinka,nadherne fotky !!!ale to ja tu chvalim vzdy u teba,ale nemozem si pomoct :))..sirup musi byt tiez uzasne osviezujuci :-)

8 Pavlína Pavlína | 15. června 2012 v 15:24 | Reagovat

[7]: Dulce de leche:
Martinko, Tvé komentáře mne vždy tak potěší :D Sirup je skvělý s výraznou chutí :-P
Díky!
P.

9 Petra Zapletalová Petra Zapletalová | E-mail | 6. července 2013 v 13:41 | Reagovat

Dobrý den,
zkoušela jsem mátový sirup, ale po přidání kyseliny citrónové zrůžověl, jak to ?

Děkuji za odpověď, Petra Z.

10 Pavlína Pavlína | 9. července 2013 v 12:35 | Reagovat

[9]: Petra Zapletalová:
Petro, to si neumím vysvětlit. Může to být druhem použité máty...? Opravdu mne nic nenapadá ;-)
Díky za vyzkoušení receptu
P.

11 Markéta Markéta | 9. července 2013 v 14:17 | Reagovat

Dobrý den, taky bych ráda vyzkoušela domácí sirupy. Jen se chci zeptat, zda je můžou pít (jako šťávu) i malé děti? Nevadí dlouhodobé "užívání" máty, meduňky,...? Díky předem za rady :-) Markéta

12 Pavlína Pavlína | 23. července 2013 v 9:51 | Reagovat

[11]:Markéta:
Dobrý den, takové informace najdete nejspíše u podrobného popisu té které bylinky na internetu nebo v knize. V případě bylinkových čajů bývá nejčastěji týdenní pauza po čtyřech, pěti týdnech užívání :-) Raději si tyhle informace vyhledejte :-)
Díky
P.

13 Pavel Pavel | Web | 29. května 2014 v 23:33 | Reagovat

Tenhle sirupík není jen pro chuť a potěšení,kromě zlepšení trávení pravidelná konzumace máty zlepšuje i paměť a nebo působí proti bolestem hlavy.

14 Michal Michal | 4. července 2014 v 16:50 | Reagovat

V jakém poměru sirup/voda se to ředí? Podle toho, co tady čtu, se jedná o lahodný sirup, tak chci dosáhnout co nejpodobnější chuti sirupu Autorky tohoto článku:-)

15 Lenka Lenka | 18. července 2014 v 8:31 | Reagovat

Michale, je to sirup obdobný tomu kupovanému, takže dle vlastní chuti - trošku na dno skleničky :). Dělávám takhle bezinkový i lipový a teď právě jdu poprvé zkusit i mátový, je totiž opravdu výborný. Zaujal mě i ten dobromyslový a meduňkový, ale zkoušel někdo třeba šalvějový? [14]:

16 Ivan Ivan | E-mail | 20. července 2014 v 13:36 | Reagovat

Já jsem začal sirupovat tento rok a musím říct, že je to dobrota. Mám za sebou bezový, s borovicových šišek (ten je luxusní), třešňový a meduňkový. Chystám se na mátu a na šípky. Přemýšlím i nad ginkem, ale nemůžu najít recept.

17 Renáta Renáta | E-mail | 22. července 2014 v 21:05 | Reagovat

Ahoj,mohla bych poprosit jak se dělá sirup z borovicových šišek?Chtěla bych ho zkusit o tom jsem vůbec neslyšela.Moc děkuji

18 Ludmila Ludmila | E-mail | 1. srpna 2014 v 7:28 | Reagovat

Dobrý den, já dělala jen z bezu, náhodou jsem včera pila z meruňky, je výborný, tu ale nemám. Udělám z máty, té mám hodně. Výdrží i udělaný bez ledničky?

19 Olina Olina | E-mail | Sobota v 8:33 | Reagovat

Dobrý den,
letos jsem poprvé vyzkoušela mátový a meduňkový sirup. Ještě se chystám na levandulový. Chtěla jsem se zeptat jestli se musí skladovat v ledničce nebo stačí jen v chadu a temnu?

20 Pavlína Pavlína | Včera v 8:18 | Reagovat

[15]: Lenka:
Děkuji, žes za mne odpověděla Michalovi, je to přesně tak :-P

21 Pavlína Pavlína | Včera v 8:19 | Reagovat

[18]: Ludmila + [19]: Olina: Sirup stačí mít ve sklepě, v lednici nemusí být :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.