MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Dýňové macarons

21. října 2011 v 13:55 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Dýně je v kuchyni doslova poklad, znovu se mi to potvrdilo. Už dávno jsem chtěla vyzkoušet výrobu macarons, třeba jen proto, že jsem je už několikrát ochutnala. Vždy byly naplněny sladkým krémem nebo třeba zavařeninou. Ale jak jsem zjistila ve Francii, macarons nemusí být připravovány pouze se sladkou náplní.


I když: dýně tak, jak jsem ji připravila já, je nakonec sama o sobě sladká dost.


Ostatně recept, poučení i další inspiraci o výrobě této speciality jsem čerpala především z publikace "Macarons", kterou jsem si pořídila. Věděla jsem, že se k prvnímu pečení asi dostanu až na podzim a proto v mé první internetové objednávce potravinářských barev nechyběla oranžová. Výroba macarons je tak trochu alchymie a tak jsem se držela tohoto receptu:

200 g cukru moučka
110 g mandlové mouky

90 g bílků (já potřebovala ze 4 vajec) asi 3 dny uleželé v lednici
50 g cukru krupice

potravinářské barvivo


Moučkový cukr a mandlovou mouku jsem lehce rozmixovala a přes síto nasypala do mísy. Ve druhé větší míse jsem našlehala bílky, které jsem včas vyndala z lednice, takže měly pokojovou teplotu. K nim jsem postupně přisypávala krupicový cukr. Do ušlehaného sněhu jsem přidala barvivo - stačila trocha na špičku lžičky. Poté jsem postupně přidávala prosátou směs cukru s mandlovou moukou.

Touto oranžovou hmotou jsem naplnila zdobící sáček s hladkou špičkou o průměru asi 8 mm a nanesla ji na plech. Ten jsem si před tím vyložila silikonovou podložkou, speciálně určenou pro výrobu macarons, kterou jsem si pořídila při návštěvě Francie. Jinak lze použít pečící papír, ale vězte, že se silikonovou podložkou jde výroba macarons mnohem snáz, a to i tehdy, když není k jejich výrobě přímo určená. Pokud se tedy pro jejich výrobu rozhodnete, určitě doporučuji použít alespoň hladkou silikonovou podložku.

Plechem jsem pak několikrát silně udeřila o stůl. Účelem tohoto počínání je docílit, aby se nejen z povrchu sněhové hmoty odstranily vzduchové bublinky, které by jinak při pečení způsobily popraskání. Takto připravená kolečka jsem nechala na plechu odpočívat - zaschnout téměř hodinu.


Poté jsem je pekla v troubě předehřáté na 155 stupňů 15 minut.


Upečená kolečka - skořápky jsem nechala zcela zchladnout a poté je dva dny uchovávala v lednici v uzavřené nádobě.

Náplň jsem připravila z dýně Hokaido. Dýni jsem na povrchu důkladně omyla, nakrájela, zbavila vnitřku a semínek, pokapala olivovým olejem a pekla asi 45 minut v remosce. Tato doba stačila k tomu, abych zchladlou dýni pouze lehce rozmačkala vidličkou. Použila jsem jedno balení (250 g) ricotty a téměř stejné množství dýňového pyré. Pečená dýně je natolik sladká, že náplň nebylo potřeba ani trochu dochutit. Ten, kdo však má rád hodně sladké, by mohl náplň dochutit medem nebo javorovým sirupem.


Macarons jsem naplnila a okamžitě také konzumovala :-) Vážně to chutná úžasně. Rozhodně nechci tvrdit, že se pečení macarons stane mým koníčkem, ale v žádném případě se nezříkám dalšího pokusu. Ten výsledný efekt za to asi stojí...


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 toffo toffo | 21. října 2011 v 14:25 | Reagovat

To je tedy překvapení, to opravdu není triviální pečená dýně, madam já padám pod stůl. Práci jsi si opravdu neulehčila :-)!

2 Ajavor Ajavor | Web | 21. října 2011 v 15:58 | Reagovat

Wow, a to je první pokus? :))

3 Janah Janah | Web | 21. října 2011 v 18:40 | Reagovat

Zrovna nedávno jsem objevila recept na čokoládovo - mátové macarons. Nějak jsem na to nenašla odvahu, ale tvůj popis mi přijde dostatečně detailní, že je možná vyzkouším. ;-)

4 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 19:09 | Reagovat

[1]: toffo:
Tvůj komentář mne dostal :D)) Neulehčila, ale macarons jsem si prostě chtěla vyzkoušet! :D
P.

5 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 19:10 | Reagovat

[2]: Ajavor:
Ano, přísahám, první pokus :-D Sama jsem byla překvapena :D Chuť je báječná :-)
P.

6 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 19:12 | Reagovat

[3]: Janah:
Já už viděla receptů, co mne lákaly! :-P Ale čas a nálada a všechny pomůcky a ingredience byly po ruce až teď :D Budu ráda, když se Ti macarons podaří a dáš vědět,
P.
:D

7 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 22. října 2011 v 11:23 | Reagovat

to jsem nikdy neviděla. A zírám.
Nad postupem a krásou. Ještě že netuším, jak to chutná, jinak bych taky padla pod stůl...

8 Bali Bali | Web | 22. října 2011 v 20:30 | Reagovat

Já žasnu! Tak o toto jsem včera přišla, že? Máš je nádherné, fakt uplně zírám se spadlou čelistí, ne-li hubou :- ))
Macaronovou publikaci mam též, asi jinou, ale stále čekám na to nakopnutí abych je vyzkoušela :-(

9 petruša petruša | E-mail | 23. října 2011 v 11:00 | Reagovat

Teda Pavlušo, už se mně sbíhají sliny :-)asi pěkně sladké, ale dobré, mňam.Díky za tip, možná i zkusím ;-)

10 Madla Madla | Web | 23. října 2011 v 11:34 | Reagovat

Ty bláho, tak tomu říkám pravé podzimní pokušení. nechce se věřit, že to byl tvůj první pokus o macarons. Nádherně se ti povedly, úplně tu slitnám s otevřenou pusou. Pustila ses do nich parádně, a dýňové macarons v podobě krásně žlutých sluníček rozhodně zvednou náladu ve škaredém podzimním počasí. Na macarons jsem ještě odvahu nenašla, ale až děti a spánková deprivace dovolí, tak se na ně taky vrhnu, čestné pionýrské :-)

11 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 19:56 | Reagovat

Zrovna dneska jsem kápla v obchodě na mandlovou moučku, takže je to jasný :D Asi to vidím na trošku tradičnější kakaové s čokoládovou ganache, ale ještě uvidíme, co mi přijde pod ruku. Vypadají skvěle, kéž by se mi tak povedly aspoň z poloviny :)

12 Pavlína Pavlína | E-mail | 24. října 2011 v 7:05 | Reagovat

Macarons mě hrozně lákají, ale netroufnu si na jejich výrobu. nicméně, ráda bych to podle vašehor eceptu zkusila. Můžete mi prosím poradit, kde se dá koupit mandlová moučka? děkuji Pavlína

13 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:11 | Reagovat

[7]: cajovnaprozeny:
Děkuji :D))
P.

14 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:13 | Reagovat

[8]: Bali:
Ano :-) V pátek tu byla k dispozici ochutnávka jen pro Tebe! Ale místo toho macarons snědl šéf a povídal: "Nevím, co v tom je, ale je to strašně dobrý" :-P

15 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:15 | Reagovat

[9]: petruša:
Macarons maji specifickou chuť, na někoho dost sladké, ale když se to dobře vyváží se sladkostí náplně, dá se to :D))) A to víš, že sladké obecně moc nemusím :D
P.

16 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:17 | Reagovat

[10]: Madla:
:-) Díky :-) Říká se, že někdy se podaří něco hned napoprvé, člověk už myslí, že to umí a podruhé se to pak nepodaří :-P Tak příště uvidíme, ale nevím, kdy to bude :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:18 | Reagovat

[11]:  Meg:
A kdes viděla v obchodě moučku? Já se po ní dívala dost dlouho, než jsem si ji nakonec objednala na netu :-S Těším se na Tvou čokoládovou verzi :-P
P.

18 Pavlína Pavlína | 24. října 2011 v 8:19 | Reagovat

[12]: Pavlína:
Zdravím mou jmenovkyni :D
Mandlovou mouku jsem objednala zde:
http://eshop.bionebio.cz/e-shop
Díky za komentář a přeji hodně zdaru :-)
P.

19 Pipi Pipi | Web | 24. října 2011 v 12:18 | Reagovat

Teda ta mandlová mouka v e-shopu mě docela nalákala. Škoda jen, že vše z oříšků je tak drahé, výživáři pořád říkají, jak se jimi máme ládovat, protože jsou zdravé, ale to by člověk musel vydělávat jenom na ně, ne? :-)

20 Bali Bali | Web | 24. října 2011 v 13:45 | Reagovat

Nojono, čtvrtek nevyšel tobě a pátek jsem nestíhala já. Myslíš, že bych poznala z čeho ty makronky jsou? Možná taky ne, protože toto by mne nenapadlo! A proč si nevozíš mandlovou moučku z Francie, když se tam už dovolenkuješ? ;-)

21 Meg Meg | Web | 24. října 2011 v 15:50 | Reagovat

Koupila jsem ji v Globusu, úplně náhodou tam na mě vykoukla, myslím, že mezi nějakým akčním zbožím. Tak uvidíme, jak bude vypadat až ji rozdělám. A ještě kdysi jsem ji myslím viděla v Lidlu, ale to asi taky nebylo součástí normálního sortimentu.

22 kitty.ks kitty.ks | 25. října 2011 v 14:27 | Reagovat

a nestačilo by koupit loupané mandle a najemno je pomlít? někde jsem myslím tento postup našla jako alternativu k mandlové moučce. ovšem jestli se to hodí i do macarons...

23 Bali Bali | Web | 25. října 2011 v 15:18 | Reagovat
24 Catalina Catalina | Web | 26. října 2011 v 12:36 | Reagovat

Pavlínko, máš můj největší obdiv!! A netvrď mi, že tohle je tvůj první pokus s makronky :D Jsou totiž DOKONALÉ! Já jsem se o ně poprvé pokoušela v srpnu a dopadly děsně, místo makroknek z trouby vylezly krátery (svádím to na plynovou troubu, u které nelze nastavit teplota), napodruhé pak první plech dopadl velice dobře, pak jsem trochu upravila teplotu trouby a druhý zase dopadl katastrofou. Takže kdo ví, co za tím je, ale ty tvoje jsou fakt úžasné a ten dýňový krém...prostě skvělé!

25 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:19 | Reagovat

[19]: Pipi:
Nejen z oříšků jsou drahé věci, těch témat by byla spousta - třeba různé druhy celozrssné mouky a dalších zdravých věcí. Někdy se dají už kousek za hranicemi koupit o mnoho levněji a téměř všude :-P Mandlové mouky na netu moc není (tedy pokud jí nechceš vagón), ale i tak jsou ceny velmi různé ???
P.

26 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:22 | Reagovat

[20]: Bali:
To je škoda, že to nevyšlo. Máma dýni v náplni a moc jí macarons chutnaly :-P Moučku jsem v době dovolené a) měla už doma a b) neplánuji péci macarons až do konce roku :D Ale v obchodě jsem ji viděla a tuším, že byla cenově asi tak stejně, jako tady ta z e-shopu. :D
P.

27 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:23 | Reagovat

[21]: Meg:
Už mnohokrát jsem slyšela, že prý byla mandlová mouka v LIDLU, ale to už je asi pěkně dlouho. Několik jsem jich speciálně kvůli tomu navštívila a nic :-( Do Globusu občas zajedu, tak se po ní podívám. Díky za tip :D
P.

28 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:39 | Reagovat

[22]: kitty.ks:
S ohledem na jemnost mouky a na diskusi, kterou našla Bali, bych dala přednost té kupované :-P
P.

29 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:39 | Reagovat

[23]: Bali:
Dík :-P

30 Pavlína Pavlína | 26. října 2011 v 14:43 | Reagovat

[24]: Catalina:
Fakt je! :D Macarons na silikonové podložce dopadly fajn. U prvního plechu jsem také seděla před troubou a pozorovala "televizní program macarons" :D Navíc se mi nedařila zrovna pravidelná kolečka - silikonová podložka už má kolečka předznačená :-) Příště to snad bude lepší :-P
Ale já nevěřím, že Tobě by se něco nepovedlo :D :D
P.

31 Dulce de Leche Dulce de Leche | 30. října 2011 v 18:19 | Reagovat

Pavlinka,tak teraz mi uplne padla sanka :-) ak su toto tvoje uplne prve macarons,tak mas proste dar z nebies..ved su hadam najkrajsie,ake som kedy videla..hlboky obdiv!!!♥♥♥

32 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2011 v 15:37 | Reagovat

[31]: Dulce de Leche:
Ani nevíš Martinko, jak mne právě od Tebe taková pochvala těší! :D Díky :-P

33 Bali Bali | Web | 10. prosince 2011 v 19:08 | Reagovat

Tak! A už mam taky tu silikonovou podložku a vzala jsem jich i pár do krámku pro macaronschtivé ;-)

34 Katlyn a Ally Katlyn a Ally | Web | 11. února 2012 v 9:43 | Reagovat

Ahh.. ty vypadají baječně! Jen škoda, že dýni ted moc nikde nevidim!:(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama