MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodovo - rybízová zavařenina

30. června 2011 v 7:36 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Ještě dříve, než úplně skončí jahodová sezóna, tady mám jeden tip na skvělou pikantní zavařeninu. Dejte dohromady jedny z posledních jahod, co jsou na záhonu a přidejte k nim rybíz, který se ještě sluní na keřících. Vznikne skvělá domácí zavařenina, kterou si umím ze všeho nejlépe představit v palačinkách. Moje nejoblíbenější příchuť zavařeniny do palačinek je rybízová, hned po ní jahodová. A tady to máme všechno pohromadě.
Budeme potřebovat:
Ovoce dobře omyjeme, otrháme stopky. Větší část ovoce rozmixujeme ponorným mixérem, zbytek jahod nakrájíme na čtvrtky. Rozmixované i pokrájené ovoce společně s želírovacím cukrem přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 5 - 7 minut. Poté směs rozdělíme do horkou vodou vymytých, vysušených sklenic. Naplněné uzavřené sklenice otočíme asi na pět minut dnem vzhůru.A pak už si můžeme jen pochutnávat. Miluji tohle období a vzpomínky na něj budou třeba při sychravé podzimní snídani sladké zrovna tak...
A kdybyste zrovna neměli chuť zavařovat, ale jen tak sedět venku a popíjet třeba koktejl, tak zavařovací sklenice v žádném případě neuklízejte. Taková sklenice totiž poslouží stejně dobře jako šejkr. Stačí trochu podrcený led, dávka vašeho oblíbeného alkoholu, trocha limetkové šťávy a sodovka. Sklenice je také ideální nádobou pro důkladné spojení ingrediencí každé salátové zálivky.
Tak tedy na zdraví a dobrou chuť!
 



Komentáře

1 toffo toffo | 30. června 2011 v 8:06 | Reagovat

Rybíz nám letos zmrznul. Uvidím, z čeho budu marmeládovat a jamovat ;-).
Sklenici používám v létě také na výrobu frapé ;-).

2 Pat Pat | Web | 30. června 2011 v 14:34 | Reagovat

SUPER! :)

3 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 20:34 | Reagovat

Míchané zavařeninky mám nejradši. Miluji černý a červený rybíz, k tomu nějaká jahoda i malina. Prostě takové to, co na zahrádce zbylo! :-)

4 Rejčka Rejčka | 4. července 2011 v 13:32 | Reagovat

Odkud je ta sklenice? Líbí se mi jak je zavařenina pěkně světlá, díky za tip.

5 Catalina Catalina | Web | 5. července 2011 v 10:43 | Reagovat

Taky mám nejradši rybízovou marmeládu. Já zavařovala každý rok, ale bohužel u nás ty marmelády nikdo nejí (tak leda na dovolené jednou za rok), takže letos jsem si řekla, že už ne, protože pak se to akorát vyhodí :/ Každopádně kombinace jahod a rybízu zní skvěle a tvoje fotky jsou opět táááákhle dokonalé, úžasné, perfektní...a mohla bych pokračovat dál a dál :) Fakt se mi moc líbí!!

6 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 20:45 | Reagovat

[1]: toffo:
Jasně, na frappé se tahle sklenice také hodí! Ale káva není zrovna moje parketa, téměř ji nepiji :D
Náš rybízový keřík je zatím každý rok doslova obalený červenými kuličkami, tak je zavařeniny zatím dost. Doma si palačinky bez ní snad nevychutnám :D
Díky za komentář a měj se fajn
P.
:D

7 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 20:46 | Reagovat

[2]: Pat:
Děkuji :D
P.

8 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 20:50 | Reagovat

[3]: HaF:
Černý rybíz mám také velmi ráda, třeba v lahodném nápoji s názvem KIR :D
Díky a pozdravuj pejsky :-)
P.

9 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 20:53 | Reagovat

[4]: Rejčka:
Hranaté sklenice už mám dlouho, tak ani nevím, ta poslední je, tuším, z IKEA.Za světlejší barvu mohou malinko jednak rozmixovaná rybízová a jahodová "zrníčka". Po dokonalém provaření pak díky kyselině citrónové obsažené v želírovacím cukru zavařenina krásně zjasnila svou barvu.
Díky za návštěvu a komentář :D
P.

10 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 21:00 | Reagovat

[5]: Catalina:
Také nejíme zavařeninu denně, ani sladká jídla nepřipravuji často.Proto jsem připravila jen pár sklenic, vlastně téměř z posledních jahod z naší zahrádky. Letos jich bylo moc málo a byly malinké :S Jahody miluji a jejich kousky v téhle zavařenině jsou v každém soustu milým překvapením :D
Díky, jsi milá :D Však já se k Tobě také chodím moooc ráda dívat, už právě proto, že peču velmi málo. Těším se, co zase dalšího vymyslíš a kromě Tvých krásných fotek si přečtu zajímavé a milé povídání :D
Měj se krásně!
P.

11 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 23:09 | Reagovat

tak jsem byla obdarována košíkem višní a lavórem rybízu. :-D Vznikla čistě rybízová, pak míchaná rybíz, višně, borůvky a do třetice rybíz, višně, třešně. Zlikvidoval se ovocný dar a využily se pozůstatky z nákupů v trhu!
Těším se, jak v zimě budem u palačinek vzpomínat na léto! :-P

12 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 23:11 | Reagovat

P.S. Na cvalíky se pojedem brzy podívat, fotky si určitě nenechám jen pro sebe! Co kocouři a číča? ;-)

13 Madla Madla | Web | 9. července 2011 v 19:09 | Reagovat

Mě naštěstí ještě domácími zavařeninami obdarovává maminka (vlastní zahrádku zatím nemám), ale už se těším na její báječný jahodový džem. Já mám to pořadí opačné, nejradši mám maminčin jahodový džem a pak až její pikantní rybízovou marmeládu. Už se těším, až zase pár skleniček dostanu, u nás doma není opravdu se spotřebou marmelád a džemů žádný problém :-)

14 Janah Janah | Web | 9. července 2011 v 21:58 | Reagovat

Hm, další neotřelá kombinace :-P To určitě vyzkouším. Třešňovou zmrzlinu jsem udělala z jahod :-D a měla jsi pravdu, byla taky skvělá. :-P  :-)

15 Pavlína Pavlína | Web | 11. července 2011 v 13:59 | Reagovat

[11]:+[12]: HaF:
Višně miluji! Vlastně asi neznám ovoce, které by mi nechutnalo :-))) Na fotky se těším, naši kluci a holka se mají fajn, jen už jsou jen tři :-( Pruháčka jsme před měsícem museli odvézt na injekci - na tu poslední :-x Byl nevyléčitelně nemocný, jinak to nešlo :-(

16 Pavlína Pavlína | Web | 11. července 2011 v 14:03 | Reagovat

[13]: Madla:
Jahodový džem? To se mi okamžitě vybaví babiččiny vynikající koblihy :D Hezky si všechny ty zavařené poklady užívej!
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | Web | 11. července 2011 v 14:12 | Reagovat

[14]: Janah:
Díky :D
Jsem ráda, že Ti chutnalo :-) Jogurtovou mám v plánu vyzkoušet ještě s meruňkami :-)
Měj se pěkně
P.
:D

18 Dulce de Leche Dulce de Leche | 20. července 2011 v 10:47 | Reagovat

jooj,tak toto je zazitok uz len na oko,nie to este na zub..kraasa,a moc sa mi paci ,ako to vsetko hra veselymi farbami :-)  proste leto :-)

19 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:01 | Reagovat

[18]: Dulce de Leche:
Ale ještě větší zážitek je, když sklenici otevřeš a do nosu Ti vletí úžasně silná vůně jahod! :D To se Ti u kupované zavařeniny nikdy nemůže stát. Díky, Martinko :-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.