MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Medvědí česnek - zdravé jarní potěšení

15. dubna 2012 v 11:10 | Pavlína |  *** ZELENINA
Medvědí česnek je vzácnost. Tedy alespoň pro toho, kdo nezná nebo nemá možnost najít ta správná místa pro jeho sběr. Ale pak stačí mít přátele, kteří každý rok ve stejnou dobu přinesou slušnou zásobu listů medvědího česneku. Jeho sezóna je velmi krátká a tak se vždy snažím ten dárek využít do posledního lístečku. Před každou úpravou listy medvědího česneku opláchneme a osušíme, nejlépe v odstředivce na salát. Medvědí česnek není většinou třeba vůbec tepelně upravovat a pokud, tak jen velmi krátce, protože velice rychle ztrácí své typické aroma a chuťové vlastnosti.


Jako každoročně jsem připravila pesto. Těstoviny s ním chutnají úžasně a pesto se dá vcelku dobře skladovat v chladu, ve sklenici zalité vrstvou olivového oleje.


Pak je tu polévka. Do vařícího zeleninového nebo hovězího vývaru vsypeme najemno nakrájený medvědí česnek. Mixovat se ho nesnažte, díky dlouhým vláknům v listech se vám to nejspíše nepodaří. Necháme krátce přejít varem, přidáme kelímek zakysané smetany "Chef de Créme". Podle vlastní chuti můžeme dosolit. Polévka je připravena k podávání. Pokud máte rádi polévku krémovější, vývar je třeba před přidáním česneku nejprve zahustit jíškou a potřebnou dobu provařit. Povrch polévky posypeme posekanými vlašskými ořechy a zakápneme olejem z vlašských ořechů.


Další jsou na řadě šťouchané brambory - moje asi nejoblíbenější příloha. Existují s osmaženou cibulkou, s nasekanou pažitkou, libečkem, se zelím a osmaženou cibulkou jako lepenice a v ještě mnoha dalších podobách. Tentokrát jsem oloupané a nakrájené brambory povařila v dostatečně osolené vodě. Poté jsem vodu slila, ještě horké brambory rozmačkala, přidala máslo a nakrájený nespařený medvědí česnek. Jako přílohu podáváme opečenou kotletku s kostí, protože ta je nejšťavnatější. A k tomu jen tak pro oko rajčátka pečená do slupky rozprasku.


A nakonec pomazánka. Použila jsem tvaroh z farmy, je krémový a jeho lehce navinulá chuť se s jemnou vůní listů medvědího česneku perfektně doplňuje.


Na tmavém chlebu se bude tvarohová pomazánka vyjímat.


Užijte si sezónu medvědího česneku beze zbytku. Zaručeně si pochutnáte a navíc uděláte něco pro své zdraví.


Dobrou chuť!

 


Komentáře

1 Dulce de leche Dulce de leche | E-mail | Web | 15. dubna 2012 v 11:30 | Reagovat

Pavlinka,skveleeee inspiracie a fotky tradicne nadherne :-)  :-P

2 Bíba Bíba | 15. dubna 2012 v 19:01 | Reagovat

Pavli super receptíky mňam :-P medvědí česnek jsem měla jen jednou a od té doby ho nemohu sehnat.Chtěla bych ho i do zahrádky.Děkuji za inspiraci,hlavně pesto mě moc zaujalo.Krásný večer.Věra.

3 Arion Arion | 15. dubna 2012 v 21:18 | Reagovat

No boží:) Já zrovna v pátek šla přes trh a viděla tam prodávat svazečky česnáčku, a nutně jsem si ho potřebovala koupit, ačkoli jsem vůbec netušila, co s ním udělat:) A zároveň jsem už dlouho měla na "listě", že musím zkusit nějaké domácí pesto, jen jsem se nemohla rozhodnout, které:) tak aspoň zabiju 2 mouchy jednou ranou:) jen domácí strojek na nudle nemám :-( tak to bude muset jít i bez něj ;-)

4 Madla Madla | Web | 16. dubna 2012 v 10:12 | Reagovat

Ach, ach, ach, to je nádhera nejen pro česnekomilné medvědy :-D
Závidím ochotné přátele, kteří ti přivezou nálož voňavého medvědího česneku. Já na pozdim na jarmarku natrefila u stánku s kořením na medvědí česnek sušený, ale není to vůbec ono. Vůní a chutí se tomu čerstvému nedoplazí ani po paty. (Ostatně tak je to se všemi bylinkami).
Trhy u nás na malém městě nejsou a v supermarketu na medvědí česnek taky nenarazím. A s kočárkem a akčním batoletem se do lesa harcovat nehodlám.
Tak budu u tvých nádherných fotek a receptů jen tiše slintat a těšit se, že až děti trošku povyrostou, budeme v tuhle dobu chodit na zelené výpravy :-)
Pavlínko, jsi kouzelnice, stačí ti  pár surovin, a dovedeš z nich udělat exkluzivní dobroty.

5 Meg Meg | Web | 16. dubna 2012 v 17:28 | Reagovat

Fotky jsou uzasne a na ten kosik je radost pohledet :) Sama nevim, kam bych se pro medvedi cesnek vypravila, takze aspon tady  se muzu pokochat. Dala bych si vse :)

6 Renata Petříčková Renata Petříčková | Web | 17. dubna 2012 v 8:20 | Reagovat

taky mě moc mrzí, že NEMÁM medvědí česnek. ty fotky jsou nádherné!

7 farfalla farfalla | Web | 17. dubna 2012 v 21:29 | Reagovat

Všechno to chci! Já se ho pořád snažím najít na Petříně, protože se furt najde někdo, kdo mi tvrdí, že tam je, ale jsou tam jen lány toho podivného-cibulkového, safra:) Nakonec asi budu muset zajet dál:)

8 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2012 v 12:31 | Reagovat

[1]:Dulce de Leche + [2]:Bíba +

[3]:Arion + [4]:Madla + [5]:Meg +

[6]:Renata Petříčková + [7]:farfalla:

Děkuji všem za milé a nadšené komentáře. Doufám, že jste všechny měly nebo máte to štěstí a letos čerstvý medvědí česnek ochutnáte :-P Budu se těšit na shledanou, mějte se krásně!
P. :D

9 Andy Andy | 10. května 2012 v 17:26 | Reagovat

pesto uz je v chladnicke, nedelne menu bude z polievky, ako priloha zemiacky s MC a kuracie prsia plnene MC... uz sa tesim! :-D

10 Pavlína Pavlína | 14. května 2012 v 14:38 | Reagovat

[9]: Andy:
To budou krásné medvědí hody! :-P Doufám, že jste si pochutnali a díky za vyzkoušení receptu.
Měj se hezky!
P.
:D

11 Petr Petr | E-mail | 13. května 2013 v 15:28 | Reagovat

Kdybyste někdo potřebovali čerstvé listy medvědího česnek, můžu vám je poslat.

Petr

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama