MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Karamelizovaný králík s kořením a kuskusem

22. dubna 2012 v 13:29 | Pavlína |  *** MASO
Chuť takto připraveného králíka je poněkud netradiční a pikantní. Rozhodně se jí však nebojte, protože je lahodná a probudí vaše smysly.

Na přípravu budeme potřebovat:
  • 1 králíka
  • 6 lžic tekutého medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku karí
  • 1 lžičku sušeného mletého koriandru
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • několik kuliček zeleného pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • několik šalotek
  • několik stroužků česneku
  • 50 g másla
  • několik snítek čerstvého koriandru
  • šťávu z jedné limetky
Na přílohu:
  • 250 g kuskusu
  • 2 hrsti hrozinek
  • 1 hrst pistáciových oříšků
  • 0,5 litru zeleninového vývaru


Králíka nejprve naporcujeme. Oddělíme dvě stehýnka, hřbet rozdělíme na tři části a použijeme také dva přední běhy. Zbytky použijeme později na vývar. Maso králíka je velmi dietní, zdravé a delikátní, ale moc ho není, bohužel.

Další postup je velmi jednoduchý. Smícháme med, hořčici, strouhaný zázvor, olej, karí, sůl, sušený koriandr a hořčičné semínko. Kuličky zeleného pepře rozdrtíme ve hmoždíři a rovněž je přidáme do marinády. Porce králíka marinádou zalijeme, důkladně je v ní obalíme a necháme zakryté v chladu odležet 12 hodin.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pečící nádoby přemístíme králíka i s marinádou. Do ní přidáme celé oloupané šalotky a stroužky česneku. Porce králíka otáčíme a potíráme marinádou. Při pečení dbáme, by se pečínka nepřipalovala. Proto, je-li již marinády málo, můžeme králíka jen velmi mírně podlít horkým vývarem. Před dokončením by porce králíka měly mít karamelovou barvu. Nakonec přidáme do šťávy pro zjemnění máslo.


Mezitím si připravíme kuskus. Promíchaný s nakrájenými hrozinkami ho ve větší misce zalijeme horkým vývarem v poměru asi 1 díl kuskusu : 2 díly vývaru. Vše promícháme a necháme odstát. Po deseti minutách opět promícháme a na dalších asi pět minut zakryjeme.


Můžeme podávat. Na nahřátý talíř dáme porci kuskusu, který posypeme nasekanými pistáciovými oříšky. Porci králíka společně se šťávou, karamelizovaným česnekem a šalotkami posypeme nahrubo nakrájeným čerstvým koriandrem. Pokud na specifickou chuť čerstvého koriandru nejste zvyklí, raději se mu vyhněte nebo ho nahraďte plocholistou petrželkou. Poté vše zakápneme limetkovou šťávou.


Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Iris Iris | Web | 22. dubna 2012 v 13:39 | Reagovat

tak to vypadá hoooooodně dobře :-)

2 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2012 v 15:12 | Reagovat

Pěkně navoněný králík jako z dobré parfumérie :-) Bez koření by to kuchařské tvoření bylo ošizené. Pěkný zbytek jarní neděle. Š ;-)

3 Pipi Pipi | Web | 22. dubna 2012 v 20:09 | Reagovat

Nemám pochyb o tom, že to chutná skvěle... :-)

4 primula primula | Web | 23. dubna 2012 v 13:08 | Reagovat

Voní to na dálku a určitě to nádherně chutná... Moc pěkné!

5 Meg Meg | Web | 24. dubna 2012 v 9:27 | Reagovat

Vypada naprosto uzasne! My jsme si dali vcera na veceri aspon kuskus s pecenou zeleninou :) Ale takhle nadherne vypadajiciho kralika zavidim a moc :)

6 Madla Madla | Web | 24. dubna 2012 v 17:10 | Reagovat

Ach, to je ušák přímo de luxe. hned bych ochutnala a oblizovala bych se až za ušima. Jen najít nějakého pěkného králíka made in Čechy a pustila bych se do receptu hlava nehlava. Králičí maso já moc ráda, jen je škoda, že ho máme na talíři tak výjimečně (importovanými jakokrálíky z Číny či odjinud totiž pohrdám).
Ach, ach, ach, nad tvými úžasnými fotografiemi se mi podlamují kolena v dokonalém gastronomickém orgasmu.

7 mollka mollka | 3. května 2012 v 9:19 | Reagovat

krásné fotky:)

8 HaF HaF | Web | 5. května 2012 v 19:24 | Reagovat

Tak to by byla dobrota. Já budu dělat králíka v úterý, ale bude to klasika - a la svíčková na smetaně. Budu muset ten můj spolek ukecat na nějakou změnu! :-D

9 Pavlína Pavlína | 14. května 2012 v 14:30 | Reagovat

[1]:Iris + [2]:DolceVita + [3]:Pipi +

[4]:primula + [5]:Meg + [6]:Madla +

[7]:mollka + [8]:HaF"

Děkuji všem za milé komentáře. Králík je pro většinu z nás na stole (bohužel) celkem vzácný. V obchodech je sice většinou dostupný, ale jeho velikost je dost vzdálená velikosti pěkného domácího králíčka. Ten můj na fotografiích byl asi někde uprostřed :-P Musím potvrdit, že tato příprava je opravdu vynikající a pokud už vás králíci nudí ("když já právě tu přední nohu nechci!"), pusťte se do toho :-)
Ještě jednou děkuji a dobrou chuť!
P. :D

10 holoch holoch | 22. října 2012 v 11:37 | Reagovat

dakujem za inspiraciu podaril sa ;-)

11 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:10 | Reagovat

[10]:holoch:
Děkuji za zprávu a vyzkoušení receptu. To vždy potěší :D
P.

12 Janette Janette | E-mail | 12. listopadu 2012 v 13:37 | Reagovat

Vcera na obed sme si pochutili, bolo to podla nasich ocakavani. Skusili sme aj kralika aj kuracie mäso na porovnanie, vyborne, uz nam nic nezostalo.... zjedené :-)

13 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 11:07 | Reagovat

[12]: Janette:
To mám radost! Díky za důvěru při zkoušení receptu :D Je pravda, že na králíčkovi moc masa není, takže přihodit k němu kousek kuřecího masa je dobrý nápad.
Děkuji a mějte se krásně :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.