MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Hovězí na korsický způsob s domácími těstovinami

27. března 2011 v 11:38 | Pavlína |  *** MASO
Ostrov Korsika leží ve Středozemním moři mezi Francií a Itálií. Korsičané sice všichni umějí francouzsky, ale sami mezi sebou mluví korsicky. Korsičtina je jazykově někde mezi francouzštinou a italštinou. Hodně připomíná latinu, ze které se nezávisle vyvinula.

A stejně tak je to i s následujícím receptem: Maso dušené ve víně - velmi typická příprava pro francouzskou kuchyni. A příloha v podobě těstovin s parmazánem - to je nefalšovaná Itálie. Možná právě tak vznikl tento klasický recept.

Ještě, než se náš jídelníček začne s přibývajícím sluncem odlehčovat, dala jsem se do přípravy tohoto velmi přitažlivého receptu. Hovězí maso patří mezi mé nejoblíbenější druhy masa a společně s ostatními ingrediencemi dělá tento recept neodolatelným.

Připravíme si následující suroviny:
  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 1 palici česneku
  • 150 g pancetty (lze nahradit dobře prorostlým uzeným špekem)
  • 2 středně velké cibule
  • hrst sušených, předem namočených hříbků
  • 1 vrchovatou lžičku skořice
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 100 g rajčatového protlaku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • mořskou sůl
Maso zbavíme blan, očistíme a nakrájíme na velké kostky.
Každou z nich prošpikujeme klínky česneku a proužky pancetty. Česnek a pancetta (dobrý uzený špek) mají pro tento recept zásadní význam.
V hrnci, ve kterém budeme později maso dusit, si rozehřejeme olivový olej. Maso je třeba nejprve opéci, aby získalo barvu, zatáhlo se a na konci zůstalo měkké a šťavnaté. Vkládáme tedy kostky masa do oleje pouze v jedné vrstvě. Opečeme ze všech stran a maso vyjmeme na talíř. Se zbývajícími kostkami masa postup opakujeme.

Maso je opečené, v hrnci máme rozpálený olej. Do něho nasypeme zbytek česneku nakrájeného na drobné plátky a jakmile začne růžovět, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše krátce zprudka restujeme. Asi po 3 minutách maso vrátíme do hrnce, zalijeme bílým vínem, přidáme rajčatový protlak a vyždímané houby. Vodu z hub si uchováme pro pozdější dolití. Lehce opepříme a osolíme, přidáme větvičku rozmarýnu, bobkový list a skořici. Dusíme na mírném plameni asi 30 minut. Po uplynutí této doby dolijeme vodu těsně nad maso. Pro tento účel použijeme také vodu z namočených hub.
Lehce "mijotáme" (na opravdu mírném plameni táhneme) asi 2,5 - 3 hodiny - do změknutí masa. Pak maso vyndáme, odstraníme bobkový list a větvičky rozmarýnu a omáčku ještě zredukujeme.

Mezi tím si jako přílohu připravíme těstoviny. Pro tento pokrm jsem zvolila orrechiette - tedy jakási malá ouška. Tento typ těstovin se hodí pro omáčky, protože v malých skořápkách omáčka dobře drží. Orrechiette pocházejí z Jižní Itálie, ale údajně prý mohly vzniknout ve francouzské Provence, odkud se ve 12. století dostaly do Itálie. Tedy další důkaz, že orrechiette jsou ty správné pro tento recept vonící Francií a Itálií.

Na 2 větší porce těstovin si připravíme:
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g semoliny
  • 2 vejce
  • sůl
  • parmazán na posypání
Z uvedených surovin vypracujeme pružné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut necháme odpočinout v lednici. Poté si z těsta vyválíme asi 2 cm široké válečky, ze kterých odkrajujeme asi 0,5 cm špalíčky. Ty pak stlačením a lehkým zhoupnutím palce vytvarujeme do konečné podoby. Hotové těstoviny sušíme asi další hodinu. Vaříme v osolené vodě 6 - 8 minut.

Připravovat tento druh těstovin jsem viděla v pořadu Jamie v Itálii. Orrechiette tam přímo na ulici vyrábějí ženy všech věkových kategorií, i docela malá děvčátka s ohromující zručností. Tak dobře jako Italkám mně výroba orrechiette samozřejmě ani zdaleka nešla. Ale domácí těstoviny nejsou vždy jedna jako druhá. I to je na nich krásné a výsledná chuť za to stojí. Pokud se vám nebude chtít připravovat domácí těstoviny, uvařte si penne nebo jiné těstoviny vhodné k omáčce.
Hovězí podáváme na nahřátých talířích...
Maso je lahodně křehké, skořice dodává všemu zásadní a báječnou chuť...
Těstoviny posypeme hoblinkami parmazánu a zakápneme olivovým olejem...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Věrka Věrka | Web | 27. března 2011 v 13:25 | Reagovat

Vypadá to opravdu lákavě, recept si ukládám)))

2 HaF HaF | Web | 27. března 2011 v 21:01 | Reagovat

Vypadá to báječně! Hovězí je skvělý materiál a pomalý způsob přípravy mu skvěle padne. :-D U nás byla v sobotu hovězí klasika - guláš a po třech hodinách dušení byl jedna báseň.
Ovšem tvou variantu hovězího bych taky ráda ochutnala! :-)

3 Jakub Bukáček Jakub Bukáček | E-mail | 28. března 2011 v 16:50 | Reagovat

připomíná mi to fotografie http://whiteonricecouple.com ... pěkné, pěkné. Jakub

4 toffo toffo | 29. března 2011 v 5:49 | Reagovat

Orrechiette - viděla jsem ten díl s Jamiem, myslím, že si italské ženy pomáhaly při žmoulání orrechiette dřívkem, aby dostaly tu jemnou prohlubeň. Suroviny máš přímo ukázkové! A ty fotky, barvy! Skořice!
Tvé hovězí po korsicku mě láká daleko více, než Boeuf Bourguignon, které jsem stejně ještě nevyzkoušela . :-D

5 Bali Bali | Web | 29. března 2011 v 20:13 | Reagovat

Tak tedy budu mijotat na neděli pro návštěvu, vypadá to skvěle a chutná určitě ještě lépe ;-)

6 Evik Evik | 30. března 2011 v 20:38 | Reagovat

Už vím, čím uvítám muže, až se mi v neděli vrátí;-) Stále básní o hovězím po Burgundsku, takže ttímto se určitě také zavděčím :-)

7 Alena Alena | Web | 30. března 2011 v 20:54 | Reagovat

Pavli, to vypadá fakt nádherně!!! Takový talíř bych si nechala líbit a s chutí snědla i poslední drobeček. :-)

8 Olinka Olinka | Web | 30. března 2011 v 22:18 | Reagovat

Takhle se dobrovolně mučím před spaním:-) vypadá to nádherně a určitě to bylo moc dobré. Hovězí taky miluju, takže budu muset co nejdřív ozkoušet - a třeba i ty zvláštní těstovinky!

9 Bali Bali | Web | 2. dubna 2011 v 15:59 | Reagovat

Mam to na plotně již dnes, aby se to do zítra proleželo ;-)

10 Madla Madla | Web | 2. dubna 2011 v 20:48 | Reagovat

Hmmm, dlouze a líbezně jsem si povzdechla nad tou líbivou vůní, která se z tvých fotek skor vznáší a dráždí všechny návštěvníky tvých stránek přímo k zbláznění.
Nádherně stylizované fotky, voňavé pomalu dušené hovězí s domácími těstovinami, to je opravdická nádhera, nad kterou nejen mé srdce plesá.

11 Bali Bali | Web | 3. dubna 2011 v 19:47 | Reagovat

Umižotováno a snědeno. Lehce jsem si rcp upravila k obrazu svému, přidáním černých oliv, kaparů a tymiánu. Na dezert jsme pekla tvé borůvkové tartletky. Obojí návštěvě moc chutnalo a moc tě pozdravují ;-)
Fotky jsou zde:http://www.facebook.com/album.php?aid=55264&id=100000721477595&l=2268c30c02

12 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 12:59 | Reagovat

[1]: Věrka:
Fajn :D Vaření si vyžádá trochu času, ale výsledek za to rozhodně stojí! :-D
Díky
P.

13 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:00 | Reagovat

[2]: HaF:
Hovězí maso je moje nejoblíbenější a tahle příprava mu VELMI svědčí :-D
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:01 | Reagovat

[3]: Jakub Bukáček:
Tak to mne opravdu těší! :-P Vítám Tě na mém blogu a díky za komentář :-)
P.

15 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:07 | Reagovat

[4]: toffo:
To bude asi TEN díl:D
Skořice v kombinaci s masem je úžasná, další důkaz je třeba zde:
http://mlsnakocka.blog.cz/1006/moussaka-masovy-dort-z-recka
Nezbývá Ti, než vzít litiňáček a začít vařit :D
Díky za komentář
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:09 | Reagovat

[5]:+[9]:+[11]: Bali:
Všechna jídla tohoto typu jsou samozřejmě lepší další den, takže jsi udělala dobře, žes vařila už v sobotu. Jsem ráda, že návštěvě chutnalo a také posílám pozdravy.
Díky za vyzkoušení receptu a měj se fajn
P.
:D

17 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:11 | Reagovat

[6]: Evik:
Přeji dobrou chuť a mnoho zdaru při vaření :D
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:11 | Reagovat

[7]: Alena:
Děkuji :-P
P.

19 Pavlína Pavlína | 6. dubna 2011 v 13:16 | Reagovat

[8]: Olinka:
Tak se budu těšit na zprávy z Tvé kuchyně. Měj se fajn, díky za komentář a dobrou chuť!
P.
:-P

20 Wlcice Wlcice | Web | 7. dubna 2011 v 21:20 | Reagovat

Tohle je jídloblog s nejkrásnějšími fotkami. tady se jí i očima!! Ač vybavena velkou nechutí k vaření, sem se opravdu chodím kochat :-) Předhodím to svému kuchaři ;-)

21 LATECOMER LATECOMER | 8. dubna 2011 v 1:45 | Reagovat

Tak tohle je opravdový luxus,ihned vyzkouším,super blog,čauky

22 Meg Meg | Web | 15. dubna 2011 v 10:21 | Reagovat

Měla bych si dát za uši, že si jdu prohlížet takové nádherné fotky po ránu, kdy v sobě nemám ani kafe. Hovězí, víno, rozmarýn, domácí těstoviny, parmazán, to všechno si hned představím a z těch fotek to na mě všechno tak lákavě volá :-) Díky za báječnou inspiraci :-)

23 Pavlína Pavlína | Web | 18. dubna 2011 v 21:17 | Reagovat

[20]: Wlcice:
Díky :-))) To je nesporná výhoda, mít osobního kuchaře, gratuluji.
Děkuji za milý a povzbuzující komentář :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | Web | 18. dubna 2011 v 21:17 | Reagovat

[21]: LATECOMER:
Děkuji a přeji dobrou chuť!
P.
:-D

25 Pavlína Pavlína | Web | 18. dubna 2011 v 21:18 | Reagovat

[22]: Meg:
Ráda Tě zase vidím a mám jen jedno doporučení: vyzkoušej a pochutnáš si :-P
Díky za komentář a měj se krásně
P.
:-)

26 Olinka Olinka | Web | 19. května 2011 v 23:03 | Reagovat

Tak úspěšně ozkoušeno. Z časových důvodů se jeden den podávalo s chlebem, druhý s rýží a bylo to výborné. Bez vína, rozmarýnu a skořice. Té jsem se bála (aby to nebylo moc štrůdlové) a nakonec jsem zjistila, že by tomu dodala geniální šmrnc. Nu, léto je dlouhé, on i ten rozmarýn do té doby nějaký vyroste a lahvinka se najde.

27 matěj matěj | 27. května 2011 v 13:30 | Reagovat

prosím tě pro kolik lidí je to normováno? díky za odpověd :) :-D  8-O  8-)  :-?  :-x  :-P  :-|  :-!  ???  :D  [:tired:]  O_O  :-)  :-(  ;-)  :-D  8-O  8-)  :-?  :-x  :-P  :-|  :-!  :-|  :-P  :-x  :-?  8-)  :-D  :-D  ;-)  :-(  :-)  :-(  ;-)  :-D  8-O  8-)  :-?  O_O  [:tired:]  :D

28 Pavlína Pavlína | 28. května 2011 v 7:54 | Reagovat

[27]: Matěj:
Z tohoto množství masa by mohlo být šest velmi slušných porcí :D Záleží na tom, kdo je jaký jedlík. U těstovin je množství uvedeno.
Díky a přeji dobrou chuť!
P.
:-)

29 matěj matěj | 30. května 2011 v 11:06 | Reagovat

děkuju za info, z tohoto pokrmu delam zaverecne zkousky z oboru kuchar tak sem poreboval vedit ty normy.díky moc :) :-D  8-O  :-!  :D  :-)  :-)  ;-)  8-O

30 Pavlína Pavlína | 30. května 2011 v 12:49 | Reagovat

[29]: matěj:
Tak to držím všechny palce, aby byla zkušební komise unešena! Hodně štěstí :D
P.

31 Jana Jana | 19. září 2011 v 13:46 | Reagovat

Milá Pavlínka :-)
na tvoj web som natrafila len nedávno a musím povedať, že som nadšená :-)))...okrem tohto úžasného receptu som vyskúšala napr. kura na citrónoch alebo penne s riccotou..všetky sú famózne.Len jedna vec ma mrzí, že v mojom meste nie vždy zoženiem suroviny a ingrediencie na niektoré jedlá ktoré by som rada vyskúšala...potom na rad prichádza improvizácia :-) Chcem Ti len poďakovať za túto stránku a teším sa na ďalšie nové recepty :-)))

32 Pavlína Pavlína | 22. září 2011 v 12:30 | Reagovat

[31]: Jana:
Milá Jano, tak krásný komentář nepřichází každý den :-P Jsem moc ráda, že je můj blog inspirací i potěšením, že se objevila další spřízněná duše, pro kterou je dobré jídlo vášeň. Milá Jano, děkuji Ti za Tvá krásná slova a těším se, až spolu u některého z dalších článků budeme diskutovat a ochutnávat. Dostupnost některých potravin je v ČR prostě problém, ale kdo vaří s nadšením a s chutí, tak si poradí tak jako Ty :D
Měj se krásně a ještě jednou díky
P.
:-P

33 Dulce de Leche Dulce de Leche | 22. září 2011 v 16:36 | Reagovat

Pavlinka,orechiette sa ti vydarili uuzasne..a vlastne cely recept musi byt jedna velka dobrota,na ktoru sa nezabuda :-)  :-)  :-)

34 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:16 | Reagovat

[33]: Dulce de Leche:
No, nejsou jako od rodilých Italek, ale chutnaly velmi dobře :D Díky, Martinko za milý komentář. Jdu si dočíst Tvou Itálii :-P
P.

35 Petra Petra | E-mail | 14. června 2012 v 20:59 | Reagovat

Mila Pavlino,

rada brouzdam na internetu a vyhledavam nove recepty a napady v kuchyni ... no, narazila jsem i na Tvuj blog a JSEM NADSENA a TVOU VELKOU FANYNKOU!

Mas tady jeden uzasnejsi recept nez druhy! A tak jsem vyzkousela i maso po Korzicku a byla to takova dobrota, ze jsem jej musela tuto nedeli opakovat :-)

Dekuji moc a tesim se na dalsi recepty.
Petra

36 Pavlína Pavlína | 3. července 2012 v 15:26 | Reagovat

[35]: Petra:
Milá Petro, to je tedy pochvala! Moc mne těší, že se Vám líbí mé recepty a můj blog! Je pravda, že korsické hovězí asi patří mezi mé nejoblíbenější "mijotané" recepty :-P
Díky za Váš nadšený komentář a těším se na další shledání (i když pouze virtuální) :D
Mějte krásné léto
Pavlína
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.