MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Želé z červené řepy s podmáslím

2. února 2012 v 13:04 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
V zimě, kdy nemáme zeleninu na záhonech, přijde ke slovu hlavně zelenina kořenová. A té, alespoň dle mé chuti, vévodí červená řepa. Receptů na její úpravu asi nebudu mít nikdy dost. Vyzkoušela jsem ji pečenou se špenátem a fetou (ta u vás čtenářů absolutně vede), caprese z červené řepy, v salátu s domácí majonézou. Pečenou kořenovou zeleninu, zejména pak řepu, která pečením zesládne, stačí pouze ochutit. A nebo si každou řepnou bulvu zabalte do alobalu a upečte ji jen tak. Je báječná.

Zkusila jsem řepu připravit v trochu jiném skupenství. Na přípravu lehkého předkrmu v podobě "verrine" jsem použila řepnou šťávu. Zeleninové šťávy jsou na našem trhu dost zanedbaná skupina výrobků, takže jsem si ji prostě vyrobila na odšťavňovači. Ze čtyř malých bulviček bylo 250 ml šťávy. Tu jsem zahřála, ochutila krémovým balzamikem, lehce přisolila a přidala rozmíchanou práškovou želatinu. Do skleniček jsem lila pak už téměř vychladlou tekutinu. Druhý den jsem sklenky doplnila podmáslím. Můžete však použít třeba dobrý jogurt, kyšku nebo prostě to, co máte rádi.


Povrch pak posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zakápneme olivovým olejem. A s klidem můžeme říci, že jsme udělali něco dobrého pro své zdraví...


Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 HanaS HanaS | 2. února 2012 v 13:14 | Reagovat

Pavli,
tak to je naprostá nádhera, luxus :)Jí se to očima!
Moc děkuji za inspiraci, červenou řepu miluju, podmáslí mám taky ráda, takže při nejbližší příležtosti určitě vyzkouším...

2 Pipi Pipi | Web | 2. února 2012 v 13:39 | Reagovat

Vypadá to nádherně.

3 Madla Madla | Web | 2. února 2012 v 17:06 | Reagovat

Úžasné, úžasné a ještě jednou úžasné. Já červenou řepu miluju, leč bohužel jsem v naší pomalu se rozrůstající se rodině s touto hutí osamocena. Ale opravdu to vypadá skvěle, ty bys mohla být do minuty šéfkuchařkou v nějaké luxusní restauraci.

4 toffo toffo | Web | 2. února 2012 v 19:07 | Reagovat

To je hustý......! Padla mi brada :-P .

5 Adusha Adusha | 2. února 2012 v 23:38 | Reagovat

PAvlínka, tak toto je nadhera!! Nieco uzasne, cviklu milujem, recept odkladam do poradovnika na vyskusanie ;)

6 Adriana Adriana | E-mail | Web | 3. února 2012 v 1:21 | Reagovat

Pavlinka, jeziskovi oci, to je nadhera a este k tomu urcite aj mnamkova. Cviklu milujem. Za tento prispevok velka 1* . Fakt uzasneeeeeeeeeeee.

7 Janah Janah | Web | 3. února 2012 v 15:48 | Reagovat

To vypadá hódně zajímavě, řepu mám ráda, budu to muset zkusit. :-P

8 Mia Mia | 6. února 2012 v 18:51 | Reagovat

Vyzera to fajn, ale ako to chuti?? Neviem si predstavit..

9 Pavlína Pavlína | 7. února 2012 v 12:30 | Reagovat

[1]: HanaS + [2]: Pipi + [3]: Madla +
[4]: toffo + [5]: Adusha + [6]: Adriana +
[7]: Janah + [8]: Mia:

Dámy, všem vám velmi děkuji za milé a nadšené komentáře :-D Pokusila jsem se pouze vyzkoušet řepu "v jiném skupenství", hrála jsem si. Šťáva mně chutná spíše s přidáním balzamika, někomu bude chutnat třeba pár kapek vinného octa. Její pikantnost je pak příjemným protikladem k hladivé chuti podmáslí. Při jídle jsem si představila jogurty ve skle, které měly na dně želé - to bylo třeba důkladně lžičkou "rozbít" a promíchat s jogurtem. Něco takového jsem měla na mysli při výrobě tohoto želé :-p
Ještě jednou děkuji a přeji všem krásný den!
P.

10 Veronika Veronika | E-mail | Web | 6. května 2012 v 15:46 | Reagovat

Nikdy by mě nenapadlo tvořit želé ze zeleniny. A z řepy už vůbec ne. Vlastně se s řepou teprve seznamuji (díky Meg jsem zkusila pečenou. Toto ale vypadá nádherně! Krásné aranžmá i fotky. Jen tu chuť si pořád nedovedu představit, ale... proč ne?

11 Pavlína Pavlína | 14. května 2012 v 14:33 | Reagovat

[10]: Veronika:
Když mohou být různá ovocná želé, tak proč ne? Při práci s odšťavňovačem mne to prostě napadlo :-P Červená řepa má snad nekonečné možnosti využití a pokaždé si pochutnáme :-)
Díky za návštěvu a měj se krásně!
P. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.