MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pikantní zeleninové placičky

24. května 2011 v 14:37 | Pavlína |  *** ZELENINA
Venku je krásně a některé z nás nutí slunce trochu upravit jídelníček. Je čím dál více lidí, kteří si čím dál častěji odpustí k jídlu maso. Buď jim v horkých dnech ani nechutná nebo se mu prostě vyhýbají z přesvědčení. Nespočet nápaditých zeleninových pokrmů najdeme v indické, mexické, thajské a jakékoliv další kuchyni zemí, kde jsou vysoké teploty na denním pořádku. Nejen takové pokrmy jsou pak také náležitě okořeněny. Když prý máme ostré jídlo, vzniká více tepla a tělo potřebuje více vody. Je tak dobře dodržován pitný režim, tělo se ochlazuje a lépe snáší horko.

V této souvislosti jsem se pokusila něco podobného připravit z naší jarní zeleniny, která je právě na trhu. Zcela jsem si vystačila:
  • se svazkem karotky
  • dvěma jarními cibulkami
  • dvěma mladými cuketkami
Přidala jsem už jen:
  • 3 celá vejce
  • 200g hladké pohankové mouky
  • trochu čerstvě mletého pepře
  • sůl
  • 2 lžičky ostré Arabské směsi
  • 1 lžíci olivového oleje
Pracovní postup je rychlý a velmi jednoduchý. Mrkev, cukety a cibulky včetně jejich zelené natě jsem nakrájela na způsob "julienne" - tedy na velmi tenké proužky. Přidala jsem tři celá vejce a pak také mouku, ve které jsem rozmíchala čerstvě mletý pepř i přiměřené množství soli. Stačilo vše dobře - nejlépe rukama promíchat. Poté jsem rukama tvarovala placičky a kladla je na plech potřený olivovým olejem.
Do zeleninové směsi jsem přidala Arabskou směs, která dodala celému pokrmu velmi pikatní a lehce orientální šmrnc. (Pokud Arabskou směs nemáte, lze použít třeba karí. Silnější nátury mohou namísto toho přidat najemno nakrájenou chilli papričku.) A bez olivového oleje se prostě neobejdu...
Placičky jsem pekla v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5-6 minut. Když se jejich povrch zpevnil, obrátila jsem je a pekla dalších 5-6 minut až byly zlatavé z obou stran.

Při podávání můžeme placičky pokapat citrónovou šťávou...
A aby byl orientální dojem z tohoto velmi jednoduchého jídla dokonalý - podáváme placičky se zakysanou smetanou créme fraiche, do které jsme přidali velkou hrst nadrobno nasekaných mátových lístků. Chladivá a osvěžující chuť smetany je v kombinaci s mátou překvapivá a k pikantním zeleninovým soustům v ústech se báječně hodí.
K pití můžeme zcela stylově podávat třeba mátový čaj... A zavzpomínat si nebo se třeba už zase těšit na dovolenou...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Madla Madla | Web | 24. května 2011 v 16:37 | Reagovat

I já se po zimě přikláním spíše k vegetariánské stravě a maso dělám prakticky jen o víkendu kvůli manželovi :-) Placičky vypadají krásně a kombinace mého oblíbeného créme fraiché s čerstvou mátou je neodolatelná!
Já dělám podobně placičky mrkovové:http://madlinakuchyne.blog.cz/1002/oranzovy-zazrak

2 Petr Petr | Web | 24. května 2011 v 17:40 | Reagovat

Tak to je nádhera! U nás byla zrovna včera grilovaná zelenina a vedly jsme souhlasnou debatu o tom, že zeleninu je fajn mít na talíři častěji. A dneska přijde takováhle bezva inspirace! ;) Díky!

3 Amelie Amelie | Web | 25. května 2011 v 18:32 | Reagovat

To vypadá úžasně.

4 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 26. května 2011 v 0:12 | Reagovat

Mám naprosto identické chutě - v létě maso ne-e-e. Vždyť je to skoro hřích, když je všude kolem tolik úžasně barevné a úžasně dostupné zeleniny. Placičky drží krásně pohromadě a navíc se nesmaží -  mají zelenou :))

5 HaF HaF | Web | 26. května 2011 v 17:35 | Reagovat

Skvělá varianta na léto! U nás to vždy dopadne tak, že manžel prohlásí - dal bych si něco lehkého k večeři - já udělám např. zeleninový salát a do hodiny manžel šňupe v lednici se slovy masenko by nebylo? :-P

6 Catalina Catalina | Web | 27. května 2011 v 15:38 | Reagovat

Fantastické fotky, skvělý recept z pár surovin, jejichž chutě pak  nejlépe proniknou a pak už jen já a moje poslintaná obrazovka monitoru :D Nádhera!

7 toffo toffo | 27. května 2011 v 19:32 | Reagovat

Mám nutkání podezírat tě, že jsi přebrousila stůl :-)!!! Je to pastva pro oko, k národnímu talíři i sklence barvy pasují dokonale. Syn by se určitě přeptal, jestli to není z dýně - má své zkušenosti. Po dýňových placičkách a chlebíčku. Při jeho smůle si nejdříve pochutná a pak se přeptá a už si tak moc nepochutnává. Já mám ale vždy radost, když si mi povede něco jim podstrčit.

8 Dulce de Leche Dulce de Leche | 29. května 2011 v 18:18 | Reagovat

Vyzera to nadherne..dokonale foto ako vzdy,a aj samotny zeleninkovy obsah je vabivyyyyy...:)

9 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:36 | Reagovat

[1]: Madla:
Vím o Tvé zálibě v bezmasých jídlech a tak si myslím, že by sis vážně na takových placičkách pochutnala. A kdybys manželovi k placičkám dala kus masa, určitě by mu chutnalo také :D
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:38 | Reagovat

[2]: Petr:
Je to tak, zeleniny na talíři není nikdy dost :-D Zrovna salát z grilované zeleniny, jak píšeš, je báječný. Stačí ochutit jen olivovým olejem a šťávou z pečeného citrónu... Bomba :D
Díky za komentář
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:38 | Reagovat

[3]: Amelie:
Děkuji :D

12 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:39 | Reagovat

[4]: La cuoca:
Ano, a když už maso, tak rozhodně ne kuřecí :-? Zeleniny je dost a nápadů na její přípravu ještě více.
Díky a měj se fajn
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:42 | Reagovat

[5]: HaF:
Však oni si ti muži zvyknou, že maso prostě nemusí být každý den. Našemu tělu to je ku prospěchu :D
Díky
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:56 | Reagovat

[6]: Catalina:
Děkuji! :D Jednoduché a vynikající. Po večeři si zajdu k Tobě na skvělý dezert :D
Díky a měj se
P.
:D

15 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:58 | Reagovat

[7]: toffo:
Ano, bruska mi při těch změnách také prošla rukou, víc nepovím :-?
Koukám, že co se týká zeleniny, leckdo to má doma složité :D Je to škoda, protože je úžasná :-)
Díky za komentář
P.
:D

16 Pavlína Pavlína | 3. června 2011 v 8:59 | Reagovat

[8]: Dulce de Leche:
Martinko, díky!
P.
:D

17 toffo toffo | 4. června 2011 v 13:36 | Reagovat

[15]: Jo kdyby to bylo složité jen se zeleninou! Ale pašuju do nich nové suroviny a chutě, co se dá :-)!

18 Pavlína Pavlína | 4. června 2011 v 16:17 | Reagovat

[17]: toffo:
Vím, že máš problém uhájit si i sem tam tu rybku :-S Moc Ti v tom Tvém "pašování" držím palce!  
P.
:D

19 Šárka Šárka | 2. července 2011 v 13:36 | Reagovat

Vyzkoušela jsem a moc dobré, díky za tip!

20 Pavlína Pavlína | 7. července 2011 v 20:42 | Reagovat

[19]: Šárka:
Díky za důvěru při zkoušení receptu :-P Jsem ráda, že chutnalo!
Hezké léto
P. :-)

21 primula primula | Web | 19. července 2011 v 17:59 | Reagovat

Také jsem vyzkoušela a moc recept chválím. I proto, že se dá obměňovat ta zelenina, co je právě po ruce. Mám jednu prosbu. Vím, že jsme měly obě stejnou láhev na olej. I stalo se, co se mi stát nemuselo, že jsem si ji rozbila. A při mé chatrné paměti si nemohu vzpomenout odkud jsem si ji objednala. Myslíš, že mi můžeš pomoci? Srdečně zdravím a přeji hezké léto.

22 Pavlína Pavlína | 22. července 2011 v 15:38 | Reagovat

[21]: primula:
Tak to jsem vážně ráda, že Ti chutnalo! :D Co se týká lahvičky s olivami, napiš mi na email v zápatí blogu a domluvíme se :-)
Budu čekat na zprávu
P.
:D

23 Koralína Koralína | E-mail | Web | 19. května 2013 v 18:35 | Reagovat

Je mi naprosto jasné, že zítra vyrážím hned zrána do obchodu pro potřebné suroviny. Určitě to bude mňamka... už se nemůžu dočkat, až si náležitě pochutnám. A hlavně se odteď budu dennodenně vracet na tvůj blog pro novou inspiraci ;)

24 Pavlína Pavlína | 28. května 2013 v 13:35 | Reagovat

[23]: Koralína:
Přeji dobrou chuť a příjemné vaření :-P Děkuji a měj se krásně
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.