MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Černé těstoviny s olihní a krevetami

15. srpna 2011 v 11:15 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Není černá jako černá. Já osobně velmi nerada jím z tmavého porcelánu. Naštěstí doba, kdy vám v restauraci ve snaze odlišit se přinesli jídlo na hranatém černém talíři, už skončila. Pro někoho však může být stejně odpudivé černé jídlo.
Ale dovoluji si tvrdit, že pokud máte rádi těstoviny, tak tyhle si rovněž zamilujete. Sépiový inkoust, kterým jsem obarvila těsto, dodá těstovinám lehounký rybí nádech. Protože tekutý sépiový inkoust těsto nepatrně naředí, poměry mouky jsem tentokrát zkombinovala jedna ku jedné.

Připravila jsem si:
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g semoliny
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • dvě balení sépiového inkoustu
Abychom dosáhli jednolité barvy těsta, začneme tím, že sépiový inkoust velmi důkladně promícháme s vejci. Teprve pak vejce přidáme do směsi mouky se solí a dokonale propracujeme. Pokud se těsto bude lepit, přidáme mouku podle potřeby. Těsto zabalené v potravinové folii odložíme na 30 minut do lednice.
Poté pomocí strojku na těstoviny zpracujeme pláty těsta, třeba jako v tomto případě. Z plátů těsta pak tvoříme na nudle - také pomocí strojku nebo si širší pruhy můžeme nakrájet rádlem. K této variantě jsem se přiklonila i já, protože mám ráda nudle opravdu široké. Použití rádla byla však také nutnost, protože právě v tuto chvíli životnost mého již v pořadí druhého strojku na těstoviny skončila.
Hotové nudle odkládáme na plochu lehce zasypanou moukou. Poté necháme těstoviny asi 30 minut schnout. A způsob sušení nechávám na vaší fantazii...
Než těstoviny proschnou, je čas připravit si mořské plody. Ty jsou nejvhodnějším doplňkem černých sépiových těstovin.

Na čtyři porce jsem si připravila:
  • 1 menší oliheň
  • 12 krevet
  • 12 koktejlových rajčátek
  • 2 dcl bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 citróny
Nejdříve si připravíme oliheň. Právě z ní sépiový inkoust obvykle pochází. Já však měla inkoust koupený a oliheň byla už také opracovaná z obchodu. Znamená to, že hlava byla oddělena od těla a byl odstraněn váček s inkoustem. Zbývalo pouze vyjmout dlouhou průhlednou kost (bývá jedna a třeba i nějaká další, menší), poté oliheň oloupat a nakrájet na úzké proužky. Krevetám jsem odtrhla hlavu a obvyklým způsobem je oloupala.

Na pánvi jsem rozehřála olivový olej a postupně jsem vkládala sépiové kroužky, krevety a nakonec rajčátka nakrájená na poloviny. To celé jsem po krátkém prudkém orestování zastříkla bílým vínem.
Na vedlejší nepřilnavé pánvi jsem nasucho opekla několik silnějších koleček citrónu. Ta jsem podávala k těstovinám, které jsem ovšem těsně před přípravou mořských plodů v osolené vodě s několika kapkami olivového oleje uvařila "dal dente".

Velmi důležité je, aby celá úprava mořských plodů nepřesáhla přibližně tři minuty. Za delší čas by se z olihně staly gumové nepoživatelné kroužky. Pak by zbývalo je dusit, třeba ve víně, dalších 45 - 90 minut.
Máme hotovo a okamžitě podáváme. Směs mořských plodů nelze ohřívat a tak zvolte při nákupu množství přesně podle počtu jedlíků. Těstoviny s dary moře jsem podávala s vínem, které je určeno právě pro kombinaci s mořskými plody, např. ústřicemi.
Z výroby domácích těstovin jsem i přes neustálé problémy se strojky na jejich zpracování, nadšena. Budu ráda za každý váš tip na další nákup tohoto pekelného přístroje.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Michaela Michaela | Web | 15. srpna 2011 v 11:40 | Reagovat

Recept super a napad s vesiakom este viac. To urcite odkukam :)

2 Dulce de Leche Dulce de Leche | E-mail | 15. srpna 2011 v 13:15 | Reagovat

Pavlinka,tak toto je opat nieco naprosto DOKONALE!!!sepiove cestoviny som uz jedla,ale urobit si ich doma,to ma veru nenapadlo..asi aj preto,ze netusim ,kde by som u nas zohnala to speci sepiove farbivo :-| ale aspon mam moznost najest sa u teba dokonalymi fotkami O_O  O_O  :-)  :-)

3 Janah Janah | Web | 15. srpna 2011 v 23:29 | Reagovat

Černé těstoviny jsem už také jedla, ale kupované, nevěděla jsem, že lze tohle barvivo koupit.
Kdysi v dávných dobách mi nikdo neřekl, jak dlouho oliheň tepelně zpracovává, a bohužel, už neodgumovatěla, ale po dvou hodinách, pak jsem to vzdala a naše kočka si ještě teď hladí bříško :-D

4 Vilemína Vilemína | Web | 16. srpna 2011 v 15:31 | Reagovat

Nudle jsou takové tvídové, zvlášť na ramínku:)
Vypadá to dobře.
Elektrické strojky na všemožné nudle nabízí Kenwood, i jako nástavce k robotům, ale znám jen z obrázků.

5 toffo toffo | Web | 16. srpna 2011 v 20:13 | Reagovat

Ty na ramínku jsou fakt vtipné :-). Zvolila jsi hezky kontrastní barvy k té černé.
Dala bych si.

6 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 16. srpna 2011 v 20:29 | Reagovat

Máš můj obdiv, do takovéto práce bych se zřejmě nepustila. Výsledek je moc jedlý.

7 Bali Bali | 16. srpna 2011 v 21:30 | Reagovat

To se mi moc líbí. Ale těstoviny doma zatim nevyrábím, do toho jsem ještě nedospěla. Ale po strojku jsem už pokukovala. Černé znám jen kupované. Moc pěkný sušák ;-)

8 Wave Wave | 17. srpna 2011 v 18:53 | Reagovat

Super recept, sépiový inkoust tu sice neseženu, ale alespoň vím, jak na to, kdyby náhodou. ;-)A asi ne náhodou jsem minulý týden koupila nová, krásná dřevěná ramínka na šaty. Už vím, kde skončí. V kuchyni. Šatičky mají smůlu, budou na nich viset nudle. :-D
Fotky parádní, jako vždy a čím dál lepší !! :-)

9 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 19:31 | Reagovat

Sépiové těstoviny vypadají hodně zajímavě, klidně bych je zkusila, co se týče mořských plodů, s těmi jsem ještě skoro neměla zkušenost... Ale v tomhle podání bych se nebála, určitě bylo vše vynikající :)

10 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:34 | Reagovat

[1]: Michaela:
Na těstovinách jsem si moc pochutnala. Sušák na prádlo byl zrovna plný, tak muselo stačit několik ramínek :D
Díky a měj se
P.

11 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:37 | Reagovat

[2]: Dulce de Leche:
Martinko, sépiové barvivo bude mít s největší pravděpodobností nějaký obchod např. s italskými specialitami, kde mají sýry a uzeniny. Tady jsem ho v takovém obchodě zahlédla. Ale toto barvivo jsem si koupila v rybím oddělení jednoho malého supermarketu v Brixenu. Doma vyrobené černé těstoviny mají úplně jinou chuť, než kupované, sušené. Ty nevoní ani trochu :D
Díky za komentář!
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:42 | Reagovat

[3]: Janah:
:D S tou kočkou jsi mne rozesmála :D Je dobrá, že to vůbec jedla, naši mlsouni kromě rybiček z konzervy jiné ryby moc nemusí. Nejedou jim ani kočičí sušenky s rybí příchutí :-P Ne náhodou jsem zvolila právě takový názem blogu :D
Díky za komentář
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:45 | Reagovat

[4]: Vilemína:
Ráda bych si koupila obyčejný strojek na těstoviny, který vydrží více, jak čtyři použití. Vím, kterého robota máš na mysli, o těch samozřejmě vím :-P Navíc: robota se všemi nástavci už bych musela uložit k sousedům :D
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:46 | Reagovat

[5]: toffo:
:-P Děkuji :D
P.

15 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2011 v 15:48 | Reagovat

[6]: Jana Pechová:
Jano, domácí těstoviny jsou fajn zábava a vůbec to není složité, i když to tak někdy vypadá. Když je jen chvilka času, dávám přednost domácím širokým nudlím. Takové mám nejraději a v našich obchodech jsou naprosto nedostatkovým zbožím :-?
Díky za komentář
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2011 v 8:17 | Reagovat

[7]: Bali:
Věřím, že Tobě se líbí jak mořské potvůrky, tak těstoviny :-P Já si výrobu domácích těstovin nějak oblíbila, Ty zase doma vyrábíš jiné dobroty :D
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2011 v 8:19 | Reagovat

[8]: Wave:
Moc ráda Tě vidím! :D Kdybys chtěla, sépiový inkoust Ti můžu poslat a můžeš černé těstoviny zkusit :-P Mám radost, že se Ti fotky líbí a myslím, že zrovna tenhle recept by Ti moc chutnal :D
Díky za komentář
P.
:-)

18 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2011 v 8:22 | Reagovat

[9]: Meg:
Jsem docela překvapená, že se tady na černou barvu těstovin zatím neobjevila žádná kritika :-P To mám radost a děkuji za komentář :D
P.

19 Janah Janah | Web | 23. srpna 2011 v 21:52 | Reagovat

Ještě jsem si vzpomněla, že mi jeden Ital řekl, že pokud chci nudle vyrábět strojkem, tak si je prý rovnou můžu koupit. Pokud v nic není zavařený pot kuchaře nejsou to domácí těstoviny. Tak vidíš :-D

20 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2011 v 11:08 | Reagovat

[19]: Janah:
No, kdybych ty těstoviny připravovala včera nebo v pondělí, tak by v nich možná ten pot i byl :D Je tady opravdu VELKÉ teplo :D
P.

21 Madla Madla | Web | 25. srpna 2011 v 18:27 | Reagovat

Na výrobu domácích těstovin (a kváskového chleba) si pořád ještě netroufám, ale tvé krásné tvídové nudle mě zase kousek popohnaly ke zdolání další gurmánské mety.
Ramínka doma mám, základní ingredience na těstoviny také, tak až bude troška času a nebude takové horko, pokusím se o svou první výrobu domácích těstovin. A to by v tom byl čert, aby se nepovedly. Tak krásné jako ty tvoje nebudou, ale budu se snažit!

22 Catalina Catalina | Web | 3. září 2011 v 0:40 | Reagovat

U tebe vždycky najdu něco naprosto originálního, krásného a chutného! Sépiové těstoviny v regálech často vídám, ale odvahu koupit je jsem zatím neměla, natož pak vyrobit si je sama. Každopádně jsi mě popohnala o krok blíž k jejich vyzkoušení, tvým fotkám a článkům se prostě nedá odolat!

23 Pavlína Pavlína | 13. září 2011 v 12:41 | Reagovat

[21]: Madla:
Pokud se Ti domácí těstoviny budou dařit tak, jako se Ti doposud daří výroba domácího chleba, tak se na ně vrhni okamžitě! :-D Na dobré těstoviny už pak stačí jen jedna nebo pár dalších ingrediencí navrch a člověk je rázem v gurmánském nebi :D
Díky za Tvé milé komentáře :D
P.

24 Pavlína Pavlína | 13. září 2011 v 12:44 | Reagovat

[22]: Catalina:
Jsem velký fanoušek těstovin a kdyby ty strojky na jejich výrobu měly delší trvanlivost, receptů by tu bylo možná i více. Domácí prostě rozhodně stojí za to :D K vyzkoušení těchto mne přiměl hlavně inkoust, který jsem si přivezla na jaře z Itálie.
Tak a teď si jdu k Tobě smlsnout nějaký úžasný moučník nebo pralinku :D
P.

25 tom tom | E-mail | 24. února 2013 v 11:03 | Reagovat

Ahoj,
super napad, jen se chci zeptat, kde se da sehnat ten sepiovy inkoust?

26 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:54 | Reagovat

[25]:tom:
Sepiový inkoust je čas od času vidět v obchodech s italskými potravinami. Třeba na Bělohorské v Praze 6 (prodejna Sapori Italiani) - tam bývá stále.
Díky za komentář :D
P.

27 spim spim | 11. prosince 2015 v 13:26 | Reagovat

bleju

28 sbrooks sbrooks | Web | 8. září 2016 v 0:41 | Reagovat

pujcka do vyplaty ihned :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama