MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Šmirkas - bryndzová pomazánka

23. března 2011 v 11:11 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
První jarní den je sice za námi, ale zima se ještě pořád nechce vzdát. Vždyť ale prastará pranostika říká: "Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem. Až bude máj, půjdeme v háj." Proto ani já vůbec nechci spěchat, ale těším se, že si jaro opravdu užiji. A budu-li mít v máji trochu štěstí, třeba se mi někde podaří koupit "májovou bryndzu", nejlepší, jakou lze během celého roku získat. Pro takovou bryndzu však bude asi třeba zajít přímo někam na salaš nebo do specializovaného obchodu, který nemá k nějaké té salaši daleko.

Májová bryndza má jemnou máslovou chuť - proti zimní bryndze není tak ostrá. Přechod ovcí z maštale na zelenou pastvu je spojen s rychlými změnami ve složení mléka. Podstatně se upraví obsah všech kyselin na poměr, který je pro naše zdraví nejpříznivější. Osobitost májové bryndzy si tedy můžeme vychutnávat nejen v máji, ale po celou dobu, kdy mají ovce dostatek zelené pastvy.

Bryndza byla poprvé zaznamenána na Slovensku kolem roku 1470, ale stala se běžnou až během 17. století. Komerční zpracování bryndzy začalo někdy v 80. letech 18. století. Nejslavnějším regionem se stal v souvislosti s bryndzou Liptov. Bryndza byla prodávána jako Liptauer sýr ve Vídni v 19. století.

Čerstvá a pravá bryndza ze syrového ovčího mléka obsahuje velmi mnoho probiotických bakterií a není určena k delšímu skladování. Bryndzu dělíme podle způsobu zpracování na:
  • čerstvou - vyrábí se z tepelně neupraveného, nepasterizovaného mléka
  • pasterizovanou -vyrábí se z tepelně upraveného, pasterizovaného mléka
  • termizovanou - hotový produkt se nahřívá na takovou teplotu, která ničí všechny mikroorganismy. I přesto, že má slovo "bryndza" v názvu, není možné ji za bryndzu považovat.
Všechny zázračné účinky, pro které je bryndza jedinečná, má však pouze první typ bryndzy. Ta se ovšem také rychle kazí, takže ji v našich obchodech vlastně nemáme možnost koupit. Bryndza se také podle potravinářských norem dělí na:
  • Liptovskou - jedinou "čistou" bryndzu. Vyrábí se jen v horských a podhorských oblastech. Obsahuje 50% tuku v sušině.
  • Letní bryndzu - vyrábí se ze směsi čerstvého ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Obsahuje 40% tuku v sušině.
  • Plnotučnou zimní bryndzu - vyrábí se ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má 50% tuku v sušině.
  • Zimní bryndzu - vyrábí se tak jako předchozí typ ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má však 40% tuku v sušině.
zdroj: Internet

Pokud si pojedete pro dobrou bryndzu někam na salaš, zastavte se v kolibě u cesty na bryndzové halušky...
A z části té bryndzy, kterou si domů přivezete, si připravte výtečnou pomazánku - Šmirkas (z německého Schmierkäse - Schmelzkäse - tavený sýr). Receptů na tuto pomazánku je spousta a každý její milovník má ten svůj, zaručeně správný. Nezbytným základem je ale kromě bryndzy ještě máslo, cibule a červená mletá paprika. Kdysi se do ní prý přidával i mletý zázvor nebo muškátový oříšek. Někdy je přidána lžička hořčice.
Já jsem ji zkusila připravit z těchto ingrediencí:
  • 300g bryndzy
  • 1 větší cibule
  • 100g másla
  • 1 lžíce kaparů (pokud by byly solené, tak propláchnutých)
  • mletá sladká paprika (vrchovatá lžíce)
  • mletý kmín (vrchovatá lžička)
  • mletý černý pepř
Bryndzu utřeme společně s máslem pokojové teploty. Dochutíme mletým kmínem, mletým černým pepřem (jen mírně) a červenou paprikou. Já měla po ruce pravou maďarskou sladkou. Dle vlastní chuti můžete však přidat i špetku papriky pálivé. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a kapary. Solit není třeba, bryndza je dostatečně slaná. Hotovou pomazánku konzumujeme v pokojové teplotě. Všechny její chutě a vůně tak vyzní o mnoho lépe.
Tou nejlepší přílohou bude samozřejmě čerstvý a voňavý chléb. Každý si namažeme pěkný krajíc a pro výtečnou chuť i barvu můžeme každý krajíc posypat nasekanou pažitkou. Já mám pažitku s bryndzou ve své chuťové paměti uloženou od svého prvního setkání s bryndzou v podobě bryndzových halušek. Posypané nasekanou pažitkou jsou pro mne obrovskou pochoutkou.
A co k pití? I když šmirkas může být považován za pomazánku k pivu nebo vínu, bude k němu nejvhodnějším a stylovým nápojem žinčica. Žinciča je vedlejší produkt při výrobě ovčího sýra. Vyrábí se ze syrovátky, která se oddělí od pevné složky při srážení mléka. Stejně tak je žinčica podávána k již zmiňovaným haluškám. Podobá se kefíru a zejména v létě je to velmi osvěžující nápoj. A kromě toho všeho je samozřejmě velmi zdravá. A pokud nebudete mít tento u nás ne zcela běžný nápoj k dispozici, dejte si třeba již zmiňovaný kefír nebo podmáslí.
Dobrou chuť!

 



Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 23. března 2011 v 13:15 | Reagovat

Pavlí, ač je můj drahý původem z východu Slovenska, tak má k bryndze odpor :( Já se ale také těším na májovou bryndzu s haluškami a cmarem (kefír po východňársky).

2 toffo toffo | 24. března 2011 v 5:51 | Reagovat

Zrovna jsem si o víkendu četla o bryndze ve staré kuchařce po babičce, tam jí dokonce sortovali podle kvality. Já teď dumám o využití syrovátky z kravského mléka.
Pravé halušky jsem zatím neochutnala. Cesta za krásami Slovenska nás teprve někdy čeká. Pokaždé, když vařím domácí špecle, se muž třese strachy, zda to nejsou halušky, také bryndzu nesnáší.

3 HaF HaF | Web | 24. března 2011 v 8:18 | Reagovat

Brynzu mám moc ráda a halušky taky! Pomazánku doma dělám trošku jinak, ale jak je tam brynza tak mi to bude chutnat v jakékoli podobě! Když jsme jezdívali na Rejvíz, vozila jsem si domů vždy kilový kyblík, měli tam výborný zdroj ze Slovenska. A v létě, na dovolené na Slovensku ( http://hafjentak.blog.cz/1009/za-krasami-slovenska ) jsme si pravých halušek s brynzou opravdu užili!!!

4 Alena Alena | Web | 24. března 2011 v 12:41 | Reagovat

U nás naštěstí brynzu jí i můj muž, tak si ji vychutnáváme oba dva. A na tu májovou se už těším. :-)

5 Janah Janah | Web | 24. března 2011 v 20:26 | Reagovat

Tak brynza je jedna z věcí, co se tu koupit nedá. Když jsme se po ní poptávali jako po ovčím sýru, prodavačka znechuceně pokrčila nosík a podivila se, že se něco takového někde vyrábí :-D

6 Daniela Daniela | E-mail | 25. března 2011 v 7:42 | Reagovat

Odporúčam vyskúšať - jarná bryndza+maslo+červená paprika+jarný cesnak.

7 Bali Bali | Web | 25. března 2011 v 8:25 | Reagovat

Bryndzu můžu. Ale sehnat v obchodě opravdu dobrou neni tak jednoduché. Nejlepší jsem jedla kdysi v kolibě v Tatrách ;-)

8 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:23 | Reagovat

[1]: Terezka:
Tak to je tedy vzácnost :-P Skoro bych myslela, že bryndza je na Slovensku povinné jídlo už od dětství :D
Díky
P.
:D

9 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:25 | Reagovat

[2]: toffo:
Halušky jsou moje oblíbené jídlo. Uvidíš, že si je na Slovensku ještě více zamiluješ. Ale opravdu to nemáš doma s výběrem pokrmů jednoduché :-?
Díky za komentář
P.
:)

10 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:26 | Reagovat

[3]: HaF:
Na dovolené to musela být paráda! Pirohy a halušky a pstroužci. Moc pěkně jste si to užili, dívala jsem se na Tvůj blog :D
Díky za odkaz!
P.
:D

11 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:27 | Reagovat

[4]: Alena:
Dobrou chuť!
P.
:D

12 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:28 | Reagovat

[5]: Janah:
:D a to ještě slečna prodavačka netuší, že ve Francii je běžně k mání ovčí jogurt :D Úplně ji vidím :-P
Díky za komentář
P.
:-)

13 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:29 | Reagovat

[6]: Daniela:
Díky za tip, vyzkouším velmi ráda! :D
Ráda jsem vás zase viděla!
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 25. března 2011 v 13:31 | Reagovat

[7]: Bali:
To máš pravdu. V Praze je fajn, že člověk občas narazí na obchůdek se slovenskými sýry a třeba i uzenou slaninou. Tam bývá bryndza nejchutnější :D
Díky
P.
:D

15 Vilemína Vilemína | Web | 25. března 2011 v 14:03 | Reagovat

Taky kupuju brynzu u obchůdku s ovečkou (dřevěnou). Pomazánku jsem dělala minulý týden, mám ji ráda s bylinkami, naťovou cibulkou, papriky jen málo. Výborná (a luxusní) byla s lososem dle Kejřky.

16 Catalina Catalina | Web | 25. března 2011 v 21:34 | Reagovat

Když jsem jako malá byla na Slovensku na dovolené, poblíž byla jedna salaš, kde nám dali na ochutnání "žinčicu" (nevím, jak přesně se to píše) a bryndzu. Tenkrát mi to opravdu nechutnalo a nějak jsem si k ní vztah už nenašla, proto u mě vždycky vítězí halušky s mákem :D Ale fotky máš moc pěkné a lákavé!

17 Pavlína Pavlína | 29. března 2011 v 15:42 | Reagovat

[15]: Vilemína:
Ve větším městě to prostě máme s výběrem dobré bryndzy jednodušší :-P
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 29. března 2011 v 15:46 | Reagovat

[16]: Catalina:
Musím se přiznat, že mně žinčica vážně zachutnala :) Ale tady se k ní člověk nedostane :-? Halušky s mákem? Tak toto jídlo pro mne zůstane dobrovolně nepoznáno :-D
Díky za milý komentář :-P :-D
P.

19 majjo majjo | 4. září 2012 v 22:33 | Reagovat

tejto pomazánke sa u nás huvorí "byrhund"

20 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 13:00 | Reagovat

[19]: majjo:
Ona má vůbec spoustu dalších názvů :D Díky za komentář :-)
P.

21 Martina Martina | E-mail | Web | 25. listopadu 2012 v 21:11 | Reagovat

Mňam mňam. Jedna z mojich naj pomazánok :-). Si mi narobila chute takto na večer :-D

22 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 11:32 | Reagovat

[21]: Martina:
Tahle pomazánka je vynikající, její kvalita samozřejmě závisí na kvalitě bryndzy. Mám ji moc ráda, však víš :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.