MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Květák zapečený po římsku

10. ledna 2012 v 14:10 | Pavlína |  *** ZELENINA
Recept jako stvořený pro leden - tedy odlehčený. Moje nejoblíbenější úprava květáku si vás zaručeně získá a budete se k ní, stejně jako já, rádi vracet. Je totiž nenáročná a přitom velmi chutná.
Pro zapékací mísu si připravíme tyto suroviny:
  • 2 středně velké květáky
  • 6 šalotek
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g kvalitní dušené šunky (já používám "Cotto")
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • hrst posekané saturejky
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • máslo
  • mletý černý pepř dle chuti


Postup je prostý. Ve větším hrnci uvaříme v dobře osolené vodě růžičky květáku tak, aby zůstaly o něco více, než "al dente". Tak si i po následném zapečení zachová své krásné tvary a nestane se z něj kaše. Z uvedeného množství lze v jedné vrstvě naplnit běžně velkou zapékací mísu a třeba i dvě kokotky.

Omáčku připravíme v nádobě, kterou lze přiklopit. Bude třeba ji chvilku podusit. Na směsi másla a olivového oleje nejprve osmahneme plátky česneku. Když začne růžovět, přidáme najemno nakrájené šalotky. Necháme zesklovatět a přidáme rajčatový protlak. Používám raději ten bez přidaného cukru. Poté směs zalijeme zeleninovým vývarem. Podle chuti opepříme a přidáme posekané bylinky. Já měla po ruce saturejku, která svou vůní trochu připomíná oregano. K rajčatové omáčce se tedy báječně hodí.

Nádobu přiklopíme a dusíme na mírném plameni asi 20 minut, aby se všechny suroviny dobře spojily a omáčka zhoustla. Poté přidáme přibližně dvě třetiny najemno nastrouhaného parmazánu a na velmi úzké proužky nakrájenou šunku. Část šunky si ponecháme na posyp povrchu před podáváním.


Zapékací nádobu vyložíme vařeným květákem, v silnější vrstvě zakryjeme omáčkou a zapékáme asi 10 - 15 minut. Pak povrch posypeme hoblinkami zbylého parmazánu a pod grilem zapečeme do doby, než sýr začne zlátnout.


Podáváme sypané šunkou a ozdobné bylinkou...


V kokotkách pak máme krásný jednoporcový předkrm nebo lehkou večeři...


Dobrou chuť!

Pokud máte rádi květák, připravte si také barevný salát.



Komentáře

1 Dulce de Leche Dulce de Leche | E-mail | Web | 10. ledna 2012 v 14:16 | Reagovat

Pavlinka,vyzera to naaaadherne..ako vzdy u teba :-)

2 andurejka andurejka | Web | 10. ledna 2012 v 15:24 | Reagovat

ejha, to vyzerá famózne, a to servírovanie - ooo :)

3 HanaS HanaS | 10. ledna 2012 v 16:22 | Reagovat

Nááádhera, navíc mám květák moc ráda, takže recept určitě vyzkouším. Děkuju za další úžasnou inspiraci :)

4 BenJ BenJ | E-mail | Web | 10. ledna 2012 v 16:31 | Reagovat

perfektné...krásne fotky :-)

5 Madla Madla | Web | 12. ledna 2012 v 10:22 | Reagovat

Ach, ach a ještě jednou ch! Miluju květák ve všech jeho podobách, leč zatímsi ho pro jeho nadýmavost musím ještě pěkných pár měsíců odpustit. Což je veliká škoda, protože bych si hne jedu mističku dala.
jak to děáš, že máš i při absenci denního světla pořád tak doonalé fotky? :-)

6 Meg Meg | Web | 20. ledna 2012 v 14:26 | Reagovat

To je dokonale :) Ac normalne kvetaku moc neholduji, tak takhle bych si ho s radosti dala. A ty kokotky jsou proste uzasne :)

7 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2012 v 10:33 | Reagovat

[1]: Dulce de Leche:
[2]: andurejka:
[3]: HanaS:
[4]: BenJ:
Všem moc děkuji za chválu, mám radost, že se recept líbí, i když je to "jen obyčejný" květák.
P. :-D

8 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2012 v 10:52 | Reagovat

[5]: Madla:
Malou mističku by sis dopřát mohla, ne? Zkouším vystihnout slunečný den, ale jde to špatně - teď v zimě je to bída :-)
Díky a měj se krásně
P. :D

9 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2012 v 10:53 | Reagovat

[6]: Meg:
Máš pravdu, kokotky jsou romantické :-)
Díky
P.

10 Master19 Master19 | 10. listopadu 2012 v 12:34 | Reagovat

Právě jsme dojedli. Sprášili jsme ve dvou celý květák. :-D Velmi dobré to bylo.

11 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 11:03 | Reagovat

[10]: Master19:
Děkuji za takové zprávy! :D Jsem moc ráda, že jste si pochutnali :-p
P.

12 Karel Karel | E-mail | 24. února 2014 v 9:32 | Reagovat

Po přečtení zajimavého receptu jsem nejdříve se zamyslil nad ekonomickou stránkou.Nekoupil jsem parmazán 200gr za 200kč ale plátky baleného uzeného sýra a mísro šunky použiji vepřovou rolku tepelně zpracovanou.Olej použiji obyčejný slunečnicový.Šalotku nahradím obyčejnou cibulí.Jistě chuťově ztratím,ale nemyslím si že to bude 10krát horší.Jinak si děvčata vařte jak umíte a jak vám chutná.Když přiložíte k jídlu i milý úsměv tak to bude za všechny dobroty světa.Důchodce Karel

13 Karel Karel | E-mail | 24. února 2014 v 12:43 | Reagovat

Tak již jsem dovařil a 1porci spořádal a můžu říct že to nebylo špatné.
Co jsem vylepšil ? Květák jsem vařil chvíli v osolené vodě,kde jsem rovněž přidal trochu mletého muškátového květu a trochu šafránu.
Sýr je zbytečné krájet,rozpustí se sám.Kromě jiného jsem do omáčky přidal půl čajové lžičky feferonové pasty.
Zapékací sleněnou misku jsem vymastil lžící másla a posypal dvěma hrstma kukuřičných lupínků.Ty požívám vždy místo strouhanky i na žemlovku.Ani nepoznáte že tam ty lupínky jsou.
Květák jsem použil jen jeden a je toho na pět porcí.Přílohu jsem měl vařené brambory.Teď bych se rád s někým podělil o ty porce.Žena někde odletěla na koštěti do cvičení a v náladě v jaké odešla si asi nezadá aby přijala nějaký pokrm.No jó emancipace.Ahoj !Karel

14 Tereza Tereza | 6. března 2014 v 17:08 | Reagovat

Dnes jsem si po dlouhé době koupila květák, tak pokukuju na netu po receptech a tento mě zaujal nejvíc. Jen škoda, že teď doma nemám žádné čerstvé bylinky :/ ale zato mám domácí rajčat. protlak od dědy, tak jsem zvědavá, jak to dopadne :-)

15 Marťa Marťa | E-mail | 11. března 2014 v 18:35 | Reagovat

Dneska jsem po delší době koupila květák a také přemýšlím,co s ním,abych nemusela klasicky obalovat a smažit. Takže děkuji za inspiraci a hned zítra recept vyzkouším :-)

16 Pavlína Pavlína | 1. dubna 2014 v 12:11 | Reagovat

[12]: Karel:
Mám radost, že jsme se sešli alespoň v základní surovině :-)
P.

17 Pavlína Pavlína | 1. dubna 2014 v 12:12 | Reagovat

[14]: Tereza:
Přeji dobrou chuť a bylinky klidně použij sušené - oregano, bazalku :-)
P.

18 Pavlína Pavlína | 1. dubna 2014 v 12:13 | Reagovat

[15]: Marťa:
Mám moc ráda smažený květák, ale tohle je úplně něco jiného. Díky za vyzkoušení receptu :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.