MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Velká historická žranice...

11. července 2011 v 15:13 | Pavlína |  Vaříme pod širákem
... aneb zážitková gastronomie trochu jinak.

Ten nápad se jednomu člověku zrodil v hlavně už dávno, ale k jeho realizaci došlo v prvních červencových dnech. S několika přáteli vyznávajícími život v 18. století jsme se utábořili v opevnění města Terezína. Zde byla na sobotu plánována menší bitva a na tentýž den večer velká hostina.

Organizátor této akce oslovil kamarády z Historického spolku města Bíliny a ti jeho přání vzali jako výzvu. Nutno říci, že se toho úkolu zhostili naprosto úžasným způsobem. Účast se očekávala vysoká, ale vlastně až v den hostiny byl znám počet účastníků. A těch bylo nakonec téměř sedmdesát.

V den, kdy se hostina konala, rozhořela se čtyři velká ohniště a na nich se hřály kotle, kotlíky, hrnce i pánvičky. Celý kuchařský tým pod zkušeným vedením paní Marušky pracoval s ohromným nasazením. Ve finále se na přípravě podílelo asi osm lidí. Základ kuchyřského týmu s vařečkami včetně "topiče" tvořilo lidí šest. A v tomto počtu dokázali téměř nemožné.
V takovýchto podmínkách připravit tak velké množství chodů, a to všechno podávat horké či teplé ve stejný okamžik, je opravdu umění. S ohledem na dostupnost surovin a pochopitelně už oproti 18. století pokročilým chutím strávníků však nečekejte, že všechna jídla byla přísně dobová. Skolit jeleny, srnce nebo křepelky a jinou pernatou zvěř v našich možnostech nebylo.
Ve čtyřech bočních výklencích pevnostních chodeb byly připraveny stoly s lavicemi a ty si každá skupina prostřela ve svém duchu. Nevím to zcela jistě, ale nebudu daleko od pravdy když řeknu, že tyto prostory zažily takovou vůni jídla poprvé...
V chodbě uprostřed pak byly připraveny rautové stoly. A co se podávalo? Na jedné straně byly smažené kuřecí čtvrtky, pečení králíci, kančí guláš, kuře po provensálsku, vepřové závitky se slaninou a hráškem, různé druhy domácího pečiva včetně třeba bramborového chleba. A k tomu všemu vynikající hustá zeleninová omáčka...
Na protějším stole jsme pak našli vařené brambory ve slupce, směs listových salátků, šťouchané brambory s jarní cibulkou, bramborové knedlíky, čerstvou i dušenou zeleninu, čerstvé ovoce, teplý jablečný kompot, vdolečky se smetanou, palačinky se zavařeninou, piškot se šlehačkou a čerstvými jahodami a bábovku. Pochutnat jsme si také mohli na vařených křepelčích a slepičích vejcích a připraveno bylo dokonce vejce pštrosí. To ovšem, díky své hmotnosti a velmi silné skořápce varem nakumulovalo tak velké množství tepla, že k jeho konzumaci došlo až další den.
Před hostinou bylo třeba zapálit co nejvíce svícnů a světel, protože v chodbách i venku už byla dávno tma....
A hostina mohla začít. Všichni sedí na svých místech, světla hoří a na některých z nás byl znát sváteční a napjatý pocit, tak trochu jako před premiérou divadelního představení. Vlastně to taková "premiéra" byla. Vždyť s ohledem na počet zúčastněných, místo konání a množství podávaných pokrmů byla podobná hostina pořádána poprvé.
A pak už bylo slyšet jen nože a vidličky jak cinkají o cínové talíře, pivo se rozlévalo z velkého džbánu, vína bylo dost... Všechny pokrmy chutnaly skvěle a byly velmi jemně ochuceny. Žádný glutaman nebo hrsti kořenících směsí byste v nich nenašli. O tom, že strávníkům opravdu chutnalo, svědčila i hromada kostí, které se zanedlouho na stolech objevily. Prostě opravdu domácí kuchyně připravená na ohních pod širým nebem. Parádní...
Byl to prostě úžasný pocit i zážitek - můj nově objevený způsob zážitkové gastronomie.

A jako třešničku na dortu na závěr nabízím klip, který z průběhu celé akce natočil Pája Junek:


Už teď se těším na příště...
 


Komentáře

1 Věrka Věrka | Web | 11. července 2011 v 15:45 | Reagovat

supeeer dala bych si říci ;-)

2 Myšák Myšák | 11. července 2011 v 17:00 | Reagovat

Moc pěkně napsané,hned bych se tam vrátil ;-)

3 Johana Johana | E-mail | Web | 11. července 2011 v 17:00 | Reagovat

Kde jsem byla, že jsem si nechala ujít takovou krásu, vždyť to mám za rohem.
Než se navaří ... ono to není tak jednoduché, jak to vypadá. Shrnuto,  podtrženo - je to boží.
Krásný fotky, obzvláště se vyvedla druhá směrem nahoru od videa ... jak ze středověku. Mohla bych vlastnit kopii? Pavli tsa si zaslouží

4 Johana Johana | E-mail | Web | 11. července 2011 v 17:16 | Reagovat

Omlouvám se, šla jsem opravit překlep a mezi tím mně to uletělo.
Pavli to foto by si zasloužilo čestné místo.
To nejdůležitější je hostina ... krásný.

5 Janah Janah | Web | 11. července 2011 v 23:08 | Reagovat

Krásná akce a krásné fotky s atmosférou. :-)

6 toffo toffo | 12. července 2011 v 6:05 | Reagovat

Organizace a práce mistrů kuchařů  si zaslouží obdiv, klobouk z hlavy dolů. Mě ty fotky focené za svitu svící připomínají obrazy holandských mistrů (ale ne Jedlíky brambor van Gogha, ten je pěkně ošklivý).
To vejce pštrosí prý vydá za 25 slepičích. Můj strejda pověřil kamaráda, aby ho udělal míchaný. Vejce provrtal a pak musel profouknout kompresorem, aby žloutek a bílek. Asi chce malovat kraslici :-). Jen tu pánvičku v patřičné velikosti neměl.

7 Mara Mara | E-mail | 12. července 2011 v 12:29 | Reagovat

Bylo to vskutku chutné, příjemné, dobové a v dobré atmosféře.

8 HaF HaF | Web | 13. července 2011 v 20:12 | Reagovat

Vypadá to nádherně. Byli jsme kdysi v Dětěnicích, ale moc nadšená jsem nebyla, na mě to bylo už moc komerční, středověk je tu navozen hlavně řevem a sprostou mluvou. To se mi právě moc nelíbilo. Tohle je ale něco úplně jiného! Vlastní příprava, lidé stejných zájmů, to se muselo skvěle hodovat! :-D

9 Pavlína Pavlína | 14. července 2011 v 9:33 | Reagovat

[1]: Věrka:
Byla to nádhera :D
Díky
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 14. července 2011 v 9:34 | Reagovat

[2]: Myšák:
Děkuji, snad jsem na nic nezapomněla :-P Také bych si takovou akci zopakovala :D
Měj se hezky
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 14. července 2011 v 9:40 | Reagovat

[3]:+[4]: Johana:
Já vím, že to máš za rohem :D Sladit všechno to vaření, navíc na celkém malé ploše, opravdu není jednoduché, ale oni to zvládli perfektně. Maruška, Jarda, Bára, Honza, Klobáska... a další byli báječní :D
Těch pět fotek nad videem nepochází z mého fotoaparátu - fotil je kamarád, který nebyl na jídlo tak nedočkavý a měl to srdce fotit i po začátku hostiny :D Takže jsem s jeho svolením použila jeho krásné fotky do článku (proto jsem si je neoznačila :-) ). Většina z nás fotila jen před začátkem "žranice" :-P Já myslím, ,že by se za stažení snad nezlobil :D
Díky za komentář
P.

12 Pavlína Pavlína | 14. července 2011 v 9:41 | Reagovat

[5]: Janah:
Bylo to hrozně fajn a třeba ještě někdy zase bude...ale to už nebude ta premiéra :D
Děkuji
P.
:D

13 stopa stopa | E-mail | 14. července 2011 v 10:25 | Reagovat

Hlásím se na příští rok do kuchařského týmu :-D

14 Bali Bali | 15. července 2011 v 9:52 | Reagovat

No parada. Tam by se mi taky libilo. A moc ti to tam slusi!

15 Pavlína Pavlína | 17. července 2011 v 20:28 | Reagovat

[6]: toffo:
Práce všech v kuchyni pod širým nebem byla úžasná a mám na to všechno úžasné vzpomínky :-)
Tady je několik fotografií o tom, jak dopadlo naše vařené pštrosí vejce:
http://mlsnakocka.blog.cz/galerie/jak-na-varene-pstrosi-vejce (v obráceném pořadí :D )
Díky
P.
:-P

16 Pavlína Pavlína | 17. července 2011 v 20:29 | Reagovat

[7]: Mara:
Přesně to jsem chtěla i tímto článkem vyjádřit. Díky za komentář :-)
P.

17 Pavlína Pavlína | 18. července 2011 v 8:22 | Reagovat

[8]: HaF:
Na Dětenice mám svůj názor: Před několika lety jsme se tam zastavili cestou z nějaké akce, dobově oblečení. Obsluha nebyla schopná adekvátně zareagovat a chovala se k nám tak, jak je zvyklá k běžným hostům. Byla pak překvapená, když jsme její hru přijali a začali se chovat tak, jak našemu oblečení a vybavení náleželo. Vyloženě nelibě pak nesla zabodávání nožů do desek stolů, házení kostí na podlahu, hlučné objednávky dalších nápojů apod.
Navíc ani jídlo nebylo nic úchvatného :-!
Naše hostina však byla ryze soukromá akce a nutno říci, že velmi vydařená :D
Díky za komentář
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 18. července 2011 v 8:23 | Reagovat

[13]: stopa:
Fajn, Maruška bude mít radost, že má dalšího kuchtíka! :D
P.
:-)

19 Pavlína Pavlína | 18. července 2011 v 8:24 | Reagovat

[14]: Bali:
Dík :D To by se Ti, myslím, určitě líbilo!
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama