MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kukuřičné kuřátko s pečenou zeleninou a glazovanou mrkvičkou

19. ledna 2012 v 21:06 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Pro obyčejné pečené kuřátko mám od malička slabost. V dobách, kdy nebylo grilované, přesolené (a divně marinované) kuře v každém obchodě a v každém stánku, bylo pro mne grilované nebo obyčejně pečené kuře doma vždycky svátkem. Patřilo a dosud patří mezi moje nejoblíbenější jídla, protože moc ráda okusuji kostičky a v případě dobře pečeného kuřátka neodolám ani chrupavkám, abych podpořila ty v mém těle a potěšila mlsnou duši :-) Z dobře pečeného kuřátka nezbyde na mém talíři téměř nic. Velmi ráda vzpomínám na návraty z letního tábora nebo jarních prázdnin, kdy mne doma čekalo (předem "objednané") jídlo: pečené kuře, vařené brambory a okurkový salát. Poezie...

V případě tohoto kuřete jsem tedy neuvažovala o jiné možnosti, zejména proto, že kvalitní kuřecí maso je fajn si vychutnat v té nejobyčejnější úpravě - prostě pečené. A kukuřičné kuře nepochybně mezi kvalitní maso patří. Už na první pohled je patrný rozdíl v barvě kůže i masa.


Ke kuřátku jsem do trouby přidala i zeleninu, kterou máme v tomto čase po ruce a vznikla tak barevná a zajímavá příloha.

Na vaření bude třeba:
  • 1 kukřičné kuřátko o váze asi 1,2 kg
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • svazeček čerstvého tymiánu
  • 6 menších brambor
  • 3 jablka
  • 6 šalotek
  • 2 fenyklové bulvy
  • 10 stroužků česneku
  • 100 g másla
  • svazeček karotky
  • 0,1 dcl Calvadosu
  • balzamikový ocet
  • třtinový cukr

Kuře dobře omyjeme, uvnitř i na povrchu dobře prosolíme. Svážeme stehýnka, aby držela u těla kuřete, ale ještě před tím do břišní dutiny vložíme kus másla a několik větviček čerstvého tymiánu. Kuře položíme nejprve na prsa do pečící nádoby, kde jsme po dně rozetřeli trochu olivového oleje. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do doby, než kůže začne chytat barvu.

A můžeme začít s přípravou zeleniny. Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pokud mají slabší slupku, neloupeme je. Červenou papriku nakrájíme na širší proužky, šalotky pouze oloupeme, ale ponecháme v celku. Pro pečení jsem zvolila také fenykl, který je prostě skvělý a pečený chutná neodolatelně. Fenyklové bulvy jsem rozkrojila po délce na čtvrtiny. Stroužky česneku ponecháme ve slupce, upečené půjdou krásně vyloupnout. Jablkům odstraníme jadřinec a nakrájíme je na menší dílky.


Kuře v troubě obrátíme prsíčky vzhůru a troubu zmírníme asi na 150 stupňů. Asi 45 minut před koncem pečení nasypeme kolem kuřete pokrájenou zeleninu, kterou promícháme s tymiánovými větvičkami a přiměřenou dávkou olivového oleje. Lehce osolíme a opepříme.

Zatímco se kuře peče, oškrábeme mrkvičky, kterým jsme ponechali kvůli vzhledu krátké zbytky natě. Mrkev nekrájíme, vložíme do vroucí trochu osolené vody a povaříme do doby, než bude "al dente". Pak vodu slijeme a mrkev uchováme v teple. Pro glazování budeme potřebovat výpek ze zeleniny a kuřete.

Asi 15 minut před koncem pečení na kuře nalijeme dávku Calvadosu, který vykoná zázrak. Šťáva z kuřete, ze sladkokyselých jablíček, šalotek a dužnaté papriky vytvoří bezchybný chuťový akord.


Na povrchu pečeného kuřete necháme rozpustit kousek másla a společně se zeleninou uchováme kuře v teple. Výpek slijeme do pánve s nepřilnavým povrchem. Tekutinu malinko zredukujeme, podle chuti můžeme lehce dosladit třtinovým cukrem a dochutit balzamikovým octem. Za pár minut přidáme mrkev, kterou ve zlatavé šťávě důkladně obalíme.


Hotovo, můžeme podávat. Na nahřátý talíř dáme porci kuřete, porci zeleniny a několik mrkviček. Zredukovanou šťávou lehce zalijeme jak kuře, tak zeleninu.


Ozdobíme snítkou fenyklu a Calvados si necháme buď jako digestiv nebo může posloužit jako aperitiv.


Dobrou chuť!

Ochutnejte další recepty s fenyklem: zapečený s rajčaty a sýrem nebo čerstvý fenyklový salát. A vyzkoušejte také vepřovou panenku s vůní fenyklových semínek.

 


Komentáře

1 Dulce de Leche Dulce de Leche | Web | 19. ledna 2012 v 21:38 | Reagovat

Pavlinka,dokonala nadhera!!!tvoje spracovanie receptov je pre mna vzdy zazitok :-)

2 foodissimo foodissimo | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 21:46 | Reagovat

Už viem, čo pripravim v nedeľu k obedu. Namotal som sa hneď.

Skvelo spracovane, fotky ma dostali. Vyborna praca.

3 Janah Janah | Web | 19. ledna 2012 v 22:53 | Reagovat

Mňam, mňam. Asi si kuřátko zase brzy udělám, i když tady kukuřičná nejsou, zato selská a ta jsou... :-P

4 Nympha Nympha | Web | 19. ledna 2012 v 23:43 | Reagovat

Uáá...úplně se mi sbíhají sliny! :o))

5 primula primula | Web | 20. ledna 2012 v 5:18 | Reagovat

Pavlínko, Ty teda zase boduješ! Úžasné, nádherné! Půjdu koupit kuře, protože čekám návštěvu, upeču podle Tvého receptu. Návštěvě se pochlubím, že recept mám od své kamarádky, která je skvělá kuchařka a mlsná kočka (ale Ty jsi spíše kočenka).

6 Bali Bali | Web | 20. ledna 2012 v 13:17 | Reagovat

To kuřátko vypadá, jakoby přiletělo rovnou z Francie ;-)
Máš to moc pěkné, slint. Fotečky parádní!

7 Meg Meg | Web | 20. ledna 2012 v 14:15 | Reagovat

Je to nadherne, mrkev i zelenina urcite nemela chybu a to kuratko, to musi byt lahoda sama o sobe :)

8 toffo toffo | Web | 21. ledna 2012 v 13:43 | Reagovat

Ke kuřeti peču také zeleninu, spíše na způsob zeleninových hranolek na olivovém oleji. Mrkev, patiňák, celer, červenou řepu, celý česnek, dýni, brambory, cibule,  na čtvrtky nebo šestiny, na ní kápnu trochu bílého vinného octa. Dávám rozmarýnovou větvičku a sladší odrůdy zeleniny zlehka pocukruju, aby karamelizovaly. Každý si pak ze společné mísy vybírá jemu milé kousky. Kuře je pečené na másle, pokmínované. Nasolím ho den předem. Když nezapomenu, strčím mu do bříška citron.  Ty tvoje mrkvičky udělám příště navrch. Fenykl s jablíčkem si budu bohužel muset nechat jako gurmánské překvapení pro nějakou návštěvu, ty už znáš ty moje syčáky, podle toho mého stěžování :-)

9 Madla Madla | Web | 21. ledna 2012 v 14:08 | Reagovat

Jak jinak než napsat slova ódy. Vypadá to náramně a já jsem dostala hroznou chuť na fenykl, který (tepelně upravený) prostě miluju. Sehnat kukuřičné kuřátko je na malém městě doslova kumšt, ale já se nedám, protože ty koncentrákové zdechlinky mi prostě nechutnají. Co napsat, když už vše bylo řečeno ...

10 Le missing Ingredient Le missing Ingredient | Web | 21. ledna 2012 v 22:51 | Reagovat

tak tvoje kuratko vypada uplne uzasne! A ta mrkvicka? Opravdu povedeny clanek

11 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:17 | Reagovat

[1]: Dulce de Leche:
Martinko, díky :-) A na dezert zajdu k Tobě :-)
P.

12 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:18 | Reagovat

[2]: foodissimo:
Tomáši, zrovna od Tebe přijímám chválu na fotografie pyšně :-) Díky a doufám, že jste si pochutnali :-)
P.

13 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:18 | Reagovat

[3]: Janah:
Díky, přeji dobrou chuť!
P.

14 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:19 | Reagovat

[4]: Nympha:
Děkuji :-)
P.

15 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:22 | Reagovat

[5]: primula:
:D "Kočenka" děkuje :-D Přeji Ti příjemně strávené chvíle s návštěvou u stolu. To mám moc ráda :-)
Měj se krásně!
P.

16 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:23 | Reagovat

[6]: Bali:
Však taky přiletělo z Francie a teď přišla jeho chvíle :-) Bylo báječné, ale to Tobě nemusím povídat, ne? :-P
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:24 | Reagovat

[7]: Meg:
Velmi ráda peču maso dohromady s přílohou. Do fenyklu jsem se zamilovala a tak nesměl chybět, vážně to byla dobrota :-)
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:53 | Reagovat

[8]: toffo:
Máš to ale složité :-P Chtělo by to rozdělit si recepty pro "sama doma", "pro nás dva" a "pro všechny" :-D
Pečená dýně nebo pastinák, které zmiňuješ - jsou také perfektní příloha. Já bych si moc pochutnala na všem, cos vyjmenovala :D
Díky
P.

19 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 13:54 | Reagovat

[9]: Madla:
Ono sehnat v ČR kukuřičné kuřátko není kumšt pouze v malém městě, bohužel :-S A když už je k vidění, tak leckdy za dost přemrštěnou cenu :-D
Díky a měj se hezky
P.

20 Pavlína Pavlína | 1. února 2012 v 14:08 | Reagovat

[10]: Le missing Ingredient:
Díky :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama