MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Broskvový tataráček s domácími koblížky

19. července 2011 v 10:38 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Tartar neboli tatarák můžeme připravit prakticky z čehokoliv. Mám moc ráda lososového, tuňákového a samozřejmě i toho nejobvyklejšího z hovězí svíčkové.

Ale tatarák, stejně jako třeba carpacio nemusí vždy být z masa. Já se rozhodla použít vynikající broskve, kterým se kvůli jejich tvaru také říká "donut". Připomínají totiž svým tvarem známé koblížky s dírou uprostřed. A právě tak vznikl můj nápad podávat broskvového tataráčka s domácími koblížky.
Broskev "donut"

Bývá také nazývána Saturn, pan tao broskev, paraguayo broskev nebo ufo. Je šťavnatější než běžné broskve a její chuť má jemný mandlový nádech. Broskve donut mají nižší obsah kyselin, jemnější a méně ochmýřenou slupku. Kvetou dříve, než jiné odrůdy, plodí více a broskvoně tohoto typu bývají odolnější proti škůdcům. Dobře se přizpůsobují různým typům oblastí. Existují i ploché broskve bez ochmýření, podobně jako nektarinky.

zdroj: Google

Nejprve si připravíme domácí koblížky. Na výrobu asi deseti kusů budeme potřebovat:
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g másla
  • špetku soli
  • 3 cl likéru Amaretto
  • olej na smažení (já použila arašídový, asi nejvhodnější pro přípravu smažených moučníků)
Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do mísy a společně s trochou cukru utřeme do pěny. Přidáme menší část vlažného mléka, část mouky a vše promícháme. Povrch kvásku lehce zaprášíme moukou a zakrytý necháme vzejít na teplém místě. Asi za 15 minut kvásek vzejde a můžeme pokračovat ve výrobě těsta. Ve zvláštní misce utřeme máslo se zbylým cukrem, přidáme žloutky. Vzniklou hmotu přidáme do větší mísy ke kvásku. Postupně přidáváme zbývající suroviny (mouku, mléko). Nakonec přidáme likér Amaretto. Ten můžeme nahradit rumem. Těsto dokonale propracujeme Mísu znovu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě (přibližně půl hodiny).
Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu a velmi zlehka rozválíme na výšku asi jednoho centimetru. V této fázi bychom mohli připravit klasické koblížky plněné zavařeninou. Vykrojili bychom dvě stejně velká kolečka, do spodní části udělali prsty dolík, ten naplnili oblíbenou zavařeninou, přikryli druhým kolečkem a okraje velmi pevně stiskli.

Já připravila koblížky s dírou uprostřed - donuts. Vykrájená kolečka jsem nechala před smažením ještě chvilku odpočinout - nakynout. Ta jsem pak smažila ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran. Smažení jde velmi rychle a tak pozor, ať se koblížky nepřipálí. Horké koblížky z oleje dáme na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Koblížky jsou křehké, voňavě a díky přidání likéru nejsou ani trochu nasáklé olejem.

A na řadě je příprava tataráčku. Kromě broskví - asi dvou kusů na porci bude třeba znovu likér Amaretto a také tymián. Kombinování bylinek a ovoce není u nás zcela obvyklé a je to velká škoda, protože z takového spojení vznikne vždy velmi zajímavý výsledek.
Broskve oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, přidáme asi lžičku čerstvých tymiánových lístků a zalijeme sklenkou Amaretta. Zakryjeme fólií a necháme v chladu marinovat asi 15 minut (třeba po dobu smažení koblížků).
Podáváme s trochou créme fraiche a s naplocho rozříznutými koblížky.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 primula primula | Web | 19. července 2011 v 17:53 | Reagovat

Opět nemám slov a moc Ti přeji tu Tvou invenci. Také fandím těmto broskvím a obdiviji tu Tvou kombinaci lahodného ovoce a nadýchaných koblížků. A naservírováno venku - paráda. Přeji hezké léto.

2 DolceVita DolceVita | Web | 19. července 2011 v 17:53 | Reagovat

To je lahodné broskvové nadělení :-)Broskve s bílou dužinou jsou nejchutnější.

3 Vilemína Vilemína | Web | 19. července 2011 v 19:33 | Reagovat

Je to hezký nápad. A lákavé fotky.
Máš nějakou extra fintu na loupání broskví?

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. července 2011 v 7:33 | Reagovat

Sakra, to je geniální. Paraguayo broskve jsou moc dobré. Manželovi se nelíbí jejich tvar, neví, o co přichází :-D.

5 Lucka Lucka | E-mail | Web | 20. července 2011 v 10:42 | Reagovat

Hmmm, ta vůně :-) Tyhle broskve neznám, asi se půjde na průzkum!

6 Dulce de Leche Dulce de Leche | 20. července 2011 v 10:42 | Reagovat

Pavlinka,opat zas len musim pouzit slovicko "Nadhera"..po tychto broskvickach som aj ja pokukovala zrovna tento tyzden,lebo som ich u nas v obchode videla prvy krat..su moc krasne a zaujimave uz sami o sebe,nie este v takejto exkluzivnej podobe:)

7 Madla Madla | Web | 20. července 2011 v 10:43 | Reagovat

Tak to je opravdová broskvová nádhera, korunovaná dozlatova vysmaženými koblížky. Na tyhle krásné ufounské broskvičky jsem na našem malém městě ještě nenarazila, ale až budou zralé kulaté broskve ze zahrádky mé tchyně, určitě tvůj neobvyklý tataráček vyzkouším, protože kombinace broskví či meruněk je s tymiánem úžasná (chystám se na podobně pojatou zmrzlinu :-))

8 HaF HaF | Web | 20. července 2011 v 18:52 | Reagovat

Koblížková moc nejsem, ale tady bych se nechala zlákat! Kombinace s broskvemi vypadá moc dobře. ;-)

9 toffo toffo | 20. července 2011 v 22:10 | Reagovat

Možná jsem ty broskve viděla vloni na trhu pod názvem Saturn? Koblížková, to já jsem. Jestli bude příští týden pokračovat déšť, budu mít dost času na hraní s koblížky, díky za dobrý nápad.

10 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:14 | Reagovat

[1]: primula:
Ráda Tě zase vidím :D Dnes to moc na léto nevypadá, ale snad bude brzo lépe :D
Moc ráda jsem si prohlédla Tvé fotky, dovolená musela být úžasná.
Děkuji a měj se krásně
P.

11 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:15 | Reagovat

[2]: DolceVita:
Ahoj :-) Jsou hrozně šťavnaté a na míse už z dálky voní! Prostě úžasné
Díky
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:22 | Reagovat

[3]: Vilemina:
Děkuji :-) Na řádně vyzrálé broskve, zvláště pak na tento typ, není potřeba znát žádné finty. Broskvičky se loupou téměř samy :D
P.

13 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:24 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Děkuji :D Je legrační, co všechno může rozhodnout o konzumaci :D
P.

14 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:25 | Reagovat

[5]: Lucka:
Letos jsou broskve donut k vidění v obchodech snad nejvíce :-) V SRN jsem viděla ty bez chloupků - něco jako nektarinky :-)
Díky za komentář
P.
:D

15 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:40 | Reagovat

[6]: Dulce de Leche:
Obě jsme měly políčeno na broskve, já zase byla mlsat u Tebe :D Broskve a mandlový likér je báječná kombinace :D
Díky a měj se krásně
P.

16 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:49 | Reagovat

[7]: Madla:
Máš pravdu, kombinace ovoce s bylinkami je vážně úžasná, pochutnáš si :D
Děkuji a těším se na Tvé další recepty :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:52 | Reagovat

[8]: HaF:
Byl to okamžitý nápad, kterého jsem nelitovala :-) Horký letní večer není pro smažení koblížků zrovna ten pravý, ale smažení jde velmi rychle stejně tak jako práce s těstem :D Určitě stojí za to připravit si domácí - já na zbytku koblížků ochutnávala i letošní zavařeninu, neudržela jsem se :D
Díky za komentář
P.

18 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:55 | Reagovat

[9]: toffo:
Vzpomínám si, že jsme si loni o těch broskvičkách psaly :D Mají vážně báječnou chuť, takže jestli je uvidíš, neváhej a kup! :-) Koblížky jsou rychle vyrobené a ještě rychleji snědené, uvidíš :D
Díky a budu čekat na zprávy o zrzečkovi :D
P.

19 Jana Jana | E-mail | Web | 22. července 2011 v 16:09 | Reagovat

Tak já na tyhle broskvičky koukala s nedůvěrou, a teď vidím, o co jsem přicházela... Musím si je koupit při nejbližší příležitosti :-)

20 andurejka andurejka | 22. července 2011 v 18:55 | Reagovat

krásny blog, krásne fotky, krásny tataráčik ;) Ďakujem za inšpiráciu :))

21 Janah Janah | Web | 23. července 2011 v 23:57 | Reagovat

Já se snažím přes léto trochu shodit, ale copak to s tebou jde? :-?  ;-)  :-D

22 Pavlína Pavlína | 24. července 2011 v 18:57 | Reagovat

[19]: Jana:
Tyhle broskve ohromně voní a jsou krásně šťavnaté, určitě je ochutnej. Díky za návštěvu a za komentář :D
P.

23 Pavlína Pavlína | 24. července 2011 v 18:58 | Reagovat

[20]: andurejka:
Děkuji, fajn, že se Ti tu líbí :-) Dobrou chuť :D
P.

24 Pavlína Pavlína | 24. července 2011 v 19:00 | Reagovat

[21]: Janah:
Je to těžké s tím vším ovocem! Když já ho mám tak strašně ráda! :D
Měj se krásně
P.
:-)

25 Naty Naty | Web | 27. července 2011 v 10:06 | Reagovat

Vypadá to velmi dobře a jistě to tak i chutná.

26 Pavlína Pavlína | 27. července 2011 v 11:18 | Reagovat

[25]: Naty:
Děkuji :D
P.

27 jedlikovo-vareni jedlikovo-vareni | 12. srpna 2011 v 14:14 | Reagovat

Broskvové ufonky jsem včera obdivovala v obchodě:).
Tak tohle vypadá opravdu moc a moc krásně!!

28 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2011 v 12:45 | Reagovat

[27]: jedlikovo-vareni:
Tak neváhej a kup :D Jsou tyhle broskve jsou báječné :D
Díky za komentář
P.
:-)

29 Boyce Boyce | Web | 20. června 2015 v 23:45 | Reagovat

půjčky provident :-?

30 Mefistofeles Mefistofeles | E-mail | 2. září 2015 v 6:40 | Reagovat

Super až na ten tymián, ten bych vynechal. :-)

31 depressant depressant | Web | 27. září 2016 v 15:51 | Reagovat

pujcky online dobřany :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama