MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Hrušková zavařenina se zázvorem

23. listopadu 2011 v 11:59 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Letos naposledy jsem si užila hrušky. Některé jsem ochutnala a z většiny jsem vyrobila domácí zavařeninu. A ne jen tak ledajakou: tahle se zázvorem bude léčivá.


Zázvorovník lékařský - zázvor (Zingiber officinale)

Pochází z Jižní a Střední Asie. Kořením, které používáme, je oddenek obsahující éterické oleje a pryskyřice, prokukující typickou chuť. Oddenku se také říká "zázvorový kořen", i když se botanicky o kořen nejedná. Zázvorový čaj a zázvorová lázeň se v asijské alternativní medicíně ordinují při revmatismu, svalových bolestech či nachlazení. Zázvor povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a uvolňuje žaludeční křeče.

zdroj: Lexikon koření



Hrušky mají velký obsah vody, která se přípravou odpaří, takže jeden kilogram hrušek vystačil právě jen na dvě sklenice na fotografii.

Hrušky oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na malé kostičky - čím pevnější plody, tím menší kostičky. Lehce se rozvaří, ale přesto bude při konzumaci v každém soustu několik kousků ovoce. Vsypeme je do hrnce a na mírném plameni částečně "rozdusíme". Můžeme přidat velmi malé množství (asi dvě lžíce) vody.

Asi jednu lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru přidáme k rozměklým kouskům hrušek. Část hrušek můžeme rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Důkladně promícháme, přidáme šťávu z poloviny citrónu a vsypeme 250 g třtinového želírovacího cukru. Hrušky, zázvor a želírovací cukr přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 6 minut.


Horkou hmotu nalijeme do vroucí vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo.


Už se těším, až si budu o některém sychravém zimním víkendu k snídani pochutnávat na letošních domácích zavařeninách - jahodové, angreštové a nebo zrovna téhle hruškové.

Dobrou chuť!

S hruškami vyzkoušejte také koláč s čokoládou, zapečený toust s kozím sýrem nebo pošírovanou hrušku v bílém víně, třeba jako přílohu k masu.
 


Komentáře

1 HanaS HanaS | 23. listopadu 2011 v 12:24 | Reagovat

Nádhera, luxus...hned o víkendu vyzkouším :) Díky za inspiraci, jako vždy!

2 Janah Janah | Web | 23. listopadu 2011 v 14:52 | Reagovat

Ta se bude hodit i k sýru :-P  :-)

3 Alena Alena | Web | 23. listopadu 2011 v 19:56 | Reagovat

Hrušky i zázvor miluji, ale v této kombinaci jsem ještě neochutnala. :-( Ovoce nemáme vlastní, ale tahle zavařenina určitě stojí za vyzkoušení! :-)

4 Adriana Adriana | E-mail | Web | 23. listopadu 2011 v 21:08 | Reagovat

Jeeeej to musi by mnamota. Hrusky milujem a so zazvorom som tiez zadobre:) Super receptik. ;-)

5 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2011 v 21:43 | Reagovat

[1]: HanaS:
Díky :D Hrušky a zázvor k sobě patří, snad Ti bude chutnat :D
P.

6 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2011 v 21:43 | Reagovat

[2]: Janah:
Přesně! Když se hodí fíková, hodí se i hrušková a nejen ta :D
Díky
P.

7 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2011 v 21:44 | Reagovat

[3]: Alena:
Tak nakup pár hrušek a uvidíš. Je to jednoduché, rychlé a vynikající :D
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2011 v 21:45 | Reagovat

[4]: Adriana:
Díky za návštěvu :D Vyzkoušej a uvidíš. Díky za návštěvu
Měj se krásně
P.
:-)

9 Madla Madla | Web | 25. listopadu 2011 v 10:07 | Reagovat

Letos mě hrušky v kuchyni takřka minuly. Ačkoli jich bylo dost, pár si jich našlo své místo v hruškovo-jablíčkovém sorbetu (taky byl se zázvorem) a taky v hruškovém koláči. Zavařenina byla také v plánu, ale to už se nám hrušky začaly vyhýbat :-(
Vlastní nejsou a ty z obchodu jsou takové natvrdlé chudinky bez vůně a chuti, což je škoda, protože do téhle zavařeniny bych se pustila hned.

10 Catalina Catalina | Web | 26. listopadu 2011 v 11:59 | Reagovat

Jé, škoda, že už žádné hrušky doma nemáme, tuhle bych si hned udělala! Hrušky a zázvor jsou super kombinace a spolu s tvými (jako vždy :D) nádhernými fotkami je to naprosto neodolatelné!

11 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2011 v 10:20 | Reagovat

[9]: Madla:
Hruškové koláče jsou báječné a ráda vzpomínám na hruškový kompot :D Ten jsme díky dvěma hrušním míval velmi často :D
P.

12 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2011 v 10:21 | Reagovat

[10]: Catalina:
Díky :D Hrušky se ještě stále dají koupit v obchodě :-)
P.

13 Majda Majda | E-mail | Web | 27. září 2013 v 12:16 | Reagovat

Ta marmeláda vypadá fakt chutně

14 Pavlína Pavlína | 1. října 2013 v 13:10 | Reagovat

[13]:Majda:
Vyzkoušej ji, je skvělá.
P. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama