MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fíkový koláč z Mirmande

24. září 2011 v 18:20 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Ještě dříve, než uvedu druhou ze série reportáží z dovolené ve Francii, která se bude věnovat návštěvě kozí farmy, mám tu recept na koláč z čerstvých fíků. Uvádím ho přednostně hlavně z toho důvodu, že v současné době jsou u nás v obchodech k dostání čerstvé fíky za celkem rozumnou cenu. Proto neváhejte a koláč si upečte. Jeho chuť je totiž ve spojení s pomerančovou kůrou a šťávou velmi originální.

V minulém článku jsem se zmiňovala, že nám domácí pan Roger nosil čerstvé fíky právě utržené ze stromu každý druhý den. Jsou vynikající a netušila jsem, že ty zelené nejsou pouze nedozrálé fialové, ale jsou to fíky úplně jiného druhu. A podle mého názoru s výraznější a sladší chutí.


Na koláč jsem použila recept z vesničky Mirmande, která se nacházela pouze několik málo kilometrů od místa našeho pobytu. V původním receptu bylo těsto pro koláčovou formu o průměru 28cm vyrobeno z 200g mouky, 100g tuku, špetky soli a půl skleničky vody - pâté brisée tedy křehké těsto.

Já však na sladké koláče ráda používám sladké křehké těsto. Pro přípravu fíkového koláče je možno použít menší množství cukru, protože fíky jsou dostatečně sladké.

Na dovolené jsem se ale nechtěla zdržovat domácí přípravou těsta a tak jsem si v obchodě vybrala z ohromného množství druhů a značek pâté sablée. Je to druh těsta, který je svou strukturou a chutí snad nejbližší těstu lineckému.

Kromě těsta byl třeba ještě:
  • 1 pomeranč - šťáva i kůra
  • 4 lžíce třtinovéhu cukru

Do formy na quiche lehce prsty vtlačíme těsto a na něj rozložíme fíky naříznuté do kříže. Skládáme je těsně vedle sebe a lehce je shora stiskneme.

Kůru z jednoho dobře omytého pomeranče opatrně seřízneme ostrým nožem. Pokud na kůře zůstane bílá dužina, taktéž ji seřízneme. Kůru poté nakrájíme na velmi jemné kousky a rovnoměrně ji rozložíme na koláč.

Vše zasypeme hnědým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do doby, než fíky začnou pouštět šťávu. To bude trvat asi 20 minut.


Pak vše zalijeme šťávou z celého pomeranče a pečeme dalších 10 - 15 minut.


Upečený koláč necháme zchladnout a teprve pak krájíme na jednotlivé porce. Chuť je naprosto úžasná, protože kousky kůry chutnají díky působení horké šťávy z fíků a pomeranče po dobu pečení jako kandované. Aromatické těsto vše skvěle doplňuje.


Dobrou chuť a pokud uvidíte čerstvé fíky v obchodě, neváhejte ani na chvilku!


A jestli vám fíky zachutnaly, použijte je na přípravu exotických špízů, ogrilujte je jako přílohu k masu a nebo je snězte jen tak v salátu s parmskou šunkou. Ze sušených fíků pak vyzkoušejte skvělou žemlovku.

 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 24. září 2011 v 18:27 | Reagovat

A pak jel koláč k nám a byl naprosto božský! To víš, ale tady fíky jako od Rogera, no to ani nekoupíme a už vůbec nenatrháme :-(

2 HanaS HanaS | 24. září 2011 v 18:29 | Reagovat

Zrovna dnes odpoledne jsem fíky zahlédka u nás v obchodě. Už jsem jeden držela v ruce, ale zase ho vrátila s tím, že musím nejdřív najít nějaký recept, jak je potom zužitkovat.
Díky Tobě, Pavli, už nemusím pátrat :)

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. září 2011 v 20:06 | Reagovat

Je to lákavě jednoduché, ale bojim se bojim, že to s fíkama z Billy nebude fungovat: pamatuju si matně, že letní fíky v Itálii vypadaly rozkrojené docela jinak. Jestli někdo vyzkoušíte s fíky kupovanými v ČR, tak by mě to moc zajímalo.

4 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 24. září 2011 v 22:10 | Reagovat

Dlouho jsem nebyla nakupovat, nemám přehled, ale u Alberta mi levné nikdy nepřipadaly. Prodávají se na kusy. Tak se porozhlédnu někam jinam. Vypadá ten koláč skvěle.

5 Janah Janah | Web | 24. září 2011 v 22:54 | Reagovat

Také mám zkušenost, že fíky ze supermarketu jsou úplně jiná "odrůda" než ty čerstvě utržené ;-)  :-(

6 HanaS HanaS | 25. září 2011 v 0:34 | Reagovat

Ha, tak jsem na ilustračním fotu napočítala nějakých 45 fíků. Pokud se dobře pamatuju, opravdu se v Albertu fíky prodávají po kusech a to 1 ks za 7,90 Kč, takže jen fíky samotné do koláče by u nás přišly na nějakých cca 355 Kč. Tak to nevím, zda do toho půjdu, když ani není zaručena jejich lahodná chuť :D

7 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:18 | Reagovat

[1]: Bali:
Jsem ráda, že Ti chutnal :-D
P.

8 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:20 | Reagovat

[2]:+[6]: HanaS:
Hani, koláč jsem včera upekla z fíků z Kauflandu: Jsou větší, než ty na obrázku, takže jsem jich potřebovala přesně 21ks při ceně za 3,90 za kus. Právě proto jsem psala, že jsou za rozumnou cenu :-P Zkus tedy Kaufland :-)
Díky
P.

9 Bali Bali | Web | 25. září 2011 v 9:23 | Reagovat

Tak si udělejte zkušební verzi tarteletky, to budou stačit dva fíky ;-)

10 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:40 | Reagovat

[3]: Sklenička:
Je fakt, že fíky koupené u nás jsou méně sladké, už právě proto (jak uvedeno na začátku článku), že fialová odrůda není tak sladká jako zelená :-P Na koláč je tedy třeba použít více hnědého cukru, podle vaší chuti.
Koláč ze včera zde:
http://nd05.jxs.cz/739/907/fdda79d51a_80099550_o2.jpg
Díky a dobrou chuť!
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:42 | Reagovat

[4]: Jana Pechová:
Já Alberta téměř neznám, tak uvidíš třeba jinde, máš blízkou Interspar :-P
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:44 | Reagovat

[5]: Janah:
Je to tak, jak už jsem psala p. Skleničkovi :D
P.
:-)

13 Pavlína Pavlína | 25. září 2011 v 9:46 | Reagovat

[9]: Bali:
Jasně, na tarteletky bych fíky nakrájela na osminky, to by byly určitě krásné :D
P.

14 Dulce de Leche Dulce de Leche | 25. září 2011 v 21:28 | Reagovat

Pavlinka,u teba sa stale musim len opakovat..takze opat musim napisat slovicko "nadhera" :-) ale nepomozem si ,ked to tak citim:)paci sa mi ,ako ma vsetko na tvojich fotkach svoje miesto,a citim,ze sa v tom vyzivas rovnako ako ja:)

15 Bali Bali | Web | 26. září 2011 v 8:32 | Reagovat
16 Meg Meg | Web | 28. září 2011 v 16:44 | Reagovat

Jéé, že bych se příště koukala víc kolem sebe, jestli je někde neuvidím? :) Vypadá naprosto úžasně :)

17 Madla Madla | Web | 29. září 2011 v 11:01 | Reagovat

Čerstvé fíky jsem ještě nikdy nejedla, asi bych to měla napravit, protože tenhle sladký křehký zázrak voní až sem. jen nevím, jestli budu mít u nás na malém městě na pěkně vyzrálé a šťavnaté fíky štěstí. Nu, popátrám a pokud je seženu, určitě vyzkouším alespoň mini tartaletkovou verzi :-)

18 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | 30. září 2011 v 10:56 | Reagovat

jú´, nikdy jsem je nejedla, jen sušené. Vlastně jednou, byly trpké a chutnaly jako odříznutý kus kytky monstery myslím...i stejný smrad. Možná byl nezralý, ale vím, že jsem si říkala, co na tom ty lidi vidí??? Fuj...

19 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 1. října 2011 v 0:42 | Reagovat

Jé, to vypadá tak autenticky francouzsky, moc se mi líbí ta pomerančová nota, kterou je koláč vyšperkován. Jojo, zelené fíky pro mě taky byly kdysi velkým objevem: http://cuocadolce.blogspot.com/2010/09/cas-zralych-fiku.html, v Česku se prodávají spíš ty fialové, je to logické, protože mají silnější stěnu a tudíž jsou vhodnější pro transport. Zelený fík musí ze stromu rovnou na stůl, nebo do pusy, hned se pomačká. Já se omlouvám, jestli někoho zklamu, ale vždycky, když jsme si koupila fíky v ČR, byly nepoživatelné a bez chuti. Podle mě se spíš vyplatí koupit sušené fíky a nechat je přes noc nabobtnat, aspoň člověk cítí intenzivní fíkovou chuť. Některé věci/jídla mají zkrátka svůj timing, jako třeba fíkový koláč v babím létě v Mirmande :)

20 Catalina Catalina | Web | 1. října 2011 v 12:50 | Reagovat

Pavli, tohle je zase jednou pořádná bomba! Jak fotografická, tak kuchařská :D Koláč vypadá fakt báječně! Fíky jsem nedávno objevila (konečně) v obchodě a vypadaly docela čerstvě, tak jsem z nich taky upekla koláč a kupodivu chutnal i těm, co moc rádi neexperimentují s cizími chutěmi.

21 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:02 | Reagovat

[14]: Dulce de leche:
Díky :D Jsi milá, něco na tom bude. Právě proto se mi u Tebe tolik líbí :D
P.

22 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:02 | Reagovat

[16]: Meg:
Možná jsou v obchodě ještě teď :D
P.

23 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:04 | Reagovat

[17]: Madla:
Je to trápení s těmi obchody. Ale ty ze stromu jsou o něco sladší :-P Chuť čerstvých fíků je úžasná a kdyby na dovolené pršelo, tak bych se snad dala i do výroby zavařeniny :D
P.

24 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:08 | Reagovat

[18]: cajovnaprozeny:
Tak přesně z tohoto důvodu jsem měla k fíkům nedůvěru - mohly za to nekvalitní sušené :-? Podobně jsem na tom byla i se sušenými datlemi, než jsem v Tunisku ochutnala čerstvé :-) Chce to ochutnat ty správné a uvidíš, že změníš názor.
Díky za komentář :D
P.

25 Pavlína Pavlína | 3. října 2011 v 9:08 | Reagovat

[19]: La cuoca:
Moc se mi líbí Tvé fíkové nápady :D Je pravda, že fíky koupené u nás tolik sladké nejsou, ale při vhodném zpracování si je můžeme užít tak jako třeba na dovolené. Mám hrozně ráda kobinace fíků s masem nebo třeba s bílým sýrem v salátu. A chuťovky s kouskem fíku jsou tak krásné! :-D
Díky za komentář
P.

26 Pavlína Pavlína | 3. října 2011 v 9:12 | Reagovat

[20]: Catalina:
Bezva! Sice nejsme u moře, ale když v obchodě člověk dobře vybírá, pochutná si :-) Jen opravdu škoda, že se tu nedají koupit fíky zelené :-P Tvůj koláč chutnal a my si na tomhle také moc pochutnali. A samozřejmě jsem donesla našim hostitelům :D
Díky a měj se krásně
P.
:-)

27 Vilemína Vilemína | Web | 3. října 2011 v 22:54 | Reagovat

Fíkový koláč vypadá dobře. S fíky to chce u nás trochu štěstí - taky jsem ho zatím neměla.

28 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:10 | Reagovat

Pavlínko,
mám v lednici 4 fíky a tento koláč bude určitě skvělý. Mohla bych udělat jenom tartaletky. Úplně cítím tu vůni. :-)
Měj se moc fajn a užívej si poslední sluníčkové dny. :-)

29 Haf Haf | Web | 7. října 2011 v 21:41 | Reagovat

Koláč vypadá nádherně! :-)

30 Pipi Pipi | Web | 9. října 2011 v 13:59 | Reagovat

Bože, chci to nádherné tyrkysové prkno!!!! :-)

31 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:06 | Reagovat

[27]: Vilemina:
Je vynikající, díky.
P.

32 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:07 | Reagovat

[28]: Alena:
To raději tartaletky, ty budou s fíky moc krásné :-P Já teď dělala švestkové :-)
P.

33 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:07 | Reagovat

[29]: HaF:
Děkuji :-P
P.

34 Pavlína Pavlína | 12. října 2011 v 13:09 | Reagovat

[30]: Pipi:
To prkno je jedna francouzská okenice, která se válela mezi haraburdím vedle našeho apartmánu a vinice. Kdyby byla okenice kousek kratší, už bych přemýšlela, jestli se nám nevejde do auta. Také se mi moc líbila :D))
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.