MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Dýňová polévka

1. listopadu 2011 v 14:48 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Vyzkoušejte také další, tak trochu thajskou variantu dýňové polévky s kokosem a čili - na mé nové adrese www.mlsnakockablog.cz


Krásně oranžová, hustá a vynikající. Vždy zahřeje nejen naše tělo. Její nádherná barva a vůně je příjemná i pro naše smysly. Právě taková je dýňová polévka, která nám už připadá jako nejběžnější způsob zpracování dýní.


O dýňové polévce jsem se sice na svém blogu zmínila už loni, avšak jen tak mimochodem, v článku, který se kromě dýní věnoval především našim kocourům. Tehdy jsem ještě netušila, že jeden z kocourků je vlastně kočička.

A tak receptu na dýňovou polévku letos hodlám věnovat více prostoru. Způsobů přípravy dýňové polévky existuje mnoho a tak nabízím ten svůj:

Budeme potřebovat:
  • 1 středně velkou dýni Hokaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • plátek másla
  • pár stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • asi 1l zeleninového vývaru
  • sůl dle chuti
  • muškátový oříšek
  • dýňový olej na ozdobu a dochucení
Česnek oloupeme a nakrájíme. Můžeme klidně nahrubo - směs se bude mixovat. Na olivovém oleji a másle česnek osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli. Poté přidáme kusy dobře omyté dýně, zbavené semínek uvnitř. Dýni Hokaido není třeba při jakékoliv tepelné úpravě zbavovat slupky.

Vše zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byly kusy dýně ponořené. Vaříme asi 25 minut, do změknutí dýňové slupky. Vše poté rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme dle chuti lehce přisolit. Teď už jen přidáme smetanu. Čím tučnější, tím lépe bude chutnat a také z toho důvodu, že ta nejtučnější se zcela jistě nesrazí. Podle chuti nastrouháme do polévky muškátový oříšek.


Polévku podáváme v nahřátém talíři. Povrch lehce zakápneme olejem z dýňových semínek. Má báječnou ořechovou chuť a vůni a k polévce se výborně hodí. Můžeme znovu lehce nastrouhat muškátový oříšek. Jeho vůně je pro mne u této polévky neodmyslitelná.


S oblibou do hustých zeleninových polévek přidávám šalvějové chipsy. Je to jediná bylinka, která je v zimě na záhoně a je vhodná pro tento způsob zpracování.


Jak známo, dýně a šalvěj jsou velké kamarádky, a proto se v tomto případě šalvějové chipsy hodí dvojnásob. Stačí pár lístečků krátce opéci do křupava na olivovém oleji. Já dostala nedávno jako dárek super mini pánev, která je pro tento účel jako stvořená. Na práci s lístky šalvěje bude nejvhodnější kuchařská pinzeta.


A můžeme podávat...


Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také další, tak trochu thajskou variantu dýňové polévky s kokosem a čili - na mé nové adrese www.mlsnakockablog.cz

 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 1. listopadu 2011 v 14:58 | Reagovat

Mé tři dýně stále čekají na verandě na mé rozhoupání. Zitra čas nemám, ale slíbila jsem se jim věnovat ve čtvrtek. Polévka bude určitě, ještě jsem se ale přesně nerozhodla s čím je nakombinuji. Určitě nebude chybět zázvor, ten mi moc chutnal v té Alenino dýňovce.
Ty šalvějové lístky jsem měla tak trochu v plánu, protože jsem si o nich pžed chvilkou přečetla v knize "Francouzky netloustnou kuchařka"!

2 Alis Alis | Web | 1. listopadu 2011 v 17:31 | Reagovat

:-) Ta se opravdu povedla!!!

3 Majunka2 Majunka2 | Web | 1. listopadu 2011 v 21:13 | Reagovat

Vypadá skvěle a určitě taky skvěle chutnala ;-)

4 Madla Madla | Web | 2. listopadu 2011 v 19:33 | Reagovat

Nádherně jednoduchá rozzářená polévka, takovou bych brala všema deseti. U nás je dnes také krásně oranžový mrkvový krém s tymiánem, ale tvou dýňovou bych si dala raději :-)

5 Janah Janah | Web | 2. listopadu 2011 v 21:59 | Reagovat

Aha, to jsem netušila, že dýni nemusím loupat. Děkuji za radu.

6 Dulce de Leche Dulce de Leche | E-mail | 3. listopadu 2011 v 14:13 | Reagovat

Prekraasne ,Pavlinka!!!tak nadhernu dynovu polievku som este nevidela,a to ju robim kazdy rok :-)  :-)

7 Pipi Pipi | Web | 6. listopadu 2011 v 23:05 | Reagovat

Jéé, tuhle roztomilou minipánvičku mám doma také, v červeném provedení. Ačkoliv jsem se na ní nejprve tvářila skepticky, s oblibou teď na ní smažím volská oka a pražím oříšky a semínka... :-)

8 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:31 | Reagovat

[1]: Bali:
Také mám doma ještě jednu dýni - to vlastně na podzim téměř stále. Dýňovka je prostě hit.
PS: Ten zázvor zní zajímavě
P. :D

9 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:31 | Reagovat

[2]: Alis:
Díky :D
P.

10 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:32 | Reagovat

[3]: Majunka:
Je úžasná :D
P.

11 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:33 | Reagovat

[4]: Madla:
Mrkvový krém je určitě vynikající, ten se také dostane na řadu. A doufám, že už máš možnosti dýni snadněji koupit :-P Letos jich bylo opravdu hodně.
P.

12 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:34 | Reagovat

[5]: Janah:
Ano, jediná (pokud vím) dýně Hokaido se loupat nemusí. Asi právě proto je tak oblíbená :D
P.

13 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:35 | Reagovat

[6]: Dulce de Leche:
Dýňová polévka může mít různé podoby, já miluji tuhle :D Díky :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2011 v 10:37 | Reagovat

[7]: Pipi:
Já byla z té pánvičky úplně nadšená! :D Přesně! Pražení oříšků, trocha karamelu, šťáva a samozřejmě sázené vejce - na to je ideální. A navíc je krásná!
P. :D

15 Mijaita Mijaita | E-mail | 5. ledna 2012 v 12:17 | Reagovat

vynikajici kombinace je se skorici a koprovym seminkem !
Salvejove listky opekam na masle a vmicham do nich dynove noky, super! Ale ty listky jsou tvrde. Delam ze susene salveje. Do te dynovky to musi byt uzasne, jak na to abych je neplivala?

16 Pavlína Pavlína | 10. ledna 2012 v 12:59 | Reagovat

[15]: Mijaita:
To zní lákavě :-P
Čerstvé listy šalvěje jsou vcelku dužnaté, ale opečením velmi zkřehnou a v na jazyku se pak úplně rozplynou nebo spíše rozpadnou. Zkus opečení na oleji, v másle se listy chovají zcela jinak :-) Díky za komentář a měj se pěkně
P.

17 Mijaita Mijaita | E-mail | 25. ledna 2012 v 12:46 | Reagovat

[16]: Aha, chyba lavky, ja opekala susene listky ! Ale take dobre. Dnes jsem mela v ruce zive, ted to ctu, tak ja je zitra koupim. A vyborne jsou dynove gnochi obalene v salvejovem masle a posypane parmezanem ! Ty udelam take.
Btw nezkousela jsi salvejove listky dat do mrazaku?

18 Pavlína Pavlína | 25. ledna 2012 v 19:40 | Reagovat

[17]: Mijaita:
Šalvějové lístky do mrazáku nedává, protože šalvěj je na záhoně v podstatě celou zimu :-)
P.

19 blanca blanca | 12. října 2012 v 10:20 | Reagovat

S tou šalvějí je to výborný nápad, jen na to nesmím zapomenout, až budu polévku dělat :-)

20 Pavlína Pavlína | 16. října 2012 v 12:42 | Reagovat

[19]:blanca:
Šalvěj čerstvě ustřižená v lednici, nejlépe v boxu na bylinky (třeba tomto:http://www.tescoma.cz/katalog/organizace-a-uklid-kuchyne/na-kuchynske-lince/sense/899020-doza-pro-uchovani-bylinek-sense/) vydrží opravdu dlouho. Samotné chipsy už jsou pak hračka :-P
Díky za komentář
P.

21 Jiřík Jiřík | 4. března 2013 v 16:02 | Reagovat

teda, říkam si, jestli se tady vzájemně nevykrádaj fotky :)

http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/dynova-polevka/

přijde mi to hodně podobný! :)

22 Pavlína Pavlína | 18. března 2013 v 14:33 | Reagovat

[21]:Jiříku:
Díky za upozornění, občas se mi stává, že si někdo bez mého vědomí mou fotku "vypůjčí", ale tohle není ten případ. Ono se toho s dýňovou polévkou pro fotografii moc dělat nedá: ozdobit dýňovým olejem, semínky, možná bylinkami :-P
Děkuji za komentář
P.

23 Vespal Vespal | 17. října 2013 v 12:08 | Reagovat

Už dělám jen tento recept je výýborná :-)

24 Pavlína Pavlína | 4. listopadu 2013 v 16:38 | Reagovat

[23]:Vespal:
Díky za důvěru a přeji dobrou chuť!
P. :-)

25 Eva Eva | 24. srpna 2014 v 15:27 | Reagovat

polévka byla vážně výborná, díky za tip. Zkoušela jsem ji uvařit poprvé a tento recept se mi zalíbil. A šalvějové lístky ... super, netušila jsem, že se z nich dají lehce zhotovit chipsy.

26 witalij witalij | E-mail | 7. října 2014 v 12:34 | Reagovat

Opravdu úžasná, dnes vařím už podruhé. Dal jsem i šalvějové chipsy, jediné co je škoda, že nemám dýňový olej, ale u nás na vsi ho neseženu. :-D

27 Jana Jana | Včera v 17:37 | Reagovat

Dnes jsem v Makru chutnala dýňovou polévku s permezánovými lupínky a lehce zakapanou lanýžovým olejem . Byla výborná. Hned jsem nakoupila ingredience a už se těším na zítra až se do ní pustím :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.