MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Hruškovo - čokoládový koláč (a švestkový bonus)

9. října 2011 v 17:14 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Jednoduchý a chutná úžasně - hruškový koláč s čokoládou. Sladké křehké těsto používám téměř vždy stejné, protože mi chutná. Tentokrát jsem však měla menší formu, kam se vešla těsta přesně polovina.


Suroviny na těsto:
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g nesoleného másla
  • 2 vejce
Do těsta obvykle přidávám i trochu moučkového cukru. V tomto případě však není třeba těsto sladit, vše obstará čokoláda. Těsto vyrobíme podle tohoto postupu.

Na náplň budeme potřebovat:
  • 250 g mascarpone
  • 1 tabulku kvalitní hořké čokolády
  • 1 vejce
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • měkčí, nikoli však příliš zralé hrušky
Těsto natlačíme v tenké vrstvě do formy. Propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 10 - 15 minut předpečeme. Mezi tím si připravíme náplň.

Ve vodní lázni rozehřejeme rozlámanou čokoládu. Smícháme ji s mascarpone a do zcela zchladlé směsi přidáme jedno vejce. Dobře prošleháme.


Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců a stopek. Poloviny hrušek nakrojíme na proužky tak, aby zůstaly držet pohromadě. Výsledný koláč se tak bude lépe porcovat.

Když je těsto předpečeno, naplníme jej čokoládovou směsí a navrch poskládáme hrušky. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.


Povrch hrušek můžeme po upečení natřít meruňkovou (nebo jinou čirou) marmeládou rozředěnou kapkou horké vody. Hrušky tak získají efektní lesklou glazuru.


Koláč bude delikátním doprovodem dobrého odpoledního čaje. Náplň z hořké čokolády se s hruškami krásně doplňuje...


Protože mi trocha těsta i náplně zbyla, upekla jsem si ještě jako malý bonus tartaletky s dalším podzimním ovocem - se švestkami.


A na pomoc jsem si vzala také vlašské ořechy, kterých je teď slušná úroda...



Poloviny švestek jsem před upečením posypala nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. A výsledek byl opět vynikající.


S podzimním ovocem se dá doslova kouzlit a tak si to v kuchyni krásně užívejte.

Dobrou chuť!

Hrušky si také můžete připravit se sýrem a ořechy jako salát nebo na toustu s kozím sýrem a třeba také pošírovanou, třeba jako přílohu k masu.

Švestky vyzkoušejte také smažené - se skořicovým cukrem jako dezert nebo jako přílohu ke zvěřině.

 


Komentáře

1 toffo toffo | Web | 9. října 2011 v 18:04 | Reagovat

Tento víkend je to jeden hruškový koláč za druhým, všechny blogerky pečou hruškově :-). I když jsem z tohoto posvícenkého víkendu přeslazená, ten maskarponočoko bych si nášupem dala. My máme hrušek poskrovnu, kde si co koupíme a těch dobrých, které se nám podařilo získat teď,  mi je líto do pečení, rodina si raději dá kus ovoce.

2 Janah Janah | Web | 9. října 2011 v 22:27 | Reagovat

Křehké těsto se mi chladí v ledničce, zítra běžím pro hrušky :-P  :-D

3 foodie @ tastingspot foodie @ tastingspot | E-mail | Web | 10. října 2011 v 6:01 | Reagovat

i like your pictures and would like to invite you to share them on tastingspot.com

4 Dulce de Leche Dulce de Leche | 11. října 2011 v 9:43 | Reagovat

Nadhera...a same hriesne dobre chute:)hrusky a cokolada sa proste miluju:) :-)

5 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:13 | Reagovat

[1]: toffo:
V hruškové sezóně to ani jinak asi nejde. Chce to prostě vyzkoušet všechny :-P Čerstvou hrušku v práci k svačině, koláček ke kafíčku nebo k snídani :D
P.

6 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:13 | Reagovat

[2]: Janah:
Bezva! Dobrou chuť :D
P.

7 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:14 | Reagovat

[3]: foodie @ tastingspot:
Thank you! I´ll try submit my blog post :D
P.

8 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:15 | Reagovat

[4]: Dulce de Leche:
Ty mi vždycky uděláš takovou radost! :D Ta kombinace je báječná, čokoládová náplň chutná jako pařížská šlehačka :-P
Martinko, měj se krásně
P.

9 Winnie Winnie | E-mail | Web | 13. října 2011 v 19:55 | Reagovat

Beautiful tart!
Plum-cakes/tarts are my favorite, and I'd love a slice of yours :-)

10 HaF HaF | Web | 13. října 2011 v 22:38 | Reagovat

To by mělo být trestné, zveřejňovat takové dobroty! Vypadá to nádherně, hrušky a čokoláda - tomu bych neodolala! :-D

11 Pipi Pipi | Web | 13. října 2011 v 23:13 | Reagovat

Bomba! Nádhera a nejlepší na tom je, že mascarpone mám v lednici a hrušky na stromě! Takže to vypadá slibně... :-D

12 Catalina Catalina | Web | 14. října 2011 v 17:55 | Reagovat

Hruškobraní už mám za sebou, nyní převládájí jablka :D Ale Tvůj koláč vypadá naprosto famózně! Krémová náplň je krásně naadýchaná a ty ozdobné půlky hrušek...a k tomu ještě čokoláda a Tvé dokonalé fotky! Vím, že se opakuju, ale Tvůj blog je prostě ráj všech gurmánů a jedlíků :D

13 Madla Madla | Web | 18. října 2011 v 11:24 | Reagovat

To je spiknutí, hrušky, kam se podívám! A já je momentálně kvůli jejich nadýmavosti nemůžu, béé. Koláček vypadá nádherně, nedávno jsem pekla podobně laděné tartaletky se švestkami. No nic, jdu si dát alespoň makový dortík, když jsi mě tak navnadila úžasným čokoládovo-hruškovým receptem a jako obvykle nádhernými fotografiemi.

14 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:32 | Reagovat

[9]: Winnie:
Thanks! :-D

15 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:33 | Reagovat

[10]: HaF:
Ještě stále je čas koláč vyzkoušet :-P
P.

16 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:33 | Reagovat

[11]: Pipi:
S odpovědí jsem se trochu zpozdila :-S Snad sis pochutnala :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:35 | Reagovat

[12]: Catalina:
Díky, Tvé komentáře čtu moc ráda :D Je to fakt dobrá kombinace. Letos jsme se s těmi hruškovými koláči všechny nějak sešly :-P
Měj se krásně
P.

18 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:36 | Reagovat

[13]: Madla:
Jsi dobrá, že při tom všem stačíš ještě kouzlit v kuchyni. A přidávám velkou gratulaci! :D
P.

19 petruša petruša | E-mail | 23. října 2011 v 11:04 | Reagovat

Už jen z fotek mám chutě, zkusím to, hrušek máme dostatek, tak se to hodí. Díky za tip, v týdnu to vyzkouším, papa :-D

20 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 19:51 | Reagovat

Vypadá to úžasně, ostatně jako vždy :) Hrušky a čokoláda, dokonalá kombinace, a ty fotky... Nezbývá nám nic než slintat u monitoru :))

21 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:07 | Reagovat

[19]: petruša:
Kromě hrušek máte i ořechy, tak je zkus třeba přidat do čokoládové náplně. Hodně štěstí a dobrou chuť!
P.

22 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:08 | Reagovat

[20]: Meg:
Ale švestky a čokoláda taky chutnají skvěle :D Díky a měj se fajn :D
P.

23 Adriana Adriana | Web | 23. listopadu 2011 v 21:15 | Reagovat

Panecku , co recept to dobrotka a to som este ani nestihla vsetko prejst. Mas to tu krasne a chutne.

24 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2011 v 7:45 | Reagovat

[23]: Adriana:
Jsem ráda, že se Ti tu líbí :-P
Díky
P.

25 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 23. října 2012 v 13:30 | Reagovat

Joj, ta krasa mi unikla !! Jak z francouzske cukrarny :-)
PS: Presne ta sama cokoska na me mrka ze spize, zasoba domaciho krehkeho testa je v mrazaku ... jenom musim nekde hrusky vykresat pac nam je na zahrade drze sezral divocak :-D :-D

26 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:13 | Reagovat

[25]:Anýzovka:
:-P Díky. Koláč bys místo hrušek možná mohla připravit i s jablky - ta jsou podobně pevná jako hrušky.
Bon Appetit!
P. :-)

27 Tereza Tereza | 4. května 2013 v 15:36 | Reagovat

dobrý den, zkoušela jsem upéct Váš hruškovo-čokoládový koláč - musím  říct, že byl výborný a to nejlépe ještě ten den, ale druhý den už těsto ztvrdlo a koláč se velmi zle krájel..můžete mi poradit, jak tomu příště zabránit? děkuji!

28 Pavlína Pavlína | 17. května 2013 v 14:35 | Reagovat

[27]: Tereza:
Dobrý den, Terezo :) Jsem moc ráda, že jste zkoušela právě můj recept. Možná zkuste těsto méně předpéci a nebo později, pokud koláč ještě zbyde :-P ho uchovat v uzavřené nádobě nebo dobře uzavřený pod potravinovou fólií, v chladu.
Ještě jednou děkuji za zprávu a mějte se krásně
P. :D

29 AndreyBon AndreyBon | E-mail | Web | 16. února 2017 v 16:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama