MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Angreštová zavařenina

18. července 2011 v 10:00 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Letos jsem se do výroby domácích zavařenin pustila s obrovskou chutí. Jen ve zkratce tu mám recept na zpracování angreštu.

Použila jsem:
  • 700 g čerstvého angreštu
  • 500g třtinového želírovacího cukru
  • kus celé skořice
  • přibližně 8 hřebíčků
Plody angreštu zbavíme stopek a spodních částí (bubáků). Mně se v tomto případě nejlépe pracuje s nůžkami. Angrešt pak důkladně propláchneme a kuličky překrájíme na poloviny. V hrnci takto upravené plody zasypeme cukrem, přidáme koření a za stálého míchání necháme asi pět minut probublávat.
Horké nalijeme do vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo.

Angreštová zavařenina je velmi pikantní, možná o trochu více, než rybízová. Pokud máte rádi angrešt, tuhle zavařeninu si určitě oblíbíte.

Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také angreštové čatní.
 


Komentáře

1 Johana Johana | E-mail | Web | 18. července 2011 v 20:30 | Reagovat

Na angrešt krásně vyzrálý jen vzpomínám. V poslední době kupujeme marmelády v Ikea.
Ale domácí je domácí. Recept po mamince není ... ráda vyzkouším podle Tebe. Díky.

2 Jitka Jitka | 19. července 2011 v 12:55 | Reagovat

Když jsme měli ještě angrešt (hodně a několik druhů) dělali jsme agreštovou šťávu-byla vynikající a marmeládu agrešt s kivi (bez koření)-skvělá kombinace s neotřelou jemnou chutí. Není mnoho receptů s angreštem.

3 Pavlína Pavlína | 19. července 2011 v 14:23 | Reagovat

[1]: Johana:
Máme dva menší stromky angreštu a jsem za ně moc ráda. Zjistila jsem, že i v dnešní době se najdou lidi, kteří angrešt neznají! ???
Díky za důvěru a měj se krásně :D
P.

4 Pavlína Pavlína | 19. července 2011 v 14:26 | Reagovat

[2]: Jitka:
Angrešt a kiwi - to zní skvěle :-) Mám angrešt hrozně ráda, asi také proto, že je ho tak málo :D Mámin angreštový koláč s mákem je vynikající a tahle zavařenina - na tu se těším při nějaké sychravé podzimní snídani.
Díky za milý komentář a za návštěvu
P.
:D

5 Madla Madla | Web | 20. července 2011 v 10:47 | Reagovat

Miluju angrešt (obzvláště jeho červenou sladší odrůdu) a teď je mi trochu líto, že jsem darovaný angreštu dala podobu koláče (byť výtečného) a sorbetu. Protože taková angreštová marmeláda na domácím rohlíku, to e pro mě blaho.
Momentálně se peru s nadbytkem rynglí, takže jsem se dnes lehce inspirovala a právě tvořím rynglový džem s bílým rumem, hřebíčkem a kardamonen. Ať žije koření a sezónní ovoce!

6 toffo toffo | 20. července 2011 v 22:24 | Reagovat

Také si myslím, že je angrešt opomíjený.  Já jsem opravdu jako dítě milovala angreštový kompot, který nám by navíc nápomocen při srážení horečky. Co dokážu odpozorovat ze zahrádky rodičů, angreštu se v poslední době nedaří tak dobře, jako rybízu.

7 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:03 | Reagovat

[5]: Madla:
Já si to ovoce letos také užívám :D Jen doufám, že na všechny ty zavařeniny a zmrzliny bude dost místa, že? :D
Díky!
P.
:-)

8 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:06 | Reagovat

[6]: toffo:
Angrešt je VELMI opomíjený, to máš naprostou pravdu. A představ si, že jsem dokonce potkala slečnu (asi 24 let), která viděla v práci na stole talířek s angreštem a ptala se "co to je?" Ona angrešt vůbec neznala! To mne ani nenapadlo, že takoví lidé existují :-)
Měj se pěkně a díky
P. :D

9 scase scase | Web | 28. září 2016 v 6:13 | Reagovat

pujcky bez prijmu ostrava :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama