MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Husí játra v aspiku z červeného vína

12. listopadu 2011 v 10:18 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Pokud jste si na Svatého Martina koupili čerstvou husu přímo od chovatele, určitě byla i s droby. Byla by velká škoda husí játra jen tak hodit do polévky. Je to vynikající pochoutka, kterou lze různě upravit. Zkuste třeba tento předkrm, jehož název zní možná složitě a honosně, ale po celkem nenáročné úpravě bude na světě jídlo, které se hodí i pro trochu slavnostnější tabuli. A navíc: střídmá konzumace vnitřností našemu tělu jen prospěje.

Vnitřnosti

Ve staročeské kuchyni se maso hlavně vařilo, pečené maso vyžadovalo velkou spotřebu dřeva. Naši předci se snažili využít maso co nejúčelněji, takže jedli téměř vše, co zvíře poskytovalo. Vnitřnosti byly velmi oblíbené, a to především proto, že se z nich najedla celá mnohdy velmi početná rodina. Nejčastěji se konzumovala játra, jazyk, ledviny, mozek, srdce, žaludek nebo střeva. Ti, kdo konzumují dršťky, jazyk a ledvinky jsou totiž skutečnými gurmány, kteří musejí ke svým chutím dozrát. Také jsou si vědomi zdravotních benefitů této delikatesy. "Bílé" vnitřnosti vyžadující dlouhé vaření (žaludek, nožičky, ovar) jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Ty "červené" vnitřnosti (srdce, jazyk, játra) zase mají vysoký obsah železa, vitamínů B, A, C a nízký obsah tuku.

zdroj: Internet

Na přípravu předkrmu budeme potřebovat:
  • 400 g husích jater
  • asi 20 ks hřebíčku
  • 100 g mandlí
  • 6 lžic sádla (nejlépe husího)
  • špetku mletého bílého pepře
  • sůl
Na aspik:
  • 4 dcl suchého kvalitního červeného vína
  • 6 plátků želatiny
  • několik snítek čerstvé saturejky (nebo tymiánu či rozmarýnu)
  • 5 cl malinového balzámu
Nejprve játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do každého z nich vetkneme jeden hřebíček a několik klínků (v mém případě plátků) mandlí. Játra je třeba před vložením do aspiku tepelně upravit. Prošpikovaná játra tedy vložíme do nádoby vhodné k pečení, velmi lehce opepříme a vše zalijeme sádlem tak, aby játra byla zcela zakrytá. Nesolíme! Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 - 15 minut. Játra by měla uvnitř zůstat růžová.

Mezi tím si připravíme aspik z červeného vína. V nádobě na sporáku zahřejeme celé množství vína, přidáme stonky bylinek a malinový balzám. V jiné nádobě si v minimálním množství horké vody rozpustíme plátky želatiny. Vinnou směs odstraníme ze sporáku, vyjmeme bylinky a přidáme rozpuštěnou želatinu.

Do připravených, olejem lehce vymazaných formiček nalijeme trochu vinného aspiku na dno a necháme v lednici ztuhnout. Pak do formiček vkládáme zchladlá husí játra, podle chuti je osolíme a zalijeme až na povrch. V lednici necháme nelépe do druhého dne.
Podáváme s plátky bagetky opečenými na olivovém oleji...
... a do sklenky si nalijeme víno, které máme nejraději...


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 marcela marcela | 12. listopadu 2011 v 11:49 | Reagovat

nádhera

2 rachad rachad | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 11:59 | Reagovat

To je fantazie! Jsi skvělá!

3 Bali Bali | Web | 12. listopadu 2011 v 12:40 | Reagovat

Ježiš to je krása! Nedávno jsem dělala obdobné želé k foie gras, ale z portského. Teď jsem se u tebe inspirovala na další nápad jak oslnit! Super, nerci!

4 toffo toffo | Web | 12. listopadu 2011 v 14:13 | Reagovat

Jdu zvážit ty naše játra - husí. Poslední foto mě vtahuje dovnitř. A dál bych se opakovala po Rachadovi.

5 Madla Madla | Web | 12. listopadu 2011 v 15:57 | Reagovat

Tak to je něco úžasného! Plánovla jsem, co přivezu jedlého na blížící se oslavu tatínkových šedesátin a tohle je přesně ono! A navíc si tím splním jeden bod ze svého seznamu - totiž výrobu paštiky :-)
Vypadá to naprosto luxusně, jdu si najít aspoň nějakou čokoládu, jinak se tu uslintám :-)

6 Madla Madla | Web | 12. listopadu 2011 v 16:20 | Reagovat

Ještě se chci zeptat, kde se dá sehnat malinový balzám?

7 Alena Alena | Web | 12. listopadu 2011 v 19:09 | Reagovat

Já se přidávám k ostatním - jedním slovem NÁDHERA !!!

8 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 13. listopadu 2011 v 18:52 | Reagovat

Bon appétit!!!!! Trés magnifique!!
Fantastické!!!!!!
Děkuji za příspěvky z Francie
  Krásné dny
Fleurette :-)

9 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2011 v 16:28 | Reagovat

Malinový balzám je z Vom Fass ;-)

10 Meg Meg | Web | 14. listopadu 2011 v 22:27 | Reagovat

Užasle zírám, je to nádhera! A když si představím tu chuť... Jen se asi všichni budeme opakovat :))

11 Pipi Pipi | Web | 15. listopadu 2011 v 23:24 | Reagovat

Ahoj! Tohle sice není jídlo pro mě, ale cením si toho, když někdo umí zpracovat i méně používaný druh masa, vnitřnosti apod. To je podle mne skutečné umění - uvařit z "béčkového" masa nějakou delikatesu. Vždyť je hrozná nuda vidět pořád se opakující recepty na kuřecí prsíčka, vepřové panenky a svíčkové... Takže tleskám :-D

12 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:32 | Reagovat

[1]: marcela:
Díky :-)

13 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:33 | Reagovat

[2]: rachad:
:-))) Díky, já si moc pochutnala na paštičce od Tebe a těším se, jestli dostanu ten recept :-D
P.

14 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:34 | Reagovat

[3]: Bali:
Vyzkoušej, výroba je velmi nenáročná, největší dobrodružství je vyklápění :-)))
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:36 | Reagovat

[4]: toffo:
:-))) Dík, já si o Svatém Martinu také brousila jazyk na husičku :-) Snad jste si pochutnali, P.

16 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:37 | Reagovat

[5]:+[6]: Madla:
Díky :-) Předkrm skvěle vypadá, ale jeho výroba je o mnoho jednodušší, než výroba paštiky. Jinak malinový balzám - Bali už odpověděla za mne... pouze ve Vom Fass. Musíš pověřit někoho, kdo se chystá do Prahy :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:38 | Reagovat

[7]: Alena:
Díky :D
P.

18 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:50 | Reagovat

[8]: Fleurette:
Mílá Fleurette, reportů z Francie ještě pár bude, jsem ráda, že se Vám líbí. Jen to chce trochu času a ten mi v současné době právě chybí. Budu se snažit vyrobit další díl co nejdříve. Ráda si u tvoření reportáže zase zavzpomínám na dovolenou.
Merci!
P.

19 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:52 | Reagovat

[9]: Bali:
Dík, bylas rychlejší :D Zase tam budu muset zajít, ten v Praze 7 je ještě lepší než v Bělehradské :D
P.

20 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 15:52 | Reagovat

[10]: Meg:
Díky :D Dívala jsem se na Tvé macarons - povedly se úžasně!
Měj se fajn
P.

21 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2011 v 16:07 | Reagovat

[11]: Pipi:
Protože vím, že nejen vegetariána (spousta lidí nejí vnitřnosti) toto jídlo neosloví, tím více si cením Tvého komentáře. Líbí se mi takový přístup a souhlasím s Tebou :D
Díky a měj se fajn
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama