MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Krémová polévka z červené řepy s koprovým pestem a pirožky

25. března 2012 v 19:49 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Ještě dříve, než bude na trzích čerstvá zelenina, užila jsem ještě trochu mé oblíbené červené řepy. Řepa je tak všestranná zelenina, že už by se možná vyplatilo založit jí tady na blogu samostatnou rubriku. Tentokrát jsem z ní připravila krémovou polévku, k níž jsem vyrobila koprové pesto. Řepa a kopr jsou velcí kamarádi a polévka díky němu dostane ten správný šmrnc. A k tomu všemu jsem osmažila pirožky z kynutého těsta s náplní z ricotty, kopru a uzeného pstruha. A že to má všechno tak trochu nádech ruského pokrmu? Ano, má. Právě tímto směrem jsem uvažovala a výsledek byl perfektní.

Na polévku si připravíme:
  • 5 ks řepy
  • 1 fenyklovou bulvu
  • 1 střední žlutou cibuli
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl dle chuti
Na koprové pesto bude třeba:
  • větší hrst najemno nasekaného kopru
  • 1 lžíce nasekaných lískových ořechů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
Na pirožky potřebujeme:
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 celé vejce
  • 20g droždí
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • špetku soli
  • 1 litr arašídového oleje na smažení
Náplň do pirožků vyrobíme z:
  • 1 balení ricotty
  • 100 g uzeného pstruha
  • 2 lžic najemno nasekaného kopru
  • špetky soli

Na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme fenykl nakrájený na proužky a poté oloupanou, na menší kousky nakrájenou řepu. Krátce orestujeme a zalijeme horkým masovým vývarem. Přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř a vaříme asi 45 minut do změknutí řepy. Poté vyjmeme koření a vše rozmixujeme do hladka ponorným mixérem.

Zatím, co se vaří polévka, připravíme si pesto. Kopr nasekáme najemno a smícháme ho s prolisovaným česnekem, solí a olivovým olejem. Ořechy posekáme najemno a přidáme do směsi. Pesto by mělo ve lžičkou vytvořených "nočcích" držet tvar a nesypat se. Množství oleje tomu tedy přizpůsobíme.


Těsto na pirožky začneme přípravou kvásku. Do mísy rozdrobíme droždí a společně s cukrem utřeme do pěny. Přilijeme několik lžic vlažného mléka a zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít. Mezi tím smícháme oba druhy mouky se špetkou soli, ve zbytku mléka rozšleháme vejce. Do vzešlého kvásku přidáváme postupně mouku a mléko s vejcem a přidáme olivový olej. Důkladně prohněteme, zasypeme moukou a dáme opět asi na dvacet minut kynout na teplé místo.

Náplň na pirožky: Ricottu dobře promícháme s najemno nakrájeným koprem a masem z uzeného pstruha, ze kterého jsme důkladně odstranili všechny kostičky. Můžeme dle chuti nepatrně přisolit. Maso z uzeného pstruha je daleko jemnější a téměř bez tuku, na rozdíl třeba od makrely. Kdo by se tedy bál, že náplň pirožků bude připomínat rybí pomazánku, bude velmi mile překvapen. Má pouze příjemnou rybí příchuť.


Vykynuté těsto rozválíme na moukou posypané pracovní ploše na vrstvu silnou asi 0,5 cm. Tvořítkem na taštičky vykrájíme kolečka, ta naplníme ricottovou směsí a pevně stiskneme okraje. Plněné pirožky už nakynout nenecháváme, protože by se při smažení otevíraly. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z každé strany dozlatova. Osmažené pokládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.


Polévku podáváme se lžičkou zakysané smetany, nočkem koprového pesta a kouskem masa z uzeného pstruha. Zdobíme snítkou kopru.


Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Adusha Adusha | Web | 25. března 2012 v 21:03 | Reagovat

Jeej, tak tento post ma teraz riadne namotal a potesil. Rozohrali sa mi slinne zlazy a predstavujem si tu uzasnu kombinaciu, ktora mi zavana Ruskom. Paradicka, cviklu lubim, kopor rovnako, a tie pirozky musia byt parada! Fakt super Pavlinka :-)

2 Dulce de leche Dulce de leche | E-mail | Web | 25. března 2012 v 21:44 | Reagovat

joj,Pavlinka,nemam ani slov O_O vlastne ako vzdy u Teba :-) proste dokonale:)cvikla,kopor a aj rybka(ja som skusala kombinovat s udenym lososom ) su velmo dobra kombinacia :-)

3 Lucie Lucie | Web | 26. března 2012 v 6:53 | Reagovat

tak to je něco, miluji řepu, takže tiše závidím a píšu si na seznam, co prostě musím udělat :-)

4 primula primula | Web | 26. března 2012 v 9:06 | Reagovat

Moc pěkné, červená řepa je výtečná na jakýkoliv způsob. A tento recept nemá chybu. Přeji hezké jarní dny.

5 Johana Johana | Web | 26. března 2012 v 9:46 | Reagovat

Pavli ... to nemá chybu, vyzkouším. Je to skvělá kombinace. :-P

6 toffo toffo | 26. března 2012 v 12:40 | Reagovat

Je to vodka v té butýlce ? :D Já mám takové štěstí, že u "nás na vesnici" máme restauraci, která vaří i autentickou ukrajinskou /převážná část rodiny pochází z Ukrajiny/, bliny, vareniky, pelmeně, na víkend vaří boršč. Pirohy ale nemají, na ty musím jinam :-) K tobě :-)

7 Renata Oxi Renata Oxi | 26. března 2012 v 13:18 | Reagovat

mňam, hned bych ochutnala a k tomu potěcha oka nad fotkama ... máš pochvalu na druhou :-D

8 Janah Janah | Web | 26. března 2012 v 18:17 | Reagovat

To jsou dobroty přesně podle mého gusta :-P  :-P  :-P Ukládám a připravuji si nákupní lístek ;-)  :-)

9 Madla Madla | Web | 26. března 2012 v 21:19 | Reagovat

Nádherné kontrasty chutí a barev s u tebou obvylým excelentním podáváním výsledného pokrmu. Když ty vaříš polévku, není to jen polévka, to je mistrovské dílo. Musí být velká radost koukat ti pod ruce při vaření.
Smekám.

10 Meg Meg | Web | 27. března 2012 v 13:53 | Reagovat

To je takova nadhera! Miluju kremove polevky a jeste ty pirozky k tomu, ty absolutne nemuzou mit chybu... Ty u me vzbudis vzdycky tak obrovskou chut :))

11 HaF HaF | Web | 27. března 2012 v 22:47 | Reagovat

Krásná kombinace! Taky bych hned ochutnala, jen ten kopr by u nás neprošel. ;-)
Manžel byl loni služebně ve Švédsku a nemohl rozchodit, že tam našel kopr v každém rybím jídle a to ryby miluje. Měl hold smůlu. Ale mně to nevadí a tady bych si vysloveně pochutnala!

12 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 27. března 2012 v 23:31 | Reagovat

Nádhera , je to moc krásně nafocené a nadekorované!!!
Krásné jaro mlsná kočko :-)
Fleurette

13 farfalla farfalla | Web | 30. března 2012 v 13:11 | Reagovat

Tohle přesně hledám! Krásné zimní jídlo, které nenudí ani v nadcházejícím jaru. Jdu dokoupit řepu a kopr a zítra si dáme:) :-)

14 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:31 | Reagovat

[1]: Adusha: Díky. Byl o vážně povedený pokus na téma "ruská hostina". Třeba budou nějaké další :-)
P.

15 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:32 | Reagovat

[2]: Dulce de Leche:
Však já tu úžasnou polévku u Tebe tehdy viděla. S řepou člověku snad nikdy nemohou dojít nápady, je báječná :-)
Díky!
P.

16 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:34 | Reagovat

[3]:Lucie + [4]:primula + [5]:johana:
Děkuji za vaše nadšené komentáře, vyzkoušejte a pochutnáte si :-P
P.

17 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:35 | Reagovat

[6]: toffo:
Na co Ty hned nemyslíš! V lahvi i ve sklenicích je voda :-P
Do takové restaurace by mne čas od času moc bavilo zajít. Budu muset blíže prozkoumat tu vaši "vesnici" :D
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:40 | Reagovat

[7]:Renata Oxi + [8]:Janah + [9]:Madla +

[10]:Meg + [11]:HaF:

Dle mého rybka a kopr patří prostě k sobě. Koprové pesto polévku úžasně oživilo i když už byla vážně voňavá od fenyklu :-) A maso z uzeného pstroužka je úžasně jemné... :-P A než polévku připravíte, pstruha zbavíte kostiček - zatím nakyne těsto... Není to tak pracné :-P
Díky všem za milé komentáře a mějte se krásně! :-) P.

19 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:41 | Reagovat

[12]: Fleurette:
Milá Fleurette, měj se krásně a hezky si užívej slunečních dnů. Děkuji za návštěvu!
P.
:D

20 Pavlína Pavlína | 11. dubna 2012 v 10:42 | Reagovat

[13]:farfalla:
Řepa prostě nudit nemůže! :-) Díky, netušila jsem, že máš blog :-P Tak hodně radosti při psaní a měj se krásně :-)
P.

21 Pipi Pipi | Web | 22. dubna 2012 v 20:13 | Reagovat

Úžasně propracovaný recept, dotažený k dokonalosti. Skláním se v obdivu, na něco tak úžasného jsem bohužel příliš líná... :-D

Zajímalo by mě Pavlíno, jestli by se polévka dala uvařit i se zeleninovým vývarem, aniž by to chutí příliš zamávalo...? Nebo je tu jako třeba u cibulačky hovězí vývar klíčový?

22 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2012 v 12:26 | Reagovat

[21]: Pipi:
Zcela zeleninovou polévku zeleninovým vývarem zkazit nemůžeš. Bývá to častěji hovězí vývar, který mívám po ruce, ale i zeleninový se bude výborně hodit.
Díky za milý komentář a dobrou chuť!
P. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.