MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kontrabáš - valašská specialita

7. března 2011 v 14:11 | Pavlína |  *** RÝŽE, LUŠTĚNINY, OBILÍ
Kontrabáš - typický valašský pokrm, jehož základní surovinou je pohanka. V oblasti Beskyd se však pohanka dodnes objevuje na jídelním lístku některých restaurací i v jiných úpravách. Měla jsem možnost se o tom přesvědčit na vlastní jazyk :-) Například ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm si klidně můžete dát pohanku sypanou strouhaným sýrem, pohanku se slaninou a třeba také pohanku s cukrem. A v nejedné z místních hospůdek vám ji dokonce přinesou ve dřevěné misce s dřevěnou lžící.
Pohanka

Byla dlouho považována za potravinu pro chudé, ale neprávem. Dokáže léčit a ochraňovat náš cévní systém a krevní oběh a léčit řadu potíží. Vzhledem ke způsobům jejího použití a zpracování bychom si mohli myslet, že pohanka je obilovinou. To však není pravda. Patří do stejné rodiny jako např. rebarbora nebo šťovík - do čeledi rdesnovitých, což také vypovídá o jejích obsahovaných látkách a účincích na náš organismus.

Jedna z léčivých sil pohanky je látka zvaná rutin nebo také vitamin P, která je v této rostlině v bezkonkurenčním množství. Tato látka pozitivně působí na krevní oběh a cévy a nejlépe plní svoji funkci v kombinaci s vitamínem C. Do stravy bychom tedy měli zařadit zároveň ovoce a zeleninu s vysokým obsahem tohoto vitamínu.

Pohanka posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Lidé trpící křečovými žilami a praskáním drobných cévek pod kůží by se s ní měli obzvlášť skamarádit.

Pohanka je asi z 12% tvořena vlákninou, která má pozitivní vliv na trávení, čistí a detoxikuje střeva. Je také zdrojem cenných bílkovin pro vegetariány a tedy důležitou složkou jejich stravování.

zdroj internet

Dojdeme si tedy do spíže...
... pro následující suroviny:
  • 750 g loupané pohanky (krupka nebo lámanka - já upřednostňuji krupku)
  • cca 1/2 kg brambor
  • 3 hrsti sušených hub
  • svazek mrkve
  • 1 palici česneku
  • 3 větší cibule
  • 1 plechovku sterilovaného hrášku
  • 3 lžíce sádla (já měla zrovna po ruce kachní sádlo)
  • sušenou majoránku
  • pepř
  • sůl
Existuje mnoho variant této speciality, většinou s použitím na kostičky nakrájeného uzeného masa smíchaného a zapečeného přímo s pohankou. Já jsem si však připravila bezmasou verzi, a když už někdo na nějaké té uzenině na talíři trvá, může si jako přílohu dopřát dobrou domácí klobásku. Tuto svou bezmasou verzi kontrabáše jsem několikrát vyzkoušela a pokaždé si moc pochutnám.

Nejprve si předem do vody namočíme sušené houby. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme osolené vodě.
Pohanku propláchneme a na mírném plameni vaříme, spíše dusíme, v nádobě s pokličkou v malém množství osolené vody. Jen tak, aby byla zakrytá. Můžeme přidat i vodu, kterou jsme slili z namočených sušených hub. Pokud se voda zcela vstřebá a pohanka je ještě tvrdá, můžeme trochu vřelé vody přilít. Když je pohanka takřka měkká, necháme ji pod pokličkou dojít. Tento postup zabrání ztrátě cenných látek, k níž by došlo slitím vody, ve které se pohanka tepelně připravovala. (Poznámka: Vím o tom, že je mnohdy uváděna tepelná úprava pohanky pouze jejím zalitím vařící vodou a uchováním nádoby pod peřinou do doby, než se voda vstřebá. I tento způsob jsem kdysi zkoušela, ale je zřejmě vhodný spíš pro lámanku. Krupka mně tímto postupem do poživatelného stavu nezměkla.)

Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky a na troše sádla chvíli restujeme. Pak k ní přidáme vymačkané pokrájené houby a společně podusíme tak, aby mrkev byla měkká, ale na skus pevná.

Zapékací nádobu vymažeme sádlem a vsypeme do ní uvařené brambory, připravenou pohanku, sterilovaný hrášek, dušenou mrkev s houbami. Prolisujeme stroužky česneku, okořeníme pěknou dávkou sušené majoránky, podle chuti přidáme sůl a pepř. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou jsme na sádle osmažili dozlatova a vše důkladně promícháme. Některé recepty končí už zde. Já mám však raději kontrabáš zapečený a tak směs v zapékací nádobě zarovnáme a přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
Pečeme na 200 stupňů asi 45 minut, pak odklopíme a pečeme ještě do doby, než začne povrch zlátnout.
Jako doporučovaná příloha se uvádí kysané zelí, kyselá okurka. K tomu všemu dobrá domácí opečená klobása.
Pokud by se vám jídlo zdálo příliš sypké a suché, mám tajný tip: V lednici mi zbylo ve sklenici trochu kachního sádla. Na hromádku na talíři si prostě jednu lžíci sádla přidejte a promíchejte.

Ovšem bez té lžíce sádla je to ideální pokrm pro jarní očistu našeho těla. Věřím, že si takto upravenou pohanku zamilujete stejně jako já.

Dobrou chuť!

Jestli vám pohanka zachutnala, připravte si z ní také italské dýňové risotto.
 


Komentáře

1 Lucka Lucka | E-mail | Web | 7. března 2011 v 16:06 | Reagovat

Páni, nádherná cesta do starých věků. Hned bych si dala :-)

2 Věrka Věrka | Web | 7. března 2011 v 16:43 | Reagovat

tak to možná i prubnu)))

3 Alena Alena | Web | 8. března 2011 v 0:02 | Reagovat

Já už několikrát pohanku vařila, ale i když je tak zdravá, moc nám nechutnala. Ale tuhle jarní očistnou bombu ještě zkusím.

4 toffo toffo | 8. března 2011 v 6:26 | Reagovat

Kontrabáš také jedině zapečený. Hodně majoránky, koncentrovaná vůně ze sušených hub, kysané zelí a na pohanku se dá zvyknout. Když už je tak zdravá!
Tvoje bezmasá verze se mi moc líbí. Už jsem doma vyhrožovala, že ve středu začíná období půstu, tak jim pohrozím - k večeři bude kontrabáš ;-). A pak jim zase povolím otěže :-D.
Mám v plánu pohankové müsli:
http://drobecky.blogspot.com/2010/08/pohanka.html

5 HaF HaF | Web | 8. března 2011 v 15:07 | Reagovat

Připomenulo mi to slovenskou dovolenou a taky to, že jsem nedávno zkoušela kroupovou babu. Je fajn, že se zase začínají objevovat staré recepty! Navíc česnek, majoránka, sušené houby a kysané zelí s bramborami k českému vaření prostě patří! :-)

6 Madla Madla | Web | 9. března 2011 v 10:40 | Reagovat

Hned bych si dala. Pohanku vařím moc ráda, třeba i takhle jako netradiční risotto:http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/pohankove-risoto-s-pecenym-cesnekem-a-hlivou
Leč takový krásný kontrabáš bych si mohal dopřát doma jen já, můj muž prostě sebelépe připravenou pohanku odmítá ...inu, má smůlu, až bude pryč, udělám si pohankové hody :-)
toffo: Díky za zajímavý dokaz na další chutné stránky, kde to pěkně voní a vypadá, určitě jsem je nenavšítvila naposled :-)

7 Janah Janah | Web | 9. března 2011 v 14:15 | Reagovat

Pohanku mám ráda na mnoho způsobů, ráda si ji dám i jen tak s kysanou smetanou a k tomu sterilovanou řepu...Začínám slintat, jdu vařit! :-P  :-P  :-P  :-)

8 yannka yannka | 9. března 2011 v 14:48 | Reagovat

Asi bych pohanku měla konečně taky vyzkoušet...
Nemáte prosím nějaké tipy na konkrétní hospůdky v okolí Rožnova? Zanedlouho se tam chystáme.

9 Andéý Andéý | E-mail | Web | 9. března 2011 v 20:48 | Reagovat

krásne fotky

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. března 2011 v 11:39 | Reagovat

Pohanku s manželem zbožňujeme. Dokonce mě na ni přivedl on :-D. Nejčastěji ji zapékám se sezónní zeleninou a sýrem - lehké, rychlé a dobré ;-). Když vidím Tvé fotografie, jdu do kontrabáše. Vyhovuje mi bezmasá verze (pokud opomenu sádlo). Navíc jsem dostala od manželovi maminky sušené houby, takže není co řešit :-).
PS: o pohance i o Rožnově pod Radhoštěm byl i i jeden ze starších dílů Kluků v akci :-).

11 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:29 | Reagovat

[1]: Lucka:
Staré časy ano, ale s velmi "moderní" pohankou :-P
Děkuji, měj se pěkně :D
P.

12 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:29 | Reagovat

[2]: Věrka:
Vyzkoušej a pochutnáš si :D Díky za komentář a vítám Tě na mém blogu!
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:31 | Reagovat

[3]: Alena:
Pohanka má zejména v tomto pokrmu s houbami lehkou "oříškovou" vůni, takže kontrabáš by mohl být dobrým začátkem k tomu, abyste si pohanku oblíbili.
Dobrou chuť a díky!
P.
:D

14 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:45 | Reagovat

[4]: toffo:
Kontrabáš jako hrozba? :D Uvidíš, že všem zachutná, třeba kvůli té příloze: opečené klobásce :D A pak už to hrozba nebude :D
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:50 | Reagovat

[5]: HaF:
Proto se mi tehdy v Beskydech tolik líbilo! Všude kyselica, pohanka, frgále (nevíce mi chutnaly hruškové) :D
Děkuji :-)
P.

16 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 9:53 | Reagovat

[6]: Madla:
Škoda, že muži a lidé vůbec jsou někdy takoví konzervativní. Tedy: Jejich škoda :-P
Díky
P.
:-)

17 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 10:07 | Reagovat

[7]: Janah:
Jsem ráda, že se objevil někdo, kdo má pohanku rád :D Pokud je pohanka dobře připravená, je úžasná.
Díky za komentář
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 10:24 | Reagovat

[8]: yannka:
V Beskydech jsem byla před pár lety, od té doby se možná mnoho změnilo :-D Přímo ve skanzenu byla bezva hospůdka (viz. privní foto) úplně nahoře, vedle ohrad s koňmi. Velmi příjemně se také sedělo ve skanzenu dole u vstupu, moc fajn dřevěná stylová hospoda (kde podávali pohanku v dřevěné misce s dřevěnou lžící :D ). Jinak mi z cestování po tomto kraji zůstal v paměti už jen Hotel Šipka ve Štramberku. Většinou jsem porovnávala, kde mi více či méně chutnala kyselica, protože jsem si ji velmi zamilovala. Více tipů bohužel nemám. Přeji vám příjemné cestování a dobrou chuť :-P
P.

19 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 10:27 | Reagovat

[9]: Andéý:
Díky :D
P.

20 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 10:35 | Reagovat

[10]: coco-choc:
Tak to je Tvůj můž vzácnou výjimkou :D Pohanka se sýrem je další chutná varianta zdravého jídlo :D
Díky za komentář a gratuluji! :D
P.
:)
PS: Jdu mrknout na internet :)

21 Catalina Catalina | Web | 13. března 2011 v 20:32 | Reagovat

Tak pohanku jsem zatím neměla tu čast ochutnat, ale vůbec bych se jí nebránila, zvlášť když vypadá tak krásně a barveně v Tvém podání - nebýt jen na mé monitorové obrazovce, hned bych se do ní pustila :D

22 Pavlína Pavlína | 14. března 2011 v 15:53 | Reagovat

[21]: Catalina:
Je pro mne překvapení, že pohanku dosud tolik lidí neochutnalo, ale zároveň mám radost, že jsem možná alespoň někoho přesvědčila k její přípravě. Je opravdu báječná.
Díky a měj se krásně :-D
P.

23 Táňa Táňa | 6. srpna 2011 v 19:25 | Reagovat

Kontrabáš jsem zkoušela už 2x a ani jednou mi to nechutnalo :-( Přitom pohanku, brambory, houby-to všechno mám ráda, ale tahle směs dohromady mi přijde absolutně bez chuti.. :-! Budu na to muset zajít někam do restaurace, abych zjistila, jak to má vypadat.. Ale fotky máš krásné!

24 Pavlína Pavlína | 8. srpna 2011 v 14:10 | Reagovat

[23]: Táňa:
Když je směs zapečená moc, je vysušená. Zkus třeba nezapékat vůbec a uvidíš, třeba to bude lepší.
Dobrou chuť!
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama