MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Velikonoce - svátky jara a plněná vejce

19. dubna 2011 v 11:51 | Pavlína |  Články
Zase sněží. Tentokrát žádné sněhové vločky, ale bílé okvětní lístky kvetoucích stromů. Jaro už je tady v celé své síle a je to nádhera. Příroda se i navzdory sychravému počasí minulého týdne řádně probudila a jsou před námi velikonoční svátky.
Nadcházející prodloužený víkend tak využijeme buď na výlet spojený třeba s pobytem v hotelovém zařízení anebo si připravíme klasická domácí velikonoční jídla. Kuchyň bude vonět zlatavým mazancem, kterého zbytky můžeme využít třeba na žemlovku. A nejspíš budeme připravovat také nádivku. Vyzkoušet můžete tento recept na nádivku. Kaštany s klidem vyměňte za posekané mandle a petrželku za kopřivy - bez těch se velikonoční nádivka neobejde.

A pak jsou tu vejce. Dáváte-li přednost přírodnímu způsobu barvení, pak vyzkoušejte vejce barvená cibulovými slupkami. Mnohokrát osvědčená věc, kterou těžko něco předčí. Takto obarvená vejce mají svůj neodolatelný šarm.
Je spousta typů, jak si poradit s košíkem vařených vajec, která donesli domů koledníci. Já nabízím jeden recept možná známý, ale ve způsobu podávání trochu neobvyklý.
Ze šesti vařených vajec vyrobíme skvělý a efektní předkrm. Připravíme si další suroviny, kterými jsou:
  • 2 lžíce ricotty
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • špetka bílého pepře
Ze studených vařených vajec opatrně vybereme žloutky, vložíme je do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme ricottu, majonézu a podle chuti dijonskou hořčici. Dle mého názoru jsou dvě lžičky maximum. Solit není třeba, majonéza poskytne přiměřené chuťové vyvážení. Dijonská hořčice je dost ostrá, takže i bílým pepřem kořeníme velmi lehce. Vše dobře promícháme, lépe ruční metličkou tak, aby směs byla hladká. Směs dáme do zdobícího sáčku a naplníme jí vejce. Můžeme posypat posekanou pažitkou.
Takto upravená vejce mohou být skvělou snídaní nebo předkrmem. Mohou být ozdobena posekanými ředkvičkami anebo si je pouze společně s tmavým chlebem přikousneme.
Po jídle vyrazíme do přírody nebo alespoň na zahradu. Já tam v poslední době pronásleduji s fotoaparátem naši kočičí slečnu Felixu, která už od podzimu hodně vyrostla a je moc krásná, chytrá a zvědavá. Mnoho let jsme měli v naší početné kočičí smečce pouze kocoury, takže nám až teď dochází, jak odlišné chování má kočičí slečna. Felixa je také "vítací typ". Ať už přijde domů kdokoliv, začne mu šplhat po nohou směrem vzhůru, aniž by stačil odložit kabát. A že zrovna nemáte džíny, ale sukni? Váš problém.
Mějte krásné velikonoční svátky a přeji všem dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 19. dubna 2011 v 17:20 | Reagovat

Nejhezčí jsou ty kalíšky na vejce s jemným zdobením...
Hezké Velikonoce - snad letos i s ideálním počasím :-)

2 toffo toffo | 19. dubna 2011 v 20:46 | Reagovat

Něžné narcisky s bílým okvětím jsme mívali v zahrádkářské kolonii  v trsech, byly vyjímečné, ostatní měli jen ty žluté. Kalíšky jsou vskutku něžné, za ty bych ... Řeřichu vzklíčenou ve skořápce přinesl můj Honzíček ze školky, vůbec nechci počítat, jak dlouho to je... Na plněná vejce si potrpím, díky tradičnímu hodování mých  hochů mám o materiál postaráno. Felixa je žena činu! Budu ti muset konečně zpracovat reportage z toho mého zaměstnávacího podniku, v tomto období jsou kočky obzvášť živé! Dnes jsem kráčela do práce na pátou - ráno - jedna si už hrála na zahradníka a velice zarputila hrabala tlapkou v z záhonu (nikdy jsem kočku neviděla tak urpotně pracující - jako psa?) Další se asi brousila o kamennou zítku o sto metrů dál.

3 Dulce de Leche Dulce de Leche | 19. dubna 2011 v 22:57 | Reagovat

prekrasne fotky!!!!na tu ,kde su 3 vajicka a pierko sa proste neviem vynadivat O_O  :-)

4 Daniela Daniela | E-mail | 20. dubna 2011 v 8:17 | Reagovat

...vajíčka sú veľmi pekne naaranžované. Ale som sa chcela spýtať či ten malý upír používa halúzku z ruže miesto dentálnej nite?:-))

5 Alena Alena | Web | 20. dubna 2011 v 13:44 | Reagovat

Pavlínko,
moc se ti to povedlo. Krásné fotky, kalíšky na vejce jsou jemňoučké a milé. Prostě, celá stránka je moc pěkně udělaná. :-) Přeji hezké a sluníčkové Velikonoce. Alena

6 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2011 v 14:47 | Reagovat

[1]: Vilemína:
Nádobky na vejce je vzpomínka na dovolenou ve Francii. Ráda bych od té sady měla více kousků :-P
Díky a pěkné svátky
P.

7 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2011 v 14:52 | Reagovat

[2]: toffo:
Malé bílé narcisky voní daleko více, než ty větší žluté. Jejich vůně mi připomíná malé karafiátky :-)
O kočičkách u vás v práci jsi mi psala a jsem na to všechno vážně zvědavá! :-P Budu se těšit na fotky a povídání. A k té "kočičí práci"? Prostě se jí to JEJÍ místečko stále nezdálo dost dobré :D Práce to nebyla, neboj :-P
Přeji Ti krásné velikonoční volno :D
P.

8 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2011 v 14:55 | Reagovat

[3]: Dulce de Leche:
Děkuji a vítám Tě na mém blogu! Já se na Tvůj blog chodím dívat zase na Tvé fotky - ohromně se mi líbí Tvůj styl :D A dokonce jsem Tě našla i na Foodgawker :-P
Měj krásné svátky
P.
:D

9 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2011 v 14:57 | Reagovat

[4]: Daniela:
To je legrační :D Přesně tak jsem nazvala tuhle fotku u mne na Facebooku: "Stonek růže jako zubní nit?" :-D Nechápu, že jí to nevadilo, trny byly jeden vedle druhého :-? Ona je vůbec strašně zvláštní :D
Díky za milý komentář
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2011 v 15:16 | Reagovat

[5]: Alena:
Děkuji, krásná pochvala :-P Na slunce a volné dny už se moc těším :D
Měj se moc hezky :)
P.

11 HaF HaF | Web | 20. dubna 2011 v 16:16 | Reagovat

Krásný, svěží, letní článek i fotky! :-) Felixa opravdu pěkně poporostla! Tak mě napadá - než mít doma psy, taťku se synem-není větší pozdvižení z kočeny a k tomu kocourci? :-?
Každopádně je s těmi chlupáči doma veseleji! ;-)

12 Pavlína Pavlína | 21. dubna 2011 v 10:30 | Reagovat

[11]: HaF:
Máš naprostou pravdu, pozdvižení to jistě je :-D Felixa i její černý brácha jsou od malička "demoliční četa". Co se doposud nepodařilo zničit všem jejich předchůdcům, to oni dva zvládli přes zimu :-P Prostě miláčkové :D
Díky a měj se fajn
P.
:-)

13 Dulce de Leche Dulce de Leche | 22. dubna 2011 v 9:27 | Reagovat

Pavlinka,dakujeeem :-)  :-) ja som ta tiez nasla na foodgawker,takze gratulujem aj tebe:)a krasne "Velikonoce" zelam :-)

14 Madla Madla | Web | 22. dubna 2011 v 10:28 | Reagovat

Takové jemné a něžné velikonoční pohlazení je přesně to, co v současných dost hektických dnech potřebuji jako sůl. Fotky plněných vajíček jsou úžasné, krásně něžná je i řeřicha ve skořápce, to by mě ve snu nenapadlo. A kočičí slečna Felixa je opravdu krásná šelmička k pohledání.
Krásné Velikonoce přeji a děkuji za tak příjemné velikonoční zastavení.

15 Pavlína Pavlína | 22. dubna 2011 v 15:46 | Reagovat

[14]: Madla:
Přípravy jsou teď v plném proudu, ale až bude vše hotovo, hezky si to užijeme :-P
Měj se krásně a díky :-)
P.

16 Lucka B. Lucka B. | 22. dubna 2011 v 15:54 | Reagovat

Jé, naši psíci také okusují růže a my jsme si mysleli, že taková střelená zviřátka máme jenom my:-) Fotky jsem opět všechny do jedné krásné (moje oblíbené jsou ty na stole s patinou a ty kočičí, jako vždy). Jo a tahle plněná vajíčka už jsem předevčírem udělala, protože o Velikonocích jedeme bloudit do Českého ráje (na soustředění orientačních běžců... ehm :-D ) a to nám bude vyvařovat jídelna v kempu. A jako vždy zmizela bleskově a prý jich bylo málo ;-). Přeji tobě i kočičkám krásné Mlsné Velikonoce!

17 Pavlína Pavlína | 22. dubna 2011 v 16:07 | Reagovat

Já ještě nikdy žádnou kočku neviděla okusovat stonek s trny :-?
Já se také chystám do přírody, moc se těším :D Venku chutná báječně, to víme obě velmi dobře :D
Jsem ráda, že se Ti můj receptík líbil a chutnalo vám. Hezky si to všichni i s pejsky užijte!
Děkuji
P.
:-)

18 Petr Petr | Web | 22. dubna 2011 v 18:11 | Reagovat

Moc pěkná úprava těch vajíček - je vidět, že jsi si vyhrála s aranžováním.
A ředkvičky jsem si zrovna dneska koupil, i když je mám v plánu sezobnout k večeři k chlebem namazaným máslem ;)

19 jana jana | E-mail | Web | 23. dubna 2011 v 7:00 | Reagovat

Pavlíno, moc krásně zpracovaný blog. Občas nakouknu ... inspirací je tu mnoho.
Díky za Tvůj čas a nápady.

20 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2011 v 12:57 | Reagovat

[18]: Petr:
Díky :D Mám prostě pocit, že tahle chuťová kombinace společně s řeřichou je pro jarní stůl typická. Naše tělo už si to všechno zelené žádá :D
Hezké Velikonoce :-)
P.

21 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2011 v 12:58 | Reagovat

[19]: Jana:
Ahoj, vítám Tě na mém blogu :D Jsem ráda, že se Ti tu líbí a díky za milý komentář :D
Hezky si užij Velikonoce :-)
P.

22 HaF HaF | Web | 24. dubna 2011 v 9:11 | Reagovat

Přeji pohodové Velikonoce! :-)

23 Lucie Lucie | E-mail | Web | 24. dubna 2011 v 10:51 | Reagovat

Krasny fotky... At zije jaro!

24 Pavlína Pavlína | 25. dubna 2011 v 20:34 | Reagovat

[22]: HaF:
Díky :-) Snad i u vás proběhly Velikonoce tak báječně jako u mne :D
P.

25 Pavlína Pavlína | 25. dubna 2011 v 20:35 | Reagovat

[23]: Lucie:
Díky! :D S barevnými květinami kolem je vše mnohem veselejší :-)
Měj se pěkně,
P.
:D

26 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 10:52 | Reagovat

Ahoj :-) Všechna vajíčka u nás byla zkonzumována a na letošní Velikonoce zůstane mnoho pěkných vzpomínek. Letos jsem stihla připravit všechny tradiční dobroty, ale neodepřela jsem si ani chvilku na pěkný výlet. Vydali jsme se za krásami šumavských hvozdů a naše cesta vedla za vůní dobrého jídla do malebné hospůdky U Štěpána.

Jaro je ve znamení květin. Teď jdu sázet :-)

Měj se hezky Pavlínko, tvé Velikonoce oplývaly všemi půvaby :-)

27 Catalina Catalina | Web | 28. dubna 2011 v 10:21 | Reagovat

Já nestačím zírat, natož pak zavřít pusu otevřenou úžasem! To jsou naprosto luxusní fotky a co teprve recept! Vajíčka i ricotta mám strašně ráda, to musím vyzkoušet :) Vajíčka taky každý rok barvíme v cibulových slupkách a souhlasím s tím, že to vypadá skvěle :)Jsem moc ráda za recept na nádivku, příští Velikonoce se jím budu inspirovat :)

28 Pavlína Pavlína | 6. května 2011 v 10:23 | Reagovat

[26]: DolceVita:
Já si Velikonoce také krásně užila, ale většinou tohle volno věnuji cestování a pobytu v přírodě, takže doma zase tolik těch dobrot nepřipravuji :D Od rodičů dostávám vynikající bramborový salát a rovněž báječnou tradiční nádivku :D
V hospůdce u Štěpána jsem se byla loni na podzim několikrát podívat: měli jsme smůlu, bylo plno. Ale nemohu říci, že by personál nějak překypoval ochotou :-( To chování a množství lidí, batohů a všeho možného uvnitř i venku mi pokazilo dojem, který hospůdka v pořadu "Ano, šéfe" budila. Škoda. Snad sis to pěkně užila.
Díky za komentář
P.
:D

29 Pavlína Pavlína | 6. května 2011 v 10:26 | Reagovat

[27]: Catalina:
Díky! :D Pokud by se někomu nechtělo vejce plnit, dá se ze stejných surovin vyrobit bezva pomazánka: Postup je stejný, jen bílky se najemno nasekají (nebo nastrouhají) a smíchají se žloutky, ricottou a dalšími uvedenými surovinami. Na krajíčku tmavého chleba, posypaném řeřichou je tahle pomazánka prostě vynikající! :D
Díky za milý komentář :-)
P.

30 Jiří Bureš Jiří Bureš | E-mail | Web | 15. května 2011 v 19:53 | Reagovat

Sice už je po Velikonocích, ale dneska jsme si na večeři udělali plněná vejce podle naší babi: http://recepty.jiribures.cz/predkrmy/plnena-vejce-s-majonessou/ a náplně zbylo na pomazánku na veku. ;-)

31 Pavlína Pavlína | 16. května 2011 v 12:00 | Reagovat

[30]: Jiří Bureš:
Je vidět, že už dávnou jsou plněná vejce na jakýkoliv způsob klasika. Parády nadělají hodně a chutnají báječně.
Díky za připomenutí starých receptů
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama