MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodové nepečené dortíky

20. června 2011 v 15:13 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Jahody patří mezi ovoce, kterého jsem schopna sníst v krátkém časovém horizontu snad největší množství. Nemohu se dočkat, až jahody na záhonu začnou zrát a kolem cest budou posedávat prodejci s košíky obrovských sluncem voňavých jahod.
Tentokrát jsem připravila malé nepečené dortíky - vlastně takové malé cheesecakes. Tohle slovo nemám ráda, ale jednoslovný český překlad mne prostě nenapadá. Výsledek je vcelku efektní a příprava vůbec není složitá ani časově náročná.
Na čtyři formičky o průměru 8 cm jsem použila následující suroviny:
  • 60 g sušenek (já použila sušenky LOTUS - miluji jejich karamelovou chuť)
  • 50 g másla
  • 125 g sýra Philadelphia
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 100 g smetany na šlehání
  • máslo na vymazání formiček
  • 2 plátky želatiny
Pokud byste si takto chtěli připravit větší dort, vynásobte pro obvyklou dortovou formu množství všech surovin třemi.
Příprava bude trvat jen pár minut. Sušenky rozmixujeme nebo jinak důkladně rozdrtíme. Dá se použít obyčejný mikrotenový sáček, ve kterém sušenky rozmačkáme třeba válečkem na těsto. Takto připravené sušenky pečlivě promícháme se změklým máslem.

Formičky bez dna po celé vnitřní ploše vymažeme máslem a postavíme na pevnou podložku (kterou pak budeme dávat do lednice), jejíž povrch jsme pokryli pečícím papírem. Hmotu vzniklou z másla a rozdrcených sušenek vtiskneme na dno formičky.

Z jahod nakrájíme slabší plátky a ty postavíme po obvodu těsta. Na stěně formičky vymazané máslem budou dobře držet do doby, než je zalijeme krémem.

Sýr Philadelphia, moučkový cukr a několik kapek vanilkového extraktu dobře vyšleháme. Vzhledem k tvaru dortíků jsem do směsi přidala také dva (změklé a později v minimálním množství horké vody rozpuštěné) plátky želatiny. Poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Hmotu naplníme do formiček, povrch zarovnáme.
Necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne. Před vyklopením formičky zvenku trochu ohřejeme v rukách, ale i tak bude nutné přilnuté hmotě trochu pomoci od stěn formičky ostrým nožem. Nepečené dortíky ozdobíme kousky jahod.
Pro ty, co mají rádi lehčí variantu, mám "obrácený cheesecake": šlehačkovou hmotu jsem nalila do skleniček s jahodami. Povrch hmoty pak už jen zasypeme rozdrcenými sušenkami.
Užívejte si jahod a přicházejícího léta. Nápadů, jak s jahodami naložit, je spousta. Připravte si jahodové knedlíky z tvarohového těsta, jahodový koktejl, jahodový koláč s mojito granitou, palačinky s mátou a jahodovým sorbetem nebo jen tak jednoduše jahody se šlehačkou.

Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Dejnicka Dejnicka | E-mail | 20. června 2011 v 15:49 | Reagovat

To je nádhera, úplně se mi sbíhají sliny! :-)

2 Wave Wave | 20. června 2011 v 16:05 | Reagovat

Nádhera !! Ty dortíky vypadají jako královská koruna a musí i královsky chutnat. :-) Opět překrásné fotky. Ta s tácem je tak neskutečně něžná. Moc se mi líbí Tvoje fotky na dřevěném podkladě. Je to super styl, viděla jsem ho i na několika zahraničních blozích a daří se Ti moc, moc. Hnědé dřevo dodá fotce více na rustikálnosti a tady toto bílo modré je něžnější a noblesnější. Obojí je velká paráda, fakt. :-)Jdu se ještě chvíli kochat. :-D

3 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 20. června 2011 v 16:48 | Reagovat

Už vím, co napáchám s částí svého úlovku ze včerejšího samosběru v Kunraticích :) Minidortíky jsou elegantnější než jahodové knedlíky, které jsem se chystala uhníst :)) a navíc žádné pečení či vaření ;)

4 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 20. června 2011 v 20:01 | Reagovat

Ajajajajajjjj.... s zase bašta na 1*... NJN... ale odolej !!!!.
---(:-§o)))
DL. :-D  :-P

5 Alena Alena | Web | 20. června 2011 v 20:43 | Reagovat

Nádhera!! Pavlínko předběhla jsi mě. :-D
http://nd04.jxs.cz/821/320/6639fecfb6_77112502_o2.jpg  :-)
Měj se hezky! :-)

6 Dulce de Leche Dulce de Leche | 21. června 2011 v 9:04 | Reagovat

Naaaaaaaaaadheraaaaa!!!!! :-)

7 Lucie Lucie | Web | 21. června 2011 v 9:50 | Reagovat

Ty jsou krasny!

8 Madla Madla | Web | 22. června 2011 v 13:28 | Reagovat

Hmm, mňam, už zase mám chuť na sladké :-) Páchala jsem velmi nedávno něco podobného, jen místo krémového sýra jsem použila tučný tvaroh a rozpuštěnou bílou čokoládu. A bylo to výtečné. Ty tvé minidortíky jsou opravdu sexy, mít víc takových malých fotmiček, hned bych se pustila do pásové výroby jahodových minidortíků :-)

9 Pavlína Pavlína | 22. června 2011 v 13:54 | Reagovat

[1]: Dejnicka:
Děkuji za návštěvu :D
P.

10 HaF HaF | Web | 25. června 2011 v 22:27 | Reagovat

Minidortíky vypadají nádherně! Jahody jsou skvělou výchozí surovinou na letní mlsání! :-D U nás už jahodová sezóna pomalu končí, za to třešňová začíná být v plném proudu. ;-)

11 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:04 | Reagovat

[2]: Wave:
Tvá pochvala mne velmi potěšila! Fotky jsou právě to, oč tu běží :-D Také se velmi ráda dívám na blogy z celého světa, kde je inspirace více než dost. Je spousta stylů a možností a mě se líbí právě ta „prkna“ :-D To záleží na vkusu a talentu každého, jak s těmi možnostmi naloží. Asi před rokem byly poprvé zařazeny moje příspěvky mezi ostatní ze zahraničních foodblogů na webech Tastespotting, Foodgawker, Photograzing, Dishfolio :-) Jejich zveřejnění v denním přehledu bývá podmíněno v první řadě kvalitou fotografií. A tak dál experimentuji a snažím se učit, protože mě to prostě hrozně baví. A každý podobný komentář mi dělá velkou radost a nabíjí mne spoustou energie pro další práci.

Ještě jednou díky a měj se pěkně!
P.
:-D

12 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:04 | Reagovat

[3]: La cuoca:
Nějak jsem nestačila dříve odpovídat, tak doufám, že Ti chutnalo a dortíky se povedly :-D
Díky
P.
:-D

13 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:05 | Reagovat

[4]: DědaLebeda:
Ráda vás zase vidím, děkuji za komentář a hezky si užijte léto :D
P.

14 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:08 | Reagovat

[5]: Alena:
To jsou mi tedy náhody! ??? Ale čemu se divit? Pro tento styl dortíků jsou jahody to pravé, protože jsou prostě nejfotogeničtější! Tvé dortíky jsou nádherné a precizní, moc krásné!
Díky za komentář :D
P.

15 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:08 | Reagovat

[6]: Dulce de Leche:
Děkuji!
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:09 | Reagovat

[7]: Lucie:
Děkuji za komentář, který mne od takové zručné (nejen) cukrářky :D velmi potěšil!
P.
:D

17 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:11 | Reagovat

[8]: Madla:
Já se výrobě dortů a podobných věcí nevěnuji tak moc často, ale občas mám chuť si hrát :D Tady jsem si to trochu užila, ale jinak stačím většinu ovoce sníst před jakoukoliv úpravou :D
Díky a měj se hezky
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 8:12 | Reagovat

[10]: HaF:
Mám připravenou ještě jednu jahodovou dobrotu a pak už nám nezbyde, než čekat na příští rok 8-) Ale tohle léto bude ještě spousta čerstvého ovoce! Hezky si to užívej
P.
:-)

19 Catalina Catalina | Web | 27. června 2011 v 14:15 | Reagovat

Nezbývá mi nic jiného, než že se přidám k opěvným a chválícím komentářům, protože jinak to ani nejde :D Dortíky vypadjí velice profesionálně (jako z kvalitní vyhlášené cukrárny!), chutně a vůbec bych je hned všechny snědla :D Aspoň pohledem mi to jde zatím dobře. Opět moc krásné provedení jak kuchařské, tak fotografické!

20 Pavlína Pavlína | 28. června 2011 v 14:35 | Reagovat

[19]: Catalina:
Jahody mám moc ráda a tak si prostě vymýšlím :D Ale s Tvou trpělivostí by možná vypadaly ještě lépe :D
Díky za komentář a měj se krásně!
P.
:D

21 Adriana Adriana | Web | 23. listopadu 2011 v 21:19 | Reagovat

Panecku tieto torticky su rozkosnucke. Nadhera!!!!!!!

22 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2011 v 7:44 | Reagovat

[21]: Adriana:
Děkuji :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.