MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Zapečený celer a toust s kozím sýrem - dva tipy na valentýnské pohoštění

1. února 2011 v 8:39 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Blíží se 14. únor, svátek svatého Valentýna, čas romantické večeře pro dva. Pro tuto příležitost je vhodné podávat jídla lehká, která příliš nezasytí a naopak zbystří smysly, třeba i s malým množstvím přírodních afrodisiak. Mezi ta určitě patří (alespoň se to říká) celer.

Celer je zcela obyčejná, levná a téměř stále dostupná kořenová zelenina, kterou asi nejčastěji používáme při výrobě masového nebo zeleninového vývaru. Pro naše tělo je to ale učiněný poklad a při správné přípravě budou nadšené i naše chuťové buňky. Celer je velmi opomíjená zelenina, ze které lze však vykouzlit vynikající salát nebo třeba pyré jako přílohu k masu nebo rybě.

Celer bulvový (Apium graveolens)

Už ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako přírodní afrodiziakum. V lidovém léčitelství je celer známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Jeho léčebné účinky ale výrazně přesahují tuto běžnou pověst.

Existují různé druhy celeru. Celer řapíkatý - z něho se používá nadzemní část. A celer listový a hlíznatý, ze kterých můžeme zpracovat listy i podzemní část - bulvu.

Typické aroma celeru pochází z velkého množství éterických olejů. Ty mají smysl pro rostlinu samotnou - působí jako ochrana před jejími škůdci. Stejným způsobem pak chrání i naše tělo, pro které jsou velmi účinnou obranou i dezinfekcí. Při konzumaci celeru se tyto látky uvolňují při cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech. Éterické látky také likvidují infekce v ledvinách a močových cestách. V mnohém se účinky celeru podobají účinkům fenyklu.

Při nachlazení pomáhají celerové silice našim dýchacím cestám a při léčbě kašle a rýmy je vhodné stravu celerem doplnit, nejlépe ve formě celerové šťávy nebo s syrovém stavu. Celer je významný zdroj vitamínu B, jeho listy obsahují více vitamínu C než citrón. Minerály jako železo, draslík, vápník jsou zde zastoupeny ve vysokých dávkách. Celer dále pomáhá při léčbě revmatismu a dny. Snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak. Žaludek chrání před žaludečními vředy a dokonce urychluje jejich léčení.

Zdroj: Bylinky v akci

Zapečený celer s masem a citrónovou bramborovou kaší

Malinko jsem si upravila recept, který se už léta připravuje u mých rodičů: Kotlety zapečené s celerem. Kotlety jsem z původního receptu nahradila masem nakrájeným na drobné kousky, a to kvůli konzumaci ze zapékacích misek. Kombinace masa a celeru se zapečeným sýrem je prostě velmi vyvážená a výborná. A pokud Valentýna neslavíte, tak alespoň díky celeru uděláte něco pro své zdraví.

Na porci pro dva si připravíme ingredience:
  • 1/2 celerové bulvy
  • 2 celé citróny (z obou bude třeba kůra i šťáva)
  • 1 kg brambor
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • sůl
  • 250 g  telecího masa
  • bílý pepř
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • hrst nasekané plocholisté petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g tvrdého sýra Comté (nebo jiného sýra vhodného k zapékání)
Ingredience...
Nejprve si oloupeme brambory a dáme je v dostatečně osolené vodě vařit. Po uvaření slijeme vodu, brambory rozmačkáme, přidáme horké mléko, máslo a vyšleháme  v hladkou kaši. Do kaše přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou citrónů. Bramborová kaše se špatně připravuje v malém množství, takže nám kaše s báječnou citrónovou chutí zbude pro další použití.

Celer důkladně očistíme a nakrájíme na hranolky. Ty už (podobně, jako třeba jablka) ve fázi krájení vkládáme do nádoby s vodou a šťávou ze dvou citrónů. Zabráníme tak hnědnutí. Celer pak vaříme v téže vodě do měkka.

Maso nakrájíme na velmi drobné kousky, které orestujeme na troše olivového oleje (Dala jsem přednost krájení před mletím, protože kousky masa tak zůstanou šťavnatější.) Maso lehce osolíme, ochutíme bílým pepřem a dusíme do změknutí. Ke konci dušení přidáme nasekanou plocholistou petrželku.
Příprava jednotlivých vrstev...
Do zapékacích nádobek, kokotek (každá o objemu 250 ml) naskládáme nízkou vrstvu masa, na ni pár proužků sýra. Pak přijde vrstva citrónové bramborové kaše a opět vrstva masa. Na tu navršíme dostatečné množství vařeného celeru.

Vše zapečeme asi 20 minut v předehřáté troubě. Povrch celeru nakonec poklademe sýrem a zapékáme pod grilem do doby, než se sýr rozpustí a začne zlátnout.
Vrstvení v kokotkách...
Zdobíme lístečkem petrželky a kouskem citrónu, podáváme ihned. Výhodou litinových nádobek je to, že pokrm téměř nechladne.
Zapečený celer s masem a citrónovou kaší...
Zapečený celer s masem a citrónovou kaší1...
Příprava večeře však může být i docela jednoduchá. K příjemné atmosféře přispěje i celkem obyčejný toust. S pomocí několika málo dalších ingrediencí, ale hlavně kvalitního sýra, vykouzlíme z toustu neobyčejnou pochoutku. Připravila jsem:

Toust s rozpečeným kozím sýrem, karamelizovanou hruškou a medovým dresingem

Na dvě porce budeme potřebovat:
  • 2 plátky toustového chleba
  • 2 plátky vyzrálého kozího sýra
  • 1 nepříliš měkkou hrušku
  • plátek másla
  • lžičku hnědého cukru
  • 4 hrsti rukolových lístků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořskou sůl
  • 1 lžíci citrónové šťávy
Na dresing:
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžičky medu (já použila výrazný kaštanový)
Suroviny na výrobu toustu...
Plátky toustového chleba opečeme v toustovači. Na každý plátek položíme kus kozího sýra. Měla jsem tvrdý kozí sýr 12 měsíců vyzrálý, ale lze použít i kozí sýr typu "camembert". Čerstvý sýr se pro zapékání příliš nehodí.

Do předehřáté trouby dáme pod gril tousty a pečeme až se sýr začne rozpouštět. Současně s tím si na pánvi rozehřejeme plátek másla. Na másle opečeme plátky hrušky, které jsme zbavili jadřince. Po obrácení lehce posypeme hnědým cukrem. Můžeme zakápnout několika kapkami citrónové šťávy.

Opláchnuté a osušené listy rukoly ochutíme směsí olivového oleje, citrónové šťávy, můžeme lehce přisolit.

Na talíř (úhledné úpravě pomůžeme servírovacím kroužkem) vytvoříme hnízdo z ochucených rukolových lístků, na ně položíme toust se sýrem, navrch hrušku. Pro chuť můžeme zdobit brusinkovým kompotem. Na závěr vše lehce zastříkneme dresingem z dobře promíchaného medu s olivovým olejem. Ihned podáváme.
Toust se zapečeným kozím sýrem1...
Do sklenky nalijeme nápoj, který máme nejraději (v mém případě sekt) a můžeme se pustit do jídla...
Toust se zapečeným kozím sýrem...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 primula primula | Web | 1. února 2011 v 9:33 | Reagovat

Nadšené ovace a poděkování. Opět krásné, neotřelé recepty a skvostná prezentace. Vyzkouším a ty brusinky se pokusím umístit do toho vykrojeného srdíčka. Přeji hezký den. A radostné očekávání a prožití Valentýna. (A co připravíš pro kočičky?)

2 Lucka B. Lucka B. | 1. února 2011 v 11:21 | Reagovat

Heeeezký :-) Valentýna sice doma neslavíme (jsme už staří cynici), ale díky tobě už vím, co bude u nás v sobotu k večeři.

3 Lucka Lucka | Web | 1. února 2011 v 16:36 | Reagovat

Páni, to zase vypadá dobře :-) Nádherné fotečky a mám dojem, že i parádní bašta.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. února 2011 v 22:11 | Reagovat

Jako vždy fenomenálně úžasné! Snad bych i takto nádherně vyhlížející kokotku zbaštila, a to nesnáším celer. Nicméně se do takto divokého (pro mne) experimentu pouštět nebudu. Zato toust s kozím sýrem, hruškou, brusinkami a medovým dresinkem - tedy má oblíbená sladko-slaná kombinace - mě úplně chytil za srdce, že si budu muset dát alespoň na lžičku kozí gervais, které mám v ledničce a nazítří vyrážím do cheesárny :-D.

5 Pavlína Pavlína | 2. února 2011 v 14:07 | Reagovat

[1]: primula:
Díky! :D Když já dala přednost tomu, aby vyniklo vykrojené srdce, tak proto šly brusinky nad... :-P
Kocouři a kočička dostanou nejspíše vitamínové žvýkací tyčinky, jen čím dál vybíravější Bóra dostane své oblíbené sušenky :-)
Měj se fajn
P.

6 Pavlína Pavlína | 2. února 2011 v 14:18 | Reagovat

[2]: Lucka B.:
Že by toustík? :-P Tak přeji dobrou chuť u příjemné večeře :D
Díky!
P.

7 Pavlína Pavlína | 2. února 2011 v 14:20 | Reagovat

[3]: Lucka:
Vitamínová bomba v podobě celeru možná může někoho polekat, ale kombinace s citrónovým aroma jak v celeru, tak v bramborové kaši je opravdová lahůdka. No a o rozpečeném sýru a hrušce a brusinkách asi ani básnit nemusím :-D
Díky za milý komentář
P.

8 Pavlína Pavlína | 2. února 2011 v 16:28 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Věřím, že zlatavý a horký sýr láká :-P Já měla sýr Comté i vyzrálý kozí sýr právě z prodejny Cheesy. Jinde je celkem problém je koupit. Konkrétně prodejna Cheese na Letné má velmi milou a odborně vzdělanou obsluhu :D
Dobrou chuť a děkuji!
P.

9 Lacey @ dishfolio Lacey @ dishfolio | E-mail | Web | 5. února 2011 v 20:51 | Reagovat

Wow, this looks delicious!  Great photos, too!  We'd love to see your submissions at dishfolio.com!

10 HaF HaF | Web | 6. února 2011 v 23:18 | Reagovat

Pěkné a nápadité! Celer nám doma nevadí a kombinace hrušky,brusinek a sýru je vynikající (my kombinovali s nivou)!
Takže přeji krásného Valentýna a my se necháme doma inspirovat všemi těmi fajnovými recepty! :-D

11 Pavlína Pavlína | 7. února 2011 v 21:57 | Reagovat

[9]:Lacey@dishfolio:
Thanks! My first submisson is OK :D
P.

12 Pavlína Pavlína | 8. února 2011 v 8:58 | Reagovat

[10]: HaF:
Celer spousta lidí používá třeba jen při výrobě masového nebo zeleninového vývaru. Přitom tahle úprava s citrónem je velmi chutná a decentní.
Díky za komentář a dobrou chuť! :-D
P.

13 Janah Janah | Web | 13. února 2011 v 13:24 | Reagovat

Ten toust mě naučili jíst Belgičané, je návykový -  jenom se tam navrch přidává tymián a většinou není přítomna ta hruška. :-P

14 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 15:19 | Reagovat

[13]: Janah:
Věřím, že cokoliv s kozím sýrem JE návykové :D Ta chuť je prostě neodolatelná.
Díky za zprávu
P.
:D

15 Zuza Zuza | 7. srpna 2011 v 20:41 | Reagovat

Vyzkoušejte také výborný salát z celeru jablek a jogurtu. Větší jablko, stejně velký celer(mladý), se nastrouhá na hrubším struhadle, lžíce medu, 1jogurt a můžete přidat jakékoliv oříšky. Mňamka.

16 Pavlína Pavlína | 8. srpna 2011 v 14:11 | Reagovat

[15]: Zuza:
Celerový salát s jablkem jsem kdysi ochutnala a máš pravdu, že je skvělý a hlavně zdravý. Neměli bychom na celer zapomínat. Díky za recept a za návštěvu!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.