MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Škvarkové placky

7. února 2012 v 12:34 | Pavlína |  *** SLANÉ
Zima je období zabíjaček a já se byla letos na jedné takové podívat. Před polednem byla teplota asi mínus 10 stupňů, slunečno. Je spousta možností, jak se zahřát. Taková stopečka hruškovice, svařák či grog přijdou před konzumací čehokoliv tučnějšího k chuti. Osobně se zabíjačkových specialit klidně zřeknu, pouze velmi ráda ochutnám dobrou světlou tlačenku. A to tahle tedy byla...


Donesla jsem si domů také trochu škvarků, které mám spojené s další pochoutkou - škvarkovými plackami. Ty byly u nás vždy velmi oblíbené a tak jsem je připravila podle starého rodinného receptu.


Na škvarkové placky je třeba:
  • 200 g škvarků
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 110 g vepřového sádla
  • 250 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička krystalového cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí

Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a společně s cukrem utřeme do pěny. Přilijeme několik lžic vlažného mléka a zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.

Poté smícháme oba druhy mouky, špetku soli a přidáme rozšlehané vejce ve zbylém množství mléka. Přilijeme rozehřáté (ale ne horké) vepřové sádlo a přidáme také kvásek. Těsto dobře propracujeme a poté přisypeme nakrájené škvarky. Ty jsme před tím nakrájeli na menší kousky. Existují názory zda škvarky krájet nebo semlít - jsem rozhodně pro krájení.

Těsto necháme opět na teplém místě přikryté utěrkou asi půl hodiny vykynout. Pak rozválíme na asi 1 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko pak vtiskneme tupou hranou nože rýhy ve tvaru čtverečků. Přesně tak to babi dělávala...


Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do doby, než přestanou být světlé. Zbarvit je však necháme jen velmi lehce.


Ještě vlažné placky jsou opravdová dobrota...


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Dulce de leche Dulce de leche | Web | 7. února 2012 v 12:46 | Reagovat

Pavlinka,zase si mi raz krasou tvojich fotiek vyrazila dych...a o chutiach,ktore mam pri pohlade na tvoje placicky ani nehovorim:) :-)

2 Renata Oxi Renata Oxi | 7. února 2012 v 12:55 | Reagovat

mňááám :o)

3 aneta aneta | Web | 7. února 2012 v 14:14 | Reagovat

o moj boze, toto je nieco uzasne! nadherne nafotene a skvely napad! jednotka s hviezdickou!

4 primula primula | Web | 8. února 2012 v 12:09 | Reagovat

Moc krásné...

5 Marie Marie | 8. února 2012 v 17:23 | Reagovat

Maminka je maďarka a u nich jsou to pogáče.

6 Yasnnna Yasnnna | Web | 8. února 2012 v 19:14 | Reagovat

Jé, já bych si tak dala, škvarkové placky miluju a ty domácí tedy musí být ...

7 Madla Madla | Web | 11. února 2012 v 21:45 | Reagovat

Tak tomu říkám pořádné nakopnutí :-)
A já si zrovna říkala, že musím už konečně nějak zužitkovat domácí škvarky, které nám pořád straší v lednici :-)
Jako obvykle nádherné fotky vonící nešizenou českou kuchyní.

8 L+P<3 L+P<3 | Web | 13. února 2012 v 17:21 | Reagovat

placičky vypadají lákavě,mohla bych je vyzkoušet :)

9 Amelie Amelie | Web | 13. února 2012 v 19:16 | Reagovat

Hned bych ochutnala.

10 Therése Therése | E-mail | Web | 19. února 2012 v 16:05 | Reagovat

Bože, škvarkové placky, moje vášeň:-) Vypadá to superchutně!! ;-)

11 HaF HaF | Web | 19. února 2012 v 19:05 | Reagovat

Placičky vypadají nádherně! Zbytek škvarků se krčí v lednici, dík za inspiraci! ;-)

12 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 22:25 | Reagovat

Tak jsem prave dostala silenou chut na skvarky :D Ze zabijacky muzu asi akorat tak ovar, zbytek me moc nelaka, ale tyhle placky me ted hodne navnadily :)

13 Pavlína Pavlína | 5. března 2012 v 14:27 | Reagovat

[1]:Dulce de Leche +[2]:Renata Oxi +

[3]:aneta +[4]:primula:

Děkuji za pochvalu fotek, zvykám si na nový objektiv a tohle byl první pokus :D Udělaly jste mi radost! :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 5. března 2012 v 14:29 | Reagovat

[5]: Marie:
U nás jsou také pagáčky - mívají lesklý povrch, protože se před pečením natírají rozšlehaným žloutkem nebo celým vejcem a bývají nadýchanější :-P
Díky za komentář
P.

15 Pavlína Pavlína | 5. března 2012 v 14:34 | Reagovat

[6]:Yasnnna + [7]:Madla + [8]:L+P<3 + [9]:Amelie:
Nejlepší placky dělávala moje babi a musím říci, že tyhle byly téměř tak dobré :-P Škvarky v této podobě mám asi nejraději.
Díky za vaše komentáře. Velmi ráda jsem zase zařadila starou českou klasiku :D
P.

16 Pavlína Pavlína | 5. března 2012 v 14:38 | Reagovat

[10]:Therése +[11]:HaF +[12]:Meg:
Moje vášeň byla jíst placky ještě teplé :-P
Díky za milé komentáře!
P.
:-)

17 Jitka Bunešová Jitka Bunešová | E-mail | 30. září 2012 v 13:40 | Reagovat

Moc jsem se na škvarkové placky těšila, ale zklamaly mě.Nemají správnou konzistenci, jsou spíše drobivé a je tam málo soli, i když jsem dala víc, jsou bez chuti. :-(

18 Pavlína Pavlína | 2. října 2012 v 14:22 | Reagovat

[17]: Jitka Bunešová:
Milá Jitko, je otázkou, co je to správná konzistence. To není recept na bramborové placky se škvarky. Použité těsto, protože je v něm více tuku, nemůže nebýt spíše drobivé. A pokud jde o chuť, jistě záleží na kvalitě použitých surovin, zejména škvarků a sádla. Neumím si představit, jak by placky z kvalitních voňavých škvarků a dobrého sádla mohly být bez chuti. A opět, jsou to škvarkové placky, ne slané tyčinky k pivu. Obecně platí, že lidé zbytečně moc solí a následkem pak je, kromě zdravotních rizik, že jim přirozené chutě připadají málo výrazné. Markantní je to u kuřáků.
Děkuji za důvěru při zkoušení receptu i za Váš komentář a budu se těšit na další návštěvu :-)
Mějte se krásně
P.
:D

19 Ina Ina | E-mail | 31. října 2012 v 14:40 | Reagovat

právě jsem upekla škvarkové placky podle vašeho receptu.Dala jsem trošku víc soli,protože každá sůl nemá stejnou salinitu,pomašlovla rozšlehaným vajíčkem a jsou křehké, výborně chuti.A ještě.Vaše prezentace receptu je velmi kreativní.

20 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:34 | Reagovat

[19]:Ina:
Děkuji za takovou zprávu :-) Já si na těchto plackám od mojí babičky také vždy pochutnala. Děkuji za návštěvu a mějte se krásně
P.
:D

21 Světlucha Světlucha | 1. prosince 2012 v 20:17 | Reagovat

Moc Vás zdravím, přesně tento typ škvarkových placek dělávala moje babička :) jsou super ;-)

22 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 12:48 | Reagovat

[21]: Světlucha:
Já je mám moc ráda :D Díky za komentář :-)
P.

23 Lucka Lucka | E-mail | 23. března 2013 v 14:37 | Reagovat

Ahoj, tvůj recept mi doporučil přítel, tak hned odpoledne jdu na ně :-) A už se těším..

Každopádně mě okouzlily tvé fotky, můžu se zeptat čím fotíš..

Díky za odpověď..
Lucka

24 Pavlína Pavlína | 27. března 2013 v 14:03 | Reagovat

[23]:Lucka:
Ahoj Lucko, doufám, že jste si na plackách pochutnali :-P Díky za milý komentář. Moje foto-vybavení najdeš vpravo v menu, dole :D
Měj se fajn :D
P.

25 Martina Martina | E-mail | 4. října 2013 v 19:00 | Reagovat

Ahoj, dělám placky podle tvého receptu pořád, všichni mi je chválí, hlavně kolegové a kolegyně v práci, kritizuje mi je jen moje babička, nechce přiznat, že jsou lepší než ty její :D

26 Ingrid Ingrid | 18. února 2014 v 20:12 | Reagovat

Před chvílí jsem je dodělala, jsou výbornýýý :) jen teda nevím čím to je,ale přijdou mi hooodně mastný,oproti těm co sem ochutnala jinde..Jinak ale chuťově skvělí :)

27 Pavlína Pavlína | 19. února 2014 v 22:45 | Reagovat

[25]:Martina:
Ahoj Martino, děkuji, mám radost :D
P.

28 Pavlína Pavlína | 20. února 2014 v 11:47 | Reagovat

[26]: Ingrid:
Tyhle placky podle babiččina receptu jsou vážně moc dobré. Pokud Vám připadaly ostatní placky sušší, pak to může být proto, že bylo použito menší množství sádla a jsou tak trochu "ošizené". Škvarkové placky by se rozhodně neměly moc drobit. Díky za fajn komentář a měj se krásně P. :-)

29 Andrejka Andrejka | 5. dubna 2014 v 16:28 | Reagovat

Děkuji . moc se mi povedli :-) Teď se po týdnu jdu vrhnout na další várku. :-)Domácí je domácí :) :-P

30 Pavlína Pavlína | 7. dubna 2014 v 16:33 | Reagovat

[29]: Adrejka:
Díky za komentář, to mám radost :-P

31 helena helena | 22. ledna 2015 v 16:53 | Reagovat

jdu na to zítra napíšu jaké jsou ale urřitě dobré :-P http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/tongue.gif

32 Jana Jana | 30. ledna 2017 v 15:02 | Reagovat

Nejlepší recept na placky co jsem kdy zkusila. Všude mají úspěch :-) :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama