MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Luxusní večeře z farmy

3. června 2011 v 8:35 | Pavlína |  *** BRAMBORY
Snad každý tuto lahůdku ochutnal. Nové brambory, které si můžeme užívat právě v tomto období, jsou totiž opravdová lahůdka. Pro tento případ je nejvhodnější spojení s tvarohem a nasekanou pažitkou. Nebo vzpomínáte na "brambory na loupačku"? Mísa horkých vařených brambor uprostřed stolu, každý si vezme tu svou. Na ukrojený kousek brambory se přidá kousek másla a několik zrnek soli. Pohádka.
Na místním sobotním farmářském trhu jsem koupila nové brambory a pažitku od farmáře. A nápad na skvělou večeři byl tu. Jen s nákupem tvarohu jsem musela počkat na ten správný den a hodinu. Proč? Protože každý týden ve stejnou dobu se už z dálky hlásí auto. Kravičky bučí, zvonce na krku zvoní..."Vezeme vám mléko: Mléko z farmy.cz". Takové zvuky se linou z reproduktoru onoho barevného auta, které pravidelně staví u našeho domu. Posádka vám pak ochotně prodá mléko, čerstvé sýry (třeba s meduňkou), skvělý tvaroh a také báječné jogurty. Já osobně jsem velkým fanouškem tohoto způsobu přímého prodeje a podle zájmu o tyto výrobky si dovoluji tvrdit, že nejen já.

Mléko z farmy je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických parametrů zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům.

Večeře, jejíž příprava trvá právě tak dlouho, jak dlouho se vaří brambory...
K bramborám s tvarohem pijeme to, co se k nim nejvíce hodí, tedy mléko nebo jeho zakysané varianty (kefír, podmáslí, acidofilní mléko a podobně).

A nezapomeneme na pažitku. Její jemná cibulová chuť je právě v této chvíli dokonalá. Navíc rozkvetlá pažitka dovede být také krásná...
Je zřejmé, že i z těch nejzákladnějších kvalitních potravin může být luxusní večeře.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Dulce de Leche Dulce de Leche | 3. června 2011 v 8:40 | Reagovat

Opat nadhera!!!!a taketo zemiaciky milujem,tiez si ich vzdy robime v tomto obdobi :-)

2 Bali Bali | Web | 3. června 2011 v 9:00 | Reagovat

Opět nádherné fotky! Jsi opravdu dobrá!
Brambory na loupačku děláme často, ale spíš jako přílohu k něčemu. Jen tak se solí jsem je už neměla léta. Teď už bych je jedla jen s Fleur de sel ;-)
A nové brambory miluju polité máslem, posypané strouhaným sýrem a k tomu kefír nebo něco takového, mňam!
Nejít dnes na kachnu, tak si je snad i dam.

3 Michaela Michaela | Web | 3. června 2011 v 10:19 | Reagovat

Tvoje fotky su nadherne.

4 jana jana | E-mail | Web | 3. června 2011 v 10:26 | Reagovat

Dnes si zajdu na trh pro brambory.
V Albertu mají skvělý drobivý tvaroh, máslo mám od francouzského Prezidenta - slané a k tomu okurkový salát, děkuji za připomínku. To bych mohla každý den. Jana

5 Jitka Jitka | E-mail | 3. června 2011 v 14:08 | Reagovat

Ahoj Pavlínko,Tak tuhle dobrotu přímo zbožňuju,vždyť víš :-)a celý rok se na ní těším ....a ta vůně pažitky.....no už se mi zbíhají sliny :-D.
Měj se krásně a posílám velký pozdrav od Bubišky,1.6 měla 5.narozeniny,už je z ní pořádná minda :-D
J.

6 Beaute Beaute | Web | 3. června 2011 v 19:31 | Reagovat

Jééé, nádhera. Úžasné fotky! :-)
U nás milujeme brambory na lopačku osolené a k nim "kyšku s okurkem" (moravské tzatziky :-D

7 Beaute Beaute | Web | 3. června 2011 v 19:33 | Reagovat

Pavli, prosím jak jsi fotila ty pažitkové květy? Máš nějaké tapety na pozadí? Teď přemýšlím, že bych si něco taky pořídila...nebo spíš pořídila mému muži, protože u nás fotí on :-)

8 toffo toffo | 3. června 2011 v 20:50 | Reagovat

Tak to je už úplně jiný fotografický level! Nádhera. Včera jsme z bedýnky také vylovila první české ranné brambory. Prý proč jsou tak špinavé! Protože jsou asi s vykopané ze země! Oni snad znají jen ty vyprané ze supermarketu. Zítra budou k obědu a shodou okolností jsem na dnešním pátečním místním a dokonce farmářském trhu koupila stejný tvaroh, jako ty. Jen ten zvuk auta, pokud se nepohybuje a stojí hodiny stále na stejném místě je mírně znervózňující a nesnesitelný:"Běžte tu krávu nakrmit nebo podojit :-)." Tvaroh je výtečný, dá se rovnou mazat na chleba a není třeba dochucovat.

9 HaF HaF | Web | 3. června 2011 v 21:59 | Reagovat

Báječná lehká večeře! Takováto jídla v létě miluju. U nás se teď ujíždí na pečených nových bramborách- jen očistit, osušit, načtvrtit, polít oliv. olejem a osolit bylinkovou mořskou solí, možno přihodit tymián, rozmarýn. A na pečícím papíře šup do trouby! A k tomu kopec zeleniny! :-D Brambory s tvarohem budu muset taky zrealizovat! ;-)

10 Wave Wave | 3. června 2011 v 22:25 | Reagovat

Nádherné fotky ! Od rána se na ně nemůžu vynadívat. Fakt krásné. :-) Zítra také budou brambůrky, ale místo tvarohu čerstvý kozí sýr a místo "pití" ledový salát s kysanou smetanou. Raději bych obyčejný hlávkový, ale bohužel není. Tak EU ledový, co se dá dělat. :-)

11 icreate icreate | Web | 3. června 2011 v 23:02 | Reagovat

Já tu u tebe pravidelně obdivuji ty tvoje nápady, recepty a hlavně ty fotky, nádhera. 8-)

12 Janah Janah | Web | 3. června 2011 v 23:33 | Reagovat

:-P Moje oblíbené "brambory na loupačku", které ovšem neloupu ;-) Mám také připraveno na zítra.

13 Madla Madla | Web | 4. června 2011 v 22:03 | Reagovat

Profesionální fotky a nádherná aranžmá dělají i z tak prostého a jednoduchého jídla doslova gastronomický skvost.
Bramborami na loupačku jsi mi připomněla dětství, kdy jsem je spolu se šlikarem (okurka, kyška, pažitka) doslova milovala a byla to moje nejoblíbenější letní večeře. Takže je jasné, co se u nás v kuchyni bude brzy připravovat!
Nové brambory jím moc ráda i jen tka pečené, s hrubozrnnou solí, čerstvě drceným pepřem a rozmarýnem nebo jinou čerstvou bylinkou.
Dnes jsem pekla )poprvé ve svém životě) králíka, byl na bílém víně, česneku a dobromysli a společníka mu právě dělali spolu s králíkem pečené nové brambroy. A bylo to úžasné. Takže novým bramborám třikrát hurá!

14 pathatique pathatique | 5. června 2011 v 20:21 | Reagovat

Krásné !
A ty pažitkové květy jsou skvělé nejen na okrasu ale i na jídlo.

15 Meg Meg | Web | 6. června 2011 v 14:58 | Reagovat

I když normálně samotné brambory nemusím, v případě takhle nádherných fotek i mě přepadává chuť! I když úplně nejradši bych si je dala právě vytažené z popela :)

16 Helli Helli | 7. června 2011 v 19:45 | Reagovat

Se zdrojem brambor a šnytlíku by problém nebyl, ale podobný mléčný rozvoz u nás postrádám. Škoda, přeškoda, že mi tyhle dobroty uniknou.

17 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:39 | Reagovat

[1]: Dulce de Leche:
Martinko, děkuji :D
P.

18 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:40 | Reagovat

[2]: Bali:
Já si na bramborách moc pochutnala. Kefír, jak píšeš, mám k bramborám hrozně ráda a bez pažitky to nejde.
Díky za pochvalu :D
P.

19 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:40 | Reagovat

[3]: Michaela:
Děkuji :D
P.

20 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:41 | Reagovat

[4]: jana:
Tak jednoduché jídlo a tolik variant :-) A všechny jsou stejně luxusní :-)
Díky
P.

21 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:43 | Reagovat

[5]: Jitka:
Ahoj!
Já vím, že jsi "bramborová" :D Bubišku za mne pohlaď, ale pozdrav od Pruháčka už neposílám :-| Minulý týden zemřel, byl nevyléčitelně nemocný :S Ani se mi o tom nechce mluvit :S
Měj se krásně a napiš
P.
:-)

22 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:47 | Reagovat

[6]:+[7]: Beaute:
Kyšku s okurkou jsem jedla, ale název "moravské tzatziki" mne vážně pobavil :D A pozadí? Obyčejná čtvrtka, kterou mají snad v každém papírnictví :-D
Díky za komentář a pochvalu :D
P.

23 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:50 | Reagovat

[8]: toffo:
:-D Díky!
Jsem ráda, že se našel někdo, kdo něco z těch výrobků ochutnal. Ten jejich tvaroh je naprosto úžasný! Rozhodně ho příště použiji třeba na pomazánku :)
Měj se krásně
P.
:D

24 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:56 | Reagovat

[9]: HaF:
Já mám brambory moc ráda, zejména teď, maso mi ani nechybí :-) Pečené tak, jak popisuješ, mám moc ráda :D
Díky
P.
:D

25 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:22 | Reagovat

[10]: Wave:
Pochvala fotek mne zvlášť od Tebe OPRAVDU těší :D Brambory a kozí sýr - to úplně vidím třeba slaný koláč - to by byla dobrota! :D
Měj se hezky
P.

26 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:25 | Reagovat

[11]: icreate:
Péťo, díky za milý komentář a přeji mnoho radosti při tvorbě Tvého vlastního blogu :D
P.

27 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:27 | Reagovat

[12]: Janah:
Přesně tak! Moc se neloupou :-) Pokaždé, když mám na talíři brambory a po nich stéká kousek másla, vzpomenu si na "brambory na loupačku" :D Jak je vidět, tak si všichni vzpomínáme velmi dobře :D
Děkuji a měj se hezky
P.
:-)

28 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:31 | Reagovat

[13]: Madla:
Je to tak, brambory jsou poklad. Už se tu objevily bramborové placky, škubánky, lepenice a další jídla, která se dříve vařila často. Proto jsem přidala další klasiku, kterou, jak je vidět, má každý spojenou s jinou přílohou, salátem nebo vzpomínkami :D A právě o to příjemné zasnění čtenářů mi šlo :-)
Na králíkovi jste si určitě pochutnali - já sama ho mám velmi ráda, jeho maso je úžasné :-)
Madlo, měj se pěkně a přeji Ti dobrou chuť!
P.

29 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:36 | Reagovat

[14]: pathatique:
Je to tak - pažitkové květy nejen zdobí, ale i chutnají :) O jedlých květech více zde:
http://mlsnakocka.blog.cz/1105/nechte-rozkvest-stul
Děkuji za komentář a vítám Tě :D
P.

30 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:40 | Reagovat

[15]: Meg:
Brambory z popela - ano :-) Další bezvadný nápad, jak si pochutnat na "obyčejném" jídle. K tomu třeba koprový dressing... to by byla dobrota :D Mně se moc líbila Tvá příprava ratatouille s kotletkami :D
Děkuji a měj se fajn
P.

31 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 13:42 | Reagovat

[16]: Helli:
Ahoj Helli,
moc ráda Tě vidím! :D Až se, doufám zanedlouho, uvidíme, tenhle tvaroh Ti určitě přivezu, stojí za ochutnání :D
Měj se hezky!
P.
:D

32 Catalina Catalina | Web | 10. června 2011 v 22:54 | Reagovat

Panebože! To jsou tak krásné fotky!! A máš naprostou pravdu, občas to nejjednodušší jídlo dovede být to nejlepší :) Brambory s tvarohem jsem zatím ale nezkoušela, ovšem po přečtení tvého článku to hodlám co nejdřív napravit :)

33 Pavlína Pavlína | 13. června 2011 v 11:14 | Reagovat

[32]: Catalina:
Děkuji :-) Když jsou kvalitní vstupní suroviny a jednoduchá úprava, pak bývá úspěch u stolu zaručen :D
Měj se krásně
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama