MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Nechte rozkvést stůl

12. května 2011 v 12:49 | Pavlína |  *** SALÁTY
Je fajn, když jsou na stole čerstvě natrhané květiny. Ale ne vždy musí být pouze ve váze. Můžeme také okusit jejich rozmanité chutě.
Naše stravování je už od pradávna ovlivněno instinktem. V zimě se konzumují převážně nejvýživnější části rostlin, ale když přijde jaro a léto, jsou na řadě různé druhy listů a také květů. Vcelku často můžete na nějakém tom talíři najít květy sedmikrásky - plané i šlechtěné s bohatšími okvětními lístky, brutnáku, fialek, yzopu nebo medvědího česneku. Celé květy nebo někdy pouze okvětní lístky slouží jako ozdoba dezertů a salátů. Mohou být využity pro kandování nebo pro výrobu sirupů a likérů. Samozřejmostí je, že takové květy nebyly během růstu chemicky ošetřovány.

Jedlé květy

Asi nejčastěji využíváme květy bylinek: bazalky, tymiánu, šalvěje, oregána, majoránky, saturejky, rozmarýnu, máty nebo pažitky. Dále můžeme použít květy levandule - čaj z ní působí jako mírné sedativum. Okvětní plátky měsíčku lékařského ulehčují trávení a mají vysoký obsah betakarotenu. Květy macešky jsou vynikající právě pro saláty díky své kořenité chuti. Využít pro ozdobu pokrmu lze také květy hlíznatých begonií. Navíc jejich dužnaté stonky mohou při výrobě koláče nahradit řapíky rebarbory. Velmi efektní pokrm vyrobíme z květů cuket, tykve nebo patizonu. Výborně chutnají plněné pečené nebo smažené na způsob tempury. Zde je v případě samčích květů třeba vždy odstranit hořký zelený kalich a s křehkým květem zacházet velmi opatrně. Pak je tady klasika, která ozdobí nejen svátečně prostřený stůl - plátky růží. Pro ranné křesťany byly růže symbolem Panny Marie, první korálky na růžence byly vyráběny z pasty z růžových lístků. Květy růží slouží pro zpracování olejů, sirupů a zejména v orientální kuchyni hojně využívané růžové vody. Z pomerančových květů pak vzniká taktéž aromatická tekutina - pomerančová voda. Pro svou hřebíčkovou chuť a vůni lze využít květy karafiátů a hvozdíků, kde je před užitím nutno oddělit trpký kalich. Dále můžeme využít květy lichořeřišnice, která není ani trochu náročná na pěstování a květy mají ostrou ředkvičkovou chuť. Její poupata lze naložit do octa jako kapary. Tinktura z poupat a semen je považována za přírodní antibiotikum. Na salátu se bude krásně vyjímat květ chryzantémy, která je příbuzná naší kopretiny. Má jemnou celerovou příchuť a pro konzumaci používáme pouze okvětní lístky, střed je velmi hořký. Nakonec nesmím zapomenout na osmažené květy černého bezu - to už byla pochoutka v dobách našich prababiček.

Zdroj: internet
Stejně jako loni na jaře jsem měla v lednici směs listových salátů z Ekofarmy Ředhošť. Dodávka bedýnek vlastně teprve začne, ale na kladenských farmářských trzích jsem si tuto báječnou listovou směs mohla od "svého" farmáře koupit. Svým složením je naprosto unikátní, ale přesto na ni dost lidí hledí nedůvěřivě. Co druh listu, to jiná chuť a vše dohromady perfektně ladí. Ve směsi lze najít mizunu, mibunu, několik druhů listové hořčice, jedlou chryzantému, červený šťovík, batolku, mangold a také třeba křez. Ten je polodivokou variantou rokety seté. Z drobných semínek křezu je vyráběna dijonská hořčíce.

Společně s dobrou zálivkou a kozím sýrem je takový listový salát neuvěřitelná dobrota. A to všechno dokáží jedlé květy už jen povznést...
Měla jsem po ruce květy kopretin a macešek, takže už jen zbývalo připravit dressing.
Šťávu z poloviny grepu smícháme se čtyřmi lžícemi olivového oleje, přidáme dvě lžíce malinového balzámu (můžeme nahradit červeným vinným octem). Mícháme tak, aby se směs dobře spojila. Poté přidáme dvě llžičky dijonské hořčice. Na závěr už jen přidáme špetku bílého pepře a nepatrně přisolíme.

Dobře omyté a osušené salátové listy ochutíme dressingem a podáváme nejlépe s kozím sýrem a tmavým pečivem...
... a už zbývá jen pochutnávat si na krásně rozkvetlé jarní večeři...
Dobrou a kvetoucí chuť!
 



Komentáře

1 Vivi Vivi | Web | 12. května 2011 v 14:04 | Reagovat

Úžasně inspirativní článek, krásné fotky a báječné nápady. Jsem moc ráda, že jsem na Mlsnou kočku narazila a už teď se těším na další inspiraci ;-). Vivi

2 luckydina luckydina | 12. května 2011 v 16:34 | Reagovat

tak na podobnou směs lupení chodím každý den na zahradu, mibunu a mizunu letos naseji až na podzim a batolku s červeným šťovíkem jsem ještě nesehnala, mám jenom zelený šťovík.Koukla jsem na stránky farmy a vůbec nezávidím tu práci, obdivuji jak vše zvládnou.Křez patří k mému nejoblíbenějšímu lupení. O jeho využití při výrobě D.hořčice jsem nevěděla, pokud seberu dost semen vyzkouším.

3 dulce de leche dulce de leche | 12. května 2011 v 18:18 | Reagovat

Prenadherneeeee..neviem sa vynadivat nad tolkou krasou,velmi krasne nafotene,a o chuti ztaial len snivam:)!!!!!!

4 Ruby Ruby | E-mail | Web | 12. května 2011 v 23:24 | Reagovat

Beautiful photos and I love the use of fresh flowers in cookery. I wish you had a 'translate' button on here so I could read which varieties of flowers you used. Daisies, pansies...? Did you grow them yourself? I May try to copy and paste into Google Translate.  :-)

5 toffo toffo | 13. května 2011 v 6:33 | Reagovat

Je to potěšení pro oko, krásně zvolené teplé barvy fialové, oranžové, nádhera. Dochází mi slova. A velmi profi fota!

6 Olinka Olinka | Web | 13. května 2011 v 16:19 | Reagovat

Fotky krásné, ale do pusy bych to nedala. Teda, to zelené jo, to barevné ne:-)) Asi jediný květ, který mi nevadí, je levandule (bábovičky z Kokina). Ale to už je spíš koření.
Ale parády to bezesporu nadělá!

7 toffo toffo | 13. května 2011 v 20:20 | Reagovat

[6]: A to já bych se nebála. :-)

8 Amelie Amelie | Web | 13. května 2011 v 20:39 | Reagovat

Vypadá to krásně.

9 Meg Meg | Web | 15. května 2011 v 0:04 | Reagovat

Fotky jsou nádherné! Přímo vzývají k tomu, abych ochutnala, a to by mě nikdy u květů nenapadlo :-D

10 Pavlína Pavlína | 15. května 2011 v 20:16 | Reagovat

[1]: Vivi:
Díky za milý komentář a doufám, že se tady budeme setkávat i nadále :D
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 15. května 2011 v 20:23 | Reagovat

[2]: luckydina:
Máš pravdu, že práce na farmě musí být velká spousta a také to úsilí velmi obdivuji. Ale jinak je výhoda mít tohle zelené lupení jen pár kroků z kuchyně, to máš fajn :-D
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 15. května 2011 v 20:24 | Reagovat

[3]: Dulce de leche:
Martinko, díky. Od Tebe je to obzvlášť pěkná pochvala :D
Měj se krásně :-)
P.

13 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 11:52 | Reagovat

[4]: Ruby:
Hello :-) These daisies and pansies (it´s true :-D ) are from market. My mother grows for me only herbs.
Insert a button for Google translator is a small technical problem on BLOG.CZ :-S
Thank you for your visit, have a nice day :-)
P.

14 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 11:53 | Reagovat

[5]:+[7]: toffo:
Díky! :D Občas se přece jen někdo bojí ochutnat květiny, to je pravda :D
P.

15 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 11:56 | Reagovat

[6]: Olinka:
Tak zkus začít od sedmikrásky: Ta se je velmi podobná a můžeš ji sníst celou. Kopretinkám na fotkách je třeba otrhat barevné lístečky a jíst pouze ty. Nebo vyzkoušej brutnák a yzop :D Ty jsem podstrčila i těm, co by kytičky nepozřeli :D
Díky za komentář :-)
P.

16 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 11:56 | Reagovat

[8]: Amelie:
Děkuji za komentář i za návštěvu :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 11:58 | Reagovat

[9]: Meg:
Jedlé květy nejsou u nás tolik rozšířené, to je jediný problém. Třeba slavnostní dort si bez nich téměř nedovedu představit :D
Děkuji a měj se pěkně :-)
P.

18 Madla Madla | Web | 17. května 2011 v 12:54 | Reagovat

Tak tomu říkám pastva pro oči a pro jazyk. Servírování na krásném bytelném dřevěném stole tuhle květinovou nádheru jen umocňuje. jen škoda, že k jedlým květům nemám zrovna moc přístup, leda bych si otrhala těch pár macešek, co mám na záhonku, nikdy mě nenapadlo, že se dají jíst :-) tak jdu aspoň ke tchyni na zahrádku na kopretiny, ty jsem si nedávno dávala do salátu s čerstvým zeleným chřestem a jak mi chutnalo :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 17. května 2011 v 16:44 | Reagovat

Na stole to kvete jako na mém okenním parapetu :-) Letos mám v truhlíku macešky, drobné kopretiny a další zajímavá kvítka, která se dají klidně i zbaštit. Vydala jsem zákaz, že kytky na oknech se ožírat nesmí :-) Jinak kvítka moc ráda používám - chuť nic moc, ale parády to nadělá hodně!

20 Catalina Catalina | Web | 17. května 2011 v 22:00 | Reagovat

Tak tomu říkám pořádný barevný nářez v kuchyni :D Jsem strašně ale opravdu strašně ráda, že jsi napsala tento článek o jedlých květinách - už dlouhou dobu se chystám na kandované květy, ale pořád jsem měla guláš v tom, které jsou vlastně jedlé - až do teď :) A samozřejmě fotečky jsou parádní jako vždy!

21 Kočičí naděje Kočičí naděje | Web | 19. května 2011 v 18:13 | Reagovat

** Prosím, posílejte dál**
Naše zvířátka můžete podpořit i posláním dárcovské sms. Dárcovskou SMS zašlete na číslo 87 777 ve tvaru DMS KOCICINADEJE . Cena DMS je 30 Kč, Kočičí naděje obdrží 27 Kč. Pokud nás budete chtít podpořit dlouhodobě můžete přispívat pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku. Stačí odeslat SMS ve tvaru DMS ROK KOCICINADEJE na číslo 87 777 a každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč. Děkujeme.

22 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 22. května 2011 v 9:58 | Reagovat

:-) je to krásné na pohled, ale spapat bych to asi neměla odvahu.
Jako sedmikrásky jím běžně, ale nějak jsem tomu nepřišla na chuť. Na oko je to fajn, ale jinak... i když na druhou stranu, na talíři to nemusím, ale lehnout si do trávy, ožvejkat šťovík, sníst pampelišku... tak to zas jo. ;-)

23 Pavlína Pavlína | 23. května 2011 v 20:40 | Reagovat

[18]: Madla:
Patříš mezi ty odvážnější a to se mi moc líbí! Květy na talíři jsou obrovská paráda a stejně jako v bylinkách je v každém z nich něco prospěšného pro naše zdraví. A skutečně mají rozmanité chutě.
Díky za komentář a měj se hezky
P.
:D

24 Pavlína Pavlína | 23. května 2011 v 20:43 | Reagovat

[19]: DolceVita:
To by se mi také líbilo - mít parapet "k sežrání" :D My máme některé z výše jmenovaných na záhoně, ale kocourům naštěstí nic neříkají :D Je mi jasné, že u Tebe v kuchyni jsou jedlým květům dveře otevřené a to je dobře :)
Díky a měj se fajn
P.
:D

25 Pavlína Pavlína | 23. května 2011 v 20:45 | Reagovat

[20]: Catalina:
Jedlé květy jsou jako stvořené zejména pro dezerty - takže přesně pro Tebe. Už se moc těším, až se na některé z Tvých nádherných fotek takové objeví a ještě navíc se dočtu něco zajímavého. Budu se těšit na Tvůj článek, jsem ráda, že jsem Ti "kápla do noty" :D
Díky
P.

26 Pavlína Pavlína | 23. května 2011 v 20:46 | Reagovat

[21]: Kočičí naděje:
Dácovskou SMS jsem odeslala ze všech mobilů, které mám k dispozici a odpověď na e-mail bude následovat :D
Díky
P.
:-)

27 Pavlína Pavlína | 23. května 2011 v 20:48 | Reagovat

[22]: cajovnaprozeny:
Tak to úplně stačí! Sedmikrásky fugují proti bolestem hlavy - sníst každý den sedm by mělo stačit :D
Díky za komentář, ráda jsem Tě zase viděla :D
P.

28 Martina Martina | E-mail | Web | 25. listopadu 2012 v 21:10 | Reagovat

Nádhera, ako krásne vieš nakombinovať ingrediencie :-). Hneď by som si dala :-)

29 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 11:30 | Reagovat

[28]: Martina:
Díky, Martino :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.