MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rajčatové koláčky a hrášková omeleta

8. srpna 2011 v 14:04 | Pavlína |  *** SLANÉ
Kolegyně se na mne asi domluvily. V tentýž den přinesla jedna krásně barevná rajčátka všelijakých tvarů, druhá sáček plocholisté petrželky. Prý už budu vědět, co s tím. Ony dobře vědí, že se zpracováním jejich přebytků si hravě poradím a ještě navíc mne to bude bavit. Přidala jsem pár hráškových lusků a připravila večeři nebo chcete-li, třeba i snídani. V tom pošmourném a chladném počasí mi všechny ty barvy prostě udělaly ohromnou radost.


S barevnými rajčaty si můžeme hrát podle libosti. Salát jen bohatě zakápneme olivovým olejem a zastříkneme citrónovou šťávou. Přidáme listy bazalky, ale já použila místo ní petrželku. Je to velmi příjemná změna. Právě takový salát se krásně hodí třeba k vaječné omeletě. A právě tu jsem si připravila a přidala do ní hrášek, který jsem si natrhala na poli cestou z výletu...


Tři vejce rozšleháme vidličkou do pěny, lehce osolíme, opepříme a pro nadýchanost omelety přidáme asi 0,5 dcl sodovky (nebo silně perlivé vody). Vlijeme do máslem vymazané pánve. Až vejce začnou tuhnout, hrášek nasypeme na omeletu. Můžeme přidat i čtvrtky nebo poloviny malých rajčátek.


Omeletu posypeme hoblinami parmazánu a posekanou petrželkou...



Zbytek rajčat jsem použila na slané koláčky. Z uvedeného množství surovin jich bylo právě šest.

Na těsto potřebujeme:
  • 170 g mouky (použila jsem hladkou a celozrnnou v poměru 1 : 1)
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
Na náplň:
  • 1 balení ricotty
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 hrsti posekané petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • sůl
  • rajčata
  • parmazán
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a zabalené ve fólii ho dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a zesklovatíme na olivovém oleji. Jakmile začne cibule chytat barvu, zalijeme ji balsamikovým octem. Ještě asi minutu prohřejeme a pak necháme směs vychladnout.


Poté cibuli smícháme s ricottou, přidáme nadrobno nasekanou petrželku, směs lehce osolíme. Těsto vtlačíme do formiček, vidličkou propícháme dno a předpečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 15 minut. Pak koláčky naplníme směsí z ricotty, povrch obložíme plátky větších a čtvrtkami menších rajčat a pečeme ještě asi 15 minut. Ke konci pečení můžeme koláčky posypat parmazánem.


Rajčatové slané koláčky podáváme vlažné, tak je mám nejraději...



Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 HanaS HanaS | 8. srpna 2011 v 14:28 | Reagovat

Koláčky vypadají luxusně, tisknu a zařazuji mezi letní lahůdky :) Díky za inspiraci!

2 Michaela Michaela | Web | 8. srpna 2011 v 14:29 | Reagovat

Tie kolaciky su super napad, ukladam si stranku, vyskusam. Tebe to tak krasne foti!

3 Janah Janah | Web | 8. srpna 2011 v 15:30 | Reagovat

Tak jo, jsi první komu se podařilo mě donutit ke koupi formiček... nebo by to šlo ve formě na mufiny? ;-)  :-)

4 PuntikatyHrnek PuntikatyHrnek | Web | 8. srpna 2011 v 15:46 | Reagovat

koláčky vypadají skutečně luxusně...vše je takové krásné letní, optimistické. Jen se zakousnout... A poslední, pro mě nejlepší poznatek - barva stolu je prostě DOKONALÁ! :))

5 Michaela Michaela | Web | 8. srpna 2011 v 17:13 | Reagovat

Este sa opytam..cim mozem nahradit balzamikovy ocot?

6 Madla Madla | Web | 9. srpna 2011 v 10:23 | Reagovat

Letní, svěží, sexy aa nádherně barevné. Já se také chystám na malé slané tartaletky, ale ty mé budou nejspíš s květákem.
To musí být radost, mít takové fajn spolupracovnice, také by se mi líbilo dostávat tak krásné a chutné přebytky.:-)

7 Pavlína Pavlína | 10. srpna 2011 v 8:00 | Reagovat

[1]: HanaS:
Rajčat je všude plno, ale sluníčka už méně :S Je to škoda :-( Díky a dnes večer si dej za mne sklenku :D
P.

8 Pavlína Pavlína | 10. srpna 2011 v 8:06 | Reagovat

[2]:+[5]: Michaela:
Jsem ráda, že se Ti fotky líbí, děkuji :D
Čím by se dal nahradit balsamikový ocet :-? Má tak specifickou chuť, že mne vůbec nic nenapadá :S
P.

9 Pavlína Pavlína | 10. srpna 2011 v 8:14 | Reagovat

[3]: Janah:
:D Tento typ těsta se do formy na mufiny nehodí. Koláčky by byly skutečně jen na dno, tedy hodně malinkaté (a navíc jsem odpůrce "muffin" na jakýkoliv způsob :D ). Uvidíš, že formičky budeš používat často :D Třeba na tady: http://mlsnakocka.blog.cz/0907/boruvkove-tartaletky
Prostě dáš každému u stolu jeden koláček a leckdy to vypadá lépe, než rozkrájený velký koláč :D
Díky za komentář
P.

10 Pavlína Pavlína | 10. srpna 2011 v 8:15 | Reagovat

[4]: PuntikatyHrnek:
Díky za Tvou návštěvu a fajn komentář :-) Na viděnou zase někdy příště :D
P.

11 Pavlína Pavlína | 10. srpna 2011 v 8:22 | Reagovat

[6]: Madla:
Slané i sladké tartaletky vypadají dobře a dle Tvé zmrzlinové fantazie soudím, že už máš vymyšleno několik kombinací. Budu se těšit na recept!
Díky :D
P.

12 Melody Wish Melody Wish | Web | 12. srpna 2011 v 21:30 | Reagovat

téda! Musím říct, že to vyapdá úchvatně a jsem si téměř jistá, že to chutná stejně jak to vypadá. To je něco pro můj mlsný jazýček.;)

13 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2011 v 13:07 | Reagovat

[12]: Melody Wish:
Další mlsný jazýček? :-P Tak to je moc dobře!
Díky :D
P.

14 Catalina Catalina | Web | 3. září 2011 v 0:42 | Reagovat

Já nemám slov, jen pořád dokola roluju stránkou nahoru a dolů a prohlížím a čtu si recept a fotky...je to dokonalé. Jsi moc šikovná!

15 Pavlína Pavlína | 14. září 2011 v 13:02 | Reagovat

[14]: Catalina:
Díky, Tvůj komentář mne pokaždé tak potěší :D
Měj se krásně
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.