MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz ... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.








Velikonoční nádivka

30. března 2012 v 8:58 | Pavlína |  *** SLANÉ
Za chvíli jsou tu Velikonoce - svátky, které symbolizují jaro. Jídlo na stole hýří barvami a venku se začínají zelenat lístečky na stromech a také bylinky. Jedním z typicky velikonočních pokrmů je také nádivka. Většina z nás sáhne po osvědčeném rodinném receptu. Ale pokud váháte, vyzkoušejte třeba ten můj.

O velikonoční nádivce

Dnes jsou nádivky v kuchyni samozřejmostí. Nejslavnější je ta velikonoční, která se stala nedílnou součástí těchto svátků. Těsto vytvořené z vajec, krájených housek, spousty jarních zelených bylinek, muškátového květu i oříšku a různých druhů masa.

Bylinkám vévodí jarní kopřiva, ale i kontryhel, popenec, petrželka, pažitka či špenát. Z mas, kterých má být několik, se používá vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kozlečí, uzené či telecí. A právě od používání masa z telecí hlavy se kdysi ustálilo používání názvu hlavička. V Pošumaví a na Chebsku se ale velikonoční nádivce říkalo jeřábek. Proč? Již v 16. století jsou zapsány zprávy, že typickým velikonočním pokrmem panstva byl jeřábek - "řežábek". Tedy vzácný pták, dávaný jako čestný dárek právě k Velikonocům. Pečený jeřábek se ale v podzámčí časem změnil v dostupnější nádivku.
zdroj: V. Malovický

Suroviny:
  • 6 housek
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 g telecí plece
  • 6 vajec (vejce : housky platí 1 : 1)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 70 g másla
  • svazek plocholisté petrželky
  • svazek čerstvých kopřiv (nebo meduňky)
  • velký svazek pažitky
  • muškátový oříšek
  • špetka mletého zázvoru
  • mletý černý pepř
  • sůl podle chuti
  • strouhanka
  • máslo na vymazání formy


Kousky telecího masa povaříme ve vodě s jednou mrkví, petrželí, kouskem celeru, napůl rozkrojenou cibulí a stroužkem česneku. Přidáme několik kuliček černého pepře, nového koření a sůl. Maso vkládáme do vroucí vody, protože chceme, aby zůstalo chutné a šťavnaté. Pokud bychom chtěli chutný vývar, vložili bychom maso do studené vody.

Housky nakrájíme na pravidelné kostičky a vsypeme do větší nádoby. Přidáme na malé kousky pokrájené vařené uzené maso. Po vychladnutí přisypeme i pokrájené vařené telecí maso. Přidáme najemno nasekané bylinky - petržel i pažitku. Místo mladých kopřiv můžeme použít svazek meduňky. Vše dobře promícháme. Z vajec, která jsme před použitím nejméně na hodinu vyndali z chladu, aby měla pokojovou teplotu, což je důležité pro úspěšné našlehání sněhu z bílků, oddělíme žloutky a rozkvedláme je ve vlažném mléce, do něhož jsme před tím přidali přepuštěné máslo. Dochutíme muškátovým oříškem, černým mletým pepřem a špetkou mletého zázvoru. Solit nemusíme, protože těsto housek je osolené, uzené maso také přidá slanou chuť a telecí maso jsme povařili v osolené vodě. Směsí mléka, vajec a koření, přelijeme kostičky housek a masa. Opatrně promícháme.


Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterých jsme před šleháním přidali špetičku soli. Hmotu naplníme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a nádivku pak pečeme na 170 stupňů do doby, než je povrch zlatavý. Zda je nádivka dost upečená poznáme vpíchnutím špejle - pokud je špejle po vytažení z nádivky suchá, je hotovo. Nádivku porcujeme po vychladnutí.


Dobrou chuť!


Recept na velikonoční nádivku jsem zpracovala pro internetový magazín Bohemia Living.

 



Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 30. března 2012 v 22:25 | Reagovat

Tak na nádivku se těším z celých Velikonoc nejvíc, vypadá úžasně :-)

2 Adriana Adriana | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 22:35 | Reagovat

Toto mame velmi radi a robievame ho kazdy rok na Velku noc. Krasne fotecky.

3 Vilemína Vilemína | Web | 2. dubna 2012 v 22:07 | Reagovat

Receptů je plno - u nás se nádivka vyznačuje tím, že obsahuje tři druhy masa, devět druhů bylin a droždí.
Už se na ni moc těšíme.
Veselé Velikonoce!

4 Meg Meg | Web | 4. dubna 2012 v 19:30 | Reagovat

Ta je uplne luxusni :) S telecim masem musi byt opravdova delikatesa :)

5 andurejkaa andurejkaa | E-mail | Web | 6. dubna 2012 v 19:01 | Reagovat

nádhernééé fotografie, dychberúce, a úžasne vyzerajúce jedlo, mňam :))

6 Alisa Alisa | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 18:58 | Reagovat

Dík za recept, vyzkouším.

7 HaF HaF | Web | 9. dubna 2012 v 0:33 | Reagovat

Pěkná nádivečka, Já ji letos nacpala do mufínkové formy.
Veselé Velikonoce! :-)

8 pavla pavla | 9. dubna 2012 v 22:56 | Reagovat

recept jsem zkusila, nadivka byla moc dobra, maso jsem pouzila jehneci. pekla jsem ji ale zbytecne dlouho. jak dlouho pecete vy?

9 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:44 | Reagovat

[1]:Lucie + [2]:Adriana:
Nádivku mám ze všech velikonočních dobrot také asi nejraději :-P
Díky za vaše komentáře
P.
:D

10 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:46 | Reagovat

[3]: Vilemina:
Většina z nás nedá na staré rodinné recepty dopustit. Jen by mohl být problém po tak tuhé zimě tak brzy z jara těch devatero čerstvých bylin dát dohromady :-P
P.

11 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:49 | Reagovat

[4]:Meg + [5]:andurejkaa + [6]:Alisa:
Děkuji za komentáře. Však u vám na velikonočním stole muselo být také plno dobrot! :-)))
P.

12 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 13:04 | Reagovat

[7]: HaF:
To není vůbec špatný nápad! :-P
Díky a měj se hezky
P.

13 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 13:07 | Reagovat

[8]: pavla:
Nádivka na fotkách je pečena v dortové formě v remosce. Při této velikosti jsem ji pekla asi 45 - 50 minut. Ale při pečení se v první řadě vždy řídím vpichem špejle, jak uvádím v posledním odstavci.
Díky za Váš komentář i za to, že jste recept vyzkoušela. S jehněčím masem to musela být pochoutka.
Mějte se krásně
P. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.