MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Dušené jehněčí s kumquaty

21. května 2012 v 11:07 | Pavlína |  *** MASO
Tento recept je pro mne ve znamení oranžové, protože právě kumquatům patří tahle barva. A také je to důkaz, že nejen pro zimní čas se hodí pomalu dušená jídla. Pikantní citrusová příchuť vás v kombinaci s masem překvapí a zářivě oranžová barva se k prosluněnému dni prostě hodí.

Kumquat (Fortunella Hindsii)

Je citrusové ovoce. Tento miniaturní pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody a je jen 2 - 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé. V Číně se pěstují již od 12. století a dlouhou tradici mají také v Japonsku. Kumquaty rostou na stále zelených stromech vysokých zhruba 3 metry. Rostlina je však na rozdíl od ostatních citrusů poměrně vytrvalá a přečká i desetistupňový mráz. Na jednom stromě každoročně dozrává 30 až 50 plodů,

Kumquaty jsou velmi prospěšné zdraví. Pouhými 100 gramy kumquatů pokryjeme polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu dávky vápníku. Tradiční čínská medicína doporučuje naložení plátků kumqatu do soli a vzniklou tekutinu naředěnou s vodou použít jako kloktadlo proti bolestem v krku.
Na rozdíl od mandarinek má kumquat jedlou a velmi chutnou sladkou slupku, dužnina je naopak nakyslá a lehce slaná. Plody se suší, slouží k výrobě marmelád, ale také se konzumují v čerstvé formě - v ovocných i zeleninových salátech nebo se používají jako dekorace pokrmů a nápojů.

Zdroj: internet



A pak také novinka v mé kuchyni: Litinový hrnec ve tvaru a barvě dýně. Jak jinak, než oranžové. Zamilovala jsem se do ní, takže bylo jasné, že nejbližší víkendové vaření bude patřit právě jí.


Na vaření jsem si připravila:
  • cca 1 kg jehněčího masa
  • asi 8 - 10 šalotek
  • svazeček tymiánu
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • olivový olej
  • 120 g kumquatů
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 dcl suchého bílého vína
  • 20 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Očištěné maso nakrájíme na větší kostky. Společně se šalotkami překrojenými na čtvrtky, tymiánem, olivovým olejem a pomerančovou šťávou vše dobře promícháme a necháme marinovat asi 12 hodin.

Před vařením přidáme sůl, opepříme a vše zalijeme bílým vínem. Na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou do změknutí masa, což trvá cca 2 až 2,5 hodiny.

Mezi tím si připravíme kumquaty. Dobře je omyjeme, podélně rozkrájíme na poloviny a vyjmeme pecky. V menší nádobě je smícháme s cukrem a 1 dcl vody. Vaříme odkryté asi 15 minut. Oranžová kůra se stane částečně průsvitnou.

Takto upravené - kandované - kumquaty přidáme do hrnce k masu asi 45 minut před koncem dušení. Po přidání kandovaných kumquatů již dusíme odkryté, aby se šťáva zredukovala. Nakonec odstraníme větvičky tymiánu a přidáme pro zjemnění máslo.


Jako přílohu jsem připravila polentu, která se k dušenému masu skvěle hodí. Do vroucí osolené vody nasypeme polentu (při stanovení poměru polenty a vody se řiďte návodem na obalu). Přidáme kus másla a mícháme až do doby, kdy se voda vyvaří a hmota se odlepuje od stěn hrnce.

Podáváme společně s porcí dušeného jehněčího masa na nahřátých talířích. Pokud vám polenta jako příloha z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, zkuste těstoviny.


Popíjíme dobře vychlazené bílé víno a užíváme si slunečného dne...


Dobrou chuť!

Po litinových nádobách různých tvarů a také po ostatním krásném nádobí se ptejte ve Francouzském obchůdku nebo také na jeho facebookovém profilu.

 



Komentáře

1 Meg Meg | Web | 21. května 2012 v 11:28 | Reagovat

Dala bych si, i s tou polentou! Mam ji moc rada, to same jehneci maso, ale kumquaty jsem jeste nejedla. Takze bych ochutnala klidne hned :)

2 Martina Martina | Web | 21. května 2012 v 13:54 | Reagovat

Vypadá to moc krásně. Kumquaty jsme jedli na Vánoce, ale moc nám nechutnali.

3 Helli Helli | 21. května 2012 v 18:34 | Reagovat

Krásný kus masa, optimistické ladění fotek, zářivé nádobí, moc pěkné všechno. Dušené jehněčí je klasa. Hodnotím na 1*,povedlo se ti to, Papájo!

4 Eva Eva | Web | 22. května 2012 v 10:53 | Reagovat

Poradíte, prosím, kde se dají v Praze a okolí sehnat kimquaty? Ještě jsem je nezkusila a přitom tady na fotkách vypadají nádherně! ;-)

5 HaF HaF | Web | 22. května 2012 v 22:44 | Reagovat

Krásně to barevně lahodí oku- a odtud už je jen kousek do žaludku. Muselo to být výborné! V mražáku je ještě kousek jehněčího, tak uvidíme co s ním! ;-)

6 toffo toffo | 23. května 2012 v 9:37 | Reagovat

Ty jsi z pomeranče před focením vyďoubala pecky :-)? Ta dýně od Bali byla nejhezčí z trojice. Zajímalo by mne, jestli na focení pokrmů do Bohemia Living dostáváš zapůjčené nádobí, jako je to běžné v jiných časopisech, nebo jsi tak dobře vybavená pěknými kousky ;-).

7 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:36 | Reagovat

[1]: Meg:
Polenta je skvělá příloha k dušeným pokrmům. Mám ji takto raději, než opečenou :-)
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:37 | Reagovat

[2]: Martina:
Syrové kumquaty mají odlišnou chuť. Ale už třeba marmeláda z nich je úžasná :-)
Díky za návštěvu!
P.

9 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:39 | Reagovat

[3]: Helli:
Ráda Tě zase vidím! :D Maso bylo parádní, to ano :-P A jak Tě znám, Ty by sis určitě moc pochutnala. Měj se krásně a zase se ozvi :-P
P.

10 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:40 | Reagovat

[4]: Eva:
Já je koupila v Kauflandu, občas je k vidění v TESCO a MAKRO je také mívá :-)
Díky za návštěvu :D
P.

11 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:41 | Reagovat

[5]: HaF:
Díky :D I v teplém vlastně už letním dni nám takové jídlo přišlo velmi k chuti :-) Vyzkoušej a uvidíš :-P
Díky a měj se!
P.

12 Pavlína Pavlína | 23. května 2012 v 12:50 | Reagovat

[6]: toffo:
Ano :D
Máš pravdu, dýně byla nejkrásnější a já už po ní moc dlouho toužila, takže teď to bude chvíli můj nejoblíbenější kousek :-)
Pro focení receptů do časopisu Bohemia Living jsem zatím použila výhradně své vlastní vybavení, tj. nádobí, příbory, textil. Zejména staré věci po babičce nebo staré příbory - to je moje vášeň :D Neměla bych srdce si něco krásného půjčit, vyzkoušet a pak vrátit :D Ale člověk musí vybírat pomalu, jinak už by se mohlo začít schylovat ke stěhování :-P Ale je pravda, že tady možná jistá nabídka zapůjčování věcí je, ale to musíme teprve pořádně prodebatovat. Uvidíme časem, v časopise by se pak objevil odkaz na zdroj půjčeného nádobí. Ale zatím je to všechno "made in Mlsnakocka´s kitchen" :-P
Měj se krásně!
P.

13 Renata Petříčková Renata Petříčková | Web | 1. června 2012 v 13:47 | Reagovat

Kumkváty jsem svého času milovala, mlsala jsem jen tak.
Ale k masu  - týjo, to by mě nenapadlo!
Ten recept vypadá hřejivě a krásně.

14 Pavlína Pavlína | 5. června 2012 v 12:32 | Reagovat

[13]: Renata Petříčková:
Já kumquaty také znala nejprve pouze v té čerstvé formě a musím říci, že mne naprosto okouzlily kandované :-P
Díky za komentář
P. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.