MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Pomerančové palačinky - Crépes Suzette

13. února 2011 v 11:25 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Palačinky, které se honosí tímto názvem, patří mezi klasiku, která vznikla ve francouzské kuchyni. A já je naposledy jedla, světe div se, v Tunisku. Není to vůbec náhoda, protože tamní kuchyně používá velmi často prvky té francouzské a naopak. Obě kuchyně se navzájem ovlivňují. Druhým úředním jazykem je v Tunisku francouzština a velká většina turistů tam přijíždí právě z Francie. Plody moře, dušené jehněčí, kuskus, mousse au chocolat a také crépes Suzette najdete tedy v obou zemích.
Crepes suzette v Tunisku...
Každý klasický recept postupně procházel jakýmsi vývojem a doznal jistých změn, protože každý kuchař si recept tak trochu přizpůsobí sám sobě. Takto vypadal recept v roce 1917,  o kterém  píše ve svém pojednání o "plackách" pan Václav Malovický:

Palačinky "Susette"

2-3 kostky cukru ostrouháme na pomerančové kůře, dáme je na polévkový talíř a přidáme šťávu z 1 pomeranče, kousek másla, trochu likéru curacao. Mírně nahřejeme, aby se cukr rozpustil, a hotové palačinky (neplněné) ponoříme do této omáčky, podáváme svinuté.

Pomeranče jsou v zimě velmi oblíbené ovoce. Když už si tedy budete připravovat ráno sklenici čerstvé pomerančové šťávy, vymačkejte o dva pomeranče více. Budete mít část přípravy na odpolední moučník v lednici.

Jedná se vlastně o tenké palačinky, které se povaří ve směsi pomerančové šťávy, karamelu, kousků pomeranče, pomerančové kůry a pomerančového likéru.

A tím bylo vlastně řečeno vše. Celý recept. Pokud jste se rozhodli palačinky připravit, na čtyři porce budete potřebovat:

Na palačinky:
  • 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 130 g hladké mouky
  • špetku soli
Na karamelovou omáčku:
  • šťávu ze dvou pomerančů
  • filetky z jednoho pomeranče
  • 120 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 ml Grand Marnier
    Suroviny na přípravu...
Rozšlehané vejce smícháme s mlékem a postupně přidáváme mouku. Cukr vynecháme, protože by se palačinky připalovaly. Přidáme špetku soli. Připravíme si lehké palačinkové těsto, které po malých dávkách - palačinka by měla být velmi tenká, lijeme do pánve s rozpálenou kapkou oleje. Každou palačinku pečeme z jedné strany, až získá barvu, pak obrátíme a odstraníme z pánve dřív, než se stačí úplně propéci - tedy téměř okamžitě. To aby se později lépe skládala.

Z pomeranče seřízneme kůru a ostrým nožem vyřezáváme postupně filetky (jako zde) tak, aby na nich nezbyla dužina. Větší dílky můžeme překrojit na polovinu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a do něho přidáme dávku třtinového cukru. Směs stále a důkladně promícháváme a jakmile se cukr rozpustí, okamžitě přilijeme pomerančovou šťávu.
Začátek výroby karamelové omáčky...
Tekutina se nejspíš trochu vzbouří, ale za malý okamžik se vše spojí. Stáhneme plamen a stále mícháme, dokud omáčka nezačne houstnout. Do omáčky přidáme filetky pomeranče a můžeme přidat i malé množství najemno nastrouhané pomerančové kůry.

Do pánve přilijeme pomerančový likér Grand Marnier, který dodá omáčce tu správnou chuť. Když se omáčka trochu zredukovala a zhoustla, každou palačinku přeložíme na čtvrtinu a vložíme do pánve s omáčkou. Necháme důkladně prohřát z obou stran.
Palačinky, omáčka, Grand Marnier...
Crépes Suzette jako teplý moučník podáváme zásadně na nahřátém talíři.
Podáváme na nahřátém talíři...
Jako efektní tečka nakonec může být flambování. Palačinky na talíři lehce zastříkneme Grand Marnier. Lžíci s likérem zahřejeme nad plamenem a ve chvíli, kdy se nad lžící objeví modrý plamen, hořící tekutinou ze lžíce přelijeme palačinky. Na místech, kde jsou na talíři stopy likéru, se objeví modré plamínky. Tento efekt si doma nejlépe užijete při tlumeném osvětlení.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Janah Janah | Web | 13. února 2011 v 13:22 | Reagovat

:-P Hned bych si dala! Tenhle recept jsem si vybrala když jsem se palačinky v cca v 16 chtěla naučit.Nějakým zázrakem se mi povedly a od té doby už jsem je musela dělat pořád, protože nikdo jiné nechtěl. ;-) :-P

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2011 v 14:55 | Reagovat

Krása. Palačinky i telepatie :-) U nás ještě voní po kuchyni. Není nad klasické kombinace. Zuzančiny palačinky jsou vždycky báječné a ráda se k nim vracím. Pěkný zbytek neděle, Pájo. Š.

3 Ajavor Ajavor | Web | 13. února 2011 v 18:47 | Reagovat

Ne, že bych byla vyznavačem Valentýna, ale musím říct, že tenhle dezert by mi přišel pro valentýnskou večeři ideální :)

4 Helli Helli | 14. února 2011 v 13:03 | Reagovat

V jednoduchosti je krása a v tomto případě i lahodná chuť.  Takovou pavučinkově tenkou palačinku v pomerančovém závoji by měli ochutnat všichni, kdo si myslí, že není nad velkou čepici rostlinné šlehačky s umělým čokoládovým "toppingem" a ovocem z konzervy.

5 Olinka Olinka | Web | 14. února 2011 v 16:23 | Reagovat

Dala bych si hned:-) přítel je alergický na citrusy, takže mu k Valentýnovi bude tiramisu, ale proč si neudělat pomerančvé palačinky sama pro sebe? :-))

6 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 14. února 2011 v 21:03 | Reagovat

Děkuji za přání k Valentýnu! Já se omlouvám ted jsem přišla z práce takže přeji krásný Valentýnský večer a celý pěkný týden!!!
Crépes Suzette ve vašem provedení vypadají úžasně!
Bon appétit:)
Fleurette :-)

7 HaF HaF | Web | 14. února 2011 v 23:11 | Reagovat

Opravdu krásné palačinky! U nás se dělají a podávají takhle: http://hafjentak.blog.cz/1009/palacinky .Ovšem s karamelovo-pomerančovou omáčkou to musí být delikatesa! ;-)

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. února 2011 v 7:19 | Reagovat

Opět skvostné provedení :-). Dlouho jsem palačinky neděla. Po Tvém článku se do nich ale už budu muset pustit :-).

9 Madla Madla | Web | 15. února 2011 v 10:24 | Reagovat

Crépes Suzette jsou mé oblíbené palačinky a musím se přiznat, že už jsem je dlouhou, předlouho nedělala. Tak bych se nad sebou měla asi zamyslet :-) Všeobecně cokoli z francouzské kuchyně (ale zvlášť lehoučké dezerty) má u  nás doma cestu do kuchyně zcela volnou :-)

10 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:04 | Reagovat

[1]: Janah:
Já zkoušela jedny z prvních palačinek ještě o něco dříve, než Ty. Ale rozhodně nemohu říci, že by se tolik podaříly :D Kuchařské začátky bývají složité :-P
Díky
P.

11 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:06 | Reagovat

[2]: DolceVita:
To jsou ale náhody, co? :D Báječný nedělní zimní dezert! Já si na tom úplně ze všeho nejvíce užívám to flambování :-P
Díky a měj se fajn :-P
P.

12 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:12 | Reagovat

[3]: Ajavor:
Vítám Tě na mém blogu! Já bych možná přidala ještě jednu palačinku a taková porce by pak tu večeři mohla rovnou nahradit! :D
Měj se pěkně
P.

13 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:27 | Reagovat

[4]: Helli:
Nad ovocem z konzervy bych možná ještě mávla rukou, ale prodávané polevy zvané "topping" jsou vzhledem ke složení docela zvěrstvo. Však taky musí vydržet několik měsíců! :-? Není nad domácí ovocnou nebo čokoládovou omáčku.
Helli, ráda jsem tě zase viděla. Měj se dobře a díky za Tvůj komentář!
P.
:D

14 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:32 | Reagovat

[5]: Olinka:
Báječný nápad: Každý má svůj dezert. Proč ne? :D Tiramisu je vynikající a Tvůj komentář mi připomněl, že jsem ho vyráběla naposledy někdy v létě.
Díky za komentář :-)
P.

15 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:33 | Reagovat

[6]: Fleurette:
Mně se moc líbí ten obrázek! :D Mnohokrát děkuji za přání a budu se zase těšit na shledanou :D
P.

16 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 14:36 | Reagovat

[7]: HaF:
Je vidět, že Tvé palačinky jsou tenké jako hedvábí. Přesně takové by byly pro přípravu crépes Suzette ideální! :-P Palačinky mohou mít nespočet podob a náplní. Já mám v létě v oblibě tyhle:
http://mlsnakocka.blog.cz/1006/palacinky-s-matou-a-jahodovym-sorbetem
Díky za komentář :D
P.

17 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 15:13 | Reagovat

[8]: coco-choc:
Crépes Suzette, zejména jsou-li flambovány, mohou také být velkým chuťovým i vizuálním zážitkem pro případnou návštěvu.
Dobrou chuť a díky
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 15. února 2011 v 15:15 | Reagovat

[9]: Madla:
Do dezertu s nádechem Francie se musí každý zamilovat :-P Nezbývá, než se do nich pustit a vychutnat si je :-P
Díky za komentář
P.
:-D

19 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 15. února 2011 v 21:36 | Reagovat

Magnifique :))Palačinky jsou úžasně tenoučké, snědla bych jich asi tak deset :)) A nezkoušela jsi je v té pomerančové lázni podpálit, čili flambovat? :)

20 yannka yannka | 16. února 2011 v 12:44 | Reagovat

Jsem hrozně ráda, že jsem tento slavný dezert ještě nestihla zkusit. Teď už vím, že to bylo proto, že jsem čekala právě na Tvůj recept, který mě naprosto dostal. Navíc mám Grand Marnier právě doma - takže není co řešit. Díky za další skvělý návod, na "to do" seznamu mám i Tvou rybku s bylinkovou krustou:)

21 Bali Bali | Web | 16. února 2011 v 21:07 | Reagovat

Musím se přiznat, ač francouzská klasika, tak doma je neděláme. Já jsem na palačinky s mléčnou marmeládou ;-)
Ale jednou, když jsme bydleli na Bali, jsem byla s francouzskou kamarádkou v jednom pěkném hotelu na obědě a na menu Crepes Suzette! To jsme neodolaly a objednali. Ovšem, to co dorazilo to nás položilo. Dvě KŘIKLAVĚ ZELENÉ placky, obložené pomeranči. No ani jedna jsme to nejedla. Možná to bylo dobré, ale kvůli té barvě, to se fakt nedalo :- ))
Oni to ti asiaté mají rádi všechno pěkně barevné.

22 Bali Bali | Web | 16. února 2011 v 21:08 | Reagovat

Oprava: objednalyyyyy!!! ;-)

23 Pavlína Pavlína | 17. února 2011 v 9:03 | Reagovat

[19]: La cuoca:
Jasně, že zkoušela :-P Flambovala jsem až na talíři, to bývají jen krásné plamínky (jak popisuji v posledním odstavci :D ). Flambování rovnou v pánvi jde nejlépe, pokud se vaří na plynu. To je ale o mnoho intenzivnější a člověk si pak musí dávat pozor na ofinku :-D
Díky za komentář
P. :D

24 Catalina Catalina | Web | 17. února 2011 v 9:06 | Reagovat

To je asi nejpodrobnější návod i fotkami na přípravu crepes suzette, jak jsem zatím viděla :) Už dlouho jsem je chtěla vyzkoušet, takže tvůj článek se mi bude určitě hodit :) Úslintám nad tou první fotkou, kde je ta obrovská hromada palačinek (já jich totiž sním i 8 najednou :D).

25 Pavlína Pavlína | 17. února 2011 v 9:11 | Reagovat

[20]: yannka:
Tak to je základ: Grand Marnier v domácích zásobách :D Je úžasně aromatický, pro dezerty jako stvořený a pro crépes Suzette nepostradatelný :-P
Děkuji za milá slova a přeji dobrou chuť!
P. :)

26 Pavlína Pavlína | 17. února 2011 v 9:32 | Reagovat

[21]:+[22]: Bali:
Když jsem byla malá, byly palačinky vždy natřené rybízovým džemem babiččiny výroby. A pak velmi lehce zaprášené cukrem... To byla dobrota! :-P
A zelené placaté cosi? Ne, děkuji, netoužím po ochutnání... :? Zajímavá příhoda, díky za ni :D
P.

27 Alena Alena | Web | 17. února 2011 v 12:20 | Reagovat

Pavlínko nádhera! Ještě jsem je nikdy neochutnala, a při pohledu na fotografie vážně slintám. Takže to musím brzy napravit a vrhnout se do palačinek !
Pavli, dá se u nás koupit Grand Marnier?

28 yannka yannka | 17. února 2011 v 18:37 | Reagovat

Pripomnelo mi to jeste jednu moc dobrou vec, kterou jsme ochutnali v brnenskem Twinpointu - palacinku se zazvorovym medem (puvodne mela byt s medovou plastvi, ale vcely nejak nemely sezonu nebo co:). Pry normalne cerstvy zazvor nastrouhany a lehce prohraty s medem. Vazne moc dobre.
Alena: Grand Marnier u nas jisti Makro:)

29 Pavlína Pavlína | 18. února 2011 v 9:52 | Reagovat

[24]: Catalina:
Díky :D Palačinky z pomerančovo-karamelové lázně jsou docela syté :-P a osmička je vysoké číslo :D
Měj se fajn
P.
:-)

30 Pavlína Pavlína | 18. února 2011 v 10:08 | Reagovat

[27]: Alena:
Z těchto palačinek budou všichni nadšeni :D Pokud nemáš Grand Marnier, můžeš použít i Cointreau. Je to také pomerančový likér, který vzinkl o pár let dříve, než Grand Marnier. Cointreau je více jemné, Gran Marnier spíše "koňakové".
Jak píše yannka, asi bych se také podívala do MAKRA. Ale pokud bys měla cestu do SRN, počkej s nákupy až tam. Cena bude více jak o polovinu nižší, než u nás :?
Jsem ráda, že jsi po delší době zpět a děkuji za komentář :D
P.

31 Pavlína Pavlína | 18. února 2011 v 10:09 | Reagovat

[28]: yannka:
Čerstvý zázvor a med? To jsou přímo palačinky určené pro léčbu chřipky a nachlazení, ne? :D Bezvadná kombinace! Díky za reakci na komentář Aleny a měj se pěkně :D
P.

32 Vilemína Vilemína | Web | 18. února 2011 v 13:49 | Reagovat

Velmi důkladně a ečlivě pracovaný recept, zajímavé jsou i náměty v diskuzi.
Ráda jsem zas zašla (čas se mi někam ztrácí).

33 Alena Alena | Web | 19. února 2011 v 17:47 | Reagovat

Pavli, díky za radu! Grand Marnier ani Cointreau nemám, ale nějak to musím na stůl dostat! :-) To Německo mám trochu z ruky, ale udělat si výlet a spojit s nákupem by stálo za to. Jaké ceny jsou v Rakousku, nevíš? To mám kousek, co by kamenem dohodil.

34 Pavlína Pavlína | 21. února 2011 v 7:49 | Reagovat

[32]: Vilemína:
Díky za návštěvu :)
P.

35 Pavlína Pavlína | 21. února 2011 v 7:50 | Reagovat

[33]: Alena:
O cenách v Rakousku přehled nemám, bohužel :? Mít doma takový likér určitě není k zahození :D
Měj se pěkně
P.
:D

36 Ryan , Roy Ryan , Roy | E-mail | Web | 3. září 2012 v 10:58 | Reagovat

*Le najlepšie palacinkové cesto:)

37 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 12:57 | Reagovat

[36]: Ryan, Roy:
Díky :D Zrovna tyhle palačinky by měly být velmi tenké a bez cukru, ale i na obvyklé palačinky nebo lívanečky těsto sladím pouze minimálně. Většinou jsou tyhle pokrmy přece podávány s ovocem, sladkou omáčkou nebo jinou sladkou přílohou :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.